donderdag 31 juli 2014

Weckketel

 Ik wil al een hele lange tijd een weckketel kopen. Al voordat wij gingen verhuizen keek ik met regelmaat op marktplaats of er eentje voordelig opstond, en zat ik te kwijlen bij websites met mooie nieuwe ketels. Uiteindelijk heb ik besloten dat ze in Duitsland veel goedkoper zijn, en dat ik beter kon wachten.

Inmiddels zijn wij al een tijd in Duitsland en het begint weer te kriebelen. Mede omdat de tuin nog wat weckbare producten belooft te geven zit ik er toch weer aan te denken. Ik heb al wat geld in een envelopje liggen wat ik speciaal voor dit doel bij elkaar gespaard heb, en toch vind ik het moeilijk om tot aankoop over te gaan.

Ik heb eigenlijk mijn zinnen gezet op een volautomatische ketel van het merk weck. Deze kosten in Nederland ergens tussen de €125,- en € 110,-. In Duitsland kan ik hem nieuw thuisbezorgd hebben voor € 83,-. Volgens mij wordt het al lastig voor dat geld een tweedehandse ketel te halen, tenzij hij niet volautomatisch is. De vraag is of de volautomatische ketel zo handig is als ik denk, het lijkt mij ideaal dat ik gewoon andere dingen kan gaan doen en niet op de ketel hoef te letten. Daarnaast willen wij juist een elektrische ketel, omdat wij straks ook zonnepanelen hebben en in de zomer juist ook een enorm energieoverschot hebben. Ik heb heel benieuwd wat voor ervaring jullie hebben met weckketels, heeft iemand van jullie ook deze volautomatische? Welke raden jullie aan? Is de aanschaf het waard?

21 opmerkingen:

 1. Ik vind geweckte groenten niet lekker. Ook ik heb zonnepanelen en schafte een vrieskist voor in de schuur aan. Deze heb ik extra geisoleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, ja, ik weckte in een grote pan, met een doekje onderin in potten die ik kreeg van mensen die uit pot eten. Na verloop van tijd bleken de deksels niet meer goed. Alleen de potten die lang zijn en een smal deksel hebben, daarmee lukte het om die veel vaker te gebruiken. Deksels van potten voor augurken gebruik, bleken veel sneller los te komen.
   Ik heb zelfs een keer tweedehands weckpotten gekocht, maar vond het erg moeilijk om deze te wecken.
   Zonnepanelen, en ruimte, kies voor een vrieskist. Ik heb net plek voor een kleine.
   In de winter inuilen van bieten en wortelen, pastinaak.
   Prei en pastinaak, kunnen zelfs in de winter gewoon op het land blijven staan. Spruiten, ook goed houdbaar,

   Verwijderen
  2. Ik ben ook niet van plan om alle soorten groenten te wecken. In eerste instantie wil ik vooral ook soepen en sausen wecken. Daarnaast ook bepaalde soorten groente, zeker niet alles.

   Het probleem met de vriezer is, dat als er een stroomstoring is je alles weg kan gooien. Bovendien blijft het stroom kosten, terwijl je bij wecken maar een keer stroom verbruikt.

   Verwijderen
 2. Hier een volautomatische ketel van weck. Met timer en thermostaat... Ideaal... Wij kregen 't advies om hem in aluminium te kopen omdat aluminium warmte beter geleid en dus minder vaak weer moet verwarmen.... Ik vind wecken super leuk en heb al heel wat kunnen uitsparen door de ketel te gebruiken... Tijd en geld.., heb bv ook veel pastasaus geweckt ideaal als je de hele dag hebt gewerkt en geen zin meer hebt,,. Ben nu volop bezig met courgettesoep te wecken.. Heerlijk een voorraad voor een hele winter :). Heb op m'n blog een apart tabbladlad aangemaakt over wecken.. Misschien vind je daar nog ideeën of tips en je zou ook eens bij de gulle aarde kunnen kijken (is ook een blog)
  Ben benieuwd of je er een gaat aanschaffen? Ik zeg DOEN :D
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet alle groenten zijn lekker uit de weck dat klopt, vooral sperzie en snijbonen gaan hier in de vriezer. De rest wecken we. Losse deksels heb ik geen last van. Hoe schoner je werkt hoe beter en langer alles dichtblijft...
   Wel moet je 't geweckte goed goed doorwarmen ivm botulisme... Houd daar dus ook rekening mee als je weckt...
   Nogmaals groetjes

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je mening! Pastasaus en courgettesoep staan ook hoog op mijn lijstje. Als ik deze dingen invries kan ik het nooit even snel pakken, dan moet je het altijd eerst ontdooien.
   Ik ben inderdaad bekend met de gulle aarde, ik zal eens op jouw site kijken!

   Verwijderen
 3. Ik ben net zover als jij......denken en proberen een keuze te maken. Houd ons op de hoogte :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de weckketel van Weck, hij is volledig automatisch en ik heb de ontsapper er ook bij gekocht. Zaterdag gaan wij hier weer naar een winkel voor weckpotten te halen. Dan kunnen wij deze nog meer gaan gebruiken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan je een volautomatische weckpot aanraden. Het is makkelijk en je hebt er geen omkijken naar. Behalve groenten kan je er ook jam en cake inwecken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te horen! Ik weet inderdaad dat je echt bijna alles kan wecken, zelfs vlees (gerechten)!

