vrijdag 7 augustus 2015

Kiemen

Ik ben al jaren bezig met het zelf kiemen van kiemgroenten. Voorheen deed ik dat altijd met een pot  en een stukje gaas en dan op zijn kop ( zie ook deze post), maar dat werkt niet altijd naar behoren omdat het soms wat muffig gaat ruiken. Een paar maanden terug vond ik bij de aldi een klein kiemsetje met een zakje biologisch zaad in de afprijzingen bak voor € 1,-. Dit bleek een super hit! Het werkt echt als een tierelier, helaas is het bakje heel klein en moet ik natuurlijk steeds weer even wachten tot een nieuwe partij klaar was.

Toen kocht ik laatst bij de biowinkel nog een zakje biologisch alfalfazaad en dit kiemde ik ook een glazen schaaltje met een stukje keukenpapier. Lekker voor de afwisseling, maar inmiddels staat mijn halve aanrecht (licht overdreven) vol met allemaal verschillende schaaltjes en kiemen in verschillende groeistadia. Ik besloot het over een ander boeg te gooien en mijzelf te verwennen met een kiemtoren, iets wat ik eigenlijk al heeel lang wil hebben.

Ik kocht de sprossengarten van A. Vogel. Dit is een grote, driedubbele kiemschaal waarin je lekker veel kunt kiemen. Daarnaast ging ik helemaal los en kocht ik veel verschillende biologische kiemzaden. Ik kocht mosterdzaad, radijszaad, klaverzaad, alfalfazaad, tuinkerszaad en nog wat verschillende mixen. De hele bestelling werd hier voor iets minder dan € 50,- thuisbezorgd.

Ik moet zeggen ik ben er heel erg blij mee! De toren is mooi en werkt heel makkelijk, ik kan nu verschillende soorten tegelijk kiemen en zo heb ik altijd wat vers en klaar. In Nederland kon ik nog wel verse kiemen kopen bij de biowinkel, maar hier in de buurt kan je nog geen taugé kopen. Nu heb ik een goede kwaliteit verse kiemen vol vitaminen, super!

De kiemtoren op het aanrecht

Ik heb heel veel kiemzaden gekocht

Het kiemen gaat heel snel en makkelijk

Ik verheug mij al op een lekkere salade!

7 opmerkingen:

 1. Dat belooft veel lekkers! Ik vind het iets moois hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb bij Dille en Kamille tauge kiemzaad gekocht en daar verkochten ze ook van die handige kiem bakjes. Ook hierin Roemenië kennen ze geen tauge en dan is zo'n zakje kiemzaad echt ideaal en de spruiten zijn zo ook heerlijk om te eten ,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Maia, ik had in het voorjaar eens een tuinkersplantje door laten groeien en nu heb ik gewoon gratis allemaal zaadjes! Ik weet niet of het ook zo gaat bij de andere soorten die je noemt maar je kunt gewoon een plantje in de tuin zetten en zonder (veel) verzorging heb je je eigen tuinkerszaadjes en nog veel ook! Op mijn instagram account "mijngroentetuintje" heb ik er foto's van. Misschien leuk als je instagram hebt maar hoeft natuurlijk niet��.�..
  Groetjes Thimo!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wouw wat super zeg!
  Het is natuurlijk wel even een uitgave maar de toren is eenmalige uitgave en de zakjes daar doe je wel eventjes mee.. heel veel plezier er mee.

  Ik heb ook van alles in de keuken staan :-D maar gewoon in potjes hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kiemgroenten is iets wat hier nooit aan tafel komt. Gewoonte die ik niet heb meegekregen. Met zo'n mooie toren in huis zou de gewoonte er waarschijnlijk snel inkruipen. Lijkt mij een een goede investering.

  BeantwoordenVerwijderen