vrijdag 4 oktober 2013

Chai

Door mijn blogje van eergisteren over thee moest ik denken aan de theesoorten die ik graag drink. Een van mijn favorieten is Chai thee. Nu betekend Chai eigenlijk gewoon thee in het indiaas, dus eigenlijk is het masala chai. Het is thee gezet van een heerlijk hartverwarmend kruidenmengel met onder andere kaneel, kardamon en kruidnagelen. Vanmiddag heb ik een pan thee gezet, en een mengsel gemaakt zodat ik later nog eens makkelijk thee kan zetten.


Ingrediënten:
1 liter water
5 gram verse gember
2 tl kardemompoeder
15 peperkorrels
1 stokje kaneel
12 kruidnagelen
3 tl zwarte thee


Stamp de kruiden wat fijn in een vijzel. Zet het water op en voeg alle kruiden toe, laat het een klein half uurtje doorkoken. Ik heb het hierna in een thermosfles gedaan zodat het nog wat door kan trekken. Door het gebruik van de kruiden is de thee niet zo 1-2-3- klaar, hij moet echt even goed doorkoken. Nadat de thee nog even gestaan heeft in de thermosfles is hij klaar. Het is echt een heerlijke thee, zeker in de winter. De originele chai wordt gedronken met suiker en (soja)melk erin, maar persoonlijk vind ik het zonder zo lekker dat ik dat achterwege laat.


De rest van de gember heb ik geraspt en gedroogd, hiervan heb ik samen met de andere ingrediënten een kant en klaar gemengd theemengsel gemaakt. Zodat ik de volgende keer gewoon een paar schepjes in een pan met water kan doen.


De thee ziet er niet spectaculair uit, maar de geur is hemels! Je kan zelf variëren met het recept en de ingrediënten. Sommige vinden het lekker als de thee wat scherper is, andere vinden hem mild lekkerder. Het internet staat vol met recepten. Maken jullie zelf wel een chai? En hebben jullie nog een goed recept?

9 opmerkingen:

  1. Nog nooit gemaakt. Maar dit klinkt eenvoudig genoeg om eens te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk!
    Ik had zelfs nog nooit van het woord gehoord maar ik denk dat ik dit receptje ga proberen. Door de kruidnagel, kardemon en kaneel klinkt het bijna als een ultieme herfstthee. Ik heb alles wel op voorraad, op de verse gember na, maar dat is vrij eenvoudig verkrijgbaar.

    Grappig, ik heb vandaag bijna dezelfde ingrediënten (en nog een paar meer) gebruikt om speculaaskruiden te mengen. Ik wil dit weekend samen met kiddo koekjes bakken, maar kon helaas nog geen speculaaskruiden vinden in de supermarkt. Maar dat kan dus prima zelf gemaakt worden met wat basis specerijen :)
    Wij gaan morgen dus lekker koekjes bakken. Misschien wel met een flinke pot Chai ernaast.

    Groetjes
    Sofie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is echt heerlijke herfstthee :)
      Klopt inderdaad dat de meeste ingrediënten ook in de speculaaskruiden gaan, dat is ook zo lekker!

      Verwijderen
  3. Ja, echt jaaaaren geleden, toen ik nog student was, alleen heette het toen nog geen chai, maar gewoon Indiase kruidenthee ofzo en ik kookte de thee en kruiden in water met melk. Drink sowieso alle zwarte thee heel sterk en met een sloot melk, alleen kruidenthee niet. Maar ik zal het recept eens opzoeken, best een idee om het weer een keer te maken.
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit wordt oorspronkelijk ook met veel melk gedronken, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig.

      Verwijderen
  4. k heb het 1 keer gemaakt maar vond het niet echt lekker.
    Misschien eens zoeken naar meerdere variaties...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het te sterk is vind ik het ook niet zo lekker, misschien meer verdunnen?

      Verwijderen