zaterdag 19 november 2016

Hoe je een Kachelruitje Schoonmaakt

Vele van jullie doen dit misschien al lang zo maar ik bedacht mij dat er wellicht nog iemand wat aan deze tips heeft. Het schoonmaken van het kachelruitje is een klusje wat toch regelmatig terugkomt in de winter. Toen ik voor het eerst het raampje ging schoonmaken stond ik wel even te tobben, want hoe gaat dat het makkelijkste?

Natuurlijk hebben we hem extra vies laten worden voor de foto ;)
Gelukkig heb je er niets bijzonders voor nodig, enkel een vies kachelruitje, wat water, as een wat oude kranten. Dus zorg dat je de asla niet van te voren leegt en leg eventueel een krant op de grond tegen het lekken (voorkomen is beter dan genezen). 

De prop

Vervolgens maak je een prop die lekker in de hand past en die dip je kort in het water en daarna in de as, nu heb je een schuursponsje. Begin in een hoek van het ruitje met de prop cirkelvormige bewegingen te maken, het lijkt eerst viezer te worden maar dat is het vuil wat los komt. Ga zo langzaam maar zeker het hele ruitje over.

Al half schoon

Tussendoor kan het nodig zijn om de prop weer nat te maken en in de as te dippen, en als hij te vies/zacht wordt kan je er weer een vers stukje krant omheen doen. Als je al het vuil hebt los gemaakt kan je de ruit met een schoon en droog stuk krant helemaal schoonvegen. En zo simpel is het, nu kan je weer genieten van je vuurtje door je schone ruitje!

Heerlijk, helder raampje :)

2 opmerkingen:

  1. hier het daglijke klusje , maar zoals je al zegt zo gepiept en de kachel "lijkt" altijd meer warmte te geven als je de vlammen kan zien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wij doen het altijd met een stukje staalwol werkt ook prima

    BeantwoordenVerwijderen