dinsdag 17 september 2013

Bostuin Maandag

Gisteren heb ik een heerlijk druk dagje gehad. Ik was van plan om wat vlierbessen te gaan plukken om jam mee te maken, en toen ik zag dat de zon scheen ben ik lekker naar buiten gegaan. Gewapend met een emmer, een trapje en een snoeischaar ben ik richting de vlierbessen gegaan, en er zit nog genoeg aan. Helaas hangt een deel gewoon veel te hoog en een ander deel was nog niet rijp. Tot mijn grote verassing bleken wij nog meer vlierbessenstruiken op ons stuk grond te hebben, langs de erfgrens vond ik nog een stuk of 5 struiken.

Zie hier een van de struiken langs de erfgrens

Toen ik bij de erfgrens was viel mij op dat er een grote open plek tussen het mais was, en ik besloot er een kijkje te nemen.


Een kijkje op onze erfgrens vanuit het mais

In de open plek zag ik nog verschillende aardappelplanten staan (tussen het onkruid) dus ik besloot nog wat aardappelen te rooien. De aardappelen zijn daar eigenlijk ook onkruid, omdat het planten zijn die opgekomen zijn uit aardappelen die vorig jaar zijn blijven liggen. Aangezien de boer daar niks mee gaat doen, is het zonde om ze te laten verpieteren.

Een aardappelplant gevonden :)

De opbrengst van deze planten is niet zo hoog, maar alles is meegenomen

En zo heb ik toch weer ongeveer anderhalve kilo aardappelen erbij.
Ik kwam ook deze plant tegen op de open plek, ik ben erg benieuw of iemand weet wat het is.


De plant is ongeveer 1,70 hoog en heeft paarse bloemen en grote stekelballen. De bladeren zijn ook groot. Het ziet er heel tropisch uit.
Toen vervolgde ik mijn weg weer mijn eigen bos in, ik wilde nog even mijn appelboom bekijken. En deze stond er prachtig bij in het zonlicht.


Gelukkig had ik mijn trapje bij me, en met flink wat klimmen en uitrekken heb ik nog wat appels eruit kunnen halen. Helaas is dit jaar een deel verloren gegaan omdat ik de boom wat laat ontdekte, maar hij doet het prima. Ik weet niet wel ras het is, het zijn hele stevige groene appels die een beetje zurig zijn.

Inmiddels begon de lucht wat donkerder te worden dus ik besloot op huis aan te gaan. In de moestuin heb ik nog wat tomaten geplukt en wat sperziebonen voor het avondeten. En dit was het resultaat van mijn rondje tuin.


En ik was net op tijd binnen, want het begon flink te hagelen.


Toen begon natuurlijk het echte werk, de vlierbessen verwerken. Ik wilde eigenlijk de vlierbessen compote maken naar het recept van Wendy, maar ik had geen pruimen meer. Dus ik besloot het recept als inspiratie te nemen en een jam te maken. Natuurlijk ben ik bijna 2 uur bezig geweest voordat ik een pan schone losse besjes had, maar dan kan de pret van start.

Ik besloot eerst sap te maken in mijn versapers (slowjuicer) en het daarna te verwarmen. Dit was een goede keus, ik had deze keer net zo veel vlierbessen als de vorige keer maar haalde er veel meer sap uit. Ik had 500 ml schoon vlierbessensap hieraan voegde ik 500 ml bramensap toe. Ik had nog geplukte bramen in de vriezer en deze zijn ook door de versapers gegaan. Aan het sap heb ik vervolgens ongeveer 300gr geraspte appel toegevoegd en voor de smaak 2 theelepels kaneel en twee eetlepels gembersiroop. Omdat het geheel wat zuur was heb ik de verhouding suiker 1:1.5 gemaakt en ongeveer 800 gram suiker toegevoegd. Ik heb het laten doorkoken en daarna in schone potten gedaan, het resultaat mag er zijn. Het is prachtig rode, kruidige, iets zoete jam geworden. Heerlijk voor in de winter.


Ik doe altijd wat jam in een klein schaaltje, zodat ik mijn nieuwe lading kan proeven zonder gelijk een pot aan te breken. Ik kijk uit naar de lunch vanmiddag :)

19 opmerkingen:

 1. De struik is een datura en erg giftig !! Google maar even !! Groetjes Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het! Wat goed dat jij dat weet.
   Wat doet zo'n plant tussen het mais zou je denken, er stonden er meerdere. Het lijkt me niet dat deze plant van oorsprong hier vandaan komt.

