vrijdag 6 september 2013

Onze voeding in distributietijd 3

Vandaag weer een stukje uit het boekje 'Onze voeding in distributietijd'. Deze keer begin ik voorin bij hoofdstuk 1.

Demonstratie van een 'moderne' hooikist (bron)


Ons voedsel in distributietijd.

Dit wordt geen bijdrage op het gebied der voedingsleer, geen theoretische uiteenzetting van hoe men toe kan komen met gerantsoeneerde levensmiddelen, doch een verzameling praktische wenken.

Zij sluiten aan bij het eenvoudige kookboek, dat onder den titel "kook voordeelig" in ettelijke tienduizendtallen in ons land wordt gebruikt.

Niet als een volledig crisiskookboek dus, doch als een aanvulling op de eenvoudige recepten die in "kook voordeelig" zijn te vinden, moet dit boekje worden beschouwd.

In een tijd, zooals wij nu beleven, is het meer dan ooit noodzakelijk dat de huisvrouw zich goed rekenschap geeft van de goede eigenschappen van het voedsel dat haar ter beschikking staat. Van die goede eigenschappen moet zoo goed mogelijk worden geprofiteerd en bovendien moet het beschikbare voedsel volledig worden gebruikt.

Er mag niets verloren gaan door onoordeelkundig of door slordig gebruik.

Het is dus meer dan te voren noodig dat:
1. van de beschikbare levensmiddelen niet meer wordt bereid dan noodzakelijk is.
2. door de bereiding geen waardevolle bestanddeelen verloren gaan.
3. onverhoopt toch overgebleven resten nuttig en goed worden gebruikt.
4. meer dan tot heden toe het geval was, gebruik wordt gemaakt van deelen van levensmiddelen, die men gewend was als afval te verwijderen, m.a.w. dat men de uiterste zuinigheid betracht, zoowel bij het schoonmaken als bij het bereiden van de spijzen.
5. men de grootst mogelijke zuinigheid met brandstof in acht neemt, zonder daardoor het voedsel te schaden.

Natuurlijk zal men in sommige gevallen een compromis met zich zelf moeten sluiten: de praktijk van het leven brengt wel eens mee dat men zondigt tegen een der juist verworven begrippen van wat een goede voeding eischt. Men zal dan wat het zwaarst weegt ook het zwaarste moet laten wegen. Als er een half uur gas beschikbaar is om den maaltijd te bereiden en een of meer gezinsleden komen pas over een uur thuis van hun werk, dan moet men hun eten warm houden, hoe slecht dat ook voor het voedsel is.
De hooikist, het koksmaatje, het spaarvarken, de pannewarmer of hoes zullen dan toch goede diensten kunnen bewijzen, ook al kunnen zij zich niet verheugen in de volledige goedkeuring van de experts op het gebied der voedingsleer.
Bij gebrek aan brandstof is de hooikist en aanverwanten beter dan niets en daarom behoort ook in dit boekje een klein hoofdstuk daaraan gewijd. Daarin kan tevens worden aangegeven op welke wijze de gouden, die kleven aan dit systeem, kunnen worden geneutraliseerd.
Bijzondere zuinigheid in verband met de ons opgelegde bijzondere maatregelen;
Het gebruik van levensmiddelen en conserven, die anders weinig of niet worden gebruikt;
Surrogaten en hun gebruik;
Dat zijn de onderwerpen die in dit boekje zijn beschreven.

12 opmerkingen:

  1. Het spaarvarken.... Ben benieuwd wat dat voor kookattribuut was.

    Dankzij regelmatig lezen op websites over zuinigheid weet ik wel wat de hooikist is; en pannewarmers ken ik natuurlijk ook.

    (Koksmaatje ben ik ook wel benieuwd naar).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is de hooikist van de foto. Het bijschrift luid:

      Demonstratie door een huishoudster van een moderne hooikist "Het Spaarvarken" van F.L. Hofman in een keuken met een fornuisje en een granito vloer, 1936.

      Verwijderen
  2. Je hebt echt een bijzonder boekje op de kop getikt hoor... Toch een stukje geschiedenis dat zo elke keer weer even tot leven komt :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja leuk he? Ik vond het zelf ook zo bijzonder, het geeft echt een beeld van de tijd toen. Ik voel mij op mijn plek gezet als ik het lees, wij hebben het zo goed nu!

      Verwijderen
  3. Wat leuk, ik heb die hooikist van het plaatje. De bodem mist eruit. We hebben hem in de kamer staan met de stereo erop.
    Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het boekje besteld, word helemaal enthousiast door jouw beschrijving.
    Ik ben erg geïnteresseerd in sociale geschiedenis en in komen, dus goede combi. En nu het nog steeds crisis is en ik denk dat we naar een ander soort samenleving gaan zijn dit goede bronnen om veel van te leren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Dat denk ik ook, het lijkt me belangrijk om deze kennis niet verloren te laten gaan!

      Verwijderen
    2. Ik begin ondertussen al een aardige bibliotheek te krijgen. Diverse kookboeken (vooral veel die plantaardig zijn en om creatief met voeding om te gaan), boeken over moestuinen (ook biodynamisch, square feetgardering etc), permacultuur, transitietowns, kruidengeneeskunde, voedingsleer.

      We eten nu weer zoveel mogelijk plantaardig. Ik doe mijn best zoveel mogelijk creatief te zijn met wat ik in huis heb, in de koelkast ligt.
      Ik lees nu het boek 'Meer' van Marianne Thieme. Ook heel interessant.
      En ik heb het boek 'Groeten uit Transitië' laatst gekregen. Die vind ik ook echt iets voor jou.

      Verwijderen
    3. Leuk! Ik heb zelf ook een flinke verzameling tuin en kookboeken. Voornamelijk opgescharreld uit kringloopwinkels. Het is een bron van informatie!
      Ik wil ook graag weer meer op mijn eten letten, maar ik merk dat ik momenteel nog wel veel op mijn geld moet letten. Dus ik ben nog niet te streng naar mijzelf.

      Ik zal dat boek eens google-en, bedankt voor de tip!

      Verwijderen
  5. Het is niet vreemd,dat er nu nog 80-jarigen zijn,die geen kruimel voedsel weggooien. Die tijd van schaarste heeft zo'n indruk achtergelaten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal eens! En met die wetenschap heb ik ook meer respect voor mijn dagelijks brood!

      Verwijderen