De laatste weken heb ik wat minder op mijn zero waste voornemens gelet, met drukte en chaos kom ik sneller bij de supermarkt en daar is weinig zonder verpakking te vinden. Maar toen ik weer de plastic bak moest aanstampen besloot ik er weer wat meer op te letten.
Een van de dingen die ik mij al langer voor genomen heb is het doen van een grote bestelling van kruiden die ik veel gebruik. Tot op heden heb ik mij tegen laten houden door de hoge kosten vooraf, iets wat ik als zuinigaard moeilijk vind ;)
|
Flinke voorraad |
Om mijzelf te overtuigen maakte ik een overzichtje van hoeveel geld het mij zou besparen op de lange termijn en hoeveel verpakkingen het mij zou schelen, dit was zeer overtuigende data en ik deed gelijk een bestelling. Ik kocht 1kg kaneel, 1kg gemengde Italiaanse kruiden (goedkoop te krijgen als pizza kruiden), 1 kg paprikapoeder, 500gr gerookt paprikapoeder, 500gr gemalen komijn, 1kg knoflookpoeder, 500gr kurkuma en 150gr laurierbladeren. De totale bestelling koste mij € 63,-.
|
Mijn Kruidenkastje |
Ik gebruik veel kruiden en voorlopig heb ik genoeg in huis, heerlijk. Het fijnste vind ik dat het mij heel veel kleine verpakkingen scheelt, ik schat dat ik ongeveer 25 verpakkingen vermijd. En voorlopig grijp ik niet meer mis ;)
Als je inderdaad een kruid veel gebruikt is het een goede koop. Ik kocht tijden geleden een grote pot kaneel. Mijn gebruik was minder groot, dan ik inschatte. Ik heb bijna de helft al weggegeven. Ook geen verspilling, maar niet de bedoeling.
BeantwoordenVerwijderenOp internet staan ook veel recepten van kruidenmengsels (shoarmakruiden, nasikruiden, mix voor curry). Ik heb inmiddels zo het een en ander gefabriceerd. Het shoarma kruidenmengsel dat ik maakte vond ik niet lekker in het gerecht waarvoor het bestemd is, maar als mengsel voor de pompoensoep bleek het een dikke hit. Heerlijk is het om zo'n potje met etiketje van een mix in je kast te hebben. Ik word er in ieder geval heel blij van.
BeantwoordenVerwijderenPrettig weekend, Anne
Ja leuk, zo maak ik graag zelf speculaaskruiden want dat is anders zo duur.
VerwijderenVerbaasd over de aankoop van laurierbladen. Ik heb meerdere laurierstruikjes waar ik van pluk. Wassen en laten drogen en in een blikje bewaren. Wel opletten dat je echte of italiaanse laurier koopt. Italiaanse kan niet tegen strenge vorst, maar bij mij staan de planten beschut en hebben ze toch al enige winters overleefd. Eigen planten lijkt me beter bij jullie passen. Succes ermee.
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel een klein laurierplantje maar het duurt nog wel even voordat we daar van kunnen oogsten :)
Verwijderenvraagje waar bestel je dit ?
BeantwoordenVerwijderenIk bestelde hier in Duitsland bij :
Verwijderenhttp://www.so-schmeckts.de/versandkosten
Zij versturen ook naar Nederland voor € 4,99, zie link voor meer info.
https://www.wuerzteufel.de/versand/
Zij versturen ook naar Nederland, bestellingen vanaf € 60,- zonder verzendkosten.
Ik heb even snel prijzen vergeleken en het zou best kunnen dat het loont om ze hier te bestellen als je grootverbruiker bent.
Maar zoals vermeld kan je dit in Nederland ook online vinden bij bijvoorbeeld pit pit of een online toko.
Dat scheelt echt heel veel he? Hier gaan sommige kruiden ook keihard, als ik in Nederland ben bestel ik die dan graag bij pit-pit.com. En gerookt paprikapoeder... Zooo lekker!
BeantwoordenVerwijderendacht even dat je allemaal vleeskruiden had besteld toen ik naar de foto keek. ;) online zijn er zat winkels ria even google en rond kijken en dan vindt je een winkel die voor jou juiste spullen heeft.
BeantwoordenVerwijderenKorrels rijst tussen doen helpt misschien, deden we in een restaurant waar ik werkte in de zoutvaatjes erbij.
BeantwoordenVerwijderenIk koop ook altijd in het groot in, meestal bij Pit&Pit! Alle kruiden maar ook havermout, rijst, baking soda etc., vegetarische capsules, thee etc.
BeantwoordenVerwijderenDe zak heeft een verhoudstrip, dus ik schep er steeds een beetje uit om te gebruiken in een potje en bewaar de grote zak goed afgesloten op een donkere koele plek.
BeantwoordenVerwijderenMisschien doe ik er ook wat rijstkorrels tussen, want dat is wel een goede tip!
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenAls ik kruiden koop in de supermarkt, zitten ze in van die kleine glazen potjes die de glasbak in gaan. Is dat niet milieuvriendelijker?
Voor zover ik begrijp is glas niet altijd milieuvriendelijk dan plastic, vooral als het geen statiegeld glas is. Daarnaast hebben de meeste glazen kruidenpotjes alsnog een plastic deksel.
VerwijderenEn ze zijn klein meestal tussen de 25gr en 70gr inhoud, dus met 1 grootverpakking bespaar je tussen de 14 en 40 kleine verpakkingen. Vandaar mijn keus.
Sommige kruidenpotjes bevatten zelfs maar 7 gram. Erg duur.
VerwijderenHeb van de week ook weer een grote bestelling gedaan. Wel altijd opletten dat ik iets écht niet meer op voorraad heb, want zó snel ga ik nu ook weer niet door een kg kruiden heen.
BeantwoordenVerwijderenTip is zoveel mogelijk aanschaffen van ongemalen specerijen (als zaadjes dus) en deze zelf malen in een koffiemolentje. Bijv. koriander, kardamom en nootmuskaat (die rasp ik met de hand) blijven zo veel langer vers dan als poeder en het is ook nog eens goedkoper per kg. Ik bewaar een gemalen portie in een klein glazen potje in de keuken voor het gemak, de bulk bewaar ik ongemalen in het donker in de onverwarmde schuur.
Ja kruiden gebruiken wij hier ook veel, ik probeer ze ook altijd groot in te kopen. Minste wat je kunt doen denk ik dan maar.
BeantwoordenVerwijderen