Natuurlijk is een deel van deze gegevens gebaseerd op een schatting. Het verbruik in Watt per uur weet ik vaak wel, maar hoeveel tijd per dag ik gemiddeld iets gebruik is natuurlijk een schatting.
Van een aantal apparaten heb ik het verbruik (in Watt) geschat dit zijn: de oven, de kookplaat, de afzuigkap en de cv/boiler. Ik heb hiervoor op internet naar gemiddelden gezocht.
Ondanks de schattingen vind ik dat er een heel interessant plaatje uit naar voren komt. Dat komt goed naar voren in de volgende cirkeldiagram:
Hier zie je duidelijk de grootverbruikers naar voren komen. De top 8 is:
- De kookplaat met een verbruik van 7kWh per week, goed voor 27%
- De koelkast met een verbruik van 2,8kWh per week, goed voor 11%
- De desktop computer met een verbruik van 2,7kWh per week, goed voor 10%
- De oven met een verbruik van 2,1kWh per week, goed voor 8%
- De vriezer met een verbruik van 2,1kWh per week, ook goed voor 8%
- De cv/boiler met een verbruik van 2,1kWh per week, ook goed voor 8%
- De stofzuiger met een verbruik van 1,89kWh per week, goed voor 7%
- De waterkoker met een verbruik van 1,6kWh per week, goed voor 6%
Het mag duidelijk zijn dat koken op elektra niet onze voorkeur heeft. Op dit moment heb ik nog geen alternatieven voor handen. Eigenlijk zou ik gewoon weer op gas willen koken. Voorlopig zal ik moeten wachten. Dat betekend dat ik extra zuinig en voorzichtig moet zijn met hoe ik kook, hoeveel pannen en hoe lang ik het op zet. Een grote besparing is mogelijk. Een petroleumstel zou een (tijdelijke) optie zijn (hoewel vriend het daar niet helemaal mee eens is).
De koelkast mag dan relatief zuinig zijn, in verhouding tot mijn verbruik is hij toch een groot deel daarvan. Op dit moment is mijn 'koude kamer' nog een graad of 16. In de winter ga ik zeker de koelkast uitzetten. Voor nu ga ik kijken of ik mijn koelkastspullen niet in een koelbox kwijt kan, en dan een koelelement uit de vriezer erbij doen.
De desktop computer, tja. Mijn laptop verbruikte ongeveer 45 watt per uur, de desktop verbruikt 3 keer meer. Ik reken bij de desktop ook het scherm mee. Aangezien ik geen geld heb voor een nieuwe laptop (of desktop) zit er niks anders op dan minder achter de computer te zitten als ik energie wil besparen. Om mijn computertijd in kaart te brengen zit ik nu met een kookwekker naast me, deze wekker kan optellen en ik zo kan ik zien dat ik nu al 67 minuten achter de computer zit :) Hopelijk helpt dit mij om er wat minder achter te zitten.
De oven verbruikt ook veel, maar dat komt omdat ik zelf brood en koekjes bak. Vooralsnog vind ik dat het verbruik waard. Om zo zuinig mogelijk te zijn met energie bak ik 2 broden tegelijk en bak ik de koekjes als de oven aan het opwarmen is voor de broden. De restwarmte van de oven gebruik ik om oude broodrestjes te drogen. In de toekomst wil ik heel graag een vuur gestookte buitenoven, maar dat zal nog wel even gaan duren.
De vriezer, die heb ik natuurlijk pas net. Hierbij geld dat ik heel erg blij ben met de vriezer en dat deze me ook veel bezuinigingen oplevert. Zeker nu ik doordeweeks alleen ben is vriezerkoken handig en goedkoop. Dus hier geen bezuiniging.
De cv/boiler is een verhaal apart. Ik heb het verbruik geschat maar ik kan me voorstellen dat dit een realistisch verbruik is. De installatie die er nu staat is niet wat wij uiteindelijk willen, en wij weten er nog niet genoeg van af. Wat ik wel weet is dat ik er niet zo blij mee ben. Wij hebben een 200 liter buffervat van constant warm gehouden word, dit is natuurlijk veel te veel voor ons. Ons gasverbruik is dan ook schokkend, in deze zomermaanden verbruiken wij ongeveer 7-9 m3 per week! Dat is 3 keer meer dan in mijn vorige eengezinswoning. Toen wij hier net kwamen was dat zelfs 20m3 in de week, maar wij hebben wat instellingen veranderd. Voorlopig gaan we de installatie niet veranderen, wij hebben er gewoon geen geld voor. Maar het laatste woord is hier nog niet over geschreven.
