woensdag 2 oktober 2013

Onze voeding in distributietijd 5

Vandaag weer een stukje uit het boekje 'Onze voeding in distributietijd'. Het vorige stukje ging over het gebruik van koffie, vandaag gaat het over het gebruik van thee. Het eerste deel gaat er over hoe je langer met je thee voorraad kan doen, en in het tweede deel worden alternatieven besproken. Er zaten voor mij best verrassende tips tussen.


Maak meer van de thee

Thee is een drank, die veel subtieler is, gemakkelijker geur verliest en niets opwekkends meer heeft, dan koffie. Daarom is het moeilijker om van het rantsoen thee meer te maken en toch een goede kop thee te schenken. Het maken van thee-extract is daarvoor niet de goede weg. Het extract is niet geurig meer, zooals we dat van versch gezette thee wenschen, de geur is bij de bereiding reeds vervlogen. Een goed spaarmiddel kan zijn:

Theegruis.
Stamp, rol of wrijf de helft van de thee, die anders noodig is voor het gewone kwantum thee, zeer fijn. Gebruik daarvoor een vijzel en stamper, een theemolentje, een deegrol of een flesch. Goed droge thee kan geheel vergruisd worden. Doe het theegruis in een dun lapje en bind het lapje dicht. Zet thee van dit gruis op dezelfde manier als wanneer gemaakt gebruik wordt gemaakt van theebuiltjes.

Theepastiles
In den handel zijn kleine theepastilles of tabletten, die van theegruis zijn geperst. Zo lang ze voorradig zijn vormen ze een goede besparing op het theerantsoen.

Thee weeken I.
Doeeen halve portie thee in de steenen trekpot en stamp ze met een houden stampertje fijn. Giet er een klein beetje water op (+- 2 eetlepels) en zet de theepot op den theeketel tot het theewater kookt. Giet vervolgens de theepot vol met kokend water, roer de thee even om en laat ze 5 minuten trekken.

Thee weeken II.
Zet de helft van de gewoonlijk gebruikte hoeveelheid thee 's avonds in de theepot weg met 2 eetlepels koud water. Giet de pot den volgende ochtend vol met kokend water. Roer de thee om en laat ze 5 minuten trekken.

Thee sparen.
Zet de thee in een filterpot d.w.z. een theepot, waarin een steenen filter hangt. Laat ze niet langer dan 5 minuten trekken. Neem den filter uit de theepot en droog de theebladeren. Meng de gedroogde bladeren mer evenveel versche theebladeren en gebruik voor een volgend zetsel de helft van dit mengsel.
Inplaats van een filter-pot kan ook een z.g. thee-ei dienst doen. Voor de ochtend-thee wordt het thee-ei zuinig gevuld, ma 5 minuten trekken gaat het thee-ei uit de pot. De middagthee wordt gezet door bij deze thee de helft van die hoeveelheid aan versche thee te voegen.

Thee-extract
In den handel verkrijgbare thee-extracten kunnen eveneens als spaarmiddel dienst doen. Zij zijn het smakelijkste als ze worden toegevoegd aan slappe thee.

Thee-surrogaten.

Lindebloesemthee.
Pluk de lindebloesems als ze op het punt van opengaan zijn, omdat ze dan het geurigste zijn. Spreid de bloesems op lakens ui en laat ze in de zon drogen. Schud de bloessems af en toe eens om, opdat ze goed en gelijkmatig droog worden. Bewaar de droge bloesems in trommels en zet er op gewoone wijze thee van.
Op dezelfde wijze kan thee worden gemaakt van gedroogde kersensteeltjes.

Meidoornblad.
Pluk het jonge meidoornblad en droog het, al of niet in stukjes geknipt, zooals de lindebloesems. Gebruik het droge blad ter vermenging met echte thee.

Rozebottelthee.
4 kleine lepels gedroogde rozebottels, 3/4 liter water, suiker of zoetstof.
Zet de gedroogde rozebottels een nacht in de week met water. Breng ze den volgenden dag langzaam aan de kook en laat de thee 10 minuten trekken. Zeef de vloeistof en doe er naar smaak suiker of zoetstof door.

Thee van appelschillen.
Schil appelen voor appelmoes e.d., na ze met een schoone doek te hebben afgewreven, en droog de schillen in de zon of in een lauwen oven, waarvan de deur moet blijven openstaan.Berg de gedroogde schillen in dunne zakjes op een droge en luchtige plaats op.
Neem voor het zetten van de thee een handvol gedroogde schillen en zet ze met 3/4 liter water en een snuifje kaneel op een zeer zacht vuur. Laat de thee 5 minuten achtjes koken en zeef daarna de vloeistof. Breng de appelthee daarna nogmaals aan de kook, los er 50 gram suiker in op en giet ze in de theekopjes. Voeg er later naar smaak nog wat suiker (of zoetstof) bij en een paar droppels citroensap.

Blad van de bloeiende bramenstruik, notenblad, st. Janskruid, kamillenbloempjes, zij zijn allen ook vroeger reeds voor thee gebruikt. De juiste hoeveelheid of vermenging met echte thee zoekt met gemakkelijk zelf uit.

In den handel zijn voorts nog verschillende kruidenthee's zooals:

Thee 1940, een geurig kruidenmengsel, dat frisch en opwekkend is.
Berkenthee
Ppermuntthee,
Mate enz.

Gewoonlijk zijn deze soorten thee e.a. in z.g. Reformzaken te koop.

