zaterdag 3 januari 2015

Koud wassen is super!

Een paar weken geleden kwam ik op het idee om koud te wassen om energie te besparen. Inmiddels heb ik drie keer een (kleding) was koud gewassen en ik ben tevreden. Het gaat hier om kleding/was die niet heel erg vies is, zoals broeken, blouses of shirts die ik een paar dagen gedragen heb en ik gewoon wil opfrissen. Er zit misschien hier en daar wat zweetlucht of een kleine vlek in, maar ik ben niet op mijn knieën door het natte gras gegleden zeg maar.


De was komt gewoon fris uit de machine, de (kleine) vlekken zijn weg en de zeep lost ook prima op in het koude water. Een wasbeurt op het korte programma op de koude temperatuur kost mij 0,2 kWh in plaats van 0.35 kWh op 40 graden, een besparing van meer dan 40%. In vergelijking met een 30 graden was bespaar ik nog steeds bijna 30% stroom. Het waterverbruik verandert niet.

Naast de koude was doe ik wekelijks of tweewekelijks ook nog een 60 graden was, hierin was ik de dingen die vanuit hygiënisch oogpunt heter gewassen moeten worden. Denk aan vaatdoekjes, handdoeken, beddengoed, sokken en dat soort dingen.

Helaas heb ik het nog niet kunnen merken aan het stroomverbruik omdat wij beide vakantie hebben, hierdoor zijn wij de hele dag thuis en dat merk je toch. Ook hebben wij een loge gehad, wat kerstverlichting staan en wordt er nog wat geklust rond het huis. Ik verwacht dus pas over enige weken het echte resultaat te kunnen zien. Voorlopig is dit experiment voor mij in elk geval geslaagd en was die niet echt vuil is zal ik voortaan zeker koud blijven wassen.

15 opmerkingen:

 1. Welk wasmiddel heb je gebruikt bij het koud wassen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Momenteel gebruik ik nog altijd het puur en eerlijk zeeppoeder van de ah. Ik doe inmiddels al meer dan 18 maanden met een pak ( zie ook deze post: http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.de/2014/10/zuinig-wasmiddel-en-het.html)

   Als dit pak op is dan zal ik waarschijnlijk weer zelf wasmiddel maken met marseillezeep. Maar ik verwacht dat het nog zeker een half jaar zal duren.

   Verwijderen
  2. Als ik je link wil openen, krijg ik de melding dat de pagina niet bestaat.
   Maar ik meen me nog te herinneren dat je schreef dat je dit wasmiddel slechts per theelepel gebruikt?
   Maar verder vroeg ik me af of zelfgemaakt wasmiddel wel genoeg zal
   oplossen in koud water.
   Momenteel heb ik zelf poeder voor de witte was, maar voor de gekleurde / bonte was op 30 graden kan ik maar geen geschikt middel vinden.
   Of ik kom uit op een vloeibaar middel met veel te sterke chemische geur,
   of ik heb poeder wat niet goed oplost en waardoor de kleding gaat stinken,
   en wasverzachter en/of azijn wil ik liever ook niet gebruiken.
   Dus ik ben nog op zoek.

   Verwijderen
  3. Dat klopt ja, ik gebruik een theelepeltje per keer van dit wasmiddel en dat bevalt prima zo. Als je poeder niet goed oplost gebruik je misschien te veel? Vaak kan je prima een keer geen zeep gebruiken en dan schuimt het alsnog omdat er nog zoveel zeep in de machine zit.
   Om de machine schoon te maken is azijn heel goed geschikt, en daarnaast ook om zeepresten uit de was te halen. De was zelf ruikt gewoon fris en zeker niet naar azijn.

   Ik weet niet of zelfgemaakt wasmiddel weg genoeg zal oplossen in koud water. Ik zou zelf waarschijnlijk zelfgemaakt-waspoeder gebruiken en bij problemen met oplossen zou ik het even 'voor-oplossen' in een beker water voordat ik het in de wasmachine doe.

   http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.nl/2014/10/zuinig-wasmiddel-en-het.html

   Verwijderen
 2. Ik was ook zo, merendeel koud en af en toe een hete was. Dat laatste is nodig voor de wasmachine, doe je dat niet dan krijg je wasluis of vetluis, een muf geurtje in de wasmachine, wat ook in je was gaat zitten.
  Oplossing is simpel, een hete was draaien eens per drie weken. Aangezien ik het onzin vind een lege machine te draaien en ondergoed, handdoeken en keukendoeken enzo toch ook graag eens heet was, draai ik die eens per drie weken.
  In mijn eentje was het wat lastiger om een volle wasmachine te krijgen met dit spul. Alle keukendoekjes en handdoeken (en ondergoed en sokken) worden droog in een wasmand gedaan tot ik een mand vol heb. Goed gedroogde vuile was gaat niet muf ruiken.
  Ik heb wel gezorgd voor meer keukendoekjes en ondergoed en sokken zodat ik niet de wasmachine halfvol aan hoef te zetten.
  (ow en voor de vorige vraagsteller misschien ook leuk om te weten, ik was zelf met zelfgemaakt wasmiddel van marseillezeep-vlokken)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1 keer per 3 weken vind ik best vaak. Ik doe eens per 3 maanden en heb geen last van wasluis en/of stank.
   Lara

   Verwijderen
 3. Vaak is koud niet echt koud maar zo,n 20 graden dus kan best. Is ook wel op te maken uit stroomverbruik 0.20 Kw .Hier is dat 0.09 ( hier wordt verwarmingselement dus helemaal niet gebruikt) en was duurt uur en alles schoon door hotfill toepassing direct op de water kraan aangesloten :).
  Denk eraan koud wassen kan wasmachine intern bevuilen met alle gevolgen van dien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik weet is koud ongeveer 15 graden, het water in onze leidingen zal zeker veel kouder zijn dan dat en zal dus inderdaad bij verwarmd worden. Toch scheelt het nog wel wat!

   Verwijderen
 4. Hoewel alle kleine beetjes helpen, verwacht ik niet dat je dit in je meterstanden terug zult herkennen. Uitgaande van 1 was per week scheelt het je op jaarbasis 52 x 0,15 kWh = 7,8 kwh.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Het ging (in mijn hoofd) niet alleen om de wasmachine maar ook meer andere kleine aanpassingen in mijn stroomverbruik, maar dat kunnen jullie niet ruiken natuurlijk :D

   Verwijderen
 5. Ik vind het ideaal, om handdoeken en slips (die er tegen kunnen) in een teil te doen met heet water van zestig gradrn en dan vervolgens te wassen op lage temperatuur.
  Het hete water is, volledig heet water met een waterkoker heet water er bij.
  De teil komt van de action.
  Op die manier gaan de bacterien ooo dood.
  Als ik nog een full time baan zou hebben, zou ik dat niet doen. Dan kost het teveel tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is de waterkoker een megastroomvreter.

   Verwijderen
  2. Het zou inderdaad beter zijn om het met gas op te warmen, dat is veel zuiniger. Begrijp ik het goed dat je de teil grotendeels vol laat lopen met heet water uit de kraan (gasverwarmd) en dan nog wat kokend water uit de waterkoker er bij doet om het op temperatuur te krijgen?
   Dan zou je er inderdaad nog wel wat voordeel uit kunnen halen, afhankelijk van hoeveel water er bij moet uit de waterkoker.
   Doe je het hete water daarna ook in de machine, of hergebruik je dat nog op een andere manier? Anders verbruik je op deze manier wel extra water.
   Wel slim bedacht!
   In de zomer zou je de was ook in een zwarte zak met water in de zon kunnen zetten, dan kan het ook heel heet worden :)

   Verwijderen
 6. goed idee ik was nog vaak op 30 of 40 graden. maar koud zou best kunnen ik heb ook gen vieze kleding. ik fris soms ook even kleding op door het even buiten te hangen.
  of even op de hand te wassen. ik ben alleen en dan kan dat nog.
  Dat van die zwarte zak vind ik ook een goed idee. ik vang ook nog wel eens water op in een emmer tijdens het douchen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo, leuk artikel. Ik doe dit nu ook sinds een tijdje. Ik ben namelijk recentelijk op me zelf gaan wonen. Het scheelt toch al wat als ik de energierekening zie. Vandaar dat ik het ook aan iedereen aanraad.

  BeantwoordenVerwijderen