De stofzuiger vind ik een verassing in de top 8. Ik stofzuig maar 1 keer per week, dat duurt ongeveer een uur. Blijkbaar verbruikt de stofzuiger veel stroom. Het voordeel van mijn stofzuiger is dat hij instelbaar is in sterkte en dus ook vermogen. Ik zou om te besparen de stofzuiger dus op 1400watt kunnen zetten. Wat ik ook wil proberen is vaker de bezem gebruiken, wij hebben hier overal plavuizen dus dat moet prima lukken.
De waterkoker is ook een leuke, ik verwacht dat de waterkoker zuiniger is dan een pannetje op mijn elektrische kookplaat te zetten. Wellicht kan ik in de winter een fluitketel op de kachel zetten maar voor nu zie ik geen alternatieven. Het is een kleine waterkoker van 1L, meestal zet ik een liter per keer en maak ik daarvan thee in de thermoskan. Veel zuiniger kan ik daar niet mee doen. Waarschijnlijk is het altijd nog goedkoper en gezonder dan limonade of frisdrank.
Al met al vind ik ons elektriciteitsverbruik redelijk. Wij wonen hier nu 11 weken en ons gemiddelde verbruik per week is 30kWh, hier zitten ook enkele hoge weken tussen vanwege het klussen. De laatste weken zitten wij rond de 26kWh per week. Wij verwachten een verbruik van 1500kWh per jaar, en dat vind ik niet slecht. Maar het kan natuurlijk altijd beter :)
Hebben jullie nog leuke tips of ideeën?
Maak je al optimaal gebruik van restwarmte? Bij elektrisch koken kun je vaak de pit na een bepaalde tijd uitzetten. De pit blijft dan toch gewoon warm.... Of je kunt de 'hooikist-methode' proberen: rijst aan de kook brengen en vervolgens in een (oude) deken wikkelen en de dubbele tijd van de kooktijd laten staan.... Is het net zo goed gekookt als anders, alleen zonder stroom te gebruiken :)
BeantwoordenVerwijderenJa, het gebruiken van de restwarmte gaat vrij goed. Ik zet de pitten iets eerder uit en laat het er dan wat langer op staan.
VerwijderenIk heb ook een hooikist, maar voor veel dingen werkt dat niet. Ik gebruik de hooikist voornamelijk voor rijst, peulvruchten, tarwe enz.
Maar voor groente en aardappelen niet.
Ik heb ook een snelkookpan, die gebruik ik voor gerechten die erg lang moeten staan.
Denk bij het koken ook eens aan een hooimadam. Als je zoekt op internet op deze naam kom je het artikel vanzelf tegen. Volgens mij is dat heel makkelijk zelf te maken. Staat bij mij ook nog op het programma! Leuk blog heb je trouwens.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes en een fijne week,
Karin
Dankje! Ik heb zelf een hooikist, nou ja. Het is eigenlijk mijn solarcooker met dekens er in ;D
VerwijderenWat mij opvalt is dat de diepvries minder verbruikt dan de koelkast. Normaal is dit andersom. Heb je of een grote energie slurpende koelkast of heb je juist een kleine energiezuinig diepvries?
BeantwoordenVerwijderenDe CV zal nog wel oplopen in de winter als de pomp gaat draaien om het water rond te pompen.
Verder lijkt het netjes ~30 kWh per week ~1600 kWh per jaar.
Ik heb een hele kleine zuinige vriezer, die nieuw is. De koelkast is iets ouder maar nog steeds redelijk zuinig.
VerwijderenDat denk ik ook, ik heb het verbruik van de cv al wat hoog ingeschat om die reden.
Ik ben ook wel tevreden. Het gemiddelde van de laatste weken ligt op 30kWh, maar dat komt door 2 uitschieters. Het echte gemiddelde is dus eerder 26 kWh.
Ik zet na het douchen smorgens de cv helemaal uit. Als ik dat niet doe verwarmt de ketel eens per zoveel tijd en/of pompt het warme water door naar de verwarming. In de zomer is dat niet nodig.
BeantwoordenVerwijderenDat betekent dat ik na het douchen nog een beetje warm water heb om savonds de afwas mee te doen. Ik red me ermee, en zo niet zet ik wel weer even de cv aan voor warm water. De besparing op elektriciteit is echter enorm.
