maandag 23 september 2013

Waarom is ons huis zo koud?

Naar aanleiding van mijn vorige stukje over hoe koud het in huis is en wat mijn verwachtte gasverbruik is kreeg ik veel tips en reacties. Ik heb nog een tijdje na zitten denken waarom ons huis eigenlijk zo koud is, en na overleg met mijn vriend zijn we op een paar punten uitgekomen.

1. Lekkage bij de bijkeuken
Bij de bijkeuken hebben we een klein plat dak, dit dak is lek. Als gevolg van deze lekkage zit er veel vocht in de muren. De luchtvochtigheid in de bijkeuken is momenteel 80%, niet gezond dus. Al dat vocht onttrekt veel warmte uit ons huis, dat zou een goede reden zijn waarom het snel afkoelt in huis.

Als je goed kijkt zie je de donkere vochtplekken zitten

Dit is slechts een van de plekken waar het vocht binnenkomt
We hebben besloten dat we toch een offerte gaan opvragen voor de reparatie van dit dak. Buiten het feit dat het voor kou zorgt is het natuurlijk ook slecht voor het huis. Als het straks gaat vriezen terwijl er nog zoveel vocht in de muren zit zal dat natuurlijk alleen maar meer problemen veroorzaken. Mocht de offerte duur uitvallen dan gaan we misschien zelf aan de slag. Wordt vervolgd dus.


2. De muur die het huis scheid van de schuren
Ons huis lijkt van buiten heel groot, echter de helft van wat er onder het dak zit zijn de schuren. De afscheiding tussen het huis en de schuren is een simpele muur, gewoon een enkele muur. Het mag duidelijk zijn dat dat geen isolerende waarde heeft. Het grootste deel van deze muur zit in de hooizolder, daarnaast zitten onder de hooizolder verschillende ruimtes waar een deel van deze muur aan grenst. Vroeger lag de hooizolder nog vol met strobalen, maar op last van de verzekering (en onze eigen brandveiligheid) zijn deze weggehaald.

De muur achter de strobalen grenst aan het huis (strobalen zijn nu weg)

Hier zie je de buitenmuur van de hooizolder.
Het mag duidelijk zijn dat we die muur in de toekomst geheel willen isoleren. Wij overwegen het hele schuurgedeelte leeg te slopen en voor de scheidingsmuur een complete nieuwe muur te bouwen en daartussen isolatiemateriaal te stoppen. Zoals je begrijpt is dat een tijdrovende en kostbare klus, niet iets wat we nu nog even kunnen doen.

3. Een deel van de kamers liggen onder de hooizolder
Ik denk dat met de foto's van net wel aangetoond is dat de hooizolder koud gaat worden in de winter. Nu is het zo dat er twee kamers en een badkamer onder de hooizolder liggen, de enige scheiding hiertussen is een verlaagd plafond en de houten plankenvloer van de hooizolder. Hier zit geen isolatie tussen, waarschijnlijk omdat er vroeger altijd veel hooi op de zolder lag. Het is zelfs zo dat de muizen via de zoldervloer zo in ons plafond kunnen komen.
Daarom willen wij de houten zoldervloer op die plek weghalen, alles ertussen schoonmaken en daar een goede isolatielaag plaatsen. Daarna willen we de vloer weer dichtmaken met nieuwe planken of plaatmateriaal. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 40m2.
Ik ben nu toch maar weer op zoek naar een betaalbare oplossing hiervoor. Dit is misschien een van de klussen die nog redelijk low-budget uitgevoerd kan worden.

4. Onze voor en achterdeur zijn van glas
Een klein ding, vergeleken bij het voorgaande, is dat onze voor en achterdeur van glas zijn. Dit is natuurlijk een groot lek. Ik ben op zoek naar zware kamerhoge gordijnen hiervoor. Mocht ik dat niet kunnen vinden dan maak ik ze zelf. Binnenkort kijk ik nog een laatste keer bij een kringloopwinkel (of op marktplaats) en anders koop ik ergens een coupon en ga ik aan de slag.

Onze voordeur


Wat is er wel goed aan ons huis?
 • Wij hebben dubbelglas en kunststof kozijnen.

 • Wij hebben eigenlijk geen toch plekken. Alle deuren en ramen zitten heel netjes in de kozijnen. Waarschijnlijk omdat dit alles ooit vernieuwd is.
 • Wij hebben rolluiken voor alle ramen in huis.
 • Bijna al onze ramen liggen op het zuiden.
 • Wij hebben een cv ketel en een houtkachel, daarnaast is de temperatuur per ruimte instelbaar. 
 • Ons dak is vier jaar geleden geheel vernieuwd (behalve het platte deel) en daar is toen ook isolatie aangebracht. (alleen boven het huis deel).

Stoken
Op dit moment weten we alleen dat het snel koud aan voelt. Wij hebben de cv-installatie nog niet aangehad. Het zou dus kunnen dat onze cv zuinig is en dat de temperatuur in het huis redelijk aangenaam blijft. Voorlopig is dat nog gissen. Maar eerlijk is eerlijk, dat het nu al 15 graden in huis is getuigt van het feit dat er nog wel wat verbetermogelijkheden zijn!

36 opmerkingen:

 1. -Gebruik je die hooizolder nu niet? In dat geval zou je gewoon wat rollen glaswol ofzo kunnen kopen en die over de vloer uitrollen. Dat kan nooit veel kosten lijkt me. Hetzelfde geldt voor die stalmuur. Als het niet uitmaakt hoe de stalzijde van die muur eruit ziet, dan zou deze muur best goedkoop te isoleren moeten zijn met wat isolatie en planken. Als je een beetje rondzoekt in de buurt, vind je vast wel een sloper die dit spul voor bijna niets heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gebruiken de hooizolder niet, ik heb al zitten kijken naar piepschuim isolatieplaten. Deze kan ik hier erg goedkoop krijgen. Maar wij willen het wel graag tussen de vloerdelen doen, dit omdat we dan niet de hele zoldervloer hoeven te isoleren, dat scheelt weer ongeveer 60m2.
   Ik zou alleen niet weten hoe je dat aan een staande muur bevestigd, maar daar zijn de handige mannen voor :)

   Verwijderen
 2. Kan je de oude planken van de zoldervloer niet hergebruiken? Dan heb je aan veel dunner en dus goedkoper plaat materiaal genoeg. Eventueel hoef je al die planken dan ook niet weg te halen. Om de 2 meter even een plank eruit en dan volstoppen met bijv. steenwol . Ik ben geen bouwkundige, ik bedenk maar wat. Misschien zijn er bezwaren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het punt is dat de oude planken erg slecht zijn, ze zijn grotendeels rot en aangegeten door houtworm. Daarom willen we ze helemaal weghalen. Bovendien kunnen de muizen daar nog door en wij willen het graag goed dicht hebben zodat ze niet gaan nesten in ons isolatiemateriaal ;)
   Maar het is wel een leuk idee!

   Verwijderen
 3. Ik vond ooit in een kringloopwinkel oude velours gordijnen. Dat sluit goed af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naar zoiets ben ik inderdaad op zoek. En in de kringloopwinkel vind je met regelmaat gordijnen voor een prijs waarvoor je ze niet zelf kan maken.

   Verwijderen
 4. Ik kan me nu wel voorstellen dat het koud is bij jullie, hier is het ook niet helemaal handig moet ik je wel vertellen.

  Wij hebben dubbele ramen, maar we hebben 2 voordeuren, 1 in de gallerij en 1 in de woonkamer. Die woonkamer deur is enkel glas + het tocht. (we hebben er al van die strips op zitten, en een gordijn voor.
  Daarnaast is onze woonkamer lager dan de rest van het huis, dus alle warmte stijgt op. Extra deken dit jaar :)

  Ben benieuwt hoe het jullie vergaat deze winter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een infraroodthermometer kun je koudelekken opsporen. Ze zijn duur, maar misschien kan je wel een huren of lenen van een bouwbedrijf. Als je toch een offerte vraagt.........

   Verwijderen
  2. Ik kan me voorstellen dat de deur van enkel glas enorm veel kou door laat. Vervelend is het als je door een rare indeling of bouw van een huis onnodig veel moet stoken.
   Het idee van een infraroodthermometer is een goede, daarmee kan je heel goed inzicht krijgen!

   Verwijderen
  3. Dankjewel voor de tips, ben wel blij dat er een dik gordijn voor de deur hangt dat scheelt toch wel weer.

   De metingen voor nu zijn ook nog wel positief, al weet ik helaas niet van vorig jaar dus echt vergelijken kan ik niet.

   Ik wou ook al zo'n meter kopen voor hoeveel elektra een apparaat af neemt.

   Verwijderen
  4. Zo' n kwh-meter kan ik je echt aanraden! Ze kosten wel ongeveer € 15,- maar ze geven ook veel inzicht!

   Verwijderen
 5. Hier ook ervaring met oude woning met 82% vocht dat is niet warm te stoken want je moet ook zeer goed ventileren.

  Hooizolder :) topisolatie stapel de balen maar op beter kun je het niet krijgen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom willen we toch proberen om de lekkage met spoed op te lossen. Hopelijk is het haalbaar qua financiën.
   Strobalen zijn natuurlijk super isolatie. Helaas is het qua verzekering niet te doen. Het risico op brand is te groot, daardoor zou de verzekering per jaar honderden euro's duurder zijn.

   Verwijderen
 6. Wij wonen ook in een boerderijtje (1856) . Met een rietendak, klampmuren, deels betonnen vloer gestort op zand deels houten vloeren met 30 cm kruipruimte. Alle ramen hebben dubbelglas in houten kozijnen (past beter bij het huis) . Een zolder van 16 meter lang en 6 meter breed. Op de houten zoldervloer hebben we idd piepschuimen platen gelegd tussen blakjes en daarop een tweede planken vloer (2e hands gekocht) Wij gebruiken wel meer gas dan in een nieuwbouwwoning maar blijft betaalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt goed!
   Na even kijken ben ik enthousiast over de prijs van piepschuim isolatie, dat is wellicht haalbaar zelfs in onze krappe financiële positie!

   Verwijderen
  2. Kijk ook eens op internet naar houtvezelisolatieplaten. Is een goed alternatief en hoeft niet met planken afgewerkt te worden. Maar dat is meer voor een definitieve oplossing. Ze isoleren geweldig en zijn ecologisch verantwoord.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor de tip! Ik zal er eens naar kijken.

   Verwijderen
 7. Lach niet. Ik heb ooit op de BBC een programma gezien, waar mensen hun eigen huizen bouwden. Als isolatiemateriaal werd oud papier, met name kranten, gebruikt. Misschien een tip voor tijdelijke isolatie? Want de muizen vinden dit natuurlijk prachtig nestmateriaal.

  Jij schrijft over muizen in de plafonds. Bij mij hebben ze IN de cv-ketel genesteld. Als je zag hoeveel rommel de monteur eruit haalde. Fascinerend om te zien. CV hangt in de schuur. Dus géén overlast in huis.

  Mariëlle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Even een correctie van mijn reactie. Muizen kunnen nestelen in alle isolatiemateriaal, alleen glaswol het minst vanwege de scherpte. Als je zoekt op muizen en isolatiemateriaal vindt je nadere informatie Een interessat pdfje bijv

   Verwijderen
  3. Het is op zich een leuk idee echter papier heeft niet alleen het nadeel dat er muizen ingaan maar ook dat het vocht opneemt. Aangezien de hooizolder best nog eens vochtig kan worden heb je kans dat het papier gaat schimmelen. Het lijkt me een potentiële ramp :)

   @Jannie; goed punt om daar even verder in te duiken, heb al wat nuttige info opgescharreld. Wederom bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 8. In onze magere jaren moesten we de kap ( knikkap ) isoleren, manlief kon gratis pallets krijgen, de planken werden tot regels gezaagd en op de muren en aan de balken van het dak bevestigd daartussen glas/steenwol wat maar net in de aanbieding was . Piepschuimplaten zal vast ook prima werken als je dan eens wat geld over hebt kun je de boel afwerken naar keus.
  Jammer dat stro en hooi niet mochten blijven liggen zeg , dat was de isolatie vroeger ;(

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat slim van jullie zeg! Daarmee hebben jullie de kosten vast flink gedrukt. Handig als je zo handig bent :)
   Het is zeker jammer dat de stro geen optie is, maar later wil ik eventueel wel een stro/leem laag gaan gebruiken voor isolatie.

   Verwijderen
  2. Stro/leem is geweldig ! Als je dat voor elkaar krijgt zou super zijn. Schijnt bijzonder goed voor het binnenklimaat te zijn. Als ik ooit overnieuw zou beginnen...mijmermijmer. :)

   Verwijderen
  3. Leuk is dat he! Ik kan ook zo dromen :)
   Voorlopig genoeg dromen en kansen, nu nog meer geld ;)

   Verwijderen
 9. Waarom jullie huis zo koud is? omdat je niet stookt. Het is niet goed voor een huis om niet te stoken. Isoleren helpt ook niet veel als je niet verwarmt. En je moet natuurlijk goed ventileren in je bijkeuken.
  Wij hebben een grote boerderij uit ong. 1900, wel redelijk geisoleerd, we stoken elke avond onze houtkachel (9 KW dus een flinke) en dan hebben we nog een verbruik van 3000 per jaar gas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben de cv inderdaad nog niet aangehad, maar wij hebben wel onze houtkachel aan. Op het moment dat wij stoken wordt een deel van het huis ook wel warmer, echter wat mij verbaast is hoe snel de temperatuur in huis daalt nu het kouder wordt. Daar gaat dit stukje over.
   Daarnaast is het ventileren van de bijkeuken noodzaak, maar ook dweilen met de kraan open zolang het dak nog lek is. Daarom hoop ik dat we dat op kunnen lossen.

   Verwijderen
 10. Veel ventileren in je hele huis. Wel op tijd de ramen weer sluiten en gebruik maken van je rolluiken. Aan de koude kant in de winter je rolluiken dicht laten scheelt, bij ons, een stuk. Je kan dan ook wel ventileren want je ramen zullen waarschijnlijk opgeschoven kunnen worden of naar binnen opengaan.
  Houd je je meterstanden ook per week bij?

  Ik zou al dat oude hooi en stro helemaal verwijderen. Weet niet of het op je grond verbrand mag worden, hier is een vergunning nodig.
  Voorkomt veel ongedierte. En isolatiewaarde is vooral bij vochtig hooi of stro nihil, misschien zelfs averechtse werking.
  Zet eens op je mail naar familie,vrienden o.d. dat je graag vloerbedekking o.d. wil voor op zolder. Misschien is iemand van plan iets nieuws aan te schaffen. Doe nú vast iets aan improviserende maatregelen en (niet alleen) pas later als er geld voor is.
  En in je huis muizenvallen, korrels ? En kieren dichten.

  In je verhuisberichten las ik iets over zonnepanelen, hoe werken die?
  Levert het wat op?
  Neem me al die opmerkingen niet kwalijk. Het is goed bedoeld en ik gun jullie zo dat je veel succes hebt met deze onderneming, ondanks de tegenslag. Groetjes, Thea.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer inderdaad dagelijks te ventileren, wij hebben het geluk dat bijna al onze ramen aan de warme kant zitten (zuiden). Ik heb slechts 3 kleine ramen op het oosten en de rest zit op het zuiden.

   Wij houden inderdaad wekelijks de meterstand bij. Daaraan kan ik nu al zien dat het gasverbruik stijgt doordat de cv het buffervat op temperatuur wil houden en het natuurlijk steeds kouder wordt. Het verbruik is al 3 m3 hoger per week daardoor alleen!

   Het oude stro is ook al (bijna) geheel weg. Het was een oudere foto. Wij hebben een deel in een schuur voor de kippen, en een deel ligt buiten. Dat wordt later over het land uitgestrooid.
   Ik heb gekeken en waarschijnlijk kan ik (het belangrijkste deel van) de zoldervloer isoleren voor € 80,- . Dat is zeer goed te doen, en dat zou ik dan ook graag snel willen doen. Ik moet alleen nog even zien of het materiaal wat ik heb uitgezocht wel geschikt is.

   Voor de muizen heeft vriend echt prachtige vallen gemaakt, misschien moet ik daar eens een blogje aan wijden :) Dus we bestrijden ze zeker. Daarnaast hebben we een poes die op ze jaagt, en de poes slaapt op de hooizolder.

   Helaas hangen de zonnepanelen nog niet, anders konden we daar makkelijk ons eigen verbruik uit halen. Maar het dak waar we ze op willen plaatsen moet eerst verbeterd worden, en dat kost natuurlijk weer geld. Bovendien is vriend nu nog maar twee dagen in de week thuis, dus er is ook minder tijd voor hem om te klussen. Ik wil hem ook geen dwang opleggen.
   We zijn het wel eens dat het geen zin heeft om de panelen te plaatsen als we over een half jaar het dak moeten doen. Dus wachten we er maar mee. Maar frustrerend is het wel!

   Ik vind al je opmerkingen juist leuk! Het is zo lief dat iedereen meedenkt! Ik heb daar heel veel aan, dus bedankt!

   Verwijderen
 11. Een extra deken om het buffervat?

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik wel overwogen, maar dan zit je weer met die muizen. Die zitten graag bij de cv en ik denk dat zij zo'n deken maar al te leuk zullen vinden. Ik overweeg om het met piepschuim extra te isoleren, hoewel de muizen dat waarschijnlijk ook leuk gaan vinden.

   Verwijderen
 12. Misschien kun je in Duitsland ook subsidie krijgen voor het isoleren? Hier in Belgie bestaat dat wel, wij hebben onze zolder helemaal geïsoleerd met glaswol, en het kostte ons uiteindelijk niets.
  Misschien toch eens navragen?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Pfff, dat wordt nog een hele klus. Ons dak lekt al 10 jaar op zolder. Het dak is geïsoleerd met riet en er staan op strategische plekken emmers (3 stuks). We hopen volgend jaar het dak te kunnen vervangen, pannenlatten, pannen en het te kunnen isoleren. In die 10 jaar hebben we alles stukje bij beetje gedaan. In het begin vond ik het moeilijk dat alles niet direct goed was, maar zoals men zegt 'alles went'.Het klinkt misschien raar, maar ik hou er intussen wel van dat ons huis hier en daar ademt (lees tocht) en krijg het benauwd in super geïsoleerde huizen en gebouwen.
  Super veel succes met keuzes maken wat eerst te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hoeft natuurlijk ook allemaal niet gelijk. Maar bij ons lekt er niet letterlijk water, maar het sijpelt de muur in. Met als gevolg dat als het gaat vriezen de muren straks kapot gaan barsten. Dit zit mij toch niet lekker, vandaar dat wij dit zo snel mogelijk willen oplossen.

   Verder laten we heel veel dingen gewoon, omdat het minder dringend is. Daar heb ik ook niet zo'n moeite mee.

   Verwijderen
 14. Het is al gezegd, maar belangrijkste om het huis droog te krijgen is het vochtprobleem op te lossen door flink te stoken. Kijk eens op ebay.de voor scheitholzkessels die zijn redelijk goedkoop te krijgen tweedehands, die kun je inzetten als vervanging van de gas ketel. Daarnaast kan je later nog een Rocketstove plaatsen, maar dat is veel meer werk.

  Verder natuurlijk zorgen, dat je tochtgaten dicht zijn en je geen last meer hebt van tocht. Want tegen tocht valt niet op te stoken. Daarna zou ik pas gaan kijken waar (natuurlijk) isoleren zin heeft. Alhoewel je die zoldervloer waarschijnlijk wel direct kan aanpakken, daar zou je een 20-30cm dikke laag vlas op kunnen leggen.

  BeantwoordenVerwijderen