woensdag 25 september 2013

Samenwonen met een vrek

Ik zal het maar toegeven, ik ben zûnig. En ik kan me zo voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is om mee te leven. Andersom is het ook niet makkelijk om te leven met iemand die wel geld kan uitgeven, werkt dat eigenlijk wel die verschillende geldtypes in een relatie?

Mijn vriend is geen big spender, hij is een redelijk bewuste consument. Hij heeft een hekel aan boodschappen doen en volgens mij houd hij helemaal niet van winkelen. Het enige waar hij warm voor loopt is de bouwmarkt, maar ook daar weet hij zich prima te gedragen. Toch vind ik het moeilijk om samen te wonen, en dat ligt meer aan mij dan aan hem. Ik ben een extreme vrek.

Ik kan rustig leven zonder mijn huis te verwarmen en zonder kleding te kopen, ik kan (bijna) alles wegbezuinigen als het nodig is. Douchen? geldverspilling! Afwassen met warm water? Nergens voor nodig! Kaas? weet je wel niet wat dat kost! Het spreekt voor zich dat deze manier van leven niet iedereen aanspreekt, en dus ook niet op te dringen is aan anderen. De meeste mensen hebben toch behoefte aan een zeker niveau van comfort in hun leven, waarom zou je het jezelf immers zo moeilijk maken?

Dus als vriend een broodje smeert met een (in mijn ogen) net iets te dikke laag boter dan krijg ik vreselijk de kriebels. Want tja, ik zou dat nooit doen. Maar hij heeft net zo veel recht als ik, en het is ook zijn geld. Hij krijgt waarschijnlijk de kriebels van het feit dat ik schuin mee kijk om te zien hoeveel boter hij op zijn broodje doet. Moet je eens voorstellen dat je samenwoont met iemand die constant let op wat je doet. Hoe lang je doucht en hoe vaak, hoe vaak je een schone handdoek pakt, hoeveel boter of beleg op je brood gaat. Het is een wonder dat vriend nog samen met mij wil wonen!

Waarom zijn we dan toch samen? Natuurlijk houden we van elkaar, maar dat is niet altijd genoeg. Hoe houden we het vol als we zo verschillend zijn? Het mooie is dat we elkaar juist aanvullen en van elkaar leren. Ik moet leren dat het ook belangrijk is om nu te leven en genieten, en het heden niet (teveel) te laten verpesten door mijn zorgen. Hij leert op zijn beurt hoe handig het is om meer vooruit te kijken. Eigenlijk zijn we juist een heel goed team zo. En als je wat beter met elkaar praat kom je erachter dat we helemaal niet zo verschillend zijn, wij hebben dezelfde dromen en idealen. We gaan soms gewoon anders met dingen om.

Misschien is het zo erg nog niet, om samen te wonen met een vrek. Het is altijd nog beter dan samenwonen met iemand die al het geld verbrast!

45 opmerkingen:

 1. En als je wat langer samenwoont zul je merken dat je beide een mooie balans vindt die prima werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! We hebben al eerder een tijdje samengewoond. Maar ik merk dat nu we een kleine crisis doormaken, de verschillen soms weer bovendrijven. Juist nu is er een goed moment om van elkaar te leren :)

   Verwijderen
 2. Nou altijd zonder verwarming, ik spreek je nog wel mocht het daar -20 worden :)

  Wij zijn ook zuinig en dat plakje kaas extra op brood ach daar werken we hard voor :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit ook niet zonder verwarming omdat het slecht is voor het huis, maar ik stook normaal gesproken een stuk minder dan de meeste andere mensen die ik ken.
   Nu wij het financieel krap hebben koop ik gewoon geen kaas, dat is veel te duur. Maar normaal gesproken gebruik ik het gewoon zuinig, niet te weinig maar ook niet te veel. Ik ben een groot voorstander van "vele kleintjes maken een grote"

   Verwijderen
  2. Misschien scheelt dat extra plakje kaas of lik boter nou precies een heule graad op de gewenste temperatuur in huis, 'k merk nml. dat goed eten zeker meehelpt om jezelf op temperatuur te houden ;) en de kachel branden omdat 't beter voor de woning is, gaat mij te ver, 'k wil er zelf ook graag warmpjes bijzitten, (let op: de dubbele bodem)
   groet

   Verwijderen
  3. Ik weet niet of je van hüttenkäse houdt, maar dat kan je heel makkelijk zelf maken. Je koopt volle of halfvolle melk (het moet wel iets romig zijn) en je brengt dat aan de kook. Dan doe je er citroen bij en je ziet ineens de hüttenkäse 'groeien'. Afmaken met wat zout en peper en eventueel wat knoflook als je dat lekker vindt. Melk is goedkoper dan kaas en het is versgemaakt. ;-)

   Verwijderen
 3. Zelfde soort relatie, maar dan wat langer denk ik, ben ietsje ouder :)
  Heb geleerd af en toe gewoon dingen door de vingers te zien en manlief is best een vrek geworden eigenlijk.
  Het meest lastige vind ik nog de kinderen :(
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik me voorstellen. Ik ben meestal ook niet moeilijk naar hem toe, ik bijt wel op mijn tong. Soms als iets mij echt dwars zit dan kunnen we er rustig over praten.
   Ik merk ook dat vriend zelf steeds beter met geld omgaat.
   Ik kan me voorstellen dat kinderen helemaal niet te beheersen zijn. Volgens mij gaan tiener dochters zo een half uur onder de douche staan ;D

   Verwijderen
  2. Tieners kun je nog wel (een beetje sturen) manlief hier doucht een uur.

   Verwijderen
  3. Oh wow! Dat is lang. Ik dacht dat er met tieners geen land te bezeilen was, maar misschien valt het mee. Goede hoop voor later :)

   Verwijderen
 4. Klinkt echt enorm herkenbaar! Ik ben ook de grotere vrek in onze relatie, maar ik krijg mijn man wel steeds meer mee. Hij ziet ook wel de voordelen in van een zuinige levensstijl inmiddels... Maar hij doet nog steeds teveel boter en hagelslag op zijn brood naar mijn zin ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, het is ook allemaal niet zo ernstig natuurlijk :D
   Vriend hier ziet ook de voordelen van mijn vrekkigheid, anders hadden we dit huis nu niet gehad.

   Mijn oma was hier laatst met de lunch en tot mijn grote verbazing deed zij ook een dikke laag beleg op haar brood! En ik dacht nog wel dat zij zuinig was, het was een schok! :D

   Verwijderen
  2. Nee, gelukkig is het niet zo ernstig ;) Wij kunnen altijd wel lachen om de verschillen tussen ons... enige dat mijn man echt niet leuk vindt is dat ik niet zoveel om cadeautjes geef. Als het aan hem lag kocht hij wekelijks een grote bos bloemen voor me... Ik vind dat al snel zonde van het geld en hij heeft nog niet echt door dat ie het ook spontaan kan kopen voor me zonder eerst te vragen wat ik ervan zou vinden, geloof ik ;)

   Verwijderen
  3. Wat lief van je vriend!
   Daar heeft mijn vriend ook moeite mee. Ik krijg niet graag cadeaus.
   En snijbloemen heb ik een hekel aan, omdat ze aan het dood gaan zijn vanaf het moment dat je ze krijgt. Ik vind dat zo deprimerend!
   Ik zeg daarom altijd: als je me echt een plant wil geven, dan een potplant. En dat krijg ik nu gelukkig ook van mensen. Oh en tuinzaden, dat vind ik ook een leuk cadeau!

   Verwijderen
 5. Zuinig zijn is 1 ding maar als ik tegen mijnman zeg weinig boter op brood en geen kaas wat hij altijd eet zijn de rapen gaar. Hij werkt hard en lang dan moet er wel goed beleg zijn en als het koud is gaat de kachel gewoon aan het is hier ook geen vetpot maar je moet wel een beetje leven reserver is goed maar je laatste hemd heeft geen zakken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil mijn vriend echt niks ontzeggen, maar als ik gewoon geen geld heb voor kaas dan koop ik het niet. Zo simpel is het.
   Tuurlijk werkt hij hard, ik ook, maar als je te kort komt dan zal je ergens op moeten bezuinigen.

   En ik weet dat je geen geld mee kan nemen naar je graf, maar wij hebben samen een huishouden. Het is voor mij erg belangrijk dat als een van ons overlijd de ander wel gewoon kan leven.

   Verder, als het er is dan is het mooi. En ik gun mijn vriend ook het kaas op zijn brood. Maar dan nog niet te veel, want TE is altijd zonde :)

   Verwijderen
  2. Als je hard werkt wil niet zeggen dat je automatisch recht hebt op dingen. "Ik werk er hard voor", vind ik vaak een beetje een goedprater. Ik werk er hard voor, dus ik mag die nieuwe blouse, auto, vakantie dat boek etc. Jezelf (of een ander) iets gunnen, daar is niets mis mee zolang het financieel kan en dat hoeft niet altijd iets te zijn waar een prijskaartje aan hangt ;D
   Eueueueu, dat wilde ik toch nog effe kwijt.

   Verwijderen
  3. Dat ben ik helemaal met je eens. Net als de term " omdat ik het waard ben". Tja, je moest eens weten wat ik waard ben :) Maar ik ga mijzelf tocht echt niet in de schulden steken ervoor!

   Verwijderen
 6. Ik denk,dat jullie verschillen nu meer spelen,omdat je op elke euro moet letten.Ik hoop,dat je veel kunt glimlachen over de "vreemde gewoontes"van je partner en omgekeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook.
   Wij hebben hiervoor een tijdje aparte huishoudens gehad en ik vond het heel fijn om de volledige beheersing te hebben over de financiën. Nu ik dat niet meer heb is dat soms eng. Maar dat hoort er natuurlijk bij.
   Verder hebben wij het heel erg naar ons zin met elkaar en kunnen wij elkaars eigenschappen wel waarderen!

   Verwijderen
 7. Het is heel herkenbaar, al is mijn vriend gelukkig ook zuinig, denkt hij wel goed na voor aankopen Maar hij kan zo meerdere keren uit eten in de week, want op voeding tja, daar bezuinig je volgens hem niet. Boodschappen doen let hij niet zo op was in de aanbieding is, maar waar hij zin in heb die dag.

  Lastig, nee niet meer aangezien ik de boodschappen doe. Wij liggen gelukkig verder wel op een lijn :) God dank :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ik ben zo blij dat mijn vriend niet uit eten wil ! :D Wat een horror- scenario! Mooi is dat met de boodschappen, dat is hier normaal ook zo. Ik vind het prima om een menu te maken en de boodschappen te plannen, en hij is blij dat hij het niet hoeft te doen!

   Verwijderen
 8. De manlief is ook zo goedkoop, geef hem overdag koffie en 's avonds desnoods elke dag stamppot en hij is blij. Kleding koopt ie ook alleen als het echt moet. Het enige dat geld kost is zijn auto. Is niet altijd leuk maar hij hoeft geen iphone, gadgets, cd's, concertbezoek, kroeg of wat ook.En hij vindt het dan weer prima dat ik al onze spullen verkocht of weggaf, haalt dingen voor me op van marktplaats en hij repareert zelf onze oude auto.Och ja, je moet wat voor mekaar over hebben en zo lang je dat met liefde doet is het prima toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een lieve en makkelijke man heb jij! Wat fijn!
   Ik ben zelf heel blij met mijn vriend hoor, we hebben veel voor elkaar over!

   Verwijderen
 9. Als je moe bent na een werkweek en dan naar huis rijden, vallen sommige dingen wel eens anders dan op een ander moment. Probeer in het weekend wat minder nadruk op de bezuinigsmaatregelen te leggen.
  Laat het vooral gezellig zijn. Dan kan je er weer beter tegen.
  Kan jij nog wat uit je tuin halen. Bij ons staat er alleen nog winterprei.
  En aan één struikje nog een paar tomaatjes. En een vraagje hoeveel kippen heb jij. Die wil ik eigenlijk ook nog wel eens maar heb geen idee hoeveel.
  Groet, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij hebt helemaal gelijk! Ik doe ook altijd mijn best om het in het weekend vooral gezellig te laten zijn. Ik bak op vrijdag brood en koekjes en zorg dat de boodschappen al binnen zijn. Zo hebben we meer tijd voor elkaar. We hebben altijd wat lekker bij de thee en veel tijd voor elkaar. Ik probeer ook te zorgen dat hij helemaal niks in het huishouden hoeft te doen, zolang ik geen werk heb vind ik het geen probleem om dat helemaal op te pakken.
   In het weekend "mag" hij douchen "zolang" hij wil. Ik weet het, het is niet helemaal waar. Maar ik ga er niet te veel op letten. Hij is tenslotte maar twee dagen thuis :D

   Ik heb nog wat snijbiet staan, nog wat bietjes (nog niet zo ver) en sperziebonen, de tomaten liggen meest in de vensterbank na te rijpen. Verder heb ik ook nog rucola.

   Ik heb vier (kriel) kipjes en een haan. Ze leggen helaas nog niet, ze zijn nu ongeveer 4-5 maanden oud.

   Verwijderen
  2. Heb je wel een goed nachthok ivm steenmarter en vos?

   Verwijderen
  3. Ja, dat stond er eigenlijk al. Wij hebben het gewoon wat opgeknapt.

   Verwijderen
 10. 't Is maar goed dat wij niet met elkaar samen hoeven te leven! :-D

  Het huis niet verwarmen, afwassen met koud water en niet douchen? No way! Tuurlijk is het allemaal mogelijk (aan de wastafel word je ook wel schoon) maar mijn leven zou op die manier wel aan kwaliteit inboeten. Ik probeer wel bewust te stoken en niet teveel water te verbruiken tijdens afwas en douche, dat dan weer wel. In eerste instantie is dat ontstaan uit noodzaak, in tweede instantie vind ik het nu heel normaal om bewust met m'n geld en de energiebronnen om te gaan.

  Bezuinigen op eten vind ik een moeilijke. Ik heb geleerd best economisch in te kopen en zo goedkoop mogelijk zo gezond en lekker mogelijk te eten. Eten heeft voor mij echter, behalve dat je het nodig hebt om in leven te blijven, ook met gezelligheid en behaaglijkheid te maken. Dat betekent niet dat het overvloedig moet zijn maar van een goed belegde boterham kan ik wel genieten, hoor.
  Als mijn vriend bij mij is, is zijn standaardvraag in de loop van de avond: "Is er nog wat te knabbelen?" Hij is er inmiddels aan gewend dat dit doordeweeks nog maar zelden het geval is, dat ik mijn budget doordeweeks liever aan goede maaltijden besteed. In het weekend vind ik het echter heerlijk om met een wijntje en een lekker kaasje en/of wat nootjes te cocoonen. Natuurlijk kan ik zonder maar zo lang het niet echt nodig is...

  Ik heb eigenlijk geen idee hoe dat zou gaan tussen mijn vriend en mij als wij samenwoonden. Tot nu toe is "geld" nooit een issue tussen ons geweest. Maar we zullen het waarschijnlijk nooit weten want we hebben geen samenwoonplannen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet zeggen dat mijn vrek-neigingen ook extremer worden nu wij er financieel niet zo goed voor staan, Voorheen ging ik nog wel vaker onder de douche bijvoorbeeld. Maar nu ik weet dat ik eigenlijk geen geld heb, wil ik ook eigenlijk niks uitgeven. Het is een soort poging om de situatie onder controle te houden.

   Bezuinigen op eten is ook dubbel. Ik had eerder nooit gedacht dat ik voor € 10,- per week rond zou kunnen komen, maar het lukt me voorlopig toch. En naar mijn mening eten we echt wel gezond, het kan altijd beter natuurlijk :)
   Daarnaast hebben wij ook regelmatig wat lekkers, een koekje, stukje chocolade of wat zoute stokjes. Kost niet veel maar geeft net dat gevoel van luxe.
   Zodra het mogelijk is zal ik zeker wel mijn budget voor eten verhogen. Maar met veel dingen vind ik het gewoon zonde om geld uit te geven aan iets van eigenlijk overbodig is :D

   Verwijderen
 11. Vreselijk, de uitdrukking te duur. Niets is te duur. Er zijn wellicht dingen die je je niet kunt of wilt veroorloven. Dat is heel wat anders. Vrekkig gedrag en bijbehorend taalgebruik zorgen voor een overeenkomstig financieel plaatje. Spreek uit eerder opgedane ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je redenering. Dan kan ik beter zeggen: Ik heb geen geld over voor kaas, ik kies ervoor mijn geld daar niet aan uit te geven. Maar dat is weer zo'n mond vol :D
   Dus ik zeg het gewoon lekker makkelijk :) Het is namelijk wel wat ik bedoel.

   Verwijderen
 12. Als je jong en gezond bent is het veel gemakkelijker schraal te leven dan als je ouder of minder gezond bent. Ik heb tussen mijn 18e en pakweg 30e ook superschraal geleefd om te kunnen studeren en een huis tekopen( op mijn 24e al) maar in mijn herinnering waren het hele goede jaren. Ik zou het nu moeilijker vinden om zo schraal te leven als ik toen deed

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik wel met je eens. Ik heb de laatste jaren best schraal geleefd zodat ik genoeg geld kon sparen voor een aanbetaling voor ons huis, en dat ging mij relatief goed af.
   De jaren daarvoor heb ik ook gedwongen schraal geleefd, maar toen ging het minder goed met mij (psychisch). Dat was ook een zwaardere tijd.

   Verwijderen
 13. Ooit leerde grandma dat iedereen die vrekt een bepaald doel voor ogen heeft. De een bespaart voor een verre reis, een ander uit noodzaak, sommigen voor deftige kleding en weer anderen bezuinigen omdat ze bv biologisch willen eten en dus op andere vlakken zeer zuinig zijn. Wij bezuinigen niet zozeer op eten, Grandma neemt veelal onbewerkte producten ja ook biologische roomboter en volle boerenkaas, duur? t Is maar wat je duur vindt. Biologische groenten verbouwen we zelf, onze kippen leggen eitjes en zo niet dan eten we de kipjes gewoon op ( behalve de kipjes met namen). We besparen op energie bij het vrekkige af, kopen veel dingen tweede hands en genieten van het zelf verbouwen en schilderen van ons huis. Ik denk dat luxe vrekken zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt alsof jullie het goed voor elkaar hebben :)
   Ik heb de laatste jaren vooral gevrekt om te sparen voor ons huis, met dat doel voor ogen ging dat mij makkelijk af.
   Mijn uiteindelijke doel is zeer vergelijkbaar met dat van jouw als ik het zo lees. Goede kwaliteit, biologisch, lokaal (zelf) verbouwde groente, niet bezuinigen op eten, bewust omgaan met energie, water en grondstoffen, en proberen zelf in de energie en grondstoffen te voorzien. Dit alles terwijl je zoveel mogelijk deelt met de gemeenschap om je heen.
   Daarin doe ik nu wel concessies, en dat is soms best moeilijk. Maar het is voor een goed doel denk ik dan.

   Verwijderen
 14. Tegenpolen trekken elkaar aan, word gezegd.
  Meid Euroman en ik kennen elkaar al 30 jaar waarvan bijna 25 jaar getrouwd en het gaat nog steeds prima.
  Ik ben de "geen cent te vuul hoor" en Euroman vind wel best.. stuur hem naar de supermarkt en hij komt zeker met de goede boodschappen terug alleen hij kijkt nooit naar de prijzen.. daarom ga ik dus liever zelf, pakje ham van 2,98 kan ik echt waarderen als er ham in de aanbieding is voor 1,25 ;-)
  Maar goed ik denk dat mannen in het algemeen gewoon makkelijker zijn met dat soort dingen.
  Daarom mopper ik er weinig over..
  Hij geeft niet om kleding, telefoons en rookt of drinkt niet dus ach af en toe mag hij verspillen haha als het maar met mate is!
  Anders kijk ik ook op de vingers hoor (niet dat hij zich daar wat van aantrekt :-D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk is dat!
   Ik denk dat die combinatie beter is dan twee big-spenders bijelkaar. Waarschijnlijk is het verstandig om de vrekken goed te verspreiden onder de bevolking ;)

   Verwijderen
 15. Afwassen met warm water is wel veel hygienischer. Kun je geen ketel op je houtkachel zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik nu ook, en dat werkt erg goed!
   Mijn ervaring is wel dat als ik geen vlees gebruik, ik mijn afwas makkelijk schoon krijg met koud water en zeep. Op een of andere manier zorgt het vet wat in vlees zit ervoor dat je pannen en borden erg vies worden.

   Verwijderen
  2. Vet (dierlijk of plantaardig)samen met houtas en warm water wordt een soort zeep. Heb je ook geen afwasmiddel nodig voor je vette borden. Ooit geleerd bij survival tips. Een vet fornuis en andere vette dingen maak ik ook schoon met houtas en doekje met warm water. Werkt prima. Ja, ik kan ook super goed vrekken. Gelukkig heb ik drie kinderen en een man die graag geld uit geeft. Soms zo frustrerend, maar misschien maar goed ook.

   Verwijderen
 16. Zet je afwas in de regen........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik wel met de auto, werkt prima. Ik was hem nooit :)

   Maar voor de afwas is dat te lang wachten, het is al drie dagen droog nu :D

   Verwijderen
 17. ECHT ERG , DIT HELE GEDOE !we hebben het ook echt niet zo breed, met 6 personen , kinderen op het voortgezet , speciaal en mbo onderwijs , 1glutenvrij wat een duur dieet is , maar zo te leven , .... sorry hoor , maar inderdaad wat ik ook in een reactie las , je laatste hemd heeft echt geen zakken. klinkt grof , maar is wel een harde waarheid !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals je misschien begrijpt is dit stukje ook licht overdreven gesteld, om duidelijk te maken wat de verschillende opvattingen zijn tussen mij en mijn vriend.

   Tuurlijk heeft een laatste hemd geen zakken, maar je laat wel mensen achter die ook behoeften hebben. Het lijkt me niet meer dan logisch daar ook bij stil te staan.

   Verwijderen