zondag 11 januari 2015

Wij zitten aan het net!

Eindelijk is het dan zo ver, afgelopen week is de netbeheerder langsgekomen en nu zijn de zonnepanelen officieel aangesloten op het net. Begin oktober lagen de panelen al en toen was het al zo goed als klaar maar het was voor ons gunstiger om het systeem pas in 2015 aan te sluiten. Dit omdat je maar 20 jaar geld kunt krijgen voor de stroom die je terug levert en dit gaat niet per datum maar per jaar. Dus dan liever even wachten tot januari.


Maarten heeft bergen werk verzet, de Meterkast heeft een flinke transformatie ondergaan. Er hangt nu een nieuwe (slimme) meter, een Tonfrequenzrundsteuerempfänger, en wij hebben inmiddels zelf aardlekschakelaars! Het geheel is wat meer in lijn met moderne tijden.

Wij hebben gekozen voor een "Überschusseeinspeisung" dat houd in dat wij niet alles wat wij opwekken direct terugleveren. Als wij opwekken gaat dat eerst naar ons eigen verbruik en als er dan nog overblijft leveren wij terug. Dit is voor ons gunstiger dan direct alles terugleveren, omdat je minder krijgt voor een kWh dan dat je er voor betaald bij het energiebedrijf.

Ik ben heel benieuwd hoe dit op jaarbasis uit gaat pakken. Wij hebben een installatie van 3 kW, 12 panelen van 250WP. Omdat deze panelen horizontaal gemonteerd zijn zullen ze iets minder opleveren, waarschijnlijk rond de 2250 kWh per jaar. Ons huidige verbruik is 1500 kWh per jaar dus als je het zo bekijkt hebben wij een overschot. Maar zo wordt natuurlijk niet gerekend. Het grootste deel van de stroom zullen wij in de zomer opwekken, terwijl ons verbruik over het hele jaar redelijk gelijk verdeeld is. Hieronder zie je de prognose van de opbrengst van onze installatie.


Als wij weten hoeveel het ons bespaart (of oplevert) dan kunnen wij ook berekenen wanneer wij  onze kosten eruit hebben. Wij hebben het geluk gehad dat wij de zonnepanelen, de omvormer en het bevestigingsmateriaal gekregen hebben. Wij hebben wel het dak voortijdig moeten vernieuwen omdat de zonnepanelen erop gingen, maar deze kosten zouden wij anders ook gehad hebben alleen later.

De kosten die wij maakten voor het installeren van de zonnepanelen is lastig te specificeren omdat er gelijk veel extra elektrawerk is meegepakt. Gelukkig kon Maarten dit allemaal zelf doen dus wij hebben geen arbeidskosten, de materialen hebben wij goedkoop via zijn werk kunnen aanschaffen. Hieronder een overzicht van onze kosten:


Ik moet zeggen dat wij uiteindelijk toch meer hebben uitgegeven dan ik verwacht had, dat komt voornamelijk door de verplichtte TRE en met de verbeteringen aan de elektra installatie in huis had ik vooraf ook geen rekening gehouden. Toch valt het bedrag mij reuze mee.

Wij geven momenteel jaarlijks € 504,- uit aan stroom via het energiebedrijf, dus wij hebben de potentie om de gemaakte kosten met enkele jaren terug te verdienen. Stel dat wij de helft op onze stroomkosten kunnen besparen dan zouden wij onze investering in ongeveer 4 jaar hebben terugverdient. Het blijft afwachten natuurlijk, maar leuk is het wel!


Wil je meer lezen?
Update 10 weken
Update 14 weken
Update mei 2015
Update 20 weken

11 opmerkingen:

 1. Wat betaal je voor stroom in Duitsland? Vergelijkbaar als in Nederland? Zo ja, dan heb je het na ongeveer 2-2.5 jaar terugverdient.

  Vraagje over je panelen en omvormer, hoe komt het dat je ze gratis hebt gehad? Zijn het al oudere panelen en oudere omvormer? Zo ja, dan zal de opbrengst misschien wat lager zijn en moet je misschien je omvormer al wat eerder vervangen waardoor de terugverdientijd iets langer is. Maar desalniettemin is het een uitstekende investering. Wij hebben ook 3kWp op ons dak liggen en hadden bijna 3.000 kWh aan opbrengst in ons eerste volle jaar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaal momenteel € 0,26 per kWh en een vast maandbedrag van € 5,47. Aan het eind van het jaar krijg ik een bonus van 25% op de totaalkosten.
   Dus volgens mij wel redelijk vergelijkbaar met Nederland.

   Ik heb de installatie gekregen via mijn werk als afkoop in plaats van een geldbedrag. De panelen en omvormer zijn zeker niet oud, het is van 2013. Ze hebben hier alleen een jaartje stil gelegen.

   Verwijderen
 2. Veel plezier met je installatie. Wij hebben een storing sinds vanochtend. Misschien een draad los door de storm? Morgen bel ik meteen de zonnenpanelen-monteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super!! Veel plezier ervan gewenst :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tonfrequenzrundsteuerempfänger. Zo'n prachtig typisch Duits woord, haha.
  Veel plezier van je panelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een mooie investering. Ben benieuwd naar de resultaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We hebben ook zonnepanelen, deze wekken 3000 op. Sinds de panelen en enkele aanpassingen in huis is ons verbruik teruggelopen van 3800 naar 3200. Dus we wekken bijna ons verbruik zelf op. Maar als je kijkt naar de connectie met het net, dan gebruiken we 800 direct en leveren we 2200 terug aan het net. Van het nemen we 2400 af. De meeste stroom wordt dus opgewekt op het moment dat wij het niet gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verwacht ik bij ons ook, daarom ben ik niet zeker hoe het uitpakt. Maar we zullen zien!

   Verwijderen
 7. Fijn zeg dat de zonnepanelen nu hun werk kunnen gaan doen! Ik ben benieuwd hoe het uitpakt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen