zaterdag 4 april 2015

CV en gasverbruik

Gisteren hebben wij besloten de cv weer op zomerstand te zetten, deze stand is de verwarming feitelijk uitgeschakeld. In de winter hebben wij de cv normaal vol aan, dat betekend dat je de hele dag door kunt verwarmen. In periodes dat het wel koud is maar niet vriest hebben wij een instelling op tijd, om gas te besparen is de verwarming dan aan als wij thuis zijn. Gelukkig begint het weer steeds warmer te worden (hoewel het eergisteren nog even sneeuwde hier) en de laatste dagen hebben wij de verwarming dan ook niet aangehad.

Wij hebben een enorm groot huis, het huis is vrijstaand en je hebt natuurlijk enorm veel energie nodig om zo'n huis te verwarmen. Daarom proberen wij hier op een verstandige manier mee om te gaan. De bedoeling is zeker om het huis en de installaties te verduurzamen, maar voorlopig doen wij het nog even met wat wij hebben.

Het leek mij leuk om even terug te kijken hoe wij het deze winter hebben gedaan in vergelijk met de vorige winter en de cijfers verrassen mij. Kijk even mee:

Winter 2013/2014, 23 weken winterstand, gemiddeld 77 m3 per week, totaal 1766 m3 gas
van 20-10-2013 tot 30-03-2014

Winter 2014/2015, 23 weken winterstand, gemiddeld 64 m3 per week, totaal 1466 m3 gas
van 26-10-2014 tot 03-04-2015

Wat mij opvalt is dat de periode waarop de cv op winterstand stond erg vergelijkbaar was, bijna exact gelijk. Het verbruik was deze winter echter veel lager, en dat terwijl ik het idee had dat wij niet al te zuinig gedaan hebben. Dat verklaart ook waarom wij zoveel terug kregen. Met ingang van deze maand hebben wij ook een nieuwe gasaanbieder en daarmee gaat ons maandbedrag weer wat omlaag.

Ik ben erg benieuwd naar ons verbruik voor het komende jaar, hopelijk is het vergelijkbaar aan het afgelopen jaar of lager. Achteraf gezien hebben wij over 2014 bijna 2000 m3 gas verbruikt en daarvoor hebben wij gemiddeld gezien € 60,- per maand betaald. Dat is toch niet heel slecht voor een groot vrijstaand huis, ook al kan het natuurlijk altijd beter!

10 opmerkingen:

 1. Dat is zeker niet slecht! Kost 2000 kub gas jullie maar 60,- per maand? Goedkoop zeg!
  Wij gebruiken ongeveer 1000 kub maar betalen wel meer. Of hebben jullie geen vastrecht erbij gerekend?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was iets minder dan 2000m3 en wij kregen nog een vrij royale nieuwe klanten bonus. Het vastrecht e.d. is zit bij de prijs in.

   Verwijderen
  2. Oké, dat verklaart al wat natuurlijk.

   Verwijderen
 2. Dat doe je netjes! Het is me ook opgevallen dat een vrijstaand en groot huis duur is om te verwarmen. En dan zijn we ook nog met drie volwassenen die continu thuis zijn. Mijn man werkt ergens anders. Zoons werken/studeren thuis. Woonkamer met open keuken, kantoor en slaapkamer van oudste zoon worden overdag en in de avond continu verwarmd. De douche ook. Daar zit een joekel van een designradiator met een thermostaatknop die het niet goed doet. De verwarming kan alleen 'aan' staan en niet 'uit'. Zonde van het gas, daar gaat binnenkort een andere knop op.
  Ik schreef al eerder dat we volgend jaar rolluiken kopen voor extra isolatie. Verder zijn we bezig met zonnepanelen. We doen ze iets aan de royale kant en willen nog verder gaan in het bezuinigen op elektra. De ontstane ruimte kunnen we tzt gebruiken om bv bij te verwarmen op elektra en/of op elektra te gaan koken. Gas zal steeds duurder en schaarser worden. Ons elektraverbruik ligt nu 1000 kwh lager dan een twee persoons huishouden, terwijl we dus met vier volwassenen zijn en drie continu thuis. Best heel netjes, maar er kan nog wel wat af heb ik het idee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die verbruikscijfer van energiemaatschappijen of nibud stammen nog uit de jaren 80.

   Wij zijn ook met 6 personen en hebben verbruik van eenpersoonshuishouden :)

   Verwijderen
  2. Respect!
   Hier zie ik door het vele thuiswerken met zware PC's dat dat in ons gezin echte grootverbruikers zijn.

   Verwijderen
 3. Mooi verbruik hebben jullie. Veel huishoudens verbruiken veel gas voor douchen. Minder vaak, korter douchen of wassen aan de wastafel scheelt al heel veel.
  Het scheelt ook wel als het huis goed geïsoleerd is en als je een open haard aan hebt in de winter. In de winter verwarm ik de keuken smorgens voor dat ene uurtje dat ik er ben met een petroleumkacheltje. Dan kan de cv op nachtstand blijven.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het meeste gas verbruiken wij natuurlijk voor de verwarming, ons huis is groot en niet al te goed geïsoleerd. Daarnaast is het momenteel nog zo dat er een buffervat van 200L water warm wordt gehouden, dat kost ook enorm veel gas. Wij gaan dat ook zeker aanpassen!

   Verwijderen
 4. Jullie gasverbruik is inderdaad erg laag voor een vrijstaand huis. Het scheelt natuurlijk dat jullie allebei buitenshuis werken. Wij werken allebei aan huis, zittend werk, dus het moet echt wel redelijk (19) warm zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat maakt zeker verschil! En wij hebben een houtkachel, dat scheelt ook nog best veel.

   Verwijderen