woensdag 30 oktober 2013

Vlierbessen likeur


Afgelopen weekend heb ik van de laatste vlierbessen likeur gemaakt. Sinds ik de vlierbessen niet meer handmatig van de takjes ris gaat dat een stuk sneller. Ik kan iedereen aanraden om gewoon de grotere takjes eraf te halen en de bessen daarna met kleine takjes en al door de sapmachine te halen. Waar ik normaal makkelijk 5 uur over doe, gaat nu in ongeveer anderhalf uur en dat maakt het een stuk leuker. Nu heb ik ook een bijzonder mooie sapmachine, ik ben in het bezit van een versapers. Hij heeft wel veel gekost, maar ik ben er erg blij mee.

Ik heb een recept voor vlierbessen likeur van de buurvrouw gekregen en ik moet zeggen dat het een heerlijke likeur is. Normaal gesproken drink ik eigenlijk geen alcohol, maar dit is lekker om aan te nippen af en toe. Daarnaast is zelfgemaakte likeur natuurlijk ook een leuk cadeau!

Ik ben vergeten foto's te maken van het proces, maar het is eigenlijk heel simpel. Je zorgt dat je vlierbessensap klaar hebt staan, en daarna meng je alles samen in een pan. Het recept:


Voor 8 flessen Vlierbessenlikeur ( ongeveer 6 liter)

2 liter vlierbessensap
1 liter (pure) appelsap
3 flessen rum (54%)
1 flinke scheut amaretto
1,3 kg suiker
20 pakjes vanillesuiker

Alles samen in een pan verhitten, en dan net voor het koken uitzetten en heet in schone flessen gieten.

Ik heb de boodschappen bij de lidl (hier in Duitsland) gedaan en ik was in totaal € 30,- kwijt, hiervoor heb ik dus 6 liter likeur. Nu is mij dat te veel, gelukkig wilde iemand graag de helft van mij overnemen. De likeur blijft makkelijk twee jaar goed, dus voorlopig heb ik in elk geval vlierbessenlikeur uit eigen tuin, hmmmm!

9 opmerkingen:

 1. Het valt me op dat je een stuk rustiger schrijft, begint alles lekker op z'n plek te vallen? Wij zijn vorige week ook naar Duitsland geweest en heb eindelijk een keer niet mega ingeslagen, mede doordat ik zelf aan het afvallen ben. Helaas heb ik geen schoenen voor mezelf kunnen vinden, het valt me op dat de schoenenwinkels bijna altijd gesloten zijn als ik er ben. Bij de marktkauf was alles te smal voor mijn voeten, balen dus. Nou succes en hopen dat je studie snel qua niveau een tandje erbij krijgt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig dat ik rustiger overkom, ik heb er eigenlijk nog niet zo over na gedacht. Op dit moment ben ik echt heel druk met alles, maar ik maak me niet meer zo druk om het geld. Misschien maakt dat een verschil.
   Ik probeer veel dingen los te laten en mij niet te druk te maken, en dat gaat me redelijk goed af.

   Ik ben gelijk benieuwd waar je dan boodschappen doet. In veel dorpjes in Duitsland zijn de winkels (behalve supermarkten) tussen de middag dicht, en op zaterdag middag ook.

   Ik kwam vroeger vooral in Duitsland voor de gezonde dingen. Veel biologische noten, zaden, gedroogde vruchten, bloem en volkorenmeel enz. Dat is hier veel goedkoper.

   Jammer dat je geen schoenen hebt kunnen vinden, ik hoop dat je binnenkort wel slaagt!

   Verwijderen
  2. We duiken bij Hardenberg de grens over of gaan naar meppen

   Verwijderen
 2. Ik heb je een liebster award gegeven (zie mijn blog). Ik hoop dat je 'm in ontvangst wilt nemen.

  Groetjes,
  In 15 minuten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wouw dat is nog eens homemade, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen