zaterdag 29 april 2017

Baby Update; 11 Maanden!

Het gaat hard hier en ik kom bijna niet aan schrijven toe, te druk in mijn hoofd en in het leven. Vera is inmiddels al weer een week voorbij het 11 maanden punt, en ze is een echte dreumes. Ze loopt nog niet maar het lijkt er wel aan te komen, zo staat ze regelmatig 'los' en loopt ze langs objecten terwijl ze zich vast houd. Kruipen doet ze nog steeds graag, want zo komt ze snel van A naar B. Ze vind het heerlijk om gewoon 'los' in de kamer te onderzoeken, overal heen kruipen en alles ontdekken. Vooral de ficus in de keuken moet het ontgelden, want helaas is er meestal al weer een blad afgetrokken voordat ik haar daar weg heb. Ach, als dat het ergste is.

Ze brabbelt nog steeds veel, maar het is nu duidelijk dat ze ook dingen begrijpt. Zo snapt ze het gebaar voor 'poes' direct, en zie je haar gelijk zoeken/kijken naar de kat. En ook nee-schudden doet ze fanatiek, soms zelfs in de winkel als ze iemand anders het hoort zeggen (wat echt super schattig is). Leuk om te merken dat ze echt wel veel door heeft. Ik twijfelde of ik haar gisteren niet 'nee nee' hoorde zeggen, maar we zullen zien. Als het zo is dan zal ze het binnenkort wel herhalen.

We hebben ook een aantal nieuwe dingen over haar ontdekt:
 • Zo eet ze heel graag maiskorrels, alsof het chips is.
 • Houd ze van rockmuziek/gitaren, als ze het hoort dan gaat ze 'dansen'.
 • Ze vind het leuk om je voor de gek te houden door te doen alsof je een hapje van haar eten krijgt en dan snel wegtrekken. Dan zit ze te gniffelen en stopt ze het zelf in haar mond.
 • Ze houd van open deuren, zodra je de deur open doet snelt ze er op af om er door te gaan. Een open deur betekent vrijheid :)

Ze krijgt nog steeds borstvoeding en het bijten is (gelukkig) weer over. Wat mij betreft gaan we hier voorlopig nog mee door, want is eigenlijk heel makkelijk. Het geven van borstvoeding was in de eerste weken echt heel moeilijk en pijnlijk maar ik ben blij dat ik vol heb gehouden, want ik heb er nu al maanden veel plezier van. En Vera duidelijk ook, het is voor haar echt een rustmomentje en ze geniet er van.

Wel is het heel fijn dat ze nu 'gewoon' eten ook als eten ziet, ze eet eigenlijk alles wat je haar geeft. Sinds een paar weken eet ze ook echt, pap van je lepel of andere dingen worden nu ook echt bewust doorgeslikt. Maar kan wel duidelijk laten merken als ze ergens geen zin in heeft, dan word het heel netjes op de grond gegooid (stukje voor stukje). Toch heeft het (voor mijn gevoel) lang geduurd voordat ze écht at, denk zo'n 4,5 maanden van spelen en proeven met eten zonder veel/bewust door te slikken. Daar is ze echt in gegroeid. Ik ben wel blij dat we het zo gedaan hebben, gewoon op haar tijd.

En dan is ze binnenkort gewoon jarig, en word ze 1! Wow, heel bijzonder. Het voelt helemaal niet als een jaar. Denk nu ook af en toe terug aan deze tijd vorig jaar, toen ik hoogzwanger was en we nog niet eens wisten of we een jongen of meisje zouden krijgen. Nu loopt ze al bijna, nog even en ze gaat het huis uit ;)

Ik realiseerde mij ook dat ik al 20 maanden niet ongesteld ben, ben heel benieuwd wanneer dat weer komt (niet dat ik het mis). Ik weet dat het heel erg verschilt per persoon, maar ik had het al lang weer verwacht eigenlijk. Iemand ervaring? (en nee, ik ben niet zwanger)

19 opmerkingen:

 1. Oef dat is al weer heel lang geleden ik heb bijna 3 jaar borstvoeding gegeven. Ik stopte toen ik 5 maanden zwanger was van de volgende.ik was na ruim een jaar weer voor het eerst ongesteld en heel onregelmatig. Geen peil op te trekken.
  Ik moest toen ook een extra uitstrijkje laten maken vanwege een afwijkende pap. Heb jij die ook weer gehad?
  Warme groet, Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik heb al weer meerdere uitstrijkjes gehad, had een tijdje 3p en de laatste was weer 4a. Moet over een paar weken weer naar de arts om te bespreken wat we gaan doen.

   Verwijderen
  2. Hmmm, dat is best spannend!sterkte!