   Verwijderen
 6. Ik weck al zeker 30 jaar. Altijd met een gewone ketel op het gas. Vorig jaar heb ik een elektrische ketel gekocht, bij de Lidl in Duitsland .Een volledig automatische met aftapkraantje. De ketel kostte €60. Vooral dat kraantje is fantastisch. Ik zet de ketel op het aanrecht met het kraantje boven de gootsteen en na afloop laat ik het hete water zo weg lopen.(je kunt er natuurlijk ook mee afwassen). Met de oude ketel heb ik vaak mijn handen verbrand met het uit het hete water halen van de potten en dan de ketel kantelen om het water eruit te gooien. Ik weck nu alleen nog maar in de nieuwere potten van Weck, de stapelbare ,die met twee kleine clipjes gesloten worden. Die heb ik langzamerhand nieuw of soms op marktplaats gekocht . De oudere zijn vaak beschadigd aan de deksels. De ketel kun je in Duitsland online kopen en wordt dan thuis bezorgd. Vanuit Nederland kun je hem bij een Duits filiaal laten bezorgen, waarvan het adres op de kassabon staat. Ene week boodschappen doen, volgende week ketel ophalen. Lidl.de online Ik vind de meeste groenten ook niet lekker uit de weck, te veel doorgekookt . Ik weck o.a. zomerbietjes, veel fruit, appelmoes, stoofperen en soep. Ik maak ook zoetzuur in. Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze weckketel heeft alleen een thermostaat geen timer. Ik zet gewoon de kookwekker. Sperzieboontjes, worteltjes , bietjes, soep, jam, fruit, pastasaus alles geweckt. Ik ben er blij mee. Wist je dat je zelfs cake en brood kunt wecken, zelf nog nooit geprobeerd hoor. Daarnaast hebben we vrieskast voor snijbonen, vlees, brood, home made ijs ( ! ) ed. Het is een kwestie van uitproberen wat je lekkerder vindt , uit pot of vriezer. persoonlijk vind ik boontjes uit de vriezer slap en waterig. Snijbonen verwerkt ik rauw en die gaan wel de vriezer in. Pompoensoep vind ik lekkerder uit de vriezer. Verwerk je veel fruit dan is de ontsapper ideaal, voor die paar tientjes zou ik het niet laten. Voordeel van weck vind ik het eenmalige stroomverbruik. Mocht ooit de stroom uitvallen dan heb je niets aan de vriezer terwijl je je weckpotten kant en klaar op de plank hebt staan. Veel plezier met wecken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik gebruik een gewone weckketel van weck. Ooit via marktplaats gekocht.Ideaal onderin zit een rooster waar ik de potten opzet. Ik weck spercie - en snijbonen , worteltjes , appelmoes, vruchten en bietjes. Maar ook ingedikt tomatensap en soepgroenten . Bladgroenten en bloemkool uit de weck vinden wij niet lekker. Ook gebruik ik de pan om potten augurk ( zie recept op m'n blog) in te maken . Ik gebruik zowel oude als nieuwe weckpotten en potten met schroefdeksel. In Roemenië kan ik deksels los kopen dus daar bof ik mee. Ook een stoompan heb ik van weck en dat is ideaal als je veel fruit heb ik maar bv sap van pruimen en druiven voor siroop. Potten kan je met een speciale wecktang heel handig uit de pan halen en als de pan ik afgekoeld kiep ik hem leeg. Het voordeel van geweckte groenten is je hebt altijd voorraad en van stroomstoringen heb je geen last. Om de geweckte spullen langzaam te laten afkoelen heb ik nog een tip. Plaats een slaapzak of badlaken op een tafel zet daarop alle geweckte potten en dek het dan toe met de slaapzak of een aantal badlakens, Zo koelt het geleidelijk af en dit komt de houdbaarheid ten goede.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook een electrische weckketel, met thermostaat, ontsapper en aftapkraan. Alledrie heel handig. De timer heb ik nooit gemist. Wel goede nieuwe weckpotten gebruiken met een vlak deksel en goede ringen. 't Blijft een kwetsbaar proces, maar als je schoon en netjes werkt, kun je er ook heel veel voldoening uit halen en plezier aan beleven!!!
  Renate

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat wij heel lekker vinden is: appels in de ontsapper. Dat levert heerlijke appelsap op, waar je ook lekkere appelgelei van kunt maken. Het restant van de appelprut draaien we door de roerzeef. Dat levert heerlijke frisse appelmoes op!
  Renate

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vraag me altijd af of er nog wel vitamines in de geweckte groente zit tegen de tijd dat de groente op je bord ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aanrader! Ik ben wel een mazzelaar, ik kreeg ooit een automatische ketel met een paar honderd potten, deksels, ringen, rubbers etcetera. helemaal voor niks. Van oudere mensen die inmiddels niet meer weckten. Ik gebruik alleen de potten met platte deksels. En, het is in de reacties al eerder genoemd, schoon werken is het geheim van goed wecken. Goed spoelen met heet sodawater, goed naspoelen met heet schoon water en dan pas gaan wecken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker mazzel! Bedankt voor je inbreng :) Ik denk dat ik er wel voor ga!

   Verwijderen