19 opmerkingen:

  1. Wat hebben we het nu dan toch goed met al die smaakjes thee die we zo mee kunnen nemen uit de supermarkt :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker! Hoewel ik twijfel over de kwaliteit van de meeste theezakjes, daar zit enkel gruis in.

      Verwijderen
  2. Leuk zeg, thee van kersen steeltjes en appelthee. En warempel hadden ze toen ook al reformzaken? liefs grandma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat dacht ik dus ook, over die reformzaken.

      Verwijderen
    2. Ik was ook verbaast over thee thee van kersensteeltjes, hoe zal dat smaken?!
      En reformwinkels zijn blijkbaar van alle tijden :)

      Verwijderen
  3. Dat van die theegruis hebben fabrikanten ook ontdekt want in de zakjes zit vaak heel fijne thee.
    Als ik een zakje gebruik dan is dat niet voor één kopje, maar meteen voor een hele theepot. Meestal koop ik losse thee en gebruik ik een thee-ei.

    Ik maak in de zomer vaak thee van planten uit de tuin zoals citroenmelisse en munt. En nog een heel goedkope is om gewoon heet water te drinken. Dat drink ik nu liever dan thee. Thee is meer voor bijzondere momenten, bezoek of bij ziekte (zoals sterrenmix zonder munt met extra zoethout bij verkoudheid, kamille bij tandvleesproblemen, rooibos om lekker warm te worden etc).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt! Volgens mij vullen de meeste fabrikanten de zakjes eigenlijk met afvalgruis. Ik zet ook gewoon een hele pot van een eenkopszakje, hoewel ik vaak gewoon losse thee gebruik.

      Ik drink ook heel graag thee van verse muntblaadjes, dat is wel zo lekker! Soms doe ik er ook een schijf citroen in en laat ik het afkoelen, dan heb je lekkere limonade.

      Verwijderen
  4. Wat zullen die mensen genoten hebben,toen er weer vol op thee was.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vind die ideeen van vroeger echt niet zo gek hoor zitten vaak leuke dingen tussen.

    ik zet trouwens van 1 zakje 2 potten thee, gebruik Rooibos thee van de tuinen die best aan de prijs is..
    2 potten gaat prima en je merkt heus geen kwaliteit verschil.. nouja misschien ben ik bevooroordeeld ik drink het alleen ;-)
    Haal wel meteen het zakje uit de eerste pot zodra de thee getrokken is.
    Bij de tweede pot laat ik het zakje gewoon zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuke ideeën he? Het volgende hoofdstuk is ook erg leuk :)

      Ik vind ook dat je makkelijk meer uit een zakje kan halen. Het gaat het beste als je gelijk een hele pot trekt. Op een of andere manier is het dan lekkerder als dat je het kopje voor kopje doet.

      Verwijderen
  6. Ik ben niet zo heel zuinig met thee, maar zet wel 2 koppen thee van 1 zakje voor 1 kop. Een hele kan vind ik niks, want ik drink het echt verspreid over de dag. Aan de andere kant drink ik verder geen sapjes e.d. dus mag ik van mezelf luxe doen met de thee. Ik heb ook altijd heel veel smaakjes om uit te kiezen....mmm

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik een eenkopszakje voor een thermoskan van 4 koppen. Dit blijft dan meteen warm. Ik ben het met je eens dat als thee het enige is wat je drinkt, dat je dan best wat lekkers mag kiezen! Doe ik ook!

      Verwijderen
  7. Koop eigenlijk nooit geen thee want maak het zelf. Marokanische munt,pepermunt.kamille,vlierbloesem.bramen,brandnetel. Droog de bladeren voor in de winter. In de zomer van verse bladeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In China is het heel gewoon om 5 tot 6 keer de thee opnieuw te gebruiken met name groene thee. Mijn man komt regelmatig in China en brengt dan thee voor me mee, of hij krijgt het cadeau. Er wordt dan ook vaak bijgezegd dat je de thee meerdere keren kunt gebruiken, gewoon steeds opnieuw water dat net van de kook af is opschenken.
    Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat zij in China een betere kwaliteit thee gebruiken, bijvoorbeeld van hele bladeren. Dan lijkt me dat ook logischer. Het gruis wat hier in de zakjes zit verliest vaak sneller smaak.

      Ik probeer zelf gewoon uit (als ik zakjes gebruik) wanneer het niet meer lekker is. Dan ben ik te ver gegaan ;) Ik haal meestal 4 a 5 kopjes uit een zakje eenkopsthee zonder aan kwaliteit in te boeten. Maar dan zet ik het wel in een keer in een thermosfles.

      Verwijderen
    2. Ja, dit klopt wel, de thee die ik gebruik zijn hele bladeren en je hebt er ook nog eens heel weinig van nodig. Dus je zou hier ook een wat duurdere thee kunnen kopen, ben je al met al denk ik toch nog stukken goedkoper uit. Het enige waar je op moet letten is dat de bladeren niet opdrogen dan wordt de thee bitter.

      Verwijderen
  9. Wat geweldig ik ga zeker het een en ander proberen. Juist ben ik gestopt met de kant en klaar zakjes thee omdat daar ook heel veel troep in zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat goed van je! Ik heb alleen nog wat zakjes sterrenmunt die ik graag drink, daarnaast heb ik gewoon losse thee. Het is ook veel voordeliger!

      Verwijderen