donderdag 13 april 2017

Tomaten plantjes zaaien en verkopen

Vandaag ben ik lekker aan het rommelen met mijn zaailingen, er moet veel verspeent worden. Eerst de laatste paar plantjes uit twee grote zaaitrays en dan kunnen die weer gevuld worden met baby tomatenplantjes. De tomatenplantjes heb ik dit jaar voor het eerst anders aangepakt, normaal zaai ik ze per vakje voor maar omdat ik dit jaar al mijn zaad opmaak (en ik niet weet wat nog kiemt) heb ik voor gezaaid in een bakje. Alles wat opgekomen is krijgt nu zijn eigen plekje.

In het midden de tomaten, elke soort een bakje

Het oudste zaad was duidelijk te oud, daar kwam niks meer van op en bij de rest varieert het enorm. Voor volgend seizoen mag ik nu van mijzelf nieuw zaad kopen omdat ik nu alles op heb gemaakt. Dit jaar zaai ik ook voor het eerst eigen bewaard zaad, deze is niet soortecht maar het leek mij leuk om een soort heirloom zaad te hebben. Afwachten wat er uit komt, of eigenlijk wat er aan komt :)

Verspenen, met een theelepeltje en een potlood :)

Werkt super

Dit jaar wil ik tomatenplantjes verkopen, daarom heb ik er echt super veel gezaaid. Helaas loop ik wat achter op mijn planning want veel plantjes zijn kleiner dan ik had gehoopt. Hopelijk trekt dat na het verspenen nu snel bij. Anders heb ik deze zomer zo'n 75 tomatenplanten :D

Ik twijfel nog een beetje over de prijs, misschien kunnen jullie helpen. Stel je kan in de buurt tomatenplantjes kopen, met liefde opgekweekt en verschillende bijzondere rassen wat vind jij een schappelijke prijs per plantje? Uitgaande van een plantje van ongeveer onderstaand formaat (of iets kleiner) in een 9cm potje. Ik zat zelf te denken aan tussen de € 2,50 en de € 3,-. Iemand nog een goed idee hierover?

Tomatenplantjes van vorig jaar

Ik heb geen ervaring met het verkopen van plantjes maar het leek mij een leuke manier om wat extra geld te verdienen, ik kweek toch plantjes voor mijzelf dus het is redelijk makkelijk om er een paar extra te maken. Het idee was/is om in eerste instantie tomaat-, courgette- en pompoenplantjes te kweken voor de verkoop, waarvan het grootste deel tomaat. Ik wil de plantjes aan de man brengen met een advertentie op internet en wat mond-op-mond reclame, voor het laatste doel geef ik een paar plantjes aan de (oudere) buurvrouw die iedereen kent ;)

Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken want het zijn de eerste stappen naar het vervullen van mijn droom, geld verdienen met werk op eigen stukje grond. Ik heb een aantal ideeën hierover en dit is er een van, spannend dus!

19 opmerkingen:

 1. Ik vind tussen €3 en €4 redelijk. Zeker als het biologisch is :)
  Prachtige droom, geld verdienen met je eigen stuk land. Ik ben benieuwd naar al je ideeën.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is er in het algemeen vraag naar tomatenplantjes? Nooit iemand horen zeggen ik heb vandaag zulke mooie tomatenplantjes gekocht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je ziet ze ook wel op de markt of langs de weg. Misschien is er ook een Duitse Groei en bloei? Begin mei zijn er overal plantenbeurzen, daar zou je je plantjes kunnen verkopen.

   Verwijderen
  2. Denk ik wel, veel mensen hebben een hobby tuin. Maar voor zover ik zie zijn er niet veel mensen die de planten zelf opkweken van zaad.

   Verwijderen
  3. Geënte tomatenplanten zijn sterker. Hiervoor kun je nog meer vragen.

   Ik ga mijn planten dit weekend ophalen. Neef kweekte ze voor me. Veel te vroeg. Half mei pas in de kas. Uitdaging.

   Verwijderen
 3. Ik vind het nog al wat 4 euro, ik zou zelf 2 euro genoeg vinden, beter allemaal kwijt voor 2 euro p stuk dan dat je ermee blijft zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat 4 euro wat veel is.
   Mocht ik ze niet verkopen kan ik altijd nog tomaten verkopen deze zomer :)

   Verwijderen
 4. Is er een tuincentrum bij jou in de buurt? Dan zou je kunnen kijken wat daar voor groenteplanten gevraagd wordt. En dan beter iets onder die prijzen zitten dan daarboven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 4 euro vindt ik ook best wel aan de prijs. Ik heb vorig jaar in duitsland op een markt eens goede stevige groente plantjes op een boerenmarkt gekocht. Ik geloof dat zo zo'n 30 cm hoog waren. Er kwamen ook zeer veel vruchten aan. Ik betaalde variërend van 0,50 cent en de duurste was 1,75 per plant.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik denk dat je planten te duur zijn, en dat je daarom niet veel zult verkopen.
  een vriendin doet ook een soort "straatverkoop". ze zet allerlei stekjes en zaailingen langs de weg en bied alles voor 1 tot max. 2,50 Euro aan. Mensen die dan langskomen doen het geld in goed vertrouwen in haar brievenbus. En daarmee verdient ze echt goed! Denk aan 80 Euro per week.
  Het is zelfbediening, niet duur en "klanten" kunnen hun eigen stekjes uitzoeken. En als een plantje sneuvelt koopt men toch makkelijker een nieuwe voor 1 Euro dan voor 3 Euro.
  En waarschijnlijk kopen de mensen ook meer planten in een keer als ze niet zo duur zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind 4 euro echt teveel. Dan zou ik ze zelf nooit kopen. Hier in Brabant staan ze voor 40 cent langs de weg. Geld moet je dan in een potje doen. Op de rommelmarkt werden ze voor 0,50 verkocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor een grote plant die al in de bloemen staat vind ik 4 euro dan wel weer een goede prijs. Je bent dan redelijk verzekerd van tomaatjes. Wel een goed idee, hopelijk willen mensen ze kopen. Vorig jaar na mijn vakantie stonden al mijn gratis tomaten nog langs de weg, morsdood haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is precies wat ik bedoelde. Daarom vond ik €4 ook een goede prijs :)

   Verwijderen
 9. Bij het tuincentrum zag ik ze vandaag voor 1,25 staan....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik krijg altijd tomatenplantjes (biologisch, eigen kweek) van een buurman. Aardbeienplantjes (ook biologische van eigen kweek) brengt een buurvrouw van 3 huizen verderop. Ik heb altijd genoeg pootaardappels, courgette- en pompoenenplantjes (alles biologisch) om iedere liefhebber te voorzien. Alles wat ik teveel heb breng ik naar het volkstuincomplex, de buurtmoestuin of op een wagentje langs de straat "gratis plantjes" Dat doe ik ook met de produkten die ik zelf niet allemaal kan (of wil) bewaren of verwerken zoals appels, rode kool en tig kroppen sla etc. Mijn (kleine) bijdrage aan een socialere wereld 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik koop diverse plantjes bij de plaatselijke kweker voor €0,10 tot €0,25. Dat laatste voor een plant van ongeveer 15 cm hoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Die courgette en pompoenplantjes zijn makkelijk te zaaien. Ze kosten best veel bij de kweker. Uitplanten pas op 15 mei, dit is 13 dagen nadat ik de WW uit ben. Ik mag dat dan. ik mag me uitleven in handelen. Goede tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Binnenkort ga ik op een groenmarkt ook tomaten en pepers en paprika plantjes verkopen. Veel verschillende en speciale soorten.
  Spannend want ik ga dit voor het eerst doen.
  Voor €1,00 per stuk en 3 voor 2,50

  BeantwoordenVerwijderen