zondag 13 oktober 2013

Boodschappen en menu week 42

Menu

12-Oct   zaterdag Bami met ei en groente
13-Oct   zondag Bami met ei en groente
14-Oct   maandag Boerenkoolstamppot met knakworstjes
15-Oct   dinsdag Boerenkoolstamppot met knakworstjes
16-Oct   woensdag Sperziebonen met aardappel en knakworstjes
17-Oct   donderdag Doperwten met aardappel en vis
18-Oct   vrijdag Erwtensoep uit de vriezer



Boodschappen
aantal artikel  bedrag   totaal 
1 Bio sperziebonen glas 1 pers   0.89   0.89
1 Bio rode bieten glas 1 pers   1.15   1.15
1 Melk halfvol 1L bio   0.95   0.95
1 Melk vol 1L bio   0.99   0.99
1 Bloem biologisch 1kg   0.95   0.95
1 Lijnzaad biologische 500gr   1.25   1.25
1 Havervlokken 500 gr   0.39   0.39
1 Bio bananenchips 200 gr   1.69   1.69
1 Zonnebloempitten bio 500gr   1.75   1.75
0.71 Bananen bio, fair trade   1.79   1.27
0.198 Paprika rood   1.69   0.33
1 Peren bio 500 gr   1.29   1.29
1 Roomkaas   0.66   0.66
1 Zoute stokjes   0.39   0.39
  totaal     13.96

Ook deze week ben ik weer iets boven budget gegaan, maar wel een beetje bewust. Ik heb zoveel mogelijk bio producten gekocht en dat is nu eenmaal duurder. Maar het past toch meer bij mijn idealen.

Verder heb ik zonnebloempitten en bananenchips gekocht om thuis te mengen met rozijnen, noten en gedroogde cranberries zodat ik een gezonde snack heb.

Voor de bami gebruik ik mijn laatste eieren, ook heb ik nog ui, wortel en knoflook liggen. Samen met de paprika zit er dan ook lekker wat groente in. Verder trek ik deze week een blikje knakworstjes open, daar eet ik drie dagen van.

De potjes met groente heb ik gekocht omdat ik kleine glazen potjes nodig heb, voor jam enzo. Bovendien is het makkelijk als ik uit school kom, omdat je dan geen groente schoon hoeft te maken.

Qua budget moet ik eens kijken hoe het uitkomt als ik structureel te veel uit geef, maar dat zie ik later wel. Wie weet red ik het volgende week wel om binnen mijn budget te blijven, anders zal ik het budget misschien aan moeten passen. Ik ga mijn best doen om het volgende week wel met de € 10,- te redden.

24 opmerkingen:

  1. Bami is lekker!
    Waarom koop je geen diepvriesgroente? Je hebt toch een vriezertje? Dan koop je gewoon zo'n grote gezinszak van 1 euro 50 en verderlje het in 5 kleine porties. Je moet dan wel investeren in diepvrieszakjes. Die kosten misschien een euro per 25 stuks en die kan je gewoon uitwassen en hergebruiken. Diepvriesgroente is niet zo zout als blikgroente en bevat meer vitamines. Doet haast niet onder voor vers.
    De kruiden voor bami koop je zeker in Nederland?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de bami gebruik ik gewoon verse groenten, vind ik wel het lekkerst. Ik heb in mijn vriezer grote zakken soepgroente en spruitjes, ik haal er uit wat ik nodig heb en doe er weer een elastiek omheen. Zo heb ik geen extra zakjes nodig.
      Maar ik heb niet zoveel ruimte in mijn vriezer, hij zit meestal behoorlijk vol :)

      Verwijderen
  2. Knap zeg, voor zo weinig geld boodschappen doen! Ik probeer onder de 35 euro te blijven ,alleen. Daar zitten dan ook wasmiddel, vuilniszakken en zo bij, dus ook wel non-food producten. Ik let wel op, maar zo te lezen kan het veel beter!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Mijn budget is ook voor non-food, maar ik gebruik dat bijna niet. Wasmiddel maak ik zelf en daar doe ik jaren mee. Shampoo of andere verzorgingsproducten gebruik ik niet, alleen zuiveringszout en azijn. En ook vuilniszakken gebruik ik niet, ik hergebruik winkelzakjes :)

      Verwijderen
  3. Oh ja, ik zie het. Je had potjes nodig voor de jam.. Misschien kun je dan af en toe een pot augurken kopen, lekker voor bij de bami. En als je genoeg potjes hebt de diepvriesgroente kopen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Augurken en zilveruitjes heb/koop ik ook voor de potjes. Maar ik lijk nooit genoeg potjes te hebben :) Ik vraag ook andere mensen om voor mij te sparen, maar de meeste mensen gebruiken veel grote potten of blik.
      Aangezien ik afgelopen zomer al ruim 35 potjes jam gemaakt heb ben ik helemaal door de kleine potjes heen. Voorlopig even doorsparen ;)

