maandag 7 november 2016

Speelgoed

Wat betreft het in huis halen van speelgoed zijn wij heel kieskeurig. Mensen die ons kennen weten dit en dat helpt, daarom is het mogelijk dat Vera tot op heden slechts een stuk speelgoed had. Naar tevredenheid van alle partijen, Vera speelt net zo lief met een doekje, mijn haar of een kersenpittenzakje.

Online las ik over de "4 cadeautjes regel" waarbij een kind 4 cadeaus krijgt. Een ding wat ze willen, een ding wat ze nodig hebben, een ding om te dragen en een ding om te lezen. Ik denk dat dat best een leuke oplossing is voor verjaardagen en kerst in de toekomst. Dat lijkt mij ook lekker duidelijk voor de opa's en oma's. De eerste jaren is dat echter niet nodig omdat ze er helemaal geen besef van heeft, wij gaan pas aan cadeaus doen als ze een jaar of 3 is. Waarschijnlijk eerst alleen met haar verjaardag, en als ze doorkrijgt dat kerst ook een ding is dan wellicht ook met kerst.

Wij hebben een aantal redenen waarom wij Vera niet willen overstelpen met speelgoed:
 1. We willen haar niet te veel verwennen met materiële zaken.
 2. We willen haar creativiteit en fantasie stimuleren.
 3. We willen niet te veel meedoen met de wegwerpmaatschappij.
 4. We willen geen goedkope prullen die door kinderarbeid elders zijn gemaakt.
 5. Wij hebben onze twijfels over de veiligheid van sommige stukken speelgoed die op de markt zijn.
 
Maar ik wilde haar toch nog 1 extra speeltje geven, gewoon voor de leuk. Iets anders dan het bananen-rammelaar-knuffeltje dat ze nu heeft. Online vond ik een hele schattige tweedehands rammelaar, die na uitzoeken van het merk grimm's bleek te zijn (en dus veilig werd verklaard door mij). Ik kocht hem voor € 6,- inclusief verzenden. Dat vind ik perfect: leuk speelgoed, verantwoord, veilig en tweedehands. Precies zoals wij het willen! De rammelaar valt goed in de smaak bij Vera, dus blijheid alom :)

31 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige rammelaar!
  En groot gelijk dat je het zo aanpakt. Er is genoeg in huis en buiten wat straks prima als speelgoed kan fungeren. Fijn dat je mensen in je omgeving hebt die het zo accepteren. Dat was bij ons nooit gelukt, familie zou het nooit begrepen hebben. Is ook niet erg, onze kinderen zijn er niet slechter van geworden. Maar achteraf had ik het best anders willen doen. Ach ja......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad jammer ja, als de omgeving niet meewerkt. Ik heb ook niet de illusie dat het voor altijd zo werkt, maar nu ze nog zo klein is zeker wel. Gelukkig snappen de opa's en oma's hier dat aandacht waardevoller is dan spullen!

   Verwijderen
 2. Mijn kind had heel veel speelgoed, ik zag er geen kwaad in want ik wilde zijn fantasie stimuleren, hij speelde met treintjes, blokken later met kapla enz enz. Nee, hij werd niet verwend hij kon ook heel tevreden met een boekje op de bank zitten en hij zeurde nooit om meer. Dus het is maar hoe je het bekijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een kind is ook niet gelijk verwend als het wat meer speelgoed heeft, er zijn meerdere factoren die daarin meespelen natuurlijk.

   Ik zie in mijn omgeving soms kinderen met zoveel speelgoed dat ze erin verzuipen. Dat ze aan het eind van een verjaardag/feestdag niet meer kunnen vertellen wat ze gekregen hebben. Dat wil ik voorkomen. Zeker voor hele kleine kinderen vind ik het onnodig, als ze wat ouder worden is het al wat anders denk ik.

   Verwijderen
 3. Wat een leuk stuk speelgoed! Ik dacht er vroeger net zo over als jij nu maar het was niet vol te houden. Kwam oma op haar 5E verjaardag niet met een sobere, rieten poppenwagen maar met een echte! Ze wilde de wagen niet ruilen en vond hem prachtig. We hebben er maar geen probleem (meer) van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, jammer is dat.
   Maar als ze ouder worden wordt het sowieso lastiger natuurlijk omdat ze op school meer zien en meekrijgen van andere kinderen. Ach, het gaat om het streven toch ;)

   Verwijderen
 4. Je kunt altijd wat spullen wegleggen en later nog eens te voorschijn toveren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ook een goed plan, kleine kinderen vinden juist de herkenning erg leuk.

   Verwijderen
 5. Heb met stijgende verbazing je stukje gelezen, vooral de 5 redenen om jullie dochter niet met speelgoed te overstelpen.
  Wat zwart-wit gesteld!
  Vraag me af hoe spelen met haren van de moeder creativiteit en fantasie stimuleert...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist spullen die niet een bepaald doel hebben spreken tot de verbeelding als je er mee speelt. Het laat kinderen vrij om te zien wat ze willen zien, en veel speelgoed vult dat juist al in voor ze. Op dit moment is onze dochter sowieso veel te jong om veel speelgoed te hebben, het ontdekken van de wereld om haar heen vind ze het mooist.

   Verwijderen
  2. Hoe? Wel, ze leren hoe haren voelen. Hoe mama voelt. Ze zijn dichtbij je. Ze leren van actie en reactie (trek en AUWWWW). Ze kijken ondertussen naar de mimiek van een gezicht van dichtbij en daar leren ze van. Ze leren woorden en klanken. Ze hebben fysiek contact met iemand en dat alleen al stimuleert de ontwikkeling. Ze leren dat ze hun omgeving kunnen ontdekken en dat mama of papa vlakbij is, steeds gaan ze zelf iets verder op ontdekkingstocht uit. Ze komen vanzelf van die natte babykusjes op je hoofd plakken als ze dichtbij je mogen zijn. Zwart wit he?

   Bovendien moet je geen speelgoed hebben niet verwarren met 'niet mogen spelen'.

   Verwijderen
  3. Waar staat dat dan?

   Verwijderen
 6. Wij speelden vroeger het liefst met stokjes, steentjes zand en water. En nu als ik met de jongste kinderen( 12 en 16) naar het strand ga, spelen ze met zand, water en schelpen.
  Voor mijn opleiding vroeger heb ik speelgoed moeten maken van waardeloos materiaal. ik had er veel profijt van toen ik bij gezinnen kwam , die geen cent te maken hadden.je hebt niet veel nodig om goed te kunnen spelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het wel grappig hoe je jezelf tegenspreekt in dit stukje. Eerst zeg je dat je haar tot haar derde niets wilt geven en vervolgens toch een extra speelgoedje gekocht:-)
  Ik denk dat je je gedachten naarmate je kind ouder wordt vanzelf moet gaan bijstellen, ik spreek uit ervaring. En ik ben het met je eens dat een kind echt niet veel nodig heeft. Een paar takjes, touw, papier en potloden zijn al genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja is een beetje onduidelijk zo.
   Ik ga dus voor een minimum aan speelgoed en pas cadeaus vanaf een jaar of 3. Ze zal natuurlijk wel wat speelgoed hebben, maar weinig en zeer zorgvuldig uitgekozen.

   Verwijderen
 8. Leuk om te lezen hoe jullie dit aanpakken. Zelf ben ik het tegenovergestelde, ben juist een echte shopaholic en heb altijd veel kleding en speelgoed voor mijn kinderen gekocht. Toch lees ik altijd met veel belangstelling je stukjes en ergens kan ik er ook wel naar verlangen om met zo weinig tevreden te zijn. Mag ik je iets vragen? Ben eigenlijk nog heel benieuwd of het een lotusbevalling is geweest en hoe lang de navelstreng is blijven zitten? Veel succes met alles en je hebt helemaal gelijk als je zegt dat liefde en aandacht het allerbelangrijkste is wat je je kind kunt geven. Groetjes Marielle O.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. zelf maken is ook een optie, daarbij kun je ook nog recyclen. Bijvoorbeeld een voelboekje van oude kleding, een stukje kraakplastic (van die aankoop die echt niet zonder plastic lukte)wat lintjes, kraaltjes, een ringetje of belletje.
  Kinderen spelen ook graag met huishoudelijke voorwerpen pannen etc Knutselen met wc rolletjes etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier kregen de kinderen toen ze heel klein waren van oma en opa's met verjaardag een kledingstuk en iets kleins bv een kleur boek voor hun verjaardag.

  En het is heel grappig maar had nog nooit van die 4 cadeau regel gehoord en toch hebben wij dat altijd toe gepast met sinterklaas ;-)
  Hier kregen ze iets wat ze nodig hadden, iets wat ze leuk vonden, een leesboek en iets lekkers.

  Weet je, je kunt ze nog zoveel mooi, duur speelgoed geven maar ze trekken altijd hun eigen plan.
  Hier waren ze gek met knijpers.. daar kon geen duur speelgoed tegen op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Groot gelijk. Een baby heeft echt niet veel nodig. Sommige dingen kunnen echter een schot in de roos zijn. Zoals de plastic stapelbakjes die mijn moeder voor haar kocht. Perfect om in de houtbak te stoppen.

  Toch grappig hoe mensen reageren. Kinderen hebben altijd gespeeld. Zelfs meer dan sinds ze letterlijk met speelgoed overstelpt worden, denk ik. Maar soms is een baby die met een kleurig stuk hout speelt wel fijner dan een die mama's kapsel verbouwt ja :p

  Hier hebben ze ook weinig. Lego, Littlest Petshop poppetjes, potloden, knuffels, wat buitenspeelgoed. Het is meer dan genoeg. Vanavond zaten ze gewoon te vergeten dat ze kindertv mochten kijken, want ze hadden mijn pannen gepakt en zaten soep te maken ofzo. Zo grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze zoon had trouwens ook VEEL treintjes. Drie soorten banen maar hij speelde dat ook heel. de. dag. met treintjes. En dan heb je verjaardagen, kerst en af en toe iets tussendoor en dat zijn drie kratten met treinbaan bij elkaar. Je merkt het vanzelf, of speelgoed iets toevoegt of juist iets weghaalt.

   Verwijderen
  2. Die laatste zin, daar gaat het om. En dat is bij elk kind anders.

   Verwijderen
 12. We hadden hier speelgoed, maar zoon zat het liefst te spelen met eierdopjes, pollepel en pannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We hadden hier speelgoed, maar zoon zat het liefst te spelen met eierdopjes, pollepel en pannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooie rammelaar! Hier geen kinderen, maar ik kan me helemaal vinden in jouw aanpak. Fijn dat jullie omgeving er net zo over denkt of het iig respecteren! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het een mooi speeltje inderdaad. En wat een fijne prijs!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie rammelaar en zo'n kleintje kijkt echt niet of het nieuw is of niet. Ik stopte na een verjaardag vaak gekregen kado's weg tot een andere keer of bv zomervakantie dan was het wat nieuws. Wij probeerde zoveel mogelijk erop te letten of het educatief was en geen troep. Zo kregen ze vaak met 5 dec. een leesboek. Maar toen ze klein waren was de knijpermand super speelgoed evenals een pan met een pollepel .Oftewel je maakt een kind vaak het blijdst met gewone dingen . Zo hebben ze heel veel bij ons met duplo, mecanno gespeeld en dat is één van de dingen die ik bewaard heb van hun .

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een goed streven laat ik dat vooral zeggen.
  Want vaak staat er al een speeltuin klaar voor de kleine er überhaubt is... (en ja dat was bij ons ook zo....)
  Wat ik wel doe is soorten apart in een speelgoed doos. Liefst niet te groot. De regel was toen mijn dochter klein was 1 of 2 dozen tegelijk. Ik zette regelmatig dozen op zolder zodat ze ze ontwende en haalde ze maanden later weer tevoorschijn.
  Nu onze zoon van 11 maanden de boekjes heeft ontdekt vind mijn dochter van 8 ze ook weer ineens leuk. Net als de duplo trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik zat gisteren met mijn man aan tafel en had het over het feit dat ik enkel passief speelgoed voor het kind wilde in het begin en geen actief speelgoed... Zodat het kind zelf creatief kan spelen en niet word vermaakt door op een knopje te drukken.

  Wij thuis hadden ook niet veel en werd ons al vroeg geleerd dat je zuinig moest zijn met je speelgoed omdat het duur was. Een kind is toch snel tevreden en creëert toch zijn favoriet, dus bergen speelgoed heeft ook niet echt zin denk ik. Dan krijg je alleen maar zo'n hummeltje die in de winkel roept "ik wil die en die en die en..."

  Ik kan me dus wel heel erg hier in vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. even een losse flodder. mooi, wat ik ook mooi vind is dat een regel die voor je kind of een ander oplegt, ten eerste voor jezelf geldt, er zelf naar leven, het voorbeeld zijn .... i am you and you are me

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja eens!
   Voor mij is het ook logisch, als ik leef met bepaalde waarden en ideeën dat ik mijn kind ook volgens die lijn opvoed. Denk dat de meeste mensen het zo doen.

   Verwijderen
 20. Ik heb 2 kinderen die alles uit de speelgoedwinkel willen hebben. Een meer om de heb en de ander omdat hij er echt mee speelt. Hij speelt hele afleveringen brandweerman sam na. En maakt van gewone autos, rescue bots door ze op hun zij te zetten. Onze dochter vind veel speelgoed mooi maar houdt echt van knuffels. Ze hebben teveel, wat grotendeels onze eigen schuld is, maar als ik zie hoeveel fantasie ze hebben wanneer ze alles met elkaar mixen... Dan denk ik dat het best meevalt hoe het speelgoed van tegenwoordig de fantasie tegenhoudt. Kinderen blijven leren en misschien door juist niet met het nieuwe speelgoed mee te doen, evalueren de kinderen met pollepel en knijpers minder snel in de huidige snelle tijd. Klinkt eng. Maar ze zijn gewoon slimmer dan wij vroeger. En dat moet ook gestimuleerd worden. Een kind verwennen is nooit goed, maar ook dat is denk ik per kind verschillend.

  BeantwoordenVerwijderen