maandag 6 april 2015

De tuin verder opgeruimd

De afgelopen dagen zijn wij enorm druk geweest in de tuin, we hadden de tijd en het was prachtig weer. Het was hard werken maar ook genieten. Een van de dingen die het meeste opvalt is dat wij de losse takken opgeruimd hebben. Meer dan een jaar geleden hebben wij hier in de tuin verschillende bomen laten kappen, het gevolg hiervan was dat de tuin een zooitje werd. De grotere stammen hebben ze meegenomen maar alle dunnere takken lagen langs de bomengrens op grote stapels.


Een deel hebben wij gelijk opgeruimd, maar ook toen hadden wij veel te doen en er is veel blijven liggen. Toen het gras eenmaal hoog groeide kon je er helemaal niet meer bij komen. Het zag er slordig uit, en ik kon er niet eens een foto van terug vinden als voorbeeld dus blijkbaar schaamde ik mij er een beetje voor. Ach, de vogels en andere dieren hebben er veel plezier van gehad.

En nu? Nu is alles (eindelijk) weggeruimd! Voor het eerst in meer dan een jaar kunnen wij ons bosje weer goed inkijken. Wij hebben de grotere takken in de schuur gelegd te drogen om later te verbranden en de kleinere takken hebben wij deels gebruikt voor een mooie natuurlijke wal achter en voor de opzet van 3 nieuwe hugelkulturen/hugelkultura/hugelkultuurs (wat is het meervoud??).


Wij zijn enorm blij dat het weer zo lekker opgeruimd is, de tuin lijkt ook gelijk veel groter omdat er weer zoveel meer grondoppervlakte vrij is. En wij kijken er naar uit om de volgende hugelkulturen verder op te bouwen en een heuvellandschap in de tuin te maken. Het is echt heerlijk om je eigen stukje land te hebben en daar iets op te bouwen, het is iets van onszelf, iets voor onze toekomst en wij genieten er elke dag met volle teugen van!

2 opmerkingen: