dinsdag 29 juli 2014

Carpoolen

Tot voor kort reed man altijd op zijn elektrische scooter naar zijn werk, dat was voor hem iets meer dan 10 kilometer . Over die rit deed hij dan een kwartiertje, dat was prima te doen. Helaas is zijn werk inmiddels verhuisd, sinds een aantal weken moet hij nu een stukje verder rijden. Zijn huidige werklocatie is ruim 24 kilometer rijden, en met de scooter komt dat uit op een rit van ongeveer  40 minuten.  Hoewel het op zich wel te doen is, verliest vriend hierop wel ongeveer anderhalf uur op een dag. En het is ook in de winter en met slecht weer eigenlijk net iets te lang.

Gelukkig is zijn werk verhuisd naar de plaats waar ik ook werk, het is zelfs zo dat wij bij elkaar in de straat werken. Lekker makkelijk dus! Dat betekend dat wij de laatste weken samen met de auto rijden,  en dat vriend niet met de scooter hoeft. Er is maar een nadeel, wij hebben niet helemaal dezelfde werktijden.

Het is zo dat ik een contract heb van 35 uur in de week, terwijl man  40 uur per week werkt. Hierdoor ben ik dagelijks een uur vroeger klaar dan vriend, en moet ik dus een uur op hem wachten. De vraag rijst; is dat het waard?

Het openbaar vervoer hier is helaas geen optie. Het enige alternatief is een extra auto, maar wil eigenlijk geen tweede auto.  Dat is deels een principe kwestie, en deels vanwege de extra kosten. De auto moet aangeschaft worden en daarna betaal je maandelijks verzekering, wegenbelasting en brandstof. Ik schat dat de maandelijkse kosten voor de tweede auto op ongeveer € 116,- uitkomen ( verzekering € 35,- + wegenbelasting € 6,- + brandstof € 75,-). Op jaarbasis is dat een extra uitgave van € 1.392,- en dan reken ik het onderhoud van de auto nog niet eens mee. Waarschijnlijk kom je in totaal op een kostenpost van ongeveer € 1600,-. En de auto zal ook nog aangeschaft moeten worden, wat ook ergens tussen de € 1000,- en de € 1200,- zal kosten. Alles bij elkaar veel geld dus! Daarnaast betekend het rijden van een extra auto ook dat er extra milieubelasting is.

Natuurlijk kost het wachten mij ongeveer 5 uur per week, wat neer komt op 22 uur per maand.  Maar ik heb inmiddels wel wat te doen gevonden. Zo doe ik op vrijdagmiddag bijvoorbeeld boodschappen in het dorp waar wij werken. Hierdoor hoef ik op zaterdag niet apart te rijden, en heb ik mijn uurtje wachten nuttig besteed. Voor op de andere dagen heb ik een boek bij mij, en ga ik rustig een uurtje lezen. Ik heb zelfs al eens een stukje gewandeld in een park in de buurt.  Uiteindelijk denk ik dat het carpoolen het waard is, zeker als ik manieren kan (blijven) vinden om mijn tijd nuttig te besteden.

27 opmerkingen:

 1. Ik weet niet of je een laptop hebt, maar als je die hebt kan je die ook meenemen en dan in de auto alvast dingen zoals een blogje of een weekmenu maken :) Hoef je dat thuis niet meer te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel een laptop, hoewel ik er niet graag mee sleep. Ik maak soms wel een weekmenu, maar dan lekker ouderwets met pen en papier :) Werkt ook prima!

   Verwijderen
 2. Waarom moet je je tijd nuttig besteden. Je kunt het ook als een kado zien, elke dag een uur voor jezelf! Met een kind heb je ook van dit soort uren, zwemles, andere sport, heerlijk, niks nuttig besteden, dat is mijn tijd, boekje lezen, kletsen met vrienden, mediteren net waar ik zin in heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd heb ik liever een uur voor mijzelf wanneer ik klaar ben met mijn klusjes en lekker thuis ben. Het is toch wat behelpen zo. Maar voor mij vallen een boek lezen en ontspannen ook onder nuttig hoor!

   Verwijderen
 3. ben het helemaal met Lobke eens, ten eerste besteed je die tijd al erg nuttig door man een hoop gedoe te besparen, ten tweede door geld te besparen doordat je geen andere auto aanschaft met alle bij behorende kosten. dus gewoon doen waar je op dat moment zin in hebt nuttig of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is zeker nuttig, je bespaart zo veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het een prachtige oplossing!
  Zelf zou ik waarschijnlijk de achterkant van mijn oogleden even bekijken. Ik ben momenteel echt gebroken. Als ik na een werkdag thuiskom hen ik geen eens honger, ik wil alleen maar naar bed.
  Ik zou normaal gesproken lekker afwisselen, de ene dag een boek lezen de andere dag hardlopen.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slapen doe ik liever niet, omdat ik nog terug moet rijden en dan ben ik te lui. Bovendien zit in in mijn nette kleding en het is in de auto eigenlijk te warm momenteel.
   Over enige tijd krijgen wij waarschijnlijk werkkleding, en dan moeten wij op het werk omkleden. In dat geval ga ik wellicht ook hardlopen in de middag, dan neem ik gewoon sportkleding mee. Hoewel het dan eerst wat koeler moet zijn.

   Verwijderen
 6. Of lekker breien/haken. Ik weet niet of je dat kunt? Dat vind ik altijd heerlijk ontspannend en je maakt gelijk een mooi/goed product waar je nog veel plezier van kunt hebben.
  En gewoon eens lekker niets doen is toch ook heerlijk!
  Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik brei inderdaad graag, ik heb ook al bedacht dat ik dat in de winter ga doen!

   Verwijderen
 7. En je man krijgt nu waarschijnlijk een hogere reiskostenvergoeding. En die hoeft hij niet uit te geven. Als je inderdaad je ogen even dicht doet, lig je slapend rijk te worden! 😄

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij krijgen geen van beiden reiskostenvergoeding, dat is hier niet gewoonlijk. Wel kan je de kosten van de belasting aftrekken, hier moet ik nog even induiken.

   Verwijderen
 8. Die verloren uurtjes zijn inderdaad heel geschikt om te onthaasten denk ik. En je zou ook kunnen gaan hardlopen in die tijd. Dat is nog gezond ook.

  En is het anders een optie om de fiets in de auto te leggen? En dat één van jullie dan met de fiets naar huis gaat en de ander met de auto?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een fiets meenemen heb ik ook overwogen, hoewel deze dan achterop de auto moet want erin past hij niet. Maar lijkt mij toch te veel gedoe.

   Ik blijf toch bij lezen, evt. hardlopen later en andere manieren van ontspanning (en inspanning)

   Verwijderen
 9. Ik zou naar een bibliotheek gaan en even wat tijdschriften doornemen met een kopje thee erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Das wel een leuke, ik zal eens kijken of er een bieb in de buurt is!

   Verwijderen
 10. Wat vind je van fietsen? Ik fiets (met elektrische ondersteuning) 26 heen en 26 terug, tenzij heel slecht weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het overwogen, het is een ruim uur fietsen. Ik fietste vroeger ook altijd naar mijn werk, toen 17 km. Ik zou zelfs de scooter kunnen nemen.
   Zeker als ik straks bedrijfskleding krijg en mij pas op het werk omkleed is dat beter, anders kom ik zo bezweet aan.

   Helaas ziet vriend het niet zo zitten, omdat het een stuk door het bos gaat. Hij zou zich dan zorgen maken, dus daar ben ik nog niet uit.

   Verwijderen
 11. Een uurtje voor jezelf is wat mij betreft een heel nuttig uurtje.Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik fiets zomer en winter z'n 3-4 dagen naar het werk. Is 20-22 enkel afhankelijk van waar ik die dag werk. Ik vind het zelf prima te doen. Twee keer een uur fietsen. Is gezond en voelt voor mij ook als tijd voor mezelf. Ik zou dus gewoon de brommer nemen. Is korter en gemakkelijk dan wat ik reis. Of 2-3 dagen samen reizen en dan rest brommer voor 1 van jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind eerlijk gezegd dat je je al best wel nuttig maakt hoor. Menu bedenken, boodschappen doen, een boek lezen, straks misschien hardlopen en in de winter breien. Je kan elke dag van de week iedere iets anders doen en je toch nuttig maken.
  En verder eens met wat andere al zeiden: alleen al de geld- en milieu besparing en hoeveel tijd het je man scheelt is toch al mooi meegenomen, zelfs als je dat uurtje bij wijze van spreken uit neus zou gaan zitten vreten. ;)

  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 14. oh, die tijd zou ik wel ingevuld krijgen denk ik, met weekmenu's maken, lijstjes maken voor de tuin, ideeën en plannen uitdenken, handwerken, wandelen, lezen, wandelen (en ondertussen mooie inspirerende dingen vastleggen op foto en dan daar weer over bloggen), dingen te over om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een superoplossing. Een uurtje per dag voor lezen, lijstjes maken,boodschappen, breien,sporten...allemaal heel nuttig.
  Zelf wordt ik smorgens door een collega opgehaald en ga ik deels met de trein en deels lopend terug naar huis. Ik loop dan tussen de 7 of 15 kilometer, dat ligt eraan bij welk station ik uitstap. Ik doe dit niet om het geld, maar omdat het lopen me ontstrest en het me een sportschool (ieks met herrie) uitspaart.Onderweg kom ik langs de winkels dus neem ik elke dag wat boodschapjes mee. Al met al kom ik uitgerust thuis.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mag ik je even wat zeggen? Ik hoop dat je het niet als kritiek opvat, maar ik lees jouw blog nu al een hele tijd en je schrijft steeds "dat betekenD", met een d en het is gewoon betekent (derde persoon enkelvoud is stam plus t)
  Als ik zelf twijfel vervang ik het werkwoord door een vorm van "lopen". Het is "dat loopt", met een t dus ook "dat betekent".
  Sorry voor de schooljufferigheid, maar als je maar vaak genoeg een verkeerd geschreven woord gaat zien, dan lijkt dat op de duur heel normaal en zie je niet eens meer dat het fout is en dat vind ik jammer. Je bent trouwens lang niet de enige, op één of andere manier wordt betekenen in heel veel blogs fout geschreven.
  Verwijder deze reactie gerust, ik kan je niet anders bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik ga deze reactie zeker niet verwijderen hoor!
   Ik vind het eigenlijk wel fijn om gecorrigeerd te worden, anders leer ik het ook niet :)
   Waarschijnlijk heb ik het de hele tijd als een soort voltooid deelwoord opgevat, ik zal er eens op proberen te letten.
   Ik ben zelf geen taalwonder verder, zeker niet, maar ik stoor mij soms ook aan dingen. Bijvoorbeeld dat mensen altijd 'me' schrijven in plaats van 'mij'.

   Verwijderen
 17. Wat leuk om alle reacties van iedereen te lezen, over hoe je het uurtje kan opvullen. Super dat jullie op deze manier samen kunnen reizen, scheel idd veel kosten. Ik neem wel eens een haakwerkje mee als ik tijd over heb. Ik heb ook wel eens in de auto gehaakt, als mn vriend rijdt. Ik ga meestal op de fiets naar mijn werk, maar dat is maar 5,5 km. In het begin ging ik altijd met de auto, nu alleen nog als het regent of heel koud is of te glad. Heb ik gelijk weer wat beweging en ben ik lekker buiten. gr Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Kan je dan niet een uur of een half uur extra werken om wat tijd-voor-tijd bij te krijgen? Die gebruik je dan voor je vakantie en je vakantieuren laat je weer uitkeren.

  Aan de andere kant, als je elke dag een uurtje iets leert, dan kan je je kennis flink opkrikken.

  BeantwoordenVerwijderen