vrijdag 28 augustus 2015

De stand van zaken? 5 over 12!

Als ik achter mijn pc zit heb ik een rijtje met sites die ik even nakijk. Zo kijk ik op mijn blog of er reacties zijn, controleer ik mijn blog-mail en mijn prive-mail, en misschien nog een paar andere blogjes, vervolgens nog even kijken op wetter.info en dan ... de site van de nos.

Bij dat laatste heb ik altijd weer spijt, want na het bekijken van de actuele stand van zaken in de wereld voel ik mij altijd verdrietig. Natuurlijk is het nieuws opgezet om wij 'de mensen' te vormen en te sturen, ik geloof oprecht dat 'het gepeupel' aan alle kanten gemanipuleerd word om te doen wat een minderheid wil. Zij het door de overheid, door het bedrijfsleven of door de illuminatie, kies maar :)

Maar op het nieuws, dat zijn wel echte mensen..zoals jij en ik. En die eindeloze stroom aan vluchtelingen die je tegenwoordig op het nieuws ziet breekt mijn hart. Ik snap eigenlijk ook niet waarom het ineens zo breed uitgemeten wordt. Er zijn toch al jaren duizenden vluchtelingen? Ik heb het even nagezocht en vond deze tabel van het aantal vluchtelingen per jaar tussen 1993 en 2013.

Bron: http://www.unhcr.org/53a155bc6.html

Misschien is het probleem dat de vluchtelingen te dichtbij komen? Het is natuurlijk fijner als je er zelf minder mee te maken hebt (en ja, dat is sarcasme). De huidige situatie van welvaartsverdeling is onhoudbaar, en ik denk dat dat veel mensen beangstigd. Op dit moment bezitten 20% van de mensen 80% van de rijkdom! Maar de ontwikkelingslanden willen natuurlijk ook vooruit, en dat is (naar mijn mening) hun goed recht. Ik geloof dat iedereen recht heeft op een veilige leefomgeving met genoeg eten en drinken, de mogelijkheid tot educatie en een dak boven zijn hoofd.

Even wat schokkende feiten:
- 1 op de 8 mensen op deze wereld leiden honger, dat zijn 870 miljoen mensen!
- Elke 10 seconde sterft er een kind wegens honger gerelateerde oorzaken!
- 1 op de 2 kinderen wereldwijd leeft in armoede! 45,5% van de kinderen in de wereld leven zonder
  de basisbenodigdheden zoals voedsel, schoon water en een dak boven hun hoofd!
- De helft van de wereldbevolking leeft van minder dan 2USD per dag!
- 14% van de mensen wereldwijd kunnen niet lezen of schrijven!

Wij leven boven onze stand, en gebruiken meer grondstoffen en energie dan eerlijk is. Wij verbruiken zelfs meer energie en grondstoffen dan op deze aarde zijn. Wij plegen roofbouw op de planeet ten koste van onszelf en onze kinderen. Maar delen? Met arme mensen? Met vluchtelingen? Nee, dat zijn profiteurs en die moeten vooral in hun eigen land blijven!?

De ecologische voetafdruk is een duidelijk voorbeeld van hoe de westerse wereld te veel neemt. Als wij de wereld eerlijk zouden verdelen, dan zou iedereen  1,6 gha kunnen gebruiken. Op dit moment gebruiken wij wereldwijd gemiddeld 2,6 gha, de verdeling hiervan maakt duidelijk dat rijkdom en welvaart oneerlijk verdeeld zijn.

Uitgebreide info Hier

En heb je wel eens gehoord van earth overshoot day? Dat is de dag van het jaar waarin de mensheid wereldwijd net zoveel van de aardse grondstoffen heeft opgebruikt als wat de aarde in een jaar tijd kan opbrengen. Dit jaar viel deze dag op 13 Augustus, en het word steeds korter.


Maar wat te doen? Moeten wij wachten tot de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt? Of het bedrijfsleven? Dat is alsof je de loterij wilt winnen zonder dat je een lot koopt. Denk je echt dat dat vanzelf gaat gebeuren? Op tijd?

Maar wat dan wel? Ik geloof dat wij zelf een verantwoordelijkheid hebben, iedereen kan de wereld een beetje veranderen. Want hoe cliché ook, vele kleine maken een grote.  Ik vind dit een heel belangrijk thema, ik geloof echt dat wij als mensheid momenteel de verkeerde kant op gaan en ik doe mijn best om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld. Want ondanks dat er veel mis is, is er ook veel wat je er aan kunt doen. Voor mij voelt het beter om mij daar op te richten.


Ik doe actief mijn best om mijn voetafdruk te verkleinen. Ongeveer een a twee keer per jaar doe ik een test en kijk ik waar verbeterpunten zitten. Bewustzijn is voor mij heel belangrijk.
Mijn keuzes? Consuminderen, tweedehands kopen, zuinig zijn met energie, plantaardig eten, regenwater voor de planten, een composttoilet, een composthoop, toiletpapier van stof, nee-nee sticker, recyclen, groente verbouwen, zo veel mogelijk biologisch en lokale producten kopen, kleine auto en autogebruik minimaliseren, niet vliegen, en zo min mogelijk afval creëren.
Wat zijn jou keuzes??

6 opmerkingen:

 1. Mooi om de hoeveelheid vluchtelingen op een objectieve manier te zien.
  De volgende vraag is welke verbeterpunten objectief gezien het beste werken. Is de overschakeling op een copmosttoilet duurzamer dan geen vlees meer eten, of niet meer vliegen?
  Jammer dat milieuorganisaties deze dingen niet vaak kwantitatief maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eens, ik vind het soms ook moeilijk vergelijken.
  Hier vond ik een interessante tabel m.b.t. het consumeren van vlees:
  http://www.animalfreedom.org/paginas/informatie/besparingstabel.html
  Hier worden vergelijkingen getrokken tot andere CO2 besparingsmogelijkheden.


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik meer energie had,fietste ik het eiland af voor lokale produkten en zocht een lapje grond. Nu ben ik tevreden met een lokale bio-bezorgdienst en een beetje groenten en fruit uit eigen tuin. Ook op andere gebieden doe ik,wat ik kan. maar van de beslissing toch zonnepanelen te nemen op mijn leeft(68) heb ik geen spijt.Of ik ze terugverdien of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...ik probeer zo milieuvriendelijk te leven en doe de meeste dingen op jouw manier, op 2 na: geen stoffen toiletpapier en
  wij vliegen regelmatig (1 x per 2 jaar) naar Australië.
  Daar woont onze dochter met man en 3 kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is nog al pittig allemaal, en daarom leef ik zo groen mogelijk zelf! Want verandering begint altijd bij jezelf :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk plaatje die Mindmap, die sla ik meteen even op. We hoeven echt niet allemaal in een hutje op de hei te wonen en onze eigen composttoilet te hebben maar met een heleboel keuzes zouden een hoop mensen een stuk gelukkiger zijn en het een stuk beter voor de wereld zijn.

  BeantwoordenVerwijderen