woensdag 30 maart 2016

Leuke aanschaf: een fietskar!

In voorbereiding op onze gezinsuitbreiding hebben wij nog een fietskar gekocht! Nu wilde ik al langer een fietskar omdat het gewoon super handig is met boodschappen doen, maar omdat ik altijd aan het werk was had ik eigenlijk nooit tijd om met de fiets boodschappen te doen. Meestal reed ik na het werk even langs de supermarkt en dan was het klaar. Nu ik niet meer werk moet ik speciaal de auto pakken om boodschappen te doen, dus dan loont het extra om de fiets te pakken.


De auto gebruikten wij eigenlijk voor 90% voor woon-werk verkeer, nu ik niet meer werk rijden wij ongeveer 6 a 7 ritjes per maand. Hiervan zijn er 4 voor de boodschappen en dan nog wat (zwangerschapsgerelateerde) doktersbezoekjes. Af en toe rijden we ook een keer naar Nederland maar nu ik (hoog)zwanger ben wat minder. Boodschappen doen op de fiets scheelt dus een groot deel van ons autogebruik, en dat is iets waar ik een groot voorstander van ben.


Daarnaast vind ik het erg leuk om te fietsen, het is gezond en we wonen in een prachtige omgeving. En ik vind het ook erg belangrijk om ons kind het goede voorbeeld te geven straks. Het lijkt mij ook heel leuk om in het weekend samen te gaan fietsen, lekker buiten zijn en genieten van elkaar.

Dus we hebben de knoop doorgehakt, en (nu al) een fietskar gekocht! Leuk! Ik denk niet dat ik nu al fietsend boodschappen ga doen want het is toch ruim 10 km enkele reis en ik ben niet echt fit meer qua zwanger zijn, bovendien is dat te lang zonder toilet :D

Deze kar kan je ook duwen, dan moet je even een extra voorwieltje monteren. We willen nog kijken of we het autostoeltje in de kar kunnen bevestigen, anders moeten we nog een babyschaal kopen. We hebben de kar in elk geval vroeg aangeschaft zodat we dit soort dingen nog rustig kunnen regelen :)

40 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit en fijn dat je hem ook als wagen om te duwen kunt gebruiken.
  Ik heb er nooit een gehad omdat je ze toen mijn kinderen klein waren nog niet zag. Ik had een stoeltje voor en achter op mijn fiets. Ik vond dat fietststoeltje voor op mijn fiets altijd heel gezellig :-)
  Maar twee kinderen op de fiets was gewoon te zwaar en heb ik niet lang gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een slimme aanschaf! Toen onze zoon klein was, en aangezien wij ook alles op de fiets doen, hebben wij er ook een gekocht. Om hem en de boodschappen te vervoeren :-) Heerlijk praktisch.
  Sinds een aantal jaren hebben wij een aanhangwagentje voor achter de fiets. Deze gebruikten wij ook voor de boodschappen, hoewel deze sindskort door gratis worden thuisgebracht door electrische karretjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het geen goede aanschaf! Begrijp me niet verkeerd, fietsen met je baby/kind is een geweldig idee maar een kar achter de fiets griezelt me toe. Een kar voor de fiets lijkt me veel veiliger en prettiger. Een nichtje had een fiets met een rolstoel voor (voor kindje van 3) die eraf kon om mee te wandelen. Zoiets zal er toch ook wel zijn met kar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het enige waar ik mij echt zorgen om maak is de zichtbaarheid van de wagen, vandaar dat wij daar nog wat aan gaan doen. Wat betreft het fietsen zelf lijkt het mij erg veilig, ik ga natuurlijk ook niet als een idioot fietsen door bochten en stoepjes op en af.

   Ik weet nog dat mijn oma vroeger met 3 (kleine) kinderen fietste, een aan het stuur en twee achterop. Dat vind ik met terugwerkende kracht eigenlijk echt eng :)

   Ik heb nog even gezocht naar fietskarren voor kinderen voor voor de fiets en ik vond deze fiets: http://www.myzigo.de/index.php/joomshopping/category/view/1#
   Hier moet je echter wel een complete nieuwe fiets voor kopen a €1500,-

   Verwijderen
 4. Wat een heerlijke aankoop en alvast veel plezier ermee.Handig dat je hem ook kan duwen .Je zag ze bij ons in Amsterdam waar we woonde vaker en dan niet alleen met kinderen en boodschappen , zelfs met de hond erin .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het eens met Janne, ik zou altijd bang zijn dat een auto dat lage karretje achter de fiets over het hoofd zag of er achterop zou rijden. Is een bakfiets geen goed idee, daar kun je heel veel verschillende boodschappen, groot en degelijk, en een kindje in vervoeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gaan de zichtbaarheid nog wat verhogen en wij rijden hier niet in de stad, dus wij hebben niet veel gevaarlijke verkeerssituaties. De weg naar de supermarkt is lang en daar fiets je gewoon op een fietspad naast de weg. Je hoeft maar ongeveer 3 keer de weg te kruizen en voor de veiligheid kan je dan ook gewoon als voetganger oversteken, dus dat lijkt mij geen probleem.

   Verwijderen
  2. Je ziet ze vaak met een lange stok met vlag eraan , die je ook ziet bij kleine kinderen die mee fietsen in het verkeer. Wij hadden er vroeger ook één bij de kids op de fiets

   Verwijderen
  3. Zo'n vlaggetje werkt inderdaad erg goed. Meestal zit er op zo'n karretje al wat reflectiemateriaal, maar anders is dat ook een goed idee (+ goede lichtjes achteraan de zijkanten voor als je een keer in het donker ermee fietst). Zelf heb ik zo'n karretje gebruikt voor het fietsen met de pup naar de hondenschool en soms nog wel eens op warme dagen waarbij ze niet naast de fiets kan (blijven) rennen. Altijd leuke reacties van andere weggebruikers ;-)

   Verwijderen
 6. Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar je woont en hoe je fietst. Zo'n kar zal niet zomaar omgegooid worden door grazende koeien zal ik maar zeggen...
  Wij hebben hem gebruikt voor de hond en doen vond ik het ook heerlijk praktisch. Maar nu de hond 3 is mag hij naast de fiets en dat vinden we nóg fijner (vooral omdat hij dan extra moe wordt ;-) )
  Ik zou zeker kijken naar een mogelijkheid om de autostoel in de wagen te monteren, een babyschaal zit vaak toch op de een of andere manier niet goed voor zo'n kleintje. Ik vond hem bij mijn neefjes altijd te rechtop zodat het hoofdje sneller op de kin valt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het autostoeltje heeft ook zeker onze voorkeur, dan gebruiken wij hem tenminste nog :) En ik heb ook wel wat ideeën gelezen over hoe je dat zou kunnen monteren, lijkt mij dat het wel gaat lukken.

   Verwijderen
 7. Het ziet er leuk uit, maar wat vorige schrijfsters ook al aangeven bakfiets is veiliger.
  Je bent met een fietskar veel instabieler.
  De bakfiets heb je voor je , je ziet je kindje en je hebt een stevigere wegligging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar dan moet je een hele fiets kopen ;)
   Ik heb een hele goede (dure) fiets die ik graag gebruik, een bakfiets heb ik in het verleden overwogen maar fietst ook gelijk een stuk zwaarder.

   Verwijderen
 8. Pas goed op met het bochten maken. Ik heb gezien dat iemand de bocht te klein nam en met de fietskar de stoeprand raakte en de kar met kind en al om kieperde.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, daar zal je veel plezier van hebben! Ja, stoeprandjes moet je een beetje mee oppassen (zo is die van mij ook een keer omgevallen met zl erin) maar dat snap je zelf ook wel. We gebruiken hem hier ook nog geregeld. Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk! Evt een spiegel op je stuur dat je achter je kan kijken? Heb ook zoiets, hardstikke stabiel, alleen idd effe opletten bij stoepranden/ putdeksels en gaten in de weg vanwege stuiteren..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je goed kijkt zie je op de foto dat ik al een spiegel aan mijn stuur heb :) Ik vind het ideaal!

   Verwijderen
  2. Nog niet eens gezien nee!

   Verwijderen
 11. wij hebben ook zo'n kar gehad en er zit een constructie in, waardoor het toch heel veilig is. Als de kar omkiepert, dan gebeurt er niets, want het kind zit in een gordel en er zit een soort kooi om het kind heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk! Wij hebben een bakfiets en Zijn hier onwijs blij mee! Voordeel van de bakfiets en een fietskar is echt dat er veel in kan én dat je je kindje al op de fiets kunt vervoeren voordat ze in een fietszitje kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben een bakfiets en daar heb ik heel veel plezier van. De jongste zit er nog maar af en toe in want die fiets ook steeds meer zelf maar hij gaat echt niet weg. Het is mijn trouwe boodschappenmaatje. Je kunt er veel in kwijt en altijd voor de deur parkeren ;) Ook de fietskar zie je veel op die manier gebruikt worden. Wij hebben indertijd inderdaad voor een bakfiets gekozen omdat ik het veiliger maar ook gezelliger vond je hebt dan wat makkelijker contact met de kids en ze krijgen als ze wat groter zijn al een beetje meer verkeersinzicht. Maar voor jou zou het alleen de 1e periode zijn als je kindje kan zitten kun je alsnog gewoon een voorzitje gaan gebruiken en kun je dan nog meer boodschappen in je kar kwijt. Je zult zeker veel plezier van deze aankoop hebben.
  Groeten,
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik deze fiets kocht heb ik overwogen een bakfiets te nemen omdat ik er eentje voor mijn werk gebruikte en ik vond het heel fijn. Maar het nadeel aan een bakfiets is dat ze wat lomper en zwaarder zijn, en het past niet door elke deur en ieder steegje. Vandaar dat ik voor mijn huidige fiets koos.
   Het voordeel van een kar is dat je het eraf kan halen als je even snel iets wil doen, en dan fiets je lekker licht!

