donderdag 1 januari 2015

De kipjes zijn weer buiten

Eind november kwam ik er achter dat de kuikens het te koud hadden buiten, onze oplossing was om de kipjes naar binnen te halen. Het was lief bedoeld maar uiteindelijk was het toch geen haalbare oplossing, niet voor de kippen en niet voor ons. Dus wij zaten te wachten op zachter weer en vrije tijd, en gisteren kwamen wij er eindelijk aan toe. Maar als wij ze niet binnen houden wat dan? We kunnen ze niet weer te koud laten worden.

Het antwoord kwam in een brainstorm-sessie, waarbij wij ideeën deelden. Wij besloten een simpel en klein strobalen hok te bouwen, wat voor deze winter als nachthok zou kunnen dienen. Wij hadden de ruimte en nog strobalen liggen dus wij hoefden alleen wat tijd en energie te investeren. Natuurlijk kan een fotoverslag niet uitblijven.


Dit is de plek waar wij het hok plannen, in de huidige kippenren tegen de wand aan.


Wij begonnen met een fundering van oude autobanden (die hadden wij ook nog liggen) dit zorgt er voor dat de strobalen niet in het zand liggen. Het isoleert en houd ze droog(er).


Op de autobanden wilden wij eigenlijk iets van een plank of pallet leggen, maar wij vonden een oud schuttingpaneel dat goed passte voor dit klusje. Hierop begonnen wij met het stapelen van de balen.


 Natuurlijk wil onze kleine kat ook helpen.


Nadat wij de balen twee hoog gestapeld hebben leggen wij er weer een schuttingpaneel op en hierop stapelen wij weer balen voor het dak.


Om het geheel de komende tijd zo droog mogelijk te houden leggen wij nog een stuk bouwzeil over de balen en dit laten wij iets uitsteken. Zo zou het hok de komende winter wel goed moeten blijven.


De stress van het gevangen worden is snel vergeten als ze het nieuwe hok uitstappen, want ze beginnen gelijk te scharrelen. De kipjes lijken heel erg gelukkig buiten, en wij zijn ook erg blij om de kippen weer buiten te hebben.

Dit hok is natuurlijk slechts een tijdelijk verblijf, de kleine kuikens zijn inmiddels toch weer vier weken ouder en ook aangesterkt dus wij verwachten dat zij met dit super geïsoleerde hok prima uit de voeten gaan kunnen. Het uiteindelijke doel is ook een strobalen hok, maar dan (veel) groter en iets waar wij goed in kunnen lopen. Het idee is om dat hok af te werken met leem en met een kalklaag aan de binnenkant. Hieronder wat voorbeelden en ideeën:

Hier een prachtig voorbeeld van een strobalen kippenhok, afgewerkt met leem.Nog een mooi hok, hiervan kan je ook een filmpje vinden over hoe de geluidisolatie is.Een alternatief voor bouwen met strobalen zou een Cordwood huisje zijn, ook hier zijn veel prachtige voorbeelden van te vinden.Genoeg ideeën en mogelijkheden dus, de uitvoering zal nog even op zicht moeten laten wachten. Bouwen in de winter lijkt ons geen goed plan en bovendien hebben wij er momenteel de tijd niet voor. Maar zodra er meer concrete plannen zijn zal ik het zeker hier posten!

14 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee om het zo te doen!
  Daar blijven ze vast lekker warm in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker warm hok !

  Prachtig die lemen hokjes. Ik begreep ooit dat de corwood huisjes nogal eens problemen geven. Het hout krimpt of zet uit, schijnt het . Als alternatief werden flessen ( glas) gebruikt dat geeft dan ook een mooi licht binnen. Ben benieuwd welk hok het gaat worden.

  Je zou toch zo'n huis hebben , voor jezelf...mijmermijmer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zijn geen kippenhokken meer, maar kippenpaleizen zo mooi ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er lekker warm uit, maar...wordt het binnen niet een vreselijk poeperige bedoening?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het valt mee, het is alleen een nachthok en zal maar een paar maanden gebruikt worden. In de zomer kunnen ze weer in het normale hok.

   Verwijderen
 5. Goh wat goed bedacht. Nu zitten de kippen warm en droog. Ik denk dat ze het wel waarderen. Benieuwd naar het definitieve kippenhok wat er komt.
  Gelukkig zijn veel matrialen ook geschikt voor andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. Het hok staat in een ren, de ren is steenmarterproef. Het is een extra dichte ren vanwege de kuikens, bovendien ook bovenaf afgesloten.

   Verwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry Rina, ik heb met mijn slaperige hoofd je reactie verwijderd. Je vroeg of het ook beschermd was tegen vossen.
   Ik ga er zeker van uit dat het goed zit. Ten eerste is het direct bij onze achterdeur en ten tweede zit er een goede ren om heen.

   Verwijderen
 8. goed opgelost! de kippenvilla zijn geweldig leuk :-)

  BeantwoordenVerwijderen