De stofzuiger gebruik ik al tijden niet meer. Ik veeg en dweil, net zoals oma vroeger deed. Het bevalt me beter dan de zware stofzuiger die ook nog eens veel lawaai maakt. Ik heb de stofzuiger nog wel...voor nood zeg ik dan, maar ik heb nooit nood aan de stofzuiger. :)
Ik heb geen dure hooimadam, ik gebruik een grote wollen deken als hooikist. Gisteren nog zilvervliesrijst klaar gemaakt. Normaal moet zilvervliesrijst 45 minuten op het fornuis, nu vijf minuten kooktijd , en de rest van de dag in de dikke deken (pan doe ik eerst in een theedoek om de deken niet vies te maken). Voordeel is ook dat het nooit aan kan branden.
Groet, Greet
Ik zou ook zeker geen hooimadam kopen. Maar zelf (na)maken kan natuurlijk altijd ;-) !!!!
VerwijderenGroet,
Karin
@ greet: wij hebben het CV deel ook uitstaan nu zodat hij niks rondpompt. Ik wilde eigenlijk de boiler gewoon uitzetten doordeweeks en alleen aan in het weekend zodat mijn vriend kan douchen. Maar vriend denkt dat het teveel energie kost om het buffervat weer op te warmen en dat het niet loont. Hier zijn we nog niet over uit. Ik douche me eigenlijk niet meer maar was me gewoon met wat water.
VerwijderenHet vegen bevalt mij prima, stofzuigen is eigenlijk meer een gewoonte van toen ik nog vloerbedekking had. Op plavuizen is het helemaal niet nodig.
Wat betreft de hooimadam, ik heb al een mooie hooikist :)
Keurige stoomverbruik lijst.
BeantwoordenVerwijderenMaar een elektrisch fornuis zal wel meer verbruiken dan 1350 watt ja het kleine pitje misschien :)ook oven 2000 Watt is aan de magere kant.
Gasboiler kun je die niet in stellen voor het verbruik in de ochtend voor het douchen aan en bv max 80 liter en dan s,avonds weer even aan voor vaat etc....?
Ketel helemaal uitzetten wat ik hierboven lees is niet aanbevolen wat pomp kan daardoor vastlopen.
Denk je dat dat zo mager is ingeschat? Ik heb deze cijfers online vandaan gehaald, heb jij misschien een betere bron?
VerwijderenDe gasboiler instellen? Ik weet het niet, ik wil eigenlijk een kleiner (of geen) buffervat. Maar als we nu iemand naar de installatie willen laten kijken kost dat geld, en dat hebben we niet.
Ik wist niet dat de pomp kan vastlopen door het uitzetten, dat is goed om te weten.
Ik heb een knop op de cv voor zomer en winterstand(meer en minder rondpompen) en een knop om het verwarmen van de boiler uit te zetten.
VerwijderenIk zet smorgens even die knop aan, douche, doe de afwas en dan de knop uit. Het restje water in de boiler koelt langzaam af maar is genoeg voor de rest van de dag. Veel cv's hebben dat soort knoppen. Zoek het eens goed uit zou ik zeggen.
Wij zijn er mee bezig, of eigenlijk vriend doet dat.
Verwijderenhet blijft toch experimenteren.
Keramische plaat is en blijft een stroomvreter, maar omdat er en geen gasleiding ligt naar de keuken en de schoorsteenveger zijn accoord moet geven voor een gaskookplaat (Die uiteraard aan de Duitse normen moet voldoen) is dat dus hier ook geen optie. Waar ik wel erg over te spreken ben ik een Induktieplaat die ik erbij heb gekocht.. Gaat zeker 5 keer sneller dan Keramisch.
BeantwoordenVerwijderenVerder zetten wij inderdaad na het douchen de ketel uit. Het is waanzinnig om 24 uur 200! liter water op tempratuur te houden. Er met de loodgieter over gesproken, maar omdat je toch elke dag de ketel even aan hebt om warm water op te warmen loopt de pomp toch wel. Verder is juist afstellen van de ketel erg belangrijk en hebben wij omdat wij geen kamerthermostaat hebben (is gebruikelijk hier in Duitsland, de CV stel je in via Thermostaatkranen) Thermostaatkranen gekocht met een ingebouwde timer... Ideaal, want de ketel draait in de wintermorgen alleen om de badkamer en keuken te verwarmen en springt vanwege geen warmtevraag weer af..
Ik heb nog een gasstel en ik zou het misschien met een gasfles kunnen gebruiken, daar hoeft de schoorsteenveger niks van te weten. Ook overweeg ik om met mooi weer buiten op vuur te koken :)
VerwijderenIk vind het ook te gek voor woorden om 200L water warm te houden elke dag. Ik gebruik nooit zoveel warm water. Ik gebruik waarschijnlijk 200L warm water in de week. Het voelt erg verspillend.
Het was nog veel erger voordat we de instelling gewijzigd hebben.
Wij hebben ook geen kamerthermostaat maar thermostaatkranen. In bepaalde ruimten hebben ze ook een ingebouwde timer.
Het gasverbruik gaat nog leuk worden, in deze grote boerderij met matige isolatie :( Ik hoop dat we dit jaar onder de 3000m3 kunnen blijven. Zodra we geld beschikbaar hebben gaan we isoleren maar dat zal niet meer voor deze winter zijn.
Update..
Verwijderennet de afrekening van de EWE gekregen en het is op zn zachtst gezegd om te huilen.. Als ik het verbruik naar een jaar omsla, liggen we bij 2800 kuub gas.. Ok, het is geen nieuwbouwhuis, maar toch. Dikke muren, rolluiken, zuinig stoken.. Toch maar eens kijken wat er nog aan bespaarpotentieel is, misschien maar een een paar foto´s laten maken met een warmtekamera om te zien waar de grootste lekken zitten..
Dat is vervelend! Heb jij net zo'n groot huis als wij? Ik ben er ook bang voor, oude resthoff van bijna 200m2 woonoppervlak. Ik zal blij zijn met jouw verbruik, mijn angst is dat we rond de 5000m3 uitkomen.
VerwijderenHeb je dubbelglas? En heb je de bakken van je rolluiken geïsoleerd? Is je dak goed geïsoleerd? De dikte van de muren zegt niet alles, hoe oud zijn ze? Is de spouw ertussen nog goed?
Moin,
Verwijderenwij hebben inderdaad ook een redelijk groot huis, eigenlijk is het een huis met kantoorruimte er aan vast en een werkplaats. Tot een paar jaar terug zat hier een timmer/klussenbedrijf...
Ik denk dat als wij alles bij elkaar rekenen ook rond de 200 m2 uitkomen..
Gelukkig hebben we overal dubbelglas, maar helaas niet overal rolluiken... Dat scheelt echt een hoop.
De bakken zijn nog niet geisoleerd, dat staat op de planning, maar dan moeten we eerst afwachten of we hier kunnen blijven, het is immers een huurhuis.
Het dak is gedeeltelijk geisoleerd, en de muren zijn uit einde jaren 50. Maar, omdat hier ooit een bouwbedrijf zat en de vader van de verhuurder het zelf gebouwd heeft zal de spouw degelijk zijn. Verder hebben een paar ruimtes voorzetwanden met glaswol er tussen.. Dat scheelt een hoop!
Ik hoop dat we het bij maximaal 3000 kuub kunnen houden. Ga er op letten, en wekelijks de standen noteren. Verder maar een paar ruimtes verwarmen en eens kijken naar kleine maatregelen zoals tochtstrips etc...
Ik hoop voor je dat het gaat lukken! In een huurhuis wil je natuurlijk niet zomaar grote investeringen doen. Wij willen hier ook graag goed isoleren en aanpassen, helaas is het geld nu niet aanwezig. De kleine maatregelen ben ik hier ook van plan, radiatorfolie enzo. Heel veel succes! Ik weet hoe het is ;)
VerwijderenMisschien kun je een extra deken om het buffervat heendoen, zodat het water van zichzelf wat langer warm blijft? En een timer voor de opwarming van het water in het buffervat?
BeantwoordenVerwijderenSiebrie
Het buffervat is op zich goed geïsoleerd. Een deken durf ik niet aan want daar gaan de muizen in nesten.
VerwijderenEen timer is een goed idee, ik zal eens nakijken hoe de cv/boiler ingesteld is dat kan namelijk ook met timer maar ik weet niet of dat erop zit.
even gekeken naar de foto van je CV op je post van 10 juni, maar kan geen programmaklok ontdekken.. Opzich is Brötje hier en ook bij jouw in de regio geen onbekend merk, en de fabriek staat relatief om de hoek.. Misschien daar eens informeren?
VerwijderenVind je stroomverbruik heel netjes hoor. Hier koken we wel regelmatig op petroleumstellen gaat iets langzamer maar werkt uitstekend, ook de wonderpan op een stel voor bakken geeft goed resultaat. In het najaar gaan we weer koken op de houtkachel. We nemen een emmer mee onder de douche hebben we warm water om iets schoon te maken of gewoon om de wc door te spoelen. Verder ben ik bezig mijn keuken te unpluggen , erg leuk om te zien wat er op dat gebied allemaal is te krijgen/kopen
BeantwoordenVerwijderenDankje!
VerwijderenMijn vriend wil eigenlijk geen gebruik maken van petroleumstellen omdat hij vind dat het ongezond is, de olie is schadelijk voor het milieu. Ik betwijfel of ik dat er doorheen zal krijgen hier in huis.