   Verwijderen
 2. Ik was altijd vrij snel weer ongesteld, na 3 maanden ongeveer. Bij volledige borstvoeding, op verzoek. Ik merkte het aan de baby als ik bijna ongesteld werd, die wilde dan minder drinken. Waarschijnlijk veranderd de smaak dan op de een of andere manier. Super dat het voeden jullie allebei zo goed bevalt!

  Groetjes van Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat het zo goed nog gaat met het zelf voeden het is toch afwachten. Leuk de foto's van Vera en heerlijk dat ze zo mee eet .
  gr Henriette
  www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk mooi kindje hebben jullie! En leuk om te lezen hoe goed het gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn moeder gaf mijn twee jongste broers (schelen ruim 3 jaar) 3 jaar borstvoeding en is in jaren bijna nooit ongesteld geweest! Prachtige dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De dag voor de 1e verjaardag van Jesse werd ik ongesteld. En netjes een maand later weer. Ik herken altijd zo veel van wat jij over Vera schrijft, zo leuk. Open deuren... woeha! We hebben nu toch maar een traphekje gekocht, voor de zekerheid.
  Het lijkt soms wel of hij het ruikt dat de deur op een kier staat ;-p. En zodra hij in de gang zit is de trap de volgende uitdaging...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voed trouwens nog steeds, vaak ook 's nachts nog 1 (soms 2) keer.

   Verwijderen
  2. Traphekje heb ik ook al mee in mijn handen gestaan maar wij hebben een open trap met een soort open leuning aan een kant, weet nog niet wat daarvoor werkt.

   Ik voed ook nog 's nachts, waarbij ik half slaap en zij helemaal. Ik gok zo'n 1 a 2 keer, gewoon tussendoor. Lekker makkelijk :)

   Verwijderen
  3. Wat gaat het hard he! Ze ziet er goed uit zeg.

   Ook leuk om te lezen hoe het bij jullie gaat Dagelijks brood!!!

   Verwijderen
  4. Ja wij ook. Sinds kort slaapt Jesse savonds, en als wij naar bed gaan halen we hem uit zn ledikant (op zn eigen kamertje) bij ons in bed. We hebben aan ons bed een cosleeper gemaakt van een ledikantje. Ideaal. Af en toe hoor ik wat snuffelen snachts, shirt omhoog en hoppa 😅

   Ik hoop over een poosje weer te gaan bloggen Eigenwijzehuisje :-)

   Verwijderen
  5. Ja dat snuffelen zo herkenbaar 😁.
   Zo'n lief zoekgeluidje, "het was hier ergens" en gewoon terwijl ze slaapt. Maar als ze het niet binnen bepaalde tijd vind word ze wel wakker, dat ben ik eigenlijk altijd voor omdat ze naast mij ligt.

   Verwijderen
  6. Ja ik ook. Soms denk ik dat mn shirt omhoog zit, maar blijkt dat niet zo te zijn. Dan gaat er een alarm af naast me xD
   En dan na het drinken met een diepe zucht omdraaien en verder slapen.. Smelt :-)

   Verwijderen
 7. Ik kreeg mijn eerste cyclus een drietal maanden nadat ik gestopt was met kolven op werk (ik werk 4 dagen). Zoontje was toen rond de 15 maanden. Geef overigens nog steeds borstvoeding, zoontje wordt 2 in Sept. :) verder allemaal heel herkenbaar wat je schrijft! Ik vond leren lopen ook zo'n lang proces. Zoontje trok zich op rond zijn 1e verjaardag en ging los lopen tussen 18-19 mnd.
  Mariska
  PS bevallen de wasbare luiers ook nog goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de wasbare luiers bevallen echt prima,inmiddels zijn wij daar heel handig in en is het echt routine.

   Verwijderen
 8. Wat is het lang geleden dat ik hier kwam lezen, toen was je nog zwanger en nu... Poef de tijd vliegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Och ja, de tijd vliegt he! Wij hebben inmiddels onze derde spruit en ik zit weer helemaal in de beginfase van de borstvoeding. En ja ik zie er naar uit dat het weer routine wordt in plaats van plannen, goed opletten en zorgen dat ze goed aanhapt. Maar dat komt vanzelf, onze 2e dochter is pas 3 weken oud!
  Zo leuk om steeds van jullie verhalen te lezen. Ook alles in en om het huis lees ik al reageer ik niet overal op. Iets met een druk gezin hihi.
  Zo goed dat jullie Vera volgen in de ontwikkeling in plaats van sturen! Nu is het echt voedselintroductie geworden en zeker met de combinatie van borstvoeding is het zo prima te doen en juist aan te raden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wow, gefeliciteerd! Ik gok zomaar dat het borstvoeden toch wat makkelijker is als je ervaring hebt. Hoewel het bij elk kind anders is waarschijnlijk.
   Achteraf ben ik heel blij dat ik bewust genoten heb van elk moment, want het gaat zo snel! En ze zijn zo vreselijk schattig en klein in het begin :)

   Verwijderen