   Verwijderen
  2. Misschien gebruikt om te trippen? Komt oorspronkelijk uit India.

   Verwijderen
  3. Ik dacht al toen ik de foto zag: volgens mij is het een doornappel en er is iets niet pluis met deze plant. Datura is inderdaad hetzelfde als doornappel en behoorlijk giftig. Leuk dat dit de eerste plantennaam was die bij mij opkwam!
   Fijn zo'n mooie oogst van eigen stuk grond!
   Die paar steeltjes van de vlierbes zijn helemaal niet zo erg in de jam. Bij mij zaten er altijd wel een paar in, maar die haal je er op de boterham zo tussen uit! Er zaten ook altijd oorkruipers in de vlierbessen uit eigen tuin. Die kwamen als ik de bessen waste bovendrijven en kon ik er afscheppen met een schuimspaan.
   Vlierbessenwijn is heel lekker! Maar met de vlierbessenwijn moet je wel oppassen, het gist nogal. Mijn broer had de wijn op het plafond en het is bijna niet schoon te maken! Mijn pollepels waren ook heel lang donker gekleurd als ik jam maakte.

   Verwijderen
  4. @ Anoniem: dat zou kunnen, ik zie de boer al in het weekend helemaal los gaan :D

   @Zuinigaan: Ik had in eerste instantie begrepen dat je de vlierbessen absoluut moest zeven vanwege de giftigheid van de zaadjes. Dan maken wat steeltjes ook niet uit, als je toch gaat zeven haal je ze er weet uit.

   Nu ik lees dat veel mensen niet zeven en iedereen nog leefd besloot ik eerst sap te maken. Dat doe ik vooral zodat de jam mooi glad is, ik weet dat vriend graag jam zonder pitjes heeft.

   Ik hoor het al, ik zal de wijn niet in de keuken maken dan, want daar heb ik een wit plafond!
   Verkleurende pollepels kan ik wel hebben, een rood plafond niet :) Bedankt voor de waarschuwing!

   Verwijderen
 2. Oh grappig, dat doe ik ook altijd met jam maken, een beetje in een schaaltje doen, zodat de potten niet gelijk open hoeven. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie oogst heb je binnen gehaald!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weet je dat je ook heel lekkere wijn kan maken van vlierbessen?
  (Ook van vlierbloesem trouwens)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb ik wel van gehoord, heb jij een goed recept?

   Ik heb eerst jam gemaakt omdat ik eigenlijk geen alcohol drink. Maar het is natuurlijk leuk om cadeau te doen. En wie weet als het heel lekker is drink ik misschien zelf wel eens een glaasje :)

   Verwijderen
 5. Die appels zijn vast moesappels. Lekker om hete bliksem mee te maken :-)
  Ja, en appeltaart natuurljk...
  Lekker bezig zo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn hele goede appels, doen mij een beetje denken aan een goudreinet qua eigenschappen. Ik ben van plan er jam mee te maken, en als ik dan nog overheb appelmoes. Helaas ben ik bijna door mijn kleine glazen potjes heen, hopelijk krijg ik binnenkort weer een voorraad van mensen die voor mij sparen :)

   Verwijderen
 6. Mooie oogst zeg. wat kun je je dan rijk voelen he! Geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heerlijk! Dit is waarom ik hier ben, lekker de hele dag buiten in de weer en heerlijk aan het werk in de keuken. Ik voel mij rijk en voldaan!

   Verwijderen
 7. Fijn zo'n oogst, kan je wel heel goed gebruiken nu!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Alle beetjes helpen, en 'gratis' sperziebonen en aardappelen is al weer bijna een maaltje. En de tomaten hmmm! En natuurlijk weer 5 potjes jam voor bijna niks! Luxe is het!

   Verwijderen
 8. Wat klinkt dit allemaal heerlijk, vooral het moment dat je optijd binnen was!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was natuurlijk nog het mooiste! Het ging van heerlijk zonnig naar zwart met hagel, brr. Dan zit je binnen een stuk lekkerder ;)

   Verwijderen