zondag 20 juli 2014

Recept: Veganistische havermout met vers fruit

Voordat ik besloot om minder dierlijke eiwitten te nuttigen at ik in de ochtend graag havermoutpap. Maar omdat ik dat met melk maakte ben ik daarmee gestopt. Nu weet ik dat er allerlei soorten plantaardige melk bestaan, maar daar ben ik niet zo'n fan van. Het is toch niet zo lekker als 'echte' havermoutpap en daarnaast is het heel erg duur om deze dagelijks te gebruiken.

Dus wat ontbijt ik nu? Ik heb een tijdje met smoothies ontbeten, maar dan heb ik vrij snel al weer trek, dus ik wilde toch iets met havermout maken. Ik had wel eens gehoord van 'overnight oats' en ik had ook wel eens geëxperimenteerd hiermee, maar ik vond het snel te waterig. Gelukkig is het zo dat de aanhouder wint, want ik heb nu het perfecte havermout recept!


Men neme:
50- 75 gram havermout, ik gebruik 5 granen havermout
70 gram aardbeien
10-15 gram hazelnoten, of andere noten naar keuze
15-20 gram rozijnen
beetje kokosvlokken
een grote banaan

Zorg dat je de avond ervoor de havermout vast in een schaaltje doet, en doe er wat water bij. Ik doe er ongeveer een borrelglas water bij, zeker niet te veel. Het moet net genoeg zijn om de havervlokken zacht te maken, zonder er een waterig geheel van te maken.


Op de ochtend zelf voeg je de in stukjes gesneden aardbeien, de gehakte noten, de rozijnen en de kokosvlokken aan de havermout toe en roer je het goed door. Doe de banaan in de keukenmachine en pureer hem tot hij vloeibaar is. Giet vervolgens de vloeibare banaan over de havermout. Eet smakelijk!


25 opmerkingen:

  1. Een lekker recept!
    Smakelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nice! Ik was ook havermoutpap-verslaafd tot ik lactose-intolerant bleek. Heel lang niet meer gegeten, laatste tijd weer met lactosevrije melk. Maar dit lijkt me stukke beter voor mijn portemonnee / gezondheid. Alleen geloof ik dat dit niet met "gewone" supermarkt havermout gaat? Hoe kom jij aan geschikte havermout?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit kan ook wel met gewone supermarkt havermout hoor, het is allemaal hetzelfde. Het enige verschil is dat sommige havermout bestaat uit hele vlokken en andere zijn verknipt. Daarnaast heb je 'havermout' van verschillende soorten granen, deze gebruik ik. Ze zijn o.a. te koop bij de Rossmann en DM drogist. Ik gebruik ze omdat de mix mij gezonder lijkt.
      https://www.rossmann.de/verbraucherportal/marken/rqm/enerbio/produkt-pool/enerBiO/Bio-5-Korn-Flocken/4305615183855.html#863651382-2

      Verwijderen
    2. Na wat gegoogle kom ik erachter dat er een graanpletterij praktisch "om de hoek" zit. Ideaal, binnenkort een flinke zak havervlokken inslaan en aan de week met die handel!

      Verwijderen
  3. 't Ziet er in elk geval lekker uit.....
    Heb je niet teveel 'verlies' als je de banaan in de blender fijnmaakt ? Ik zou die banaan gewoon heel goed pletten in een bord : zelfde effect maar er blijft dan geen banaanmoes plakken in de blenderbokaal en vooral véééél minder afwas

    liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb eigenlijk geen verlies want ik gebruik een soort flessenlikker om het uit mijn keukenmachine haal. Daarnaast krijg je een banaan volgens mij nooit zo fijn met een vork, hij wordt echt bijna drinkbaar in de keukenmachine.
      Nu gebruik ik ook een vrij kleine keukenmachine, het is eigenlijk het 'vaste' deel van een staafmixer. Dus erg veel afwas is het ook niet.

      Verwijderen
  4. Ziet er heerlijk uit, ben erg voor zo'n diervriendelijk ontbijtje! Ik doe zelf altijd nog een paar druppels citorensap over de banaan voor het pureren tegen het verkleuren en je hebt geen verlies als je de blender met een rubber spatel leegt.
    Groetjes, Heleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De banaan krijgt bij mij de kans niet om te verkleuren, hij is zo op :D
      Maar wel een goede tip!

