dinsdag 15 juli 2014

Druk in de keuken

Toen ik laatst de tuin in dook vond ik tot mijn grote verassing verschillende komkommers, augurken en courgettes. Ik moet bekennen dat de tuin de laatste tijd een beetje te weinig aandacht krijgt, dus sommige vruchten waren eigenlijk al wat aan de grote kant geworden.

In een dappere bui heb ik alles geplukt en mee naar binnen genomen, daar lag mijn complete aanrecht vol. Tja en dan? De courgette was makkelijk, ik maak al jaren courgette zoetzuur volgens het beproefde recept van vrekje .Toen nog even gezocht en ook een recept voor de komkommers en augurken gevonden. Al met al was het flink wat werk, maar ik ben tevreden met de eerste potten op de plank. Over een paar weken/ maanden zal moeten blijken of het ook lekker is.
Hieronder een sfeerimpressie.

Mijn aanrecht vol vruchten.

De augurken na het wassen.

Omdat de augurken zo groot waren sneed ik ze in stukken.

De augurken heb ik ongeveer 36 uur in zout laten staan.

De courgette in stukjes.

Potjes met komkommer zoet/zuur.

De potten met augurk zijn klaar!

8 opmerkingen:

 1. Zo dan, je bent weer goed bezig geweest naast alle andere drukte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk!
  Hier groeien de courgettes ons ook boven het hoofd. Ik ga dan ook graag gebruik maken van je (Vrekjes) recept. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het recept is echt super! Ik had mijn moeder ooit een potje mee gegeven op vakantie. Zij bekende later dat ze het bijna stiekem had weggedaan, omdat ze geen courgette lust. Ze heeft het toch geprobeerd en was verslaafd! Inmiddels maakt zij het ook al jaren.

   Verwijderen
 3. hoi, het is misschien handiger om eea in blokjes in te maken: wanneer je een potje opent en niet meteen opmaakt steekt er een stukje van de augurken boven de azijn uit waardoor het sneller bederft.
  Maar ik ben wel 'jaloers' op je enorme oogst: ik heb maar liefst 1 minikomkommer geoogst en al mijn courgettes waren al snel gaan 'hemelen'. Mijn hoop is nu op de pompoen gevestigd: 3 minipompoentjes van nog geen 5 cm doorsnede

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk zijn blokjes wel handiger, heb ik bij de courgette ook. Maar het is wat meer werk, en ik wilde snel klaar zijn. Ik heb bewust heel veel azijn in het potje gedaan, zodat ze goed onder staan. Hopelijk is dat genoeg.
   Ik heb dit jaar voor het eerst komkommers, 6 planten gelijk. En ik heb nog 4 van de 6 courgetteplanten over. Ik hoop ook op pompoenen, maar het is nog iets te vroeg denk ik. Hoewel de eerste kleintjes er al in zitten.

   Verwijderen
 4. Je hebt het er maar druk mee! Maar wel leuk, zo'n goede oogst.
  Hier ook veel courgettes, ik ga het recept van vrekje ook uitproberen. Dank je voor het linkje naar het recept.
  Groet, Christina.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk hé zo vers uit de tuin. Ik maak ook altijd augurken in maar doe het op een andere manier, geleerd van een Roemeense vriendin. Oftewel zomers wat werk maar naderhand heerlijk genieten.

  BeantwoordenVerwijderen