dinsdag 8 oktober 2013

Onze voeding in distributietijd 6

Vandaag weer een stukje uit het boekje 'Onze voeding in distributietijd'. Wij hebben de koffie en thee al besproken, maar het hoofdstuk gaat nog verder. Vandaag een stukje over de alternatieven voor koffie en thee. Ook hier vind ik verrassend leuke ideeën tussen zitten!

Chocolade
Het kopje water- of melkchocolade kost in een tijd dat de suiker spaarzaam toegemeten wordt, veel suiker. Het is dus niet te verwonderen dat ook hiervoor naar een oplossing werd gezocht.
Zoolang er cacao-poeder kan worden verkocht, zullen ook de mengsels van cacao en suiker, de tabletjes of reepen chocolade voor kookdoeleinden, de cacao-limonadestroop wel aftrek vinden.
Zij kunnen allen met water of melk tot een smakelijke warme drank worden verwerkt.
Als de melk arm aan vet is kan men voor een kop chocolade ook de vetrijke chocoladereepen of stukken couverture dienst laten doen. Zij geven een vrij vette drank, die menigeen misschien te zwaar zal zijn. Daarom is het aan te bevelen deze chocolade met water te bereiden.

Andere dranken.
ter vervanging van koffie, thee en chocolade kunnen melk-en  karnemelkdranken met succes dienst doen. Men behoeft zich de houd-Hollandsche slempmelk, de slaliemelk, de anijsmelk, pepermuntmelk e.d. maar te herinneren om te weten dat er variatie genoeg is te brengen in heete melkdranken voor den winteravond. In den zomer kan karnemelk met of zonder honing, vruchtensap of vruchtenpuree dienst doen. Door de koude melk smaakt puree van versche en van gedroogde vruchten extra goed.
In karnemelk kan als zoetmiddel gecondenseerde melk met suiker worden gebruikt, doch ook limonadestroop. In yoghurt smaken deze toevoegsels eveneens.
Een bekertje ijs met koude melk en een paar vruchten aangevuld geeft een prachtige huishoudelijke dorbet. Ook van vruchtenwijn zijn, vooral in en zomer, heel lekkere dranken te maken. Weinig bekend is vermoedelijk de

Vliermelk
1 liter melk, 2 groote schermen vlierbloesem.
Schud den bloemschermen even uit om ongerechtigheden te verwijderen. Bind de beide bloemtrossen met een draadje samen en hang ze in de melk, maar zorg dat alleen de bloempjes, die sterk geuren als ze juist open zijn, in de melk komen. Laat de bloempjes zoo lang aftrekken tot de melk de vliergeur geeft aangenomen. Los in een klein beetje melk vat suiker op en voeg hiervan naar smaak toe aan de vliermelk.

Lieve Vrouwenbedstroo melk.
1 liter melk, een bosje lieve vrouwen bedstroo met kleine knopjes.
Bereid de melk als vliermelk, doch laat ze slechts eenige minuten trekken.

Voor de winteravonden kunnen naast  de warme-melkdranken ook enkele eenvoudige alcoholvrije grocs worden gemaakt.

Alcoholvrije wijn-punch
1 flesch alcoholvrije wijn, een stukje pijpkaneel van =- 5cm, 5-8 kruidnagelen, 1 citroen (en bij gebrek daaraan een eetlepel citroensap in fleschjes verkocht), 1/2 liter water, =- 100 gram suiker of 50 gram suiker en 7 zoetstof-tabletjes.

Borstel den citroen en prik er kruidnagelen in. Laat den citroen met kruidnagelen en kaneel in de halve liter water aftrekken gedurende een 1/2 uur. Voeg den wijn bij en laat de kruiden nog een 1/2 uur trekken. Doe de wijn, water en kruiden, opdat geen geur verlorgen gaat, in een warmen wijn- of chocoladeketel. Doe een propje in de tuit en zet de ketel op een theelichtje of dergelijke zwakke warmtebron. Neem den citroen uit den wijn, als ze zal worden geschonken. Los de suiker (en eventueel de zoetstof) in de punch op.
Schenk de punch in de daarvoor bestemde glaasjes. Zoolang er geen citroenen zijn, trek dan alleen de kruiden af en voeg het geconcentreerde citroensap toe. Citroensap mag n.l. evenmin als de zoetstof-tabletjes, meekoken, omdat het daardoor minder lekker van smaak wordt.

Warme appeldrank.
Appelmost, kokend water, citroenschilletjes en suiker of honing.

Doe in ieder glas wat geraspte citroenschil (en indien voorradig een paar droppels citroensap). oeg er twee lepels honing bij. Vul het glas voor 1/4 of 1/3 met appelmost en voeg er kokend water bij. Neem desgewenscht meer appelmost, meer honing of citroensap als de drank sterker moet zijn.

Gekruide vruchtensapdrank.
1 flesch vruchtensap (bessensap, zwarte bessensap, kersensap, grambozen en bessensap od andere vruchtensappen), 1 sinaasappel of citroen (indien beschikbaar), een suk pijpkaneel van +- 10 cm, 8 mooie kruidnagelen, +- 150 gram suiker. Bij gebrek aan sinaasappelen en citroenen wat geconserveerd sap en eenige droppels essence, 3/4 liter water.

Borstel den sinaasappel of citroen en besteek de vrucht met kruidnagelen. Trek de vrucht met de kaneel in het water gedurende een half uur zachtjes af. (Zie het recept van de alcoholvrije wijnpunch). Voeg na 1/2 uur het vruchtensap toe en laat het nogmaals 1/2 uur trekken. Los de suiker (gedeeltelijk ook te vervangen door zoetstof) in den drank op en schenk ze zoo heet mogelijk in de punchglaasjes.

Warme honingdrank. (o.a. bij verkoudheid)
Honing, citroensap en heet water.

Doe in ieder glas een eetlepel honing, 1 theelepel citroensap en vul het dlas verder met kokend water. (noot van Maia: door de honing met kokend water te overgieten vernietig je de voedingstoffen, honing mag je daarvoor niet hoger verhitten dan 37 graden)

Mede. (ongegiste mede)
250 gram honing, 1 theelepel koriander, 3 1/2 liter water.

Laat alle ingrediënten 1/2 uur zachtjes koken in een zeer goed afgesloten pan. Zeef de vloeistof en bewaar ze in goed schoongemaakte en gekurkte flesschen. Gebruik deze mede koud als zomerdrank of geef ze bij verkoudheden.

Honingpunch
1 liter water, 250 gram honing, de geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel (zoo mogelijk), het sa van beide vruchten, een stukje kaneel (+- 5cm), 1/2 liter goede arak.

Laat de kaneel en schil van de citroen en sinaasappel even aftrekken in het water. Voeg de honing toe en laat ze oplossen. Zeef de vloeistof nadat ook het vruchtensap is toegevoegd. Meng de arak door de punch en bewaar ze in goed schoongemaakt, gekurkte flesschen.

4 opmerkingen:

  1. Lekker drankjes allemaal. Maar hoe kom ik aan lekkere alcoholvrije wijn? Ik weet dat er wel een paar merken te koop zijn maar die smaken niet naar wijn maar naar druivensap. Iemand een idee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik niet, ik heb daar geen ervaring mee. Misschien amee? maar geen idee hoe dat smaakt. Misschien kan je wijn verhitten om de alcohol eruit te halen, maar geen idee in hoeverre dat de smaak aantast.

      Ik vroeg het mij ook al af, want het recept is erg leuk!

      Verwijderen
  2. 't Zijn allemaal van die recepten die ook nu nog prima (en voordelig ;)) te maken zijn,
    groet

    BeantwoordenVerwijderen