woensdag 21 oktober 2015

Zwanger en voorbereiden

Doordat ik momenteel ziek ben, en dus niet veel kan doen, hou ik lekker veel tijd over om na te denken. Ik probeer nog altijd te geloven dat ik zwanger ben en dat lukt steeds meer, en zal waarschijnlijk steeds beter gaat naarmate de tijd vordert.

Ik bedacht mij gisteren dat ik in mijn hele volwassen leven nog geen baby heb vastgehouden of van dichtbij gezien heb. Ik heb voornamelijk mannelijke vrienden en eigenlijk niet in de baby fase. De laatste keer dat ik een baby vasthield is waarschijnlijk meer dan 20 jaar geleden toen mijn nichtje geboren werd. Dus ik zit soms op internet filmpjes van (pasgeboren) baby's te bekijken om te zien wat ik erbij voel en wat het met mij doet. Natuurlijk is dat niet hetzelfde als 'the real thing' maar je moet ergens beginnen. Het grappige is dat ik mij helemaal geen zorgen maak over het omgaan met mijn baby, lijkt me dat dat allemaal wel vanzelf gaat. En ik heb mijn moeder stand-by, ik bel haar altijd al met allerlei vragen want zij weet meer dan g.oogle :)

Natuurlijk probeer ik mij wel te verdiepen in alles, juist omdat ik er over het algemeen nogal  alternatieve ideeën op nahoud wil ik goed geïnformeerd zijn. Artsen kunnen dingen brengen alsof het de enige waarheid is (is het ook voor hun) en je het gevoel geven dat bepaalde dingen 'moeten' die misschien wel helemaal niet moeten.

Zo las ik over het laten uitkloppen van de navelstreng (of een lotusgeboorte) en over het wel of niet toedienen van vitamine K. Toen bedacht ik mij dat hier waarschijnlijk wel ervaringsdeskundige lezen die mij tips kunnen geven waar ik op kan letten en misschien welke boeken goed zijn om te lezen. Dus, iemand? Tips voor een baby- en zwangerschapsleek? Waar liep jij tegenaan? Wat had jij eerder willen weten? Wat is het beste advies wat je gekregen hebt? Ik hoor het graag!

47 opmerkingen:

  1. Het is inmiddels voor mij al 25 jaar geleden, er zullen sindsdien veel nieuwe inzichten zijn betreffende zwangerschap en baby verzorging. Ik weet wel dat men tegenwoordig in Nederland zwangere vrouwen adviseert om extra foliumzuur te slikken. Ik had zelf ook geen enkele ervaring met baby's, noch in familie of in vrienden en kennissen kring. Heb goed gekeken en geluisterd naar de kraamverzorgster en aantekeningen gemaakt, toen ging eigenlijk alles vanzelf. Weet niet hoe alles omtrent zwangerschap en geboorte in Duitsland geregeld is, vond het fijn in Nederland dat er een kraamverzorgster in huis kwam aangezien wij ook niet in de buurt van onze familie wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier is er niet zoiets als een kraamverzorgster aan huis. De meeste mensen bevallen in het ziekenhuis/kraamhuis en blijven daar dan 3 dagen om alles te leren van het personeel daar. (zo is het mij verteld door mijn arts)

      Verwijderen
  2. De enige tip die ik wil geven is dat je niet te veel moet verwachten. Het is hard werken, zwanger zijn, bevallen, borstvoeden. Als je dan te hoge verwachtingen of te rooskleurige verwachtingen hebt kan het tegenvallen. En altijd jouw gevoel volgen. We hebben nog altijd onze instincten en niet voor niets ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb gelukkig geen beelden van mijzelf dat ik direct na de bevalling als een perfecte huisvrouw rondloop met zelfgebakken cakejes met fondant en keurig aangekleed mijn nooit huilende baby op een arm houd terwijl ik met de vrije hand even een stofzuiger door het huis haal :D

      Ik voorzie meer dingen als hele dag in mijn pyjama rondlopen, slapeloze nachten, stapels was en eindeloze poepluiers. Waarschijnlijk gaat het door mijn verwachtingen alleen maar meevallen :D

      Verwijderen
    2. Nou als je dat verwacht komt het vast wel goed :D

      Verwijderen
  3. Gewoon over je heen laten komen en niet teveel naar andere mensen luisteren. Ik zat op zwangerschaps-cursus met leuke, blije vrouwen: ze gaven mij het idee dat het allemaal roze en lichtblauw was, Toen kreeg ik een baby die geen borstvoeding kon/wilde drinken, die 20 uur per dag huilde en een kraamverzorgster die mij het idee gaf dat ik een slechte moeder was/zou worden!
    Ondanks dat kregen we na 4 jaar de tweede baby en hoewel nog niet alles roze en lichtblauw was heb ik die periode als een feestje ervaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt mij echt vreselijk zo'n kraamverzorgster! Fijn dat je bij de tweede meer hebt kunnen genieten!

      Verwijderen
  4. Lees je in op " dragen en voeden" ! Grtjs Tine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je eigen gevoel volgen is heel belangrijk vind ik. Ik slikte foliumzuur, deed verder gewoon normale dingen. Ik heb bewust geen borstvoeding gegeven. Dat is uiteraard een keuze. Wil je het wel, hou dan bijv een lactatiekundige in de buurt. Maar wees ook realistisch als het niet werkt. Dat zegt niets over jou. Het is wat het is.

    Het kan soms handig zijn om mee te lezen op een forum voor zwangeren (al moet je door veel gezwets heenlezen soms ;)), soms staat er net even wat handige weetjes tussen. En laat je vooral niet gekmaken.

    Geniet vooral met volle teugen van die dikke buik. Ik vond het een mooie periode. Ik heb begrepen dat de ziekenzorg in Duitsland bij zwangerschap heel goed is. Maar dat weet jij dan straks weer beter dan ik :)

    Heel veel geluk in ieder geval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De zorg betreft zwangere vrouwen is hier heel erg gestructureerd, alles gaat om veiligheid voor moeder en kind. Persoonlijk vind ik het een tikkie neurotisch en overdreven maar dat kan ook aan mij liggen.

      Juist om die reden wil ik ook wat meer weten wat er allemaal op mij af kan kan komen, omdat ze hier alles als 'enige waarheid' verkondigen :) Als ik een beetje ingelezen ben voel ik mij wat weerbaarder.

      Verwijderen
  6. Gewoon zoveel mogelijk je moederinstinct volgen, alhoewel dit best moeilijk kan zijn door al die adviezen die je krijgt. En jezelf goed inlezen over borstvoeding, zelf vond ik het boek Borstvoeding van Stefan kleintjes heel fijn. Of de website van LLL daar kun je ook veel informatie vinden. Ze hebben op facebook ook een LLL groep, erg fijn als je vragen hebt of er gewoon even helemaal doorheen zit. Ouderschap vanuit je hart van Lida van Ruijven is trouwens ook een heel fijn boek. En verder gewoon genieten van je zwangerschap en jullie kleintje straks. Alhoewel het zwaar is krijg je er zoveel moois voor terug. Je zal zien hoe verder je bent in je zwangerschap hoe realistischer alles word en hoe meer je er van kan genieten.

    J

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tijdens de zwangerschap heb ik met mijn vriend een paar sessies zwangerschapshaptonomie gedaan, hierbij kreeg de partner ook een rol tijdens de bevalling, hij kan achter je gaan zitten en je vast houden/steunen enz. Toen puntje bij paaltje kwam hadden we er niets aan omdat mijn vriend te zenuwachtig was voor alles, we waren in het ziekenhuis en dat vond die nogal moeilijk, nu kunnen we er om lachen maar die sessies op zich vond ik erg fijn omdat je het ook al kan doen thuis. Borstvoeding ging bij wel allemaal vanzelf goed en heb het negen maanden gedaan daarna was ik opgelucht dat het afgelopen was want ik werd er erg dun van. Ik zelf heb heel veel gehad aan het boek van de Engelse Penolope Leach, zij beschrijft heel goed elke fase van het baby-zijn met goede informatie, het heet geloof ik Baby en kind. Ik heb het jammer genoeg niet meer. Ze geeft ook tips over goede manieren om een baby te verzorgen zoals geen dure wieg maar de eerste maanden kan een baby best in een grote lade slapen of een doos. Dit vond ik hilarisch omdat ik toen al een dure wieg had aangeschaft en ik niet bezig was met consuminderen, maar achteraf met de wijsheid van nu denk ik heel goed eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik had nog niet van zwangerschapshaptonomie gehoord maar ik ben een groot fan van haptonomie dus het zou ook echt iets voor mij zijn!
      Nog een boekentip, leuk! Bedankt!

      Verwijderen
  8. 40 jaar geleden werd er nog niet zoveel over nagedacht en gewaarschuwd. Ik probeerde wel te stoppen met roken maar minderde uiteindelijk alleen. Ook was alcoholdrinken vrij gewoon en dat deed ik ook vrolijk. Toen ik 2 weken over tijd was gaf de huisarts het advies: drink eens een wiskey dat ontspant de baarmoeder.

    Wat ik van te voren dacht was "je weet dat een baby/kind leuk en niet leuk is. Nu mijn ervaring is dat het niet leuke nog veel erger is dan je bedenkt MAAR het leuke nog veel geweldiger dan je je kan voorstellen.

    Toen stiefkleinkind werd geboren dacht ik alleen maar oh wat is dat klein.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoorde van mijn collega dat de arts haar (nu 15-20 jaar geleden) aanraadde om dagelijks een half glas sekt te drinken tegen de misselijkheid!!!
      Dat vond ik echt heel vreemd!!

      Helemaal stoppen met roken is inderdaad pas iets van de laatste 20/25 (?) jaar. Mijn moeder heeft ook nog gerookt toen ze zwanger was van mij, wel geminderd maar dat was toen normaal.

      De reden waardoor ik mij nog niet eerder voor kinderen besloten heb is omdat ik er niet zoveel leuks aan zie :) Ik ben te negatief/ praktisch en heb tot op heden nog geen rammelende eierstokken gehad.

      Toch denk ik dat het goed is zo, dat het hoort bij mijn pad. Dat ik hier veel van ga leren over het leven en over mijzelf. En dat ik/ wij ook veel te bieden hebben. Maar nooit is dit een keus geweest omdat ik kinderen zoo leuk vind en wil tutten met een baby.

      Verwijderen
  9. Tjee, wat zal ik zeggen. Zowel mijn zwangerschap als bevalling zijn een verhaal apart. Al laat je je nog zo goed voorlichten of lees je honderden boeken: iedere zwangerschap en bevalling is uniek. Vertrouw op jouw gevoel en doe wat jij denkt/jullie denken dat goed is. Wat echt goed/fout is weet iedereen en daar waar de meningen verschillen is er dus geen goed/fout en mag je het zo doen zoals je zelf wilt.
    De volgende tips heb ik onthouden en geef ik altijd door (al zijn die van het type open deur, ik had ze graag willen weten):
    - lees niet alles wat je kunt vinden en maak je niet druk als je niet gemiddeld zwanger bent of bevalt. Volgens mij was ik op alles voorbereid, maar niet op hoe de realiteit was. En die realiteit viel op dat moment mee, maar als ik van te voren had geweten dat ik carpaal tunnelsyndroom kreeg, zwangerschapsvergiftiging, een spoedkeizersnede en een heel klein babytje en daar alles van had geweten dat had ik me toendertijd veel te veel zorgen gemaakt waarschijnlijk. Terwijl het met mij helemaal is goed gekomen (er wordt heel goed voor je gezorgd als je zwanger bent) en mijn dochter kerngezond en tevreden is geboren en nu na vier jaar nog is!
    - kinderen hebben heel weinig nodig, al die leuke tutdingen van P.renatal zijn er voornamelijk voor de ouders, niet voor het kind
    - maillots ipv sokken/broeken in de eerste paar maanden van het kind: ideaal!
    - L.uuf en een doorgesneden ui voor een dichte neus
    - rompertjes kunnen ook over de schoudertjes uit, hoeft niet over het hoofdje
    - er staat niet op het voorhoofd van een kind geschreven of het kind te dun/te dik, te vroeg/te laat is geboren, dus maak je er niet druk over, een gezond kind is het belangrijkste! (die van ons kwam met 36 weken en was 4 pond, wat een reacties en overbezorgdheid hebben we meegemaakt, terwijl ze kerngezond was hebben we 11 maanden gehoord dat ze te klein en licht was, pfff)
    - Je hoeft niet naar het consternatiebureau! (consultatiebureau) Het is niet verplicht. Wij hebben na de eerste keer besloten nooit meer te gaan (op de vaccinaties na) en ooooo wat voelt dat als een goede beslissing!
    - Dit babytje wordt jullie kindje, jij draagt het al die tijd in je en jullie leren jullie kind het beste kennen. Vertrouw op je gevoel, ga voor je kind staan en doe wat jullie denken dat goed is! Kies voor datgene waarvan jullie denken dat goed is voor jullie kind en jullie. Houd van jullie kind en je zult zien dat ' je oogst wat je zaait'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, veel goede en praktische tips!!
      Ik heb ook lang geleden besloten nooit naar het consultatiebureau te gaan, maar nu ik in Duitsland woon is dat niet meer aan de orde omdat het hier niet bestaat!

      Verwijderen
  10. Idd gewoon doen wat goed voor jullie voelt.
    Hier een paar dingen die ik fijn vind.
    -draagzak
    -wasbare luiers (de all in one)
    -rapley methode leren eten als ze aan hapjes toe zijn.
    -geen plastic bordjes, bekers etc zoveel mogelijk bamboe en als het toch niet anders kan met plastuc dan bpa vrij.
    -meeste houten speelgoed en niet teveel speelgoed in het algemeen
    -alleen naar het consultatiebureau voor inentingen verder niet.

    Ik vond de eerste 3maanden het echt enorm zwaar en ondanks dat ik gek op mijn baby ben vond ik het zeker geen roze wolk en dacht ik is dit leuk? Maar daarna wordt alles makkelijker en vooral veel en veel leuker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn het heel erg eens :)
      Wasbare luiers, een draagzak, rapley methode staan hier zeker op de planning. Evenals minimaal plastic in huis, zeker met betrekking op voedsel en bereiding.
      Minimaal speelgoed = check :)

      Verwijderen
  11. Meid laat het maar gewoon over je heen komen, je moeder instinkt geeft het echt wel in ;-)
    Toen ik kinderen kreeg bestond internet echt nog niet en alles is toch goed gekomen.
    Doe wat jezelf goed vind en anders....... vraag het je mams

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker waar, ik maak mij ook niet al te druk. Ik wil gewoon niet door artsen voor het blok gezet worden omdat het volgens hun "zo hoort". Een beetje voorbereiding zorgt ervoor dat ik mij net wat zekerder voel :)

      Verwijderen
  12. Nou, ik weet niet of je facebook hebt maar ik ben lid van diverse groepen die natuurlijk leven aanhangen. Oa ook het niet vaccineren komt hier dan naar voren (vaccinvrij.nl heeft ook een facebookpagina, maar ik weet hiet hoe het in DE geregeld is) borstvoeding geven (in NL ook de website borstvoeding.com maar die is niet helemaal on-commercieel) je hebt idd dragen en voeden en nog veel meer. (zoek op fb maar op Natuurlijk Gezond Leven dan kom je een aantal groepen tegen).
    En dan heb je natuurlijk de groepen voor katoen luieren en katoenen maandverband (simpel zoeken op wasbaar bied al een keur aan groepen).
    Ikzelf volg vooral mijn oergevoel zeg maar en ga mij inlezen op dingen waar ik vragen over heb. (rect. ik léés en lás mij in... inmiddels nog 6 weken te gaan).
    Bij mijn dochter (7,5 jr) heb ik in elk geval borstvoeding gegeven en katoen geluierd maar een aantal andere dingen was ik toen nog niet tegen aan gelopen om over na te denken. Ws ook omdat ik nu veel meer info op internet kan lospeuteren als toen? (youtube betstaat óók nog maar 10 jaar!).
    We zullen zien wat we wel en niet doen. Ik ga borstvoeding geven, katoen luieren, ik eet zoveel mogelijk écht gezond (in elk geval koemelkvrij ook vanwege mijn allergie én glutenvrij), het kindje zal in eerste instantie ook niet ingeënt worden (mijn dochter heeft tot nu toe dus alles wel gehad) maar we twijfelen nog over homeopatisch behandelen voor kinderziektes (soort alternatief inenten) maar in elk geval niet voor het 1e jaar.

    MAAR, tja, onder invloed van hormonen kan je alles wel zeggen en willen en gaan aanpakken. Maar probeer vooral ook te kijken wat voor jou haalbaar is!
    En geniet er van dat je je nu nog kunt omdraaien in bed ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens, vooral het inenten is iets waar ik nog niet uit ben. Ik ben van mening dat we de baby vooral in de eerste periode gewoon met rust moeten laten ( er van uitgaande dat hij/zij gezond is). Baby krijgt (hopelijk) moedermelk en zal daar ook nog bescherming uithalen.

      Ook heel gezond eten staat hier op de planning, momenteel nog niet helemaal wegens slechte eetlust (zwangerschapshormonen). Maar ik zal mijn kindje zeker vegan opvoeden uit overtuiging.

      Katoenen maandverband wil ik nog kopen/maken. Ik gebruikte tot nu toe softcups maar na de bevalling lijkt mij dat niet toereikend. Ik begreep dat je normaal kraamverband nodig hebt en het laatste wat ik wil is rare synthetische wegwerplappen in mijn onderbroek :)

      Verwijderen
    2. Ja na de bevalling blijven die cups niet zitten nee.... iets met een hoofdje wat er door is geweest? ;-)
      Maar ook kraamverband is er in katoen. Gewoon even goed zoeken!

      Verwijderen
  13. Wow, wat goed dat je hier nu al over denkt. Ik wist bij de eerste niet eens dát ze vit. K zouden geven. Hier moet je aangeven of je het wel of niet wil, en ze zeggen erbij dat er controverse over is.

    Ken je het forum van Dragen & Voeden? Daar zitten heel veel van die alternatieve moeders met van die rare ideeën ;) Ook op het forum van Antroposofie en het Kind kan (in elk geval kon) je ook veel informatie vinden die wat verder gaat dan pampers en nutrilon.

    Mensen zeggen wel dat je het allemaal op je af moet laten komen en je instinct volgen en dat is ook zeker zo, maar het is wel fijn om je opties te weten en deze kenbaar te maken naar zorgverleners met wie je te maken krijgt. Want er kan heel veel, maar heel veel wordt ook op routine gedaan, terwijl dat misschien helemaal tegen jouw wensen in gaat. Bijvoorbeeld op het gebied van navelstrengen intact laten tot de placenta er is, het in bad doen van de baby, bijvoeden met kunstvoeding, het (te) snel uitvoeren van de controles.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat forum ken ik nog niet, zal er eens rondkijken! Leuke tips!

      Dat is precies wat ik bedoel, wat voor de artsen routine is 'omdat het zo hoort' kan precies zijn wat ik niet wil. En als je dan niet een beetje weet waar het over gaat dan is het moeilijker om er tegenin te gaan :)

      Verwijderen
  14. Ik heb ongelofelijk veel gelezen over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Toen het eenmaal zover was en er wat complicaties waren, was ik volledig op de hoogte van de uitgevoerde handelingen, de risico's en het waarom. Dat gaf mij veel vertrouwen in mijn eigen bevalling en ik denk dat je door een arts ook serieuzer wordt genomen als je goed begrijpt wat er gebeurt.

    Doordat ik van te voren veel research had gedaan, wist ik wat ik wilde voor mij, mijn kindje en ons gezin. Aangezien je veel (goedbedoelde) adviezen gaat krijgen (vooral onze moeders hebben gedateerde informatie en zijn eigenlijk hoe het ook al weer ging met zo'n pasgeboren baby), vond ik dat prettig.

    Wat mij er de eerste maanden heeft doorgesleept (en eigenlijk heb ik best een makkelijke baby) is acceptatie. Alleen niet huilen als je aan de borst hangt? Dan maar van vijf tot twaalf 's avonds op de bank terwijl je gevoerd wordt door echtgenoot.. Om de anderhalf uur wakker voor een voeding? Niet naar de klok kijken en gewoon voeden maar weer. (Dat is tijdelijk hoor!)

    De werkwijze in ziekenhuizen is overigens wel beter geworden. In Nederland, ook bij een bevalling die medisch wordt, klopt de navelstreng eerst uit (als dat gezien de situatie op dat moment mogelijk is), wordt de baby meteen bij mama neergelegd en worden de controles pas uitgevoerd als jij weer opgelapt bent. Ook toen mijn kindje niet wilde drinken en zijn suikerniveau laag was, hebben ze wel tien keer gevraagd of ik het wel goed vond om wat kunstvoeding te geven (in mijn ziekenhuis tenminste). Ingeleid worden was mijn allergrootste angst en precies dat was nodig ivm zwangerschapsvergiftiging, maar het viel me 100% mee. Ik en mijn man zijn in het ziekenhuis overigens niet goed begeleid betreft het leren omgaan met je baby (en ik was er toch vijf dagen). Dat kwam pas met de kraamhulp.

    Wat had ik eerder willen weten? Investeer in zwangerschapskleding. Je draagt het waarschijnlijk ook nog na je bevalling :P. Een mooie zwangerschapsjas kan je ook dragen als je je baby in een draagdoek draagt. Aanrader trouwens; spijt dat ik hem niet eerder heb gekocht. Het beste advies: als het slapen niet lukt, toch even laten huilen. Wij hebben het weken niet gedaan met als resultaat een baby die vreselijk moe was, maar het slapen lukte niet (er is een verschil tussen gemopper en echt niet happy; je merkt het vanzelf als je je baby een beetje leer kennen). Waar ik tegen aanliep was de absolute vermoeidheid. Ik ben na tien weken bevallingsverlof weer aan het werk gegaan, maar dan slaapt je kindje waarschijnlijk nog niet door. Achteraf gezien had ik langer verlof op moeten nemen. En een tweede punt waar ik tegen aanliep is dat ik het heel slecht trok om mijn baby bij iemand anders te laten (schoonmoeder en kinderopvang) toen ik weer aan het werk moest. Weken was ik elke keer van slag; het ging vanzelf over. Misschien omdat het hardstikke goed ging, of omdat hij groter werd; ik weet het niet.
    Ik vond een investering in een wiegje de moeite waard. Mijn zoon heeft er bijna een half jaar in geslapen. Box of niet hebben we ook lang over geaarzeld, maar het is én praktisch én af en toe ook wat rustiger voor hem.

    (1/2)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat vooral het bijstellen van verwachtingen en het in eerste instantie meegaan met de baby veel scheelt. Het lijkt mij veel werk om een pasgeborene in een ritme te stoppen, makkelijker is om mee te gaan met de flow en je niet te druk te maken. Uiteindelijk komt het vast allemaal goed :)

      Ik maak mij inderdaad druk over de werkwijze van het ziekenhuis, en ik zal voor de bevalling nog langs mijn huidige keus gaan om te kijken hoe ze het daar doen. Hoe gaan ze met moeders, vaders en baby's om? Is er ruimte voor alternatieve ideeën? enz enz. Als het niet bevalt zoek ik een ander ziekenhuis.

      Dat van de zwangerschapskleding is een goede tip, had ik nog niet over na gedacht. Zeker ook wat betreft de jas ;) Bedankt!

      Wij hebben het voordeel dat het niet gangbaar is om hier snel weer aan het werk te gaan. Ik neem zeker het eerste jaar verlof.

      Verwijderen
    2. Even een korte noot... als het niet bevalt ben je al te laat om ergens anders heen te gaan ;-)
      Leuk die woordspelingen he!

      Verwijderen
  15. (2/2) Sorry, ik ben een beetje losgegaan geloof ik.

    Ik heb nu mijn eerste kindje en in het weekend en 's avonds als het zwaar werd, hadden we wisseldienst: omstebeurt een uur. Kan je even bijkomen als het zwaar wordt. Via mijn verloskundigenpraktijk was ik aangesloten bij een groepje vrouwen die rond dezelfde tijd gingen bevallen; om via de WhatsApp een beetje te kunnen klagen, vragen te stellen enz, vind ik heel prettig. Je voelt je iets minder alleen als het even minder lekker gaat en je kan ook ongegeneerd opscheppen en niemand vindt het erg. Op fora heb je ook groepjes waar je misschien kan sparren.

    Tot slot, geniet van je prachtige buik en de zwangerschap. Die mis ik nog steeds wel hoor! En, het komt allemaal wel goed. Of je baby nu met drie maanden liga's met sinaasappelsap krijgt of tot zijn twaalfde suikervrij blijft, ik denk dat het op de lange termijn allemaal niet heel veel uitmaakt. Liefhebbende ouders, ik denk dat dat het belangrijkste is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig, dat is bijna alsof je het verhaal van mij en mijn vrouw schrijft. Wij hadden dan een open wiegje en dat was niet knus enoeg, dus vaak in de reiswieg.

      Even over het bevallingsaspect wat ik weet dankzij mijn vrouw haar werk.

      Thuis bevallen hier in Duitsland gebeurt bijna niet, want de Hebamme moet dan ook een extra verzekering en dat doen ze liever niet.
      Je hebt normaal tot 5 dagen in het ziekenhuis, en als er iets met jou of je baby gebeurt en je moet naar een ander ziekenhuis, dan moet je, je niet laten ontslaan of op eigen vervoer gaan, want dan krijg je extra kosten.
      Wat dat betreft zou je in ziekenhuis in Meppen goed zitten want die hebben babyintensiefstation en de rest goed geregeld, dus dan moet het wel heel erg worden voor je wordt omgelegd.

      Grote tip: Je kan nog kijken naar je ziekenkosten of je kan regelen dat je 1 persoonskamer krijgt.

      Als je graag wilt borstvoeden, schijnt het beter te zijn geen speen te geven. Als de zusters dat wel willen en er anders niet op willen passen maar je laten aanleggen (vanwege huilen), kun je vragen wat voor speen het is, er zijn namelijk spenen meer geschikt voor borstvoeding. Van normale gaan ze slechter aanliggen.

      En als je vaste voeding gaat geven, schijnt ijzer-rijk belangrijk te zijn wegens ijzertekort bij babies (weinig aanwezig in de borstvoeding). Wij gaven eerst wortel (valt vaak in de smaak omdat het zoet is) en daarna knolselderij en de onze vond het heerlijk.

      Verwijderen
    2. Er was mij inderdaad al vertelt dat een thuisbevalling hier eigenlijk niet mogelijk is. Dat vind ik moeilijk te accepteren en zal nog even extra rondvragen, daarnaast zal ik (zoals boven vermeld) bij de ziekenhuizen kijken/navragen wat hun beleid is zodat ik niet pas bij de bevalling ergens zit waar ik mij niet goed voel.

      Ik heb inderdaad gehoord dat Meppen alles heeft. Ik begreep dat dit bij Papenburg ook zo is? Ik zal het nog even navragen, heb het geluk dat mijn ene buurvrouw kinderzuster is en de andere heeft 50 jaar als Hebamme gewerkt.

      Ik heb inderdaad ook wel eens gehoord van tepel-speenverwarring. Ik ben er eigenlijk niet uit of ik wel wil dat mijn baby een speen krijgt, het is toch een raar stuk plastic dat moet vast anders kunnen.

      Wat de voeding komt dat weer heel leuk overeen met de bovengenoemde rapley methode :)

      Verwijderen
  16. Ik heb ooit alle adviezen van oma, moeder en consultatiebureau(van vijftig jaar terug tot nu) naast elkaar gelegd...en er bleken weinig overeenkomsten.
    Geen peutermelk vroeger, geen potjesvoeding toen, en tegenwoordig is een korstje brood weer niet in beeld, moet minstens een KapiteinKoek zijn...affijn, voor mij reden om adviezen ook al komen ze van officiële instanties naast me neer te leggen.
    In het begin heeft jullie baby borstvoeding nodig, rust en verschoning...en vooral liefde, de rest leren jullie wel.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk inderdaad dat de adviezen flink uit elkaar kunnen lopen. Maar ik weet van mijn moeder dat wij in grote lijnen gelijk denken, dus zelfs als zij nog wat 'oude ideeën' er op na zou houden dan zou ik nog liever naar haar luisteren dan naar een instantie als het consultatiebureau.
      Maar een ding is zeker, ik zal niets doen wat echt tegen mijn gevoel in gaat maakt niet uit wie het zegt :)

      Verwijderen
  17. Je kunt je nog zo goed voorbereiden en inlezen en voorstellingen gaan maken. Uiteindelijk loopt het toch altijd anders dan je zelf denkt. Hier verschillende bevallings cursussen gevolgd en uiteindelijk er niks aan gehad omdat ik een keizersnede kreeg. hetzelfde met mezelf inlezen en voorlichtingen over borstvoeding, ik bleek niet voldoende melk te hebben waardoor we alsnog over moesten op kunstvoeding. Zoonlief was een zeer makkelijke baby, huilde alleen als hij honger had en dronk zich altijd vol. Waardoor hij vanaf de tweede week al de hele nacht doorsliep. Toch vond ik het zelf emotioneel zeer zwaar.
    Het enige wat ik je mee wil geven is dat je van elke minuut van de zwangerschap moet genieten want voor je het weet is het voorbij en zul je al dat geschopt in je buik gaan missen.
    misschien een kleine praktische tip. Ik vond het heerlijk om zelf tijdens de zwangerschap te liggen op een voedingkussen. het gaf me altijd een geborgen gevoel. Daarnaast als het kindje er is is het boek " oei ik groei" erg informatief

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik had graag willen weten dat borstvoeding niet vanzelf gaat.
    Dat had ik me niet gerealiseerd. Ik had achteraf me graag al willen inlezen. Mss was het dan makkelijker gegaan. Nu heb ik