      Verwijderen
  4. Ik zag dat ze deze week bij a-ldi de (nieuwe) bio producten in de aanbieding hebben groente, pasta en gehakt. Ook verkopen ze bio sapjes in een fles, daar ga ik ook iets van halen. Flessen kun je weer gebruiken voor je eigen sappen en siropen of soep .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hebben ze hier in Duitsland ook. Maar bijvoorbeeld de volkoren biologische pasta kost hier € 0.89 per 500 gram. Die gebruik ik altijd. Het bio gehakt is hier veel half om half, en dat heb ik liever niet. Die flessen zijn zeker erg handig, daarom koop ik ook ketchup in glas en af en toe flevosap. Ook de potjes van de gembersiroop bewaar ik, altijd handig!

      Verwijderen
  5. Als je in de buurt woonde zou ik je glazen potjes komen brengen.
    Ik maak me echt zorgen om je eetpatroon. Voor meer dagen koken en invriezen oké maar steeds twee dagen achter elkaar hetzelfde eten.....?
    Ga wat meer variëren. Twee keer stamppot geeft weinig vitaminen.
    En knakworstjes, dat snap ik best, lekker, maar dat is meestal erg zout.
    En ook niet al te best qua ingrediënten.

    Investeer in je moestuin. Onkruid er uit trekken en dat blijven doen.
    Heb je in het voorjaar plezier van. Probeer nu mest te krijgen, misschien een boer in de buurt. Gewoon op een bultje laten liggen en volgend jaar verspreiden en onderspitten. (Nu wel wat afdekken geloof ik)
    Mest die je in het voorjaar zou krijgen is vaak te scherp voor je tuin.
    Er zijn nu nog pompoenen te koop. Pitten kan je drogen en volgend voorjaar weer planten. Misschien kan je een maiskolf "vinden", (ook drogen) plant volgend jaar korrels, (mengen met) voer voor je kippen. In een pot/ blik bewaren vanwege de muizen.
    Er is een site "De gemakkelijke moestuin", hier kan je tips vinden en ze hebben een nieuwsbrief, erg leuk. Hopelijk helpt het je weer wat verder.

    Succes met je school, groetjes, Thea.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp dat het niet het meest gezond is, maar ik denk dat het wel meevalt. Ik eet vaak veel verschillende groenten, daarnaast eet ik ook nog fruit en wat rauwkost (zoals tomaat, komkommer). Tuurlijk kan het beter, maar zo heel slecht is het ook niet.

      Met de moestuin ben ik al aan het voorbereiden op volgend jaar. Ik wil graag gebruik maken van een groenbemester en dat er in het voorjaar onderspitten.

      De site van de makkelijke moestuin ken in, die is zeker erg leuk en informatief. Helaas ontbreekt het mij momenteel vooral aan tijd, door de school heb ik momenteel eigenlijk nergens tijd voor :)

      Verwijderen
    2. Ik vind het ook wel redelijk en sterkte met je school! Maak je al vorderingen?

      Verwijderen
  6. Heb hier nog wat kleine glazen potjes. Mss kom je nog in de buurt (oldambt). Geef maar ff een seintje !
    Groetjes, siek.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is echt niet als kritiek bedoeld hoor, dat heb ik je al eens gemaild hè?
    Misschien is het voor je vriend ook wel leuk om niet twee dezelfde maaltijden te eten.

    Uit ervaring weet ik dat je, als je zelfvoorzienend wil leven, je heel wat werk hebt. Vandaar deze kleine dingetjes. Geeft meteen wat beweging :-)
    En omdat je toch schreef dat er een maisveld dichtbij was ........
    Ook als voorbereiding voor je moestuin bedoeld. En als bezuiniging.
    Doe er mee wat je wilt, je hoeft je ook niet te verontschuldigen.

    Ik vind dat je het goed doet hoor, vooral nu met je school.
    En dan de hele week in je eentje. Super
    Groetjes, Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap dat het geen kritiek is hoor! Is ok.
      Mijn vriend heeft geen problemen met twee keer hetzelfde eten, meestal kies ik voor het weekend ook juist iets wat hij heel erg lekker vind :) Dan vind hij het juist leuk.

      Je tips zijn erg handig, ik was in mijn hoofd (en af en toe in het weekend) al bezig met de voorbereidingen voor de moestuin voor volgend jaar. Maar ik moet zeggen dat de school erg veel tijd vraagt. Voorlopig moet al het andere even op een laag pitje!

      Verwijderen
  8. Ik vind juist dat je maaltijden heel gevarieerd en uitgebalanceerd zijn. Je eet waarschijnlijk meer groenten en krijgt meer vezels binnen dan de gemiddelde Nederlander. Het enige waar je echt op bezuinigd is vlees. Nou, er zijn hordes vegetariërs die prima zonder kunnen.
    En wat twee dagen achter elkaar hetzelfde eten betreft: of je het nu meteen achter elkaar opeet, of je laat er een paar dagen tussen zitten: de maaltijd blijft hetzelfde en die is naar mijn bescheiden mening prima van samenstelling.

    Om maar een klein voorbeeld te geven: hoeveel huishoudens hebben niet een standaard pizza-, pannenkoek- of patatdag in de week? Die zie ik er bij jou nooit tussen staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet elke dag minimaal 200 gram groente, daar let ik zeker op. En vaak eet ik maaltijden met meerdere soorten groente erin. Dus in mijn beleving heb je dan genoeg variatie ook al eet je het twee keer achter elkaar.
      Ik vind eten gewoon minder lekker uit de vriezer :) En als je alleen bent is het gewoon praktischer om wat grotere porties te koken.

      Je hebt goed opgemerkt dat ik (bijna) nooit pizza, patat of pannenkoeken eet. Ik ben een voorstander van een soep-dag :)

      Verwijderen
  9. Als richtlijn wordt gegeven 2 ons groenten per dag, per persoon.
    In dit weekmenu zijn er waarschijnlijk een aantal dagen waarin dit niet gehaald wordt. Gestampt voedsel verliest vitaminen. Ik kreeg altijd als advies niet vaker dan één keer per week. En er is nu nog zoveel groente die je vers kan kopen. Wat betreft vlees, het is helemaal niet erg om minder of geen vlees te eten maar niet zomaar weglaten. Er moet iets tegenover staan om het gezond te houden omdat je anders belangrijke mineralen, vitaminen etc. te kort komt. En het maakt natuurlijk ook verschil welk vlees en ik bedoel qua samenstelling. Andere bijkomende idealen laat ik voor ieder persoonlijk.
    Lieve mensen, ik ben geen voedingsdeskundige maar een vrouw die toen mijn gezin groeide (tot 6 personen en nu me aanhang, o.a. vegetariër) zich wat meer ging verdiepen in (gezond) eten, maar ieder z'n mening hoor!
    Het was mijn bedoeling om wat te helpen, onze blogster weet dat.
    Je haalt uit alle goedbedoelde adviezen het beste, het haalbare of niets, maakt mij niet uit. Fijne dag, Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik let er echt altijd op dat ik elke dag minstens 200 gram groente binnenkrijg. In het geval van de boerenkool is het een dv blok, en daarom eet ik het gelijk twee keer. Het is een blok van 450 gram dus dat zou neerkomen op 225gr per dag.Misschien kan ik de volgende keer beter een portie invriezen dan.
      In de bami zit zelfs veel meer dan 200gr groente per portie. Paprika, wortel, knoflook, ui en prei uit de vriezer komt samen op een ruime kilo aan groente voor 4 porties.

      In de (meeste) maaltijden waar ik vlees weglaat heb ik een alternatief: ei, linzen, kikkererwten, andere peulvruchten of vis.

      Het heeft ook mijn voorkeur om veel verse groente en fruit te eten, maar dat zou de prijs wel enorm opjagen. Vandaar dat ik het wat afwissel op deze manier.

      Verwijderen
    2. En voor de eiwitten heb je natuurlijk nog je yoghurt en je melk en de roomkaas op brood. Als je het lust zou je ook nog pindakaas op brood kunnen doen. Prima aanvulvoedsel

      Verwijderen
    3. Klopt, toevallig eet ik ook af en toe pindakaas op brood. Hoewel ik meestal jam en roomkaas eet, vaak met wat komkommer. Of tomaat met honing, ook erg lekker ;)

      Verwijderen
  10. Voor nog wat aanvulling in de winter kan je wat tuinkers in bakjes in vensterbank zaaien. Ook ander groentezaad kun je in bakjes zaaien en net als tuinkers als miniplantje opeten. Als je straks een groente tuin hebt kun je daar wat planten laten bloeien en het zaad oogsten. Dan krijg je een megahoeveelheid zaad en kan je de volgende winter gratis kiemgroenten kweken
    Groetjes
    Jannie/ vet op de botten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk idee om wat extra groente te laten doorschieten. Ik maak graag kiemgroenten, het is ook erg lekker op brood!

      Verwijderen
  11. Je kunt wat inspiratie opdoen op de site Diana's mooie moestuin
    Groetjes
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je dat zegt, dat is een van mijn favoriete sites! Ik heb zelfs al eens tomatenzaad bij haar besteld!

      Verwijderen