dinsdag 7 april 2015

De Gewone Vlier

Voordat ik hier in Duitsland woonde kon ik een vlier niet herkennen, maar wij hadden het geluk dat er op ons grondstuk verschillende vlierstruiken stonden en inmiddels is het een goede bekende van mij. Vandaar dat het mij nu pas opvalt hoe veel vlierstruiken hier eigenlijk staan, in het begin telde ik 10 struiken waarvan de meeste langs de erfgrens. Ik vond het zo bijzonder dat wij deze planten hadden en ik was bijzonder voorzichtig met vlierstruiken die op een (voor ons) ongunstige plaats stonden. Inmiddels weet ik wel beter, vlier plant zich voort als onkruid.

Nu ik de plant beter ken herken ik ook de kleinere stuiken en als ik die meereken hebben wij minimaal 50 struiken, misschien wel meer. Overal staan vlierstruiken in verschillende maten, van kleine jonge stuiken tot bijna bomen. Het is zelf zo dat als je een stukje snoeihout in de grond steekt er gewoon weer een nieuwe plant uitgroeit, hier kwamen wij achter bij onze moestuin. Ik gebruik vaak willekeurige rechte takken om planten te ondersteunen, nu bleek dat de takken van de vlier gewoon weer aan het uitlopen waren! Dat had ik echt niet verwacht.


Een ding is zeker, ik ben enorm blij met de vlier. Ik ben gek op vlierbloesemsiroop en ook de aanmaaklimonade (en likeur) van de bessen zijn hier graag gezien, wat dat betreft kan je niet genoeg vlierstruiken hebben. Maar ik ben tegenwoordig iets minder voorzichtig met de planten ze kunnen blijkbaar wel een stootje hebben, en diegene die echt in de weg staan haal ik toch wat makkelijker weg. Ook al groeit het als onkruid, het is een door mij zeer gewenste plant (net als de meeste andere soorten onkruid). De gewone vlier blijft hier welkom en is voor mij altijd nog bijzonder.

6 opmerkingen:

 1. Hier staan de gemeentetuintjes vol met "jonkies"van onze vlier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wist ik niet dat die zich zomaar zelf vermeerderen.
  En fijn dat jullie tuin weer opgeruimder is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goed om te weten dat je ze makkelijk zo kan vermeerderen! ik hou ook heel erg van vlier, en het is altijd leuk om er gratis aan te kunnen komen op die manier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorig jaar voor het eerst vlierbloesemsiroop gemaakt (en veel weggegeven), mmmm heerlijk. Ook om een Hugo te maken.
  Helaas geen vlier op ons erf, maar omdat ik dat toch wel bij een boerderij vind horen (en omdat die siroop zo lekker is), van de herfst wat takken geknipt van een vlier. Tenminste dat hoop ik...hihi...in de herfst wat lastig herkenbaar. De takken lopen inmiddels uit, dus ik hoop dat het inderdaad vlier blijkt te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gewone vlier woekert inderdaad en groeit hard. Bergvlier is beter als je vlier wilt.

  BeantwoordenVerwijderen