      Verwijderen
  5. Dat klinkt heel lekker dat zal ik zeker eens proberen. Ik kan je ook van harte een havermoutsmoothie met sojayoghurt aanraden. Ik maak de sojayoghurt zelf (erg gemakkelijk met een yoghurtmaker). Ik doe een bakje yoghurt, fruit wat lekker sapt, als citrusvrucht of meloen, banaan, veel kaneel en een grote eetlepel lijnzaad in de blender. Even op de hoogste stand tot alles fijn is en meteen opeten. Ik neem het ook mee naar mijn werk in een oude pindakaaspot. Blijft goed en heerlijk om dan te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt goed! Hoe kom je aan een yoghurtmaker? Ik neem aan dat dat de bacteriën zijn die de melk fermenteren?

      Verwijderen
    2. Een yoghurtstarter kun je bij de brouwmarkt online kopen. Je hebt een soort voor gewone yoghurt en ook eentje waar je sojayoghurt mee kunt maken. Het is een zakje poeder waarmee je een basis aanmaakt die in meerdere porties verdeeld moet worden. Ik giet het altijd in van die ijsblokjeszakken en vries het in. Ik pak dan steeds een blokje of drie om een liter yoghurt te maken. Ik heb zelf een yoghurtmaker met kleine potjes maar je hebt ze ook waar bv een liter in kan. Ik heb de mijne op marktplaats gekocht. Als je sojayoghurt gaat maken maakt het ook nog uit welke sojamelk je gebruikt heb ik gemerkt. Bij mij geeft die van de bas/dirk de beste yoghurt. Het is goedkoper om het zelf te maken en ik vind het ook nog leuk. Het is ook niet veel werk.

      Verwijderen
  6. Ik pers 's-avonds een sinaasappel uit en doe het sap met havermout in een kom in de koelkast. De volgende morgen vul ik dit aan met fruit, noten en soms kokos.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik vind die grove havermout vlokken niet fijn en sinds kort maal ik die met een oude koffiemolen ,word het net allemaal wat vloeibaarder

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De grove vlokken moeten ook langer koken als de gehakte havermout. Zelf vind ik de grove vlokken lekkerder, kwestie van voorkeur denk ik.
      Hoewel ik wel altijd al de vlokken de avond van te voren in wat water weekte, dan hoefden ze minder lang te koken.

      Verwijderen
    2. Dit kan ook nog, de avond van tevoren even koken en dan in de hooikist of een thermosbakje voor voedsel...zo heb je smorgens lekker gare havermout.
      Ik eet zelf mijn havermout gekookt met water, wat kokosolie en kaneel en eventueel bessen/aardbei/banaan.
      Het blijft een favoriet havermout, omdat het zo goed vult en goedkoop is.

      Groet Greet

      Groet Greet

      Verwijderen
    3. Je hebt helemaal gelijk, ik ervaar havermout ook als enorm vullend! En goede tips verder, op die manier scheelt het veel tijd in de ochtend0. Ik vind de combinatie havermout en kaneel ook heerlijk!

      Verwijderen
  8. Dat ziet er lekker uit zeg! zijn de aardbeien uit eigen tuin? Want ik ben benieuwd hoe jullie hugelkultur er nu uit ziet, misschien kun je weer een fotosesie van jullie tuin plaatsen :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn zeker aardbeien uit eigen tuin! Een blogje over de hugelkultuur zit er binnenkort aan te komen, ik vond het ook al tijd voor en update :D

      Verwijderen
    2. Leuk, ik ben benieuwd!

      Verwijderen
  9. Wij hebben thuis de aardbeien in een grote terracotta pot met aan de zijkant gaten zitten waar de aardbeienplantjes uitsteken. Een leuk gezicht dat doet denken aan een tulpenvaas. jammer dat de konijnen en de vogeltjes ze ook zo lekker vinden, anders had ik misschien kunnen oogsten:(

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Eetsmakelijk :) Ik probeer momenteel overnicht havermoutpap met soja melk. Althans dat was deze week de bedoeling. Echter nu even niet door voedselvergiftiging...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ziet er goed uit. Een tip voor je smoothie: ik had ook alweer snel honger totdat ik er een flink scheut kokosmelk bij deed. Dar vult en verzadigt goed en is ook erg gezond. Je kunt ook een 1/2 avocado door je smoothie doen, zelfde effect.

    BeantwoordenVerwijderen