zondag 15 september 2013

Wasbaar toiletpapier: het vervolg


Eerder schreef ik over mijn voornemen om wasbaar toiletpapier te gaan gebruiken en over de doekjes die ik gemaakt had voor dit doel.
Sinds ongeveer twee weken gebruik ik nu het wasbare toiletpapier dus het wordt tijd voor een update. Bij het toilet heb ik nu een aantal extra spullen staan naast de 'ouderwetse' rol wc-papier, nu staat er een stapel stoffen doekjes, twee flesjes water met spuitdop, een stukje zeep en een afsluitbare prullenbak.


Bij het plassen is weinig veranderd. Ik gebruik een flesje met water om mij schoon te spoelen en droog mijzelf daarna af met een stoffen doekje. Dit doekje gaat vervolgens in de afsluitbare prullenbak en klaar. Na het poepen is het ritueel wel degelijk veranderd, dit gaat nu namelijk gelijk als bij het plassen. Dus wassen met een flesje water en een beetje zeep en daarna afdrogen met een stoffen doekje. Ook hierna gaat het doekje in de afsluitbare prullenbak. Het resultaat: Ik voel mij schoner en de doekjes zijn niet echt vies.

Een keer per week was ik de doekjes op 60 graden. Omdat de wasmachine dan bij lange na niet vol is en omdat de doekjes niet zo vies zijn doe ik hier gewoon wat handdoeken en sokken bij. Het enige nadeel wat ik ervaar is het ophangen van alle doekjes. Het zijn er echt wel veel dus dat is wel even wat werk. Maar dat is natuurlijk niet echt een groot probleem.
Een voordeel van de doekjes ten opzichte van toiletpapier is dat ze zoveel zachter zijn en dat ze niet stuk gaan. Toiletpapier kan nog wel eens scheuren of 'kruimelen'. Met deze doekjes is dat niet aan de orde. Door de zachtheid van de stof en dikte van de doekjes voelen ze heel luxe en comfortabel aan.

Er was veel discussie over de geur die eventueel vanuit de prullenbak/was emmer zou komen, en ik moet zeggen dat er op deze manier helemaal niks vies aan is. Ik heb de doekjes zonder vocht in de bak zitten maar er komt geen vieze geur van af. Dat komt waarschijnlijk omdat ze ook niet zo heel erg vies zijn.

De rol met toiletpapier staat er nu alleen nog voor de gasten, het stoffen toiletpapier bevalt mij zo goed dat ik niet anders meer zou willen.

50 opmerkingen:

 1. Nu moet je wel heel goed je handen wassen zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het zo goed bevalt! Alleen: heb je bij de kosten-baten analyse ook al rekening gehouden met het extra gebruik van water en zeep voor het billen wassen? :) Gewoon even voor de nieuwsgierigheid, hoor... :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat betreft de extra kosten van het water, ik denk dat het op een dag zo'n twee liter is. De prijs van drinkwater is nog geen cent per liter. Laat ik het afronden naar boven en een cent per dag daaraan uitgeven, dan is dat € 3,65 per jaar. Marseillezeep zonder kleur en geurstoffen kost hier bij de Kaufland €0.59 voor een stuk van 200gr, daar doe ik ook makkelijk een jaar mee. Dan kom ik op ongeveer €4,24 per jaar en dan heb ik overdreven naar boven afgerond.

   Daarnaast ging het mij natuurlijk niet om het financiële voordeel. Al deze moeite voor een besparing van €10,- per jaar zou ik niet doen. Het gaat mij voornamelijk om het voordeel voor het milieu en om het feit dat onze septic tank nu minder vervuild word.

   Verwijderen
  2. Super van jou, om zo te brainstormen.

