maandag 7 oktober 2013

School

Vandaag heb ik mijn eerste dag school gehad. Ik moest om 8:15 uur beginnen en was lekker op tijd. Omdat het hier vakantie is kon ik lekker doorrijden en ik was al om 7:45 uur bij de school. Deze was zelfs nog dicht! Ik was aangenaam gespannen en benieuwd naar de dag.

Ik zit met (voorlopig) drie andere mensen in de klas. Twee Spaanse dames en een Turkse heer, er komt eventueel nog iemand bij maar dat moeten we nog zien. Wij kregen vandaag verschillende boeken en ander lesmateriaal en een uitgebreide uitleg over hoe alles werkt op school. Wij hebben twee verschillende leraressen op een dag en beide lijken me erg aardig.

De eerste dag bestond vooral uit kennismaken, formulieren invullen en we hebben de tijd gehad om het eerste hoofdstuk in te duiken. Gelukkig spreken alle klasgenoten al wat basis Duits, hoewel er nog een redelijk verschil in niveau zit. Ik begreep van de lerares dat ze de grammatica wat meer op de achtergrond wilde laten. Toen ik aangaf dat het wel erg onlogisch zou zijn om dat te doen (want hoe leren we anders goed schrijven?) kregen we gelukkig van haar te horen dat we als wij het wilden we best gelijk wat meer met de grammatica konden beginnen. Daar ben ik blij om, gelukkig hebben wij veel inspraak en tijd omdat we een kleine klas zijn.

De dag vloog voorbij en naar mijn gevoel hebben we nog niet echt veel geleerd. Maar eerlijkheid gebied dat deze cursus iets onder mijn niveau begint, dus de eerste (korte) tijd is het voor mij een hoop herhaling. Maar dat is ook wel goed, dan rol je er lekker in. Ik ben altijd voor aanpakken en wil ergens gelijk induiken, maar soms is het ook goed om rustig aan te beginnen. Het is natuurlijk al vermoeiend genoeg om gelijk voltijds naar school te gaan, ik neem mijzelf voor te genieten nu het nog makkelijk is!

14 opmerkingen:

 1. Je zegt voltijds, dus elke dag? En hoeveel uur dan? En hoe lang duurt de cursus? Spannend allemaal. Wat voor vakantie was/is het in Duitsland? Is dat iets met hereniging?
  Ik wil zelf mijn Duits ook nog wat ophalen ivm met onze Duitse vakantieplek. Als je leuke internetsites weet of andere tips hebt houdt ik mij aanbevolen
  Groet
  Jannie, en was de yoghurt nog gelukt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik ga elke dag naar school, van 8:15 uur tot 15:30 uur. De cursus duurt twee maanden lang. Het is hier herfstvakantie, waarschijnlijk niet in heel Duitsland maar wel hier in het noorden.
   Een leuke site om Duits te leren is de site van de deutsche welle: http://www.dw.de/deutsch-lernen/s-2055
   Het is zeker spannend allemaal!
   Oh en de yoghurt was gelukt! Hoewel dit een vrij vloeibare versie is, ik ben nog op zoek naar een hele stevige yoghurt. Meer als kwark. Maar hij is erg lekker!

   Verwijderen
  2. Dat is een pittige cursus. Twee maanden is de moeite. Bedankt voor de site. Misschien dat de yoghurt nog wat steviger wordt als je het iets langer laat staan. Anders moet je kefir kopen, is wel in een bioladen te krijgen denk ik. Fijn dat het goed smaakte. Heb je onderweg al wat appelbomen e.d. "gescoord"?

   Verwijderen
  3. Ik zit eraan te denken dat ik een ander soort yoghurt moet gebruiken als basis, bijvoorbeeld 'griekse' yoghurt o.i.d.

   Ik heb onderweg nog geen appelbomen gescoord, maar dat was ook niet nodig. Ik heb van de buren een grote emmer vol appels gekregen, heel lief. Het zijn er zo veel dat ik pas de helft verwerkt heb.

   Verwijderen
 2. Altijd weer wennen he in de bankjes :) succes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! En dat ritme he? Vroeg op en laat thuis, je krijgt zoveel minder gedaan thuis :)

   Verwijderen
 3. Succes met je opleiding en het vervolg hierop...!
  Groetjes, siek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik hoop na deze opleiding een leuke baan te krijgen, duimen maar :)

   Verwijderen
 4. Succes!! Fijn dat je leuke docenten en medestudenten hebt. Mocht de leerstof te 'makkelijk' zijn, de docenten geven je graag verdiepingsstof mocht je hier behoefte aan hebben. WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het daar al wat over gehad, dus gelukkig kan dat wel. Het is een beetje vervelend om voor te lopen op de rest, ik merk dat ik mij snel verveel. Hopelijk geeft de extra stof wat rust ;)

   Verwijderen
 5. Succes hoor..en best lekker om rustig te starten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En dat houd ik mij ook voor, het nieuwe ritme, het leren en de hele dag Duits spreken is al vermoeiend genoeg. Rustig aan beginnen is wijs ;)

   Verwijderen