dinsdag 14 april 2015

Onze Schoorstenen

Gisteren kwam de schoorsteenveger weer langs, afgelopen week hadden wij al de verplichte keuring van onze cv installatie gehad en gisteren kwam hij de schoorsteen vegen. Het is goed verdienen als schoorsteenveger want de rekening voor deze klusjes bedraagt € 139,18! Helaas ben je verplicht om het te laten doen, dus hier kan je niet echt op bezuinigen. Gelukkig zet ik maandelijks geld op zij en ik heb dit bedrag dus al klaar staan in een potje.

Maarten was zo slim om gelijk van de beste man een paar goed passende, roestvrijstalen roosters te kopen voor op onze schoorstenen. Wij hebben op het dak vier uitlaten, een voor de kachel, een voor de afzuigkap en een inlaat en een uitlaat voor de cv. De roosters voorkomen dat er vogels in gaan nesten, helaas is dat voor de uitlaat van de afzuigkap al te laat (die haalt Maarten later weg).


Het is een investering, en wat mij betreft een goede. Wij betalen € 40,- per stuk voor de roosters, en wij hadden er in totaal nog drie nodig. Ik was aangenaam verrast om te zien dat Maarten dit niet alleen geregeld maar ook al zelf geplaatst had! Super! Vanaf nu hoeven wij ons niet meer druk te maken over vogelnesten in onze schoorsteen, en dat is een fijn gevoel.

9 opmerkingen:

 1. Wij hebben ook een rooster. Toch probeert af en toe een kauw nog stokjes er door je wurmen om een nest te bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is inderdaad een flink bedrag! Wel slim om de schoorsteen te beschermen tegen nesten. Mijn ouders hadden laatst inderdaad een vogel in de schoorsteen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi systeem deze rooster , had ze nog nooit gezien .Wel de zgn hoedjes op de schoorsteen en een vogelnest dat is beter van niet. Het is inderdaad veel geld maar dan ben je ook gelijk voor de verzekering ingedekt mocht er ooit wat zijn. Je hebt dan een factuur en een keuringsbewijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, dat is een flink bedrag! Ik betaal de schoorsteenveger hier 35 euro, maar dat is voor één (overigens volgens mij wel best grote) schoorsteen. Maar goed, het moet gebeuren en je wilt toch ook geen brand of iets hebben. Slim idee van die roosters! Ik heb er een soort tegel bovenop en dat lijkt ook prima te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor dat bedrag zijn twee schoorstenen geveegd en is de periodieke keuring gedaan. Hier in Duitsland moet de uitstoot van je cv gemeten worden om te kijken of je cv nog aan de eisen voldoet, deze meting word jaarlijks of tweejaarlijks uitgevoerd en is goed voor de helft van deze rekening.
   Mocht je cv niet meer voldoen dan zou je hem moeten vervangen.

   Verwijderen
 5. Fijn dat het nu allemaal weer geregeld is. Het is veel geld, maar inderdaad: Je komt er niet onderuit. Je bent anders gewoon niet verzekerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh dat is nog eens slim zo'n rooster. Het is inderdaad snel verdient maar eigenlijk is het ook wel een beetje gevaarlijk he. Brrr

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dergelijke roosters voor op een schoorsteen heb ik nog nooit gezien. Op de bovenkant van de schoorsteen die op het platte dak uitkomt, heeft mijn man afsluitingsdraad voor konijnenhokken gespannen en daarboven staat zo'n 'hoedje'. Vogels kunnen er ook niet meer in.
  In de schoorsteen van het hellende dak zit zo'n inoxen buis omdat we een condensatieketel hebben en daarboven heeft de chauffagist één of andere afdekking gezet zodat er geen water in kan. Wij zitten niet met het probleem dat er vogels in die 'uitlaat' terechtkomen maar in de omgeving zijn heel wat duiven. Een stom duivenkoppel heeft onze schoorsteen uitgekozen als ideale plek om op de gaan zitten. Brandt de chauffage en die duiven zitten daar bovenop die 'uitlaat' dan raken de uitlaatgassen onvoldoende weg en gaat onze chauffageketel in beveiliging en valt uit. Ik krijg dan elke keer een foutmelding omdat de verbrandingsgassen niet goed afgevoerd kunnen worden en moet de ketel heropstarten. 't Stomme is dat die ambetante duiven in de koude periode de warmte van onze schoorsteen komen opzoeken en de ketel op sommige dagen regelmatig in beveiliging gaat door die stomme duiven.....Ik ga regelmatig naar zolder, trek de velux open en jaag die duiven weg maar tegen dat ik beneden ben, zitten zij alweer op hun vaste stek.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat irritant zeg! Ik kan het mij helemaal voorstellen. Helaas zijn duiven vrij stom en hardleers, succes met het wegkrijgen daar!

   Verwijderen