Voorlopig dus met de hooikist en snelkookpan aan het werk.
Ik ben ook zo bezig met water, ik neem een emmer warm water om mijzelf en mijn haren te wassen. Met dat water spoel ik het toilet weer door. Alle beetjes helpen.
Wat leuk dat je bezit bent met unpluggen! Dat is zeker een leuke stap!
Die petroleumstellen en hooikist ik heb het nooit begrepen koken op gas is veel goedkoper en makkelijker en dan kopen ze ook nog een fancy hooikist of maken hem zelf wat kost dat daar kun je gerust tig jaar gas voor kopen om te koken.
VerwijderenZag ook je wasverbruik is erg laag 0.7 kwh dat voor 2 wassen hoe moet ik dat zien een voor alles en een met poepdoeken ? Maar die heet wassen verbruikt al wel 0.7 kw/h per wasbeurt.
Koken op gas is zeker voordeliger dan een petroleumstel, maar niet iedereen heeft gas of de mogelijkheid daartoe.
VerwijderenWat betreft de hooikist, het is misschien niet goedkoper dan gas maar gas is een fossiele brandstof en daarom moeten wij er zuinig mee zijn. Alleen dat al is reden genoeg om de hooikist te gebruiken.
Daarnaast hoeft de hooikist niets te kosten, je kan zelfs je pan in bed zetten.
Mijn wasverbruik is laag omdat ik gewoon weinig was. En ik gebruik een zuinig programma. Een was voor kleding enzo, en een was voor de toiletdoekjes met handdoeken op 60 graden.
Inderdaad: koken op petroleumstellen. Doe ik ook zoveel mogelijk. Wij hebben een inductieplaat, dat is zeker duurder. We gebruiken gewoon lampolie, goedkoopste haal je bij de J.u.m.b.o. En voor je CV: toen de onze aan vervanging toe was, hebben we er eentje genomen zonder boiler. Al dat warm houden van dat water kost je kapitalen! De ketel kan genoeg verwarmen om iedereen tevreden te houden. Ik geloof tien of twintig liter heet water per minuut. Weet het niet meer zeker. In het begin hebben we het uitgeprobeerd: allemaal achter elkaar onder de douche, iedereen had heet water. Werkt prima dus.
BeantwoordenVerwijderenWij willen ook heel graag een cv zonder boiler, dat hebben we ook altijd zo gehad. Maar ja, om hier de hele installatie te vervangen zal ook een dure grap worden. Maar we willen toch eens informatie inwinnen of deze cv ook kan werken zonder buffervat, wie weet.
VerwijderenWij hebben een HR ketel met daaraan een expansie vat (heet dat zo?) voor het warme water aangesloten op een zonne-collector, geen zon? dan pakt de ketel gewoon gas om op te warmen, niet meer dan we verbruiken. Op een zonnige dag kan de ketel het zelfs niet aan, warm water aftappen voor de was ed is dan de boodschap. 'sWinters grote pannen op de houtkachel voor afwaswater, kookwater ed. Coosje
BeantwoordenVerwijderenGaaf! Dat is ook onze droom. Wij willen in de toekomst zeker kijken naar een zonnecollector, we hebben zelfs al uitgezocht waar deze moet komen :D
VerwijderenLijkt me heerlijk!
Ik bekeek net je verbruik en volgens mij zit er een rekenfout in. CV is 24 uur keer 120, je komt uit op 0,3 kWh per dag.
BeantwoordenVerwijderenMaar 24 maal 120 is 2880 gedeeld door duizend is 2,88 kWh per dag,en dus 20,16kWh.
Je hele schema van verdelen in percentages klopt hierdoor niet meer.
Je CV slokt 45 % energiekosten op.
De CV is een apart verhaal, het verbruik weet ik niet.
VerwijderenDe getallen die hier in staan zijn geschat, in het verbruik van dit overzicht hebben ze bijna geen noemenswaardig deel.
Ik heb het nog eens nagekeken bij mij. Een dagverbruik zonder cv aan is 2 of 3 kWh. (zal 1,5 zijn want wisselt elkaar af)
BeantwoordenVerwijderenEen dagverbruik met cv aan is 4 of 5.
De cv is 1 kWh per dag, en 2 kWh per etmaal als ik de cv aan heb staan.
Juist daarom ben ik die cv steeds vaker op zomerstand of uit gaan zetten.
Wij hadden op het moment van dit overzicht de cv ook nog op zomerstand staan. Inmiddels staat hij gewoon aan, maar omdat wij nu beiden thuis zijn kan ik niet goed vergelijken wel verbruik van de cv komt.
Verwijderen