   Verwijderen
 3. Ik vind het super waar je mee bezig bent, ik zou het er hier bij mijn huisgenoten niet door krijgen.
  Wat ik mij wel afvraag is of het niet een enorm geklieder wordt met het afspoelen met water. Na de bevallingen deed ik dat ook en erg handig was ik niet. Kan natuurlijk ook aan gelegen hebben dat je na een bevalling sowieso niet uitblinkt in handigheid ;-)

  En wat Daantje schrijft dat vraag ik mij ook af, net als dat je de wasmachine nu vaker op 60 graden wast.
  Misschien is jezelf afspoelen en je afdrogen met een paar velletjes toiletpapier nog goedkoper/ecologischer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou daar zit ik ook mee omdat eerder er werd gewassen 2 in de week met een verbruik van 0,7 Kw totaal zou het nu veel hoger worden.

   Ik ben er nog niet van overtuigd dat het goedkoper is en hygiënischer en makkelijker.

   Verwijderen
  2. @ Yelena Yelli:
   Ik heb geen last van geklieder, het gaat eigenlijk prima. Het ligt wel aan het flesje, hij moet wel een goede 'straal' krijgen. Maar daarmee gaat het prima.

   Ik heb in mijn berekening meegenomen dat ik een keer extra was. De verbuiksgevens hiervan heb ik staan in mijn eerste blogje hierover en daar heb ik de berekening op gebaseerd. Dus dat is meegenomen, daarnaast zijn de kosten van het gebruik van zeep en water minimaal.

   Daarnaast gaat het mij niet om de financiële besparing omdat deze minimaal is. Het gaat mij echt om de besparing van het milieu. Ik ben er van overtuigd dat het heel veel water en vervuiling scheelt. Natuurlijk is het gevolg hiervan dat alle verbruik en vervuiling nu bij mij zitten en zichtbaar zijn.
   Hoeveel stroom en water gebruiken de fabrieken waar ze Wc-papier maken? Ook bij gerecycled papier wordt veel water gebruikt. En dan moet het nog vervoerd worden per boot of per vrachtwagen. Al die vervuiling is 'onzichtbaar' als je een pak in de winkel ziet liggen, maar het is er wel degelijk.

   En wij hebben een septic tank, deze wil ik zo schoon mogelijk houden. Vandaar dat ik het een groot voordeel vind dat er geen wc papier in komt.


   @ Anoniem; Je hebt gelijk, toen ik het blogje over energieverbruik schreef deed ik nog geen 60graden was. Ik heb het nu even nagekeken. Mijn 40graden was verbruikt 0.30 kWh en de 60 graden was verbruikt 0.73kWh. Dus mijn totale verbruik per week is ongeveer 1.03kWh per week aan wassen. Hoewel ik soms ook een 30 graden was doe i.p.v. 40 graden. Dus dan zou het iets onder de 1 kWh uitkomen.

   Maar in mijn kostenberekening voor het wasbaar toiletpapier heb ik wel het juiste verbruik meegenomen. Het is zeker niet makkelijker dan toiletpapier uit de winkel, het is ook bijna niet goedkoper. Maar het is niet minder hygiënisch en een stuk beter voor het milieu en voor mijn septic tank :)

   Verwijderen
  3. Toch leuk die na berekening en openheid van zaken want ik wist als geen ander dat je geen 2 wassen kan draaien met 0.70 Kw/h verbruik en ook een daarvan op 60 graden.

   Is toch 0.43 Kw extra tegenover een 40 graden was.

   Overall is het niet goedkoper dan papier uit de winkel maar als je het zelf makkelijker vindt doen :)

   Verwijderen
  4. Het bevalt mij zeker beter dan papier uit de winkel. En ook al scheelt het weinig in prijs, het is veel beter voor het milieu.

   Verwijderen
 4. kijk uit met het gebruik van zeep. Dat kan je een schimmelinfectie opleveren....

  gr. Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben hier van op de hoogte en ik kijk goed uit waar ik mij was met zeep.

   Verwijderen
 5. Mooi te lezen dat het je goed bevalt.
  Manlief hier keek me aan alsof ik niet wij was toen ik voorstelde om het ook op deze manier te doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha ha ik zie het helemaal voor mij :D
   Ik kan me voorstellen dat het heel veel mensen te ver gaat en dat is ok. Ik ben er in elk geval wel blij mee ;)

   Verwijderen
  2. je man heeft echt wel gelijk wat een gedoe
   als je de ene verspilling tegen de ander zet kom
   je echt geen stap verder met dit hele gedoe
   m.u.v. gebruikers van een septictank maar dat zal wel gaan omdat het legen natuurlijk ook kosten met zich brengt
   je kunt de doekjes nog meer economischer en dubbel
   gebruiken. maar er mondkapjes van dan ben je echt goed bezig

   Verwijderen
 6. Nee, sorry het spreekt mij niet aan! Ik koop mijn wc-papier bij het K eheh explosie-vat voor 3 pakken met 8 rollen voor 5 euro dit is een regelmatige aanbieding. Als de aanbieding geldt ga ik die week een aantal keren langs en zodoende zit ik altijd goed in het papier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geeft ook niet, en voor het geld hoef je het ook niet te laten. Wc-papier is niet duur en het scheelt misschien €10,- in het jaar.

   Verwijderen
 7. O ja, hoe is je Engels? Ik lees regelmatig engelse blogs en de volgende persoon heeft mij geïnspireerd om hele goedkope maaltijden te maken. Voorheen vond ik 'goedkope maaltijden' to good to be true maar deze vrouw vond ik echt goed en cool. agirlcalledjack.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoewel ik dol ben op allerlei milieuvriendelijke en geld besparende tips blijf ik gewoon mijn mileuriendelijke toiletpapier gebruiken. Van oude papier gemaakt en door mij zuinig gebruikt is dat volgens mij toch een betere oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat je met zuinig verbruik al een heel eind komt. Ik kies er gewoon voor om net een stapje verder te gaan ;)
   Ieder zijn ding toch?

   Verwijderen
 9. Tja en die poepdoeken wassen bij de handdoeken :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals ik al aangaf zijn de doekjes niet echt vies. Ik was mij en gebruik ze als kleine handdoekjes om mijzelf af te drogen. Dus als je het zo bekijkt is het niet zo vies. Droog jij niet ook je kont af met je handdoek?

   Verwijderen
  2. Vindt nogal verschil mijn billen afdrogen of mijn reet afvegen :)

   Verwijderen
  3. Maar als ik mij eerst met water en zeep was en mij daarna afdroog, wat is dan het verschil met afdrogen na het douchen? Dat lijkt me dan vergelijkbaar :)

   Verwijderen
 10. Goed bezig daar zeg. Fijn dat je er content mee bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel goed bezig, ik was heel benieuwt hoe het zou zijn. Dankjewel voor je blogje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf gebruik ik wasbaar maandverband, ook zelf gemaakt en het bevalt geweldig!
  Van de gekochte weggooi maandverband heb ik steeds problemen, sinds ik de eigen gemaakte gebruik.. nergens geen last meer van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Ik kan het me goed voorstellen. Ik gebruik zelf geen maandverband maar een softcup. Eerder gebruikte ik altijd tampons, nu geen afval meer van mijn kant hiervoor :D

   Verwijderen
 13. Ik heb verschillende malen geprobeerd me na het poepen met water en wat wasgel schoon te maken maar kennelijk is mijn ontlasting te plakkerig en heb ik nog steeds vies papier en zou dan doekjes te vies vinden. Ook dochter probeerde het maar hetzelfde probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me voorstellen. Als ik mij gewassen heb ben ik eigenlijk gewoon schoon, alleen vochtig van het water. En dat droog ik dan af. Zo is het niet zo vies.

   Verwijderen
 14. sorry hoor , het lijkt me gewoon vreselijk vies allemaal.
  als je alleen bent , is het nog wat anders als met een { groot } gezin .
  ik zou me schamen als er visite naar de wc zou moeten ......
  zeker als je alleen bent , zet je toch een rol wc papier neer ....
  met een gezin "vliegt "er dat weleens erg snel doorheen , maar deze methode zal ik hier werkelijk niet in hoeven te voeren denk ik zo :}

  BeantwoordenVerwijderen
 15. 'k zie nu pas je vervolgblogje! Fijn dat het jou ook zo goed bevalt. Hier ook niets dan plezier ervan. 'k Zal nu eens op zoek gaan naar een spuitflesje, dan worden de doekjes nog meer bruikbaar!
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Zo'n flesje is echt ideaal. Ik gebruik een leeg punica drinkflesje :) Het wassen met water zorgt ervoor dat je nog schoner voelt, ik zou niks anders meer willen.
   En doordat de doekjes minder vies zijn geven ze helemaal geen geur af!

   Verwijderen
 16. Met normale papieren toiletpapier blijft er ook urine zitten tussen je benen en komt op je handen. De urine/bacterieen krijg je nl echt niet weg met droog deppen. Daarom wassen we ons handen (2x) oa na wc-bezoek. Als je dit een verschrikkelijk idee vind dan begrijp ik dit ritueeltje met water en zeep. Anders zou ik zeggen, waarom die wasbare doekjes niet gewoon gebruiken als alternatief voor wc-papier? Gewoon na een plas met een vochtige doek je onderkant wassen, onder de kraan schoonspoelen en in de emmer? Dan heb je een doekje per dag nodig en die gaat daarna mee in de wasmachine. En voor de enkele keer per dag dat je ontlasting hebt gebruik je gewoon wc papier? Het kan mij echt niet voorstellen dat het gaat stinken, je spoelt het doekje gewoon na elk bezoek uit. Ik doe het nu nl anderhalve week, ik hoor niemand erover en merk het zelf ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sinds gisteren gebruiken we hier ook wasbaar toiletpapier! We zijn enorm enthousiast, ik vind het aangenamer om te gebruiken. Blij dat we eindelijk de stap hebben gezet :-) Er staat nog steeds toiletpapier voor als er bezoek komt en die het niet zien zitten om de vochtige stoffen doekjes te gebruiken die ik maak.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja ik ben om...bedankt voor de tips, op Marktplaats 30 washandjes en 45 babywashandjes gevonden met luieremmer met waszakken.
  In mijn inimini toilet staat nu, spray met DIY zeep water tea tree olie , DIY zeep pompje, inimini emmertje mocht er visite komen( want de emmer staat elders) een spuitflesje en een zeg maar nieuwe grote lege mayo spuit fles water ( via een site )
  mandjes ook voor wasbaar mandverband en nog 2 DIY luchtverfrissers.
  Nu nog op zoek naar waspoeder emmertjes dan staan de doekjes nog schoner ivm wat stof van de lucht afzuiger.
  Bedank

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Fantastisch om alles hier te lezen..i.p.v water in de spuitbuis gebruik ik afgekoelde kamille water uit eigen tuin eventueel met wat vrouwenmantel..soms met wat sali en munt..vraag aan een ieder oude handdoeken voor de lapjes..en was ze uit met combinatie hefera en zeepkruid..heerlijke reukjes allemaal..en ben alleenstaand dus kan volop experimenteren wat ik wil..dank voor alle tips hierboven..

  BeantwoordenVerwijderen
 20. wat voor soort flesje gebruiken jullie. Ik heb punica flesjes voorbij zien komen maar wat kan nog meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Welke flesje worden er gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maakt eigenlijk niet uit welke. Maar sommige flesjes hebben een betere straal als je er in knijpt.
   Inmiddels hebben wij een handdouche/bidet naast het toilet. Dat is helemaal ideaal!

   Verwijderen
 22. We hebben een oude matrashoes, zou ik die kunnen gebruiken? Wil graag de doekjes zelf maken voor na het plassen. (Plas nogal veel nu ik zwanger ben en ik zie de rollen gewoon verdwijnen :-/)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk het wel. Controleer zelf vooraf of de stof goed vocht opneemt, dat is het belangrijkste.

   Verwijderen
 23. Ik gebruik al een tijdje wasbare inlegkruisjes, had ik jaren eerder moeten doen! Ben nu in de overgang, dus geen maandverband meer nodig, maar nog wel inlegkruisjes, dus deze laatste menstruatieperiode tóch nog even milieuvriendelijk zijn 😉

  Heb ook wel eens over wasbaar toiletpapier gelezen, maar dat leek me toch niet zo fris, zeker niet na een grote boodschap 😉
  Maar vandaag bleek (na een plas) de rol toiletpapier op te zijn, het nieuwe pak stond natuurlijk niet in de badkamer en ik was alleen thuis... Dus ik heb een washandje gepakt. En dat voelde echt zoveel frisser en schoner naderhand! Ben weer even wat gaan googlen, het lijkt me gewoon beter voor het milieu, beter voor de afvoerbuis en fijner voor mijzelf. Voor de grote boodschap blijf ik wel gewoon toiletpapier gebruiken, dat vind ik toch prettiger, maar een plas kan prima met een doekje.

  De rollen die je kan kopen vind ik vrij prijzig en zo'n drukkertje lijkt me ook niet fijn (ik ben het type wat dat plastic drukkertje erlangs schraapt, krijg je die ellende weer... 🙄), dus ik hou het bij doekjes. Heb al doekjes van ImseVimse, die zijn erg fijn als vochtige doekjes voor onderweg (vieze handen na een frietje ofzo) en als je moet huilen 😉 Dus ik koop maar eens een extra setje voor in het toilet.

  Ik vermoed dat ik mijn vriend niet mee ga krijgen in deze milieuvriendelijke actie, ondanks dat hij de grootverbruiker is qua toiletpapier (ter vergelijk: ik heb ooit een eigen rol gebruikt, waar ik er 1 gebruik, gebruikt hij er ruim 2... 😮) dus ik begin er zelf mee, wie weet volgt hij later 🙂

  Qua was maakt het weinig verschil, gewoon uitspoelen na gebruik en in de wasmachine passen die kleine doekjes er altijd wel bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens, zo denk ik er ook over.

   Je zou kunnen overwegen een bidet bij je wc te maken, door een handdouche erbij te plaatsen. Wellicht dat dat voor je man wel een optie is.

   Hebben wij hier ook inmiddels en dat voelt heel schoon en fris.

   Verwijderen
 24. Ik ben wel benieuwd en al een tijd overweeg ik om dit te introduceren. Al vrees ik dat ik mijn huisgenoten niet direct mee krijg.🤣
  Mag ik je wat meer uitleg vragen over hoe het spoelen en wassen in de praktijk gaat? Dat zie ik nog niet helemaal voor me. (Sorry voor de mss plastische praat🙈)
  En bewaar je zowel je propere als vuile doekjes in een doos met een bodempje water en wat speciale olie? Zoals de cheecky wipes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels gebruiken wij een handdouche bij het toilet. De schone doekjes liggen gewoon in een mandje naast het toilet. Na een plas of poep spoelen wij ons met water, ik heb ook een klein zeepje liggen om te gebruiken met het water na het poepen. Daarna drogen wij ons af met een van de doekjes.
   De doekjes gooi ik daarna in de 60 graden wasmand, die staat toch daar naast.
   Wat mij betreft zijn ze net zo vies als een douche handdoek.

   Verwijderen
 25. Hoe doe je dat precies? Dat wassen met water en zeep. Wij hebben een hele kleine toiletruimte en ik ben toch bang voor water naast de pot of op de bril. Je moet bv opstaan om je billen te wassen en wat voorover buigen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, je hoeft niet op te staan.
   Ik gebruik momenteel een 'handbrause' dat is een hele kleine soort douchekop met flexibele slang.
   Die kan je gewoon 'in' de wc houden en zo van onderen naar boven sproeien en jezelf wassen. Gaat prima.

   Verwijderen