   Verwijderen
 14. Wat een leuke aanschaf, en reuze handig!
  Fijn om zo bezig te zijn denk ik hé? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor elk vervoersysteem van kinderen kan je nadelen en voordelen bedenken, jullie keus is zo weloverwogen dat zit wel goed.

  Zelf vind ik het altijd een eng gezicht als ik mensen zie dee de kinder/wandelwagen vlakbij de rijstrook hebben staan te wachten voor het oversteken, zo net op het randje is niet altijd veilig vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt. Echt veilig ben je nooit, zeker niet in het verkeer.

   Het valt mij op dat sommige mensen hun kinderwagen gebruiken om de weg vrij te maken, hup gewoon de weg op duwen :S

   Verwijderen
 16. Leuk ding! Qua babyvervoer kan ik je alleen maar adviseren: zet er een echte (niet te oude) maxi cosi in. Mocht je er (onverhoopt!) een ongeluk mee krijgen, bijv met een auto, dan wil je optimale bescherming. Zie een maxicosi maar als een motorhelm; vangt klappen op en beschermt je kindje.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat vind je moeder er eigenlijk ban dat je een ongeassisteerde bevalling wil doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. 't Is een godswonder dat die van mij nog leven als ik het hier allemaal lees ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. De veiligheid zit hem in dat een automobilist niet over het hooft ziet dus grote reflectoren achterop met deugdelijke led-verlichting, maar toch blijft het een kwetsbare vorm van vervoer dus je neemt altijd risico,s

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom zat ik meer te denken aan een grotere vlag erop :) De kar is al voorzien van reflectoren en ik ga zeker niet in het donker fietsen ermee. Hoewel een zwaailicht misschien wel gaaf is ;D

   Verwijderen
  2. In het kader van beelddenken zie ik nu dus echt die zwaailichten voor me, hahaha! Misschien nog zo'n bordje achterop met convoi exceptionnel?

   Verwijderen
 20. Ik hoor hier veel dat een fietskar onveilig zou zijn omdat auto's de kar niet zouden zien. Mijn ervaring is juist dat wanneer ik met een kar achter mijn fiets rij, auto's veel voorzichtiger zijn met inhalen. Ze remmen af en gaan met een boog om me heen. Zonder kar rijden ze zonder af te remmen vlak langs me heen. En ik heb eerlijk gezegd of nooit gehoord dat er zo veel ongelukken gebeuren met kinderen in een fietskar. Wanneer jij met je fiets valt, blijft de kar gewoon rechtop staan. Een kind in een zitje voorop valt tegen de straat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies dit! De enige keer dat mijn fietskar is omgevallen is door samenloop van krap de bocht nemen + stuiterende (grote) pup achterin. En zelfs dat viel reuze mee want de snelheid was laag.

   Verwijderen
  2. Ik vind dat Duitsers over het algemeen sowieso heel voorzichtig zijn met fietsers, in elk geval hier op het platteland. Ze gaan met bochten van 3 meter om je heen, ik moet er soms van gniffelen. Ook hoe ze om stilstaande auto's heen rijden, volgens mij zijn ze als de dood dat er iets gebeurt.

   Verwijderen
 21. Ik heb ook een fietskar, ik vind het echt ideaal. Wij hebben hem destijds aangeschaft toen zoon ruim 1 jaar was, hij kon nog niet goed zitten en ik baalde er echt zo van dat ik nog steeds niet met hem kon fietsen, omdat we maar 1 auto hebben, beperkte het mij erg in mijn mobiliteit.

  Maar zoon is nu ruim 4 jaar en ik gebruik de fietskar nog steeds bijna dagelijks. Inderdaad ook erg fijn met boodschappen doen en ook voor langere ritten, dan kan hij even een slaapje doen!

  Ik zou niet meer zonder fietskar willen. Ik denk dat het qua veiligheid prima is hoor. Als je kind achterop zit en je wordt van achteren aangereden denk ik dat de schade erger is. Je kind zit hier toch vast en heeft nog een korf om zich heen als het op de kop raakt. Wij hebben wel een peuterzitje erin gekocht, had zoon iets meer steun.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Geweldige aankoop! Ik heb de mijne 12 jaar gebruikt voor alle drie de kinderen (en heel veel spullen) in het begin inderdaad met een autostoeltje. Met vlaggetje zien ze je kar echt wel en dat bochten nemen valt ook reuze mee. Ik vond het een van onze beste aankopen voor de kinderen. Veel plezier er mee. Helena

  BeantwoordenVerwijderen