zondag 6 november 2016

Nog een keer in de weer met kweepeer :)

Zo, deze week is mijn nieuwe stoomextractor binnen gekomen en ik heb hem natuurlijk gelijk getest! Heel tof! Ik had nog veel kweeperen die niet 100% in orde zijn en die verkoop ik liever niet (en weggooien is ook sund) dus ik heb ze gewassen en ik stukjes gehakt. Alles zonder te schillen in de binnenpan en dan op het vuur zetten. Het duurde laaaang, langer dan ik verwachtte. Ik zette de pan om 2 uur op en uiteindelijk heeft het bijna 3 uur geduurd voordat het sap ging lopen, na het avondeten heb ik het vuur eronder uitgedaan en besloot ik nog een keer een poging aan kweeperenlimonade te wagen.

Ik heb niet gewogen hoeveel kilo kweeperen ik in de pan deed maar ik gok zo'n 3,5 a 4 kilo, het resultaat was 1,5 liter sap. Wel wat minder dan ik verwacht had eigenlijk, maar ook met veel minder moeite dan de vorige keer. Ik besloot het weer goed te zoeten om de houdbaarheid te garanderen en voegde er 2 kilo suiker aan toe, dat is ruim 1 op 1 en dan moet het wel goed zitten.

Het sap had ik opgevangen in een pan, en was inmiddels flink afgekoeld. Ik dumpte de suiker er in en warmde het geheel weer op, deze keer goed op lettend dat het niet ging koken. Ik wilde het heet hebben, zodat het steriel in de potten kon dus ongeveer 80 a 85 graden C. Ondertussen even een paar flessen schoongemaakt en klaargezet en toen de hete vloeistof er in gelepeld met een grote soeplepel door mijn mooie rvs trechtertje. Therapeutisch werkje.

De grote vraag was natuurlijk, blijft het vloeibaar? En nu alles is afgekoeld kan ik tevreden zuchten, jaaa! Het is mooi vloeibaar gebleven. Gelukkig, want het is toch handiger om limonade te schenken (hoewel de vorige partij zich prima uit de fles laat lepelen ).

Ik ben dus heel blij met de stoomextractor en ik wil iedereen bedanken voor jullie gedeelde ervaringen hierover. Ik heb trouwens een losse gekocht, van rvs. Eerst keek ik naar de versie die je bovenop je weckketel kan zetten, maar het rooster daarin is van plastic en dat vermijd ik dan liever. Een losse ketel is daarnaast ook goedkoper dus mijn keus was snel gemaakt.

Ik heb nog meer kweeperen dus hopelijk kan ik volgende week nog een keer limonade maken, eerst eens kijken hoeveel flessen ik nog heb.

18 opmerkingen:

  1. Voor meer resultaat moet je ze eerst zacht koken in een gewone pan. Het water wat daarin zit is dan je eerste oogst. Dan kan je de zachte peren in de sap pan doen en wat daar dan uit komt kan je bij de sap doen die je al van het eerste koken had. Resultaat:mooie rode kleur en meer smaak. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi, ik heb ook vaak jam of sappen gemaakt in jam potjes met schroef deksel of flessen met schroefdop.
    Om het lang te kunnen bewaren zorg ik dat de potjes met deksel steriel zijn,ik doe de flink kokende jam of sap in de potjes vul ze geheel tot bovenkant,schroef deksel dicht en keer het potje onderste boven,zo laat ik het afkoelen, en dan maak ik de buitenkant en deksel onder rand van buiten schoon met warm water.Ik gebruik maximaal toegevoegd 10% tot 15% suiker in de vorm van gelei of gewone suiker.Mijn ervaring is dat ik het dan 4 jaar kan bewaren zonder bederf.Maar liever gebruik ik de jam het binnen een paar jaar.kweeperen sap is een een mooie vervangen van geleisuiker.Ik heb afgelopen week op jou blog gelezen,en vind het een prachtige beleving en ook veel informatie over veel onderwerpen,heel veel succes jullie daar vlak over de grens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je!
      Het steriel maken van de potjes ben ik ook zeer nauwkeurig in, dat is inderdaad erg belangrijk.

      Bij jam gebruik ik normaal ook heel weinig suiker, meestal ongeveer 500 gram op 1000 gram fruit. Maar jij gebruikt dan dus slechts 150 gram op een kilo?

      Ik las inderdaad ook ergens dat je het beste de schillen en klokhuizen van de kweeperen kunt koken en dat je het sap wat daar vanaf komt als vervanger van geleisuiker/pectine kunt gebruiken. Wil dat zeker nog een keer testen!

      Wat siroop betreft ben ik een beetje huiverig, ik heb wel eens gehad dat de (inhoud van de) flessen gingen schimmelen dus vandaar dat ik het liever wat zoeter maak. Bovendien vind Maarten het geen straf en kan je het door de sterke zoetheid gewoon wat meer verdunnen.

      Verwijderen
  3. Is dit nou echt de moeite waard? Drie uur op de kookplaat en twee kilo suiker gebruiken. Niet echt gezond lijkt mij.
    En dat alles voor een paar liter sap?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is dan limonadesiroop! Je verdunt het met water.

      Verwijderen
    2. Wat anoniem zegt inderdaad, het is bedoelt om aan te lengen met water. De siroop is minimaal een jaar houdbaar en zo heb je een keer wat anders dan water en thee.

      Bovendien staat het wel lang op de kookplaat maar de energie die daar verbruikt wordt is niet zo erg als het lijkt, omdat het zeer laag staat.

      Verwijderen
    3. Dan nog denk ik: er is altijd drama (in het algemeen, niet hier) over veel suiker in producten. En dit is dan 'goed'?

      Ik zou zoiets niet kopen, laat staan zelf maken. Dit heeft niks meer met gezond te maken toch?

      Verwijderen
    4. nee klopt, dit heeft niks met gezond te maken. Dit heeft te maken met zelf doen.

      En sommige mensen drinken wel eens een biertje of een wijntje. Soms eet ik graag een stuk chocolade of een ijsje. Ik probeer zelf een balans te vinden in gezond en ongezond en hoop dat die balans dan gezond is :)

      Verwijderen
  4. Ik hoop dat je de inhoud van de sapketel nog niet hebt weggegooid . Ik bedoel het vruchtvlees. Hiervan kun je Quitenbrot maken. Er zijn heel veel recepten op internet in het Duits, met kruiden of honing. Het wordt vooral met de kerst gegeten als snoep. Het vruchtvlees wordt gedroogd ,dat kun je op kachel of in de oven doen. Mijn kinderen vinden het heerlijk. het is iets wat je zelf maakt en niet in de winkel koopt. Anders volgend jaar beter. Succes Riet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. helaas was je te laat, volgende keer beter. Maar bedankt voor te tip! Dat gaan we zeker een keer proberen!

      Verwijderen
  5. Dit klinkt heerlijk zeg! Wel leuk, zo'n eigen gemaakt flesje limonade.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lijkt me geweldig een stoomextractor. Lees met plezier je experimenten. Helena

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Limonadesiroop hoef je niet heet in de flessen te doen. Bij vruchten met een hoog pectine gehalte kun je de suiker dus gewoon door het afgekoelde sap roeren. De suiker lost wel minder gemakkelijk op, maar de smaak van het fruit blijft beter behouden en je loopt niet het gevaar van geleren. Dit heet de koude methode. Zelf gebruik ik 1250 gram suiker op 1 liter sap. En bij elf zoete of flauwe vruchten (aardbei, kers etc) neem ik 1 kilo suiker en daarnaast 25 gram citroenzuur. Citroenzuur maakt de smaak frisser en heeft ook een conserverende werking. Het mag alleen aan koud sap worden toegevoegd, anders wordt de siroop troebel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat heerlijk dat je siroop goed gelukt is . En een stoompan om sap te maken is ideaal . Ik zou die van mij niet meer kunnen en willen missen , heb er één van weck ooit 2-e hands gekocht

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat leuk, zelfgemaakte limonadesiroop!
    Wij hebben precies dezelfde stoomextractor, maar dan een oudje, meer dan 40 jaar oud, hij is nog van mijn schoonouders geweest. Maar hij ziet er nog precies hetzelfde uit, grappig.
    Wij maken sap zonder toevoegingen, dus ook geen suiker. Het eerst opgevangen sap gaat terug de ketel in, dan is het slangetje steriel. Daarna in schone flessen sap opvangen, blijft zeker een paar jaar goed. We doen het door de yoghurt. Vooral bramensap vind ik lekker door de yoghurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jullie hebben ook pruimenbomen. Pruimenlimonadesiroop is verrassend lekker! Yasr

    BeantwoordenVerwijderen