donderdag 27 augustus 2015

Stappen in de juiste richting

Vandaag is een goede dag, vandaag heb ik echt het gevoel dat ik op de goede weg zit. Ik ben vandaag namelijk bij een lokale bio-boer langs geweest! In het dorpje naast ons zit deze redelijk kleinschalige bio-boer, ongeveer 11 km bij ons vandaan dus ik ben lekker op de fiets geweest.

Ik wist al langer dat deze boer daar zat, maar zijn winkeltje is alleen op donderdag van 9 tot 12 geopend, en tja voor de werkende onder ons is dat erg lastig. Nu is hij ook twee keer per week op een markt, maar dat is nog verder weg dus geen optie.

Voor mij is dit (voor zover ik weer) echter de enige bio-boer die een beetje in de buurt zit, en aangezien lokaal en biologisch eten voor mij echt een van de belangrijkste dingen die ik kan doen voor mijzelf en voor het milieu wilde ik toch echt weer een prioriteit van maken.

Nu is het ook zo wat om met je auto naar de bio-boer te gaan, zeker als hij zo dicht bij zit. Mijn fiets was compleet verstoft, omdat ik al tijden geen gelegenheid had om hem te gebruiken. Dus fiets uit de schuur gehaald, de lege banden opgepompt en het stof eraf geveegd... voila een bruikbare fiets!

Ik was vergeten hoe ik van fietsen hou! Vroegah in Nederland fietste ik overal naar toe. Ik woonde in Harderwijk en fietste naar mijn werk in Nunspeet, naar mijn ouders in Zeewolde, naar vrienden (en de leuke kringloop) in Ermelo en naar mijn oma in Putten. Ik heb mijn rijbewijs zelfs pas drie jaar geleden gehaald, en tot die tijd deed ik alles op de fiets. Dus, fietsen, leuk!

De rit naar de bio-boer was voor mij genieten (en wat inspannend wegens het heuvelachtige landschap) en ik vond zijn hof makkelijk. Het winkeltje was open en ik was aangenaam verrast, een behoorlijk assortiment groenten en fruit. Een groot deel produceren zij zelf, ik denk ongeveer 60% en de rest komt voornamelijk van bio-boeren uit de buurt. Ze zijn aangesloten bij een soort vereniging en werken samen om een grotere afzetmarkt te kunnen genereren voor hun producten. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld biologische champignons kopen van een bio-boerderij die 50 km verderop ligt.

Wat ik ook super vind is dat het een echte zero-waste hemel is! Eigenlijk is alles onverpakt, heerlijk! Ik doe altijd mijn best om zo min mogelijk afval te genereren maar sta in de winkel altijd te dubben tussen bio met plastic of "normale" groente zonder plastic. Hier is dat niet aan de orde.Hier een overzicht van wat ik vandaag kocht:
2 reuze champignons 237 gram
kleine champignons 240 gram
1 grote bleekselderij 990 gram
2 rode paprika's 329 gram
2 gele paprika's 512 gram
1 kleine rode kool 670 gram
1 kleine bloemkool 656 gram
1 prei 288 gram
aardappelen 2,5 kg

Voor al deze biologische (en lokale) producten betaalde ik € 23,-
Dat vind ik een redelijk prijs! Ik heb thuis nog veel courgette, tomaat, komkommer en sla dus hiermee kan ik een volwaardig menu maken. Meel e.d. heb ik ook nog, dus een broodje is zo gebakken. Zo heb ik veel eerlijke en heerlijke producten, ik voel mij rijk!


Ik vertelde de bio-boerin in de winkel dat ik graag boodschappen zou doen bij haar, maar dat ik wegens de openingstijden geen mogelijkheid heb om daar langs te gaan. Zij stelde voor dat ik voortaan op woensdag mijn bestelling doorbel en deze dan donderdags na mijn werk op te halen. Lijkt mij een prima plan! Dus nu kan ik elke week genieten van lokale biologische producten! Ik ben hierdoor helemaal blij, ik heb gelijk het gevoel dat ik weer meer op het juiste pad zit. Waar biologische groente al niet goed voor kunnen zijn :)

14 opmerkingen:

 1. Misschien kunnen jullie wel later biologisch fruit aan hun gaan leveren. Dit, voorlopig, naast jullie banen. Al een stukje leven van jullie land en goed sparen om hier misschien in de toekomst, meer mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ziet er erg goed uit!
  Fijn dat alles onverpakt is.
  Bij ons in de supermarkt is bio haast allemaal verpakt in plastic en de "gewone" niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig,dat de boerin met zo'n voorstel kwam.Dan eet je zo "tevreden",als je weet waar het vandaan komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. fijn dat je weer het gevoel hebt dat je goed bezig bent!! Altijd zo fijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zulke kleine veranderingen maken een mens gelukkig he. Ik moet die stap ook nog zetten, maar binnen ons gezin ben ik de enige die er om geeft en daarnaast niet diegene die de meeste inkopen doet.
  Afgelopen weekend op zoek naar Belgische fruit, enkel blauwe bessen gevonden en je raadt het al, verpakt in een plastic bakje.
  Het blijft zoeken, maar jij haalde twee overwinningen, fietsen en biologische groenten! Hoera

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah ja, vervelend is dat he! Ik vind het vaak ook erg lastig om een goede keus te maken. Bij de bio-boer kan je tenminste zien of het goed zit!
   Wellicht kan je bij jullie in de buurt ook zoiets vinden? Ik heb onze boer via een website gevonden die alle hofwinkels in de buurt aangeeft.

   Verwijderen
 6. Wat heelijk, om daar je boodschappen te doen! En lekker fietsen!
  Ik kan me voorstellen dat je er helemaal happy van gaat voelen!
  Wie weet maken jullie straks ook deel uit van die vereniging!
  Raarrrr inderdaad, de biologische groente is hier bij de super (en helaas ook steeds vaker bij de biowinkel) ook verpakt in (biologisch afbreekbaar??) plastic...zonde!
  Smulse!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad erg vervelend dat biologische groente in de supermarkt altijd in extra plastic zit. Ik snap wel waarom, maar vind het erg vervelend. Des te fijner vind ik het om dit gevonden te hebben!

   Verwijderen
 7. Waar is het adres van die bio-boer? Als het niet te ver is zou ik daar ook heen kunnen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het adres van de bio-boer kan hier op hun website vinden:
   http://www.biolandhof-langen.de/index.php?action=aboutus
   (de site wordt al een tijd niet meer bijgehouden dus is niet helemaal actueel, maar wel leuke plaatjes)

   En anders zou je deze site eens kunnen proberen:
   http://www.hofladen-bauernladen.info/adressen/index.php
   Hier kan je zoeken op soort hofwinkel en op locatie, zo heb ik deze ook gevonden. Erg handig!

   Verwijderen
 8. Ziet er goed uit! En wat leuk dat ze alles vast voor je klaar wil zetten, dat scheelt mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldige oplossing dat je je bestelling kunt doorgeven zeg. En heerlijk zo'n fietstochtje en dan biologische groentes halen. Een mooie combinatie vind ik dat.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen