maandag 5 januari 2015

Muizen in de keuken!

Al langere tijd hebben wij muizen in huis, maar voornamelijk in de schuren en bijkeuken, maar inmiddels is het de kleine knaagdieren gelukt om de keuken in te komen. Via de bovenkant van het deurkozijn, waarschijnlijk komen ze vanuit de spouwmuur (maar het blijft gokken). Ik hoorde ze al een langere tijd erin zitten en "graven" in het steen, maar het is ze eindelijk gelukt.

Het deurkozijn en bewijs van inbraak ernaast

Tja wat doe je dan? Nou eerst je hele keuken schoonmaken (bah, bah) en daarna zorgen dat alle oppervlakken zo leeg mogelijk zijn (i.v.m. hygiëne en toekomstig schoonmaken). Wij hadden een stuk metaal tussen het kozijn gestopt maar daar komen ze ook makkelijk langs en we zijn het nog niet helemaal eens over het plan van aanpak. Ik dacht dat we wellicht een soort (pur?)schuim in de gaten konden spuiten, en Maarten wilde het hele deurkozijn eruit halen en de gaten weer dicht stucen met beton i.o.d. Waarschijnlijk is het plan van Maarten beter maar het lijkt mij zo vreselijk tijdrovend. Wellicht is het genoeg om ze te demotiveren met schuim en het eventueel te herhalen.

Bewijs dat de dader ook op andere plekken in de keuken is geweest

Een ding waren wij het wel over eens, de kat mocht gisterenavond en vannacht in de keuken slapen. Ik ben benieuwd of ze wel geslapen heeft want gisteravond was ze helemaal hyper door de muizen en hun geur. Ze heeft er in elk geval een gevangen in de bijkeuken en die heeft ze met huid en haar opgegeten (zoals gewoonlijk). Ik ben onder de indruk van haar jaag talent, ze ruikt precies waar de muizen zitten en is razendsnel. De muizen hebben geen schijn van kans tegen haar (behalve op plekken waar zij niet bij kan natuurlijk). Voorlopig laten wij het daar maar even bij, de muizen zullen de kat ook ruiken en wellicht is dat voldoende. Zeker als ze daarnaast geen eten meer kunnen vinden. Heb jij ook last van muizen of wellicht nog goede tips of ideeën? Alle hulp is welkom!

27 opmerkingen:

 1. Ik denk inderdaad dat de kat toch de beste remedie is tegen de muizen. Want volgens mij vreten ze zich ook weer dwars door het purschuim heen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb muizenkorrels gehaald bij de welkoop wel de meest giftige waar ik zelfs me naam en adres moest opgegeven.
  andere dingen uiteraard eerst geprobeerd maar alleen dat middel hielp.
  5 korrels op een schoteltje zodat je kunt zien of er van gegeten is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Muizenkorrels zijn best eng als je ook een poes hebt.
  De muis eet van de korrels en de poes eet later de muis.......
  Zou gewoon de kat in huis houden.
  Groetjes Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb hier bij mij biologische korrels , die zwellen op in de maag van de muis waardoor die sterft , de hoeveelheden zijn zo klein dat als de kat de dode muis zou opeten hij zelf geen last ervan heeft. Maar hou die korrels wel weg van de kat .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De enige keer dat ik muizen in huis (nou ja, in de garage, waar mijn voorraden staan) had, heb ik net zolang gezocht tot ik het gat gevonden had, waardoor ze binnenkwamen. Bij mij was dat via spouw/holle wand. Nadat ik van alles had geprobeerd heb ik het gaatje dichtgespoten met pur en ik vond het afschuwelijk om die beestjes te horen krabbelen in de holle wand waar ze niet meer uit konden komen. Maar het was wel dé oplossing hier. Ik was in no time van de muizen verlost en nadien heb ik ze gelukkig nooit meer in huis gehad. Suc6 ermee!

  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zeg dat je kan leven met jezelf. De arme beestjes ! Je had ze er toch eerst uit kunnen laten, via diervriendelijke muizenval en dan zomers verweg uitzetten. Dan pas dichtmaken.

   Verwijderen
 6. Een alternatief middel is puur pepermuntolie op een watje doen en deze op de plekken neerleggen waar de muizen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn speciale apparaatjes in de handel die op stroom werken en een voor mensen , honden en katten onschadelijk/onhoorbaar geluid afgeven maar muizen afschrikt. En het werkt ook nog. Pur helpt niet knagen ze door heen , het enige wat helpt is beton en zorgen dat alles wat eetbaar is en niet in afgesloten kasten kan in afgesloten kasten zit in afgesloten bakken zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je bent eigenlijk te laat met het zoeken van een oplossing.
  Voor elke muis die je ziet zijn er 10 die je niet ziet.Een muis heeft aan een kiertje van 0,5cm voldoende om doorheen te kruipen.Spouwmuren zijn ideaal voor muizen.
  Je kunt een combinatie van kat en muizenvallen proberen.Mocht je vallen waarmee je ze levend vangt overwegen : de gevangen muizen minimaal 5 kilometer van je huis vrijlaten.
  Zoals eerder gezegd : muizen vreten door alles heen, ook stuc, hout en purschuim.
  Je zou het twee weken met vallen en kat kunnen proberen en anders een professionele muizenvanger in kunnen huren.
  Let wel op dat je vallen op de looproute van de muis zet anders vang je niets.
  Zoals je leest : wij zijn door schade en schande wijs geworden

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Muizenvallen hielpen bij mij het beste. Elke dag een vers stukje brood! (geen kaas) was in 3 dagen van alle muizen af.groet, Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Muizen hebben voor hun oriëntatie geur nodig. Te weten hun eigen luchtje. Dit zetten ze af tijdens hun wandeling, vooral langs de plinten. Als je die plekken bespuit met verdunde pepermuntolie zullen ze die plaatsen het liefst mijden: ze kunnen hun weg terug niet meer vinden nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Muizenval met pindakaas. Inderdaad wel op een plek zetten waar de muizen langs komen. Werkt hier perfect als we muizen onder de vloer hebben waar de kat niet bij komt.
  Wel zorgen dat de kat niet bij de muizenval kan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Muizen zijn vreselijk. Katten zijn het pad naar verlossing van zulk kwaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We hebben een kat én sinds kort een muis
  Kat doet niets, dus nu maar gif, pepermuntolie is een goede tip.
  De kaas uit de muizenval was opgegeten,maar geen muis erin.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zorg dat er niets in huis is waar ze op af komen. Koop houten vallen en neem een kat.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb een keer muizen op mn zolder gehad. Mn vriend een paar keer. Ze kunnen ook door erg kleine openingen. Ik las pas een diervriendelijke val. Een hoge gladde emmer, hier een latje tegen aan zetten, in de emmer pindakaas. Ze kunnen hierdoor de emmer wel in, maar er niet meer uit. Daarna kan je de muizen ergens in een bos weer uitzetten, ver van je huis. Maar een kat werkt natuurllijk ook goed. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier nog erger, wij hebben ratten!
  Er zijn veel gaten geboord voor apparatuur de afgelopen zomer in de cv ruimte en een aparte gerateraum, hebben we niet op gelet verder. De timmerman die laatst iets kwam afmaken ontdekte de rattenkeutels overal.
  Hij heeft alle (zichtbare) gaten dichtgesoten met pur maar nog steeds verse erbij...
  Nu zes zakjes met gif neergelegd, er is van gegeten en er is er een versleept, we wachten nog even af met opruimen van de keutels want als ze mensen ruiken of veranderingen zien eten ze er niet van.
  Het gekke is dat er niets te eten is voor ze daar...in huis hebben we ze niet, gelukkig...
  Eergisteren kwam er wel een klein muisje stoned van buiten de garage ingelopen toen de deur openstond, ik heb hem naar buiten geveegd, met draaiende maag. Niet omdat ik het eng vind maar zielig... Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. muizenval met bloem : in 1 week tijd alle (7) muizen gevangen

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goh wat vervelend maar ik denk idd dat de kat nog het beste is! Als je giftige korrels gebruikt heb je kans dat de kat het ook binnen krijgt dus dat is denk ik geen goed plan... sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. mocht je toch pur willen gebruiken, mijn opa deed er glas doorheen...
  hier stoppen we alles in glas en blik. op de camping dan wel te verstaan, hebben er in huis door briljante kat geen last meer van. ook de kaarsen en zeep in blik, dat eten ze namelijk ook... vr gr mamavan8

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als ik jou was, dan zou ik er toch voor kiezen om alle kieren dicht te maken (dus het idee van Maarten). Kun je direct eventuele tochtkieren dichten en je weet zeker dat ze er niet meer in kunnen. En, je bent er ook direct zeker van dat niet ander ongedierte naar binnen kan komen. Ratten, zoals in een vorige reactie, of een steenmarter. Die hebben allebei ook maar een paar centimeter nodig en wil je echt niet in je huis. Tot die tijd zou ik de kat binnen laten, zodat die muizen kan vangen.

  Heb zelf een steenmarter in huis tussen de vloer gehad. Gelukkig had het beestje er geen nest, maar gebruikte de ruimte tussen de vloer als latrine (ook niet echt fijn, kan ik je vertellen) In Nederland is de steenmarter beschermd en je mag er niets tegen doen. Eigenlijk zelfs niet verjagen. Maar ja, om nu je huis te laten vernielen en vervuilen door zo'n beest, dat is ook geen optie. Het advies van de expert was om hondenurine (de enige natuurlijke vijand van de steenmarter) neer te leggen en wekelijks te verversen; daardoor zou de marter het spoor kwijt raken en een andere plek gaan zoeken. Het hielp, een paar maanden, en toen was ie weer terug en liep vrolijk om de zakjes met doekjes urine heen... Na veel zoeken en speuren heb ik uiteindelijk gevonden hoe hij binnenkwam, we hebben de toegang dicht gemaakt en nergens meer last van gehad.

  In ieder geval veel succes bij de muizenbestrijding!

  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij hebben gelukkig nooit last van muizen gehad, ja bij mijn ouders in het kippen voer. Maar dit ging simpel weg in een goede ton waar ze niet bij konden en opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat probleem hadden wij eerst ook, nu het kippenvoer niet meer toegankelijk is komen ze juist verder het huis in :)

   Verwijderen
 22. Ik heb nog geen muizen gezien, maar ik zie aan mijn kat dat ze in mn slaapkamer onder de houten vloer wonen. Ze blijft maar opnieuw op die plek gaan zitten en over en weer lopen. Blijkbaar kan mijn kat de muizen horen. Ik weet niet goed wat te doen, want om erbij te kunnen zal de vloer moeten uitgebroken worden en dood maken is geen optie, want ik ben n dierenvriend. Iemand een tip voor mij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien kan je erachter komen hoe ze onder je vloer komen en het daar aanpakken? Bij ons zou dat aan de zijkant van het huis zijn, daar zitten luiken waar je spullen achter kunt zetten. Vandaar uit zou je dan vallen kunnen neerzetten waar je ze levend in vangt, dan moet je ze wel ver weg uitzetten.
   Misschien kan je het daar ergens dicht maken? Dit alles ligt natuurlijk aan je huis. Maar muizen kunnen wel veel schade aanrichten als je ze hun gang laat gaan dus je moet er wel iets aan doen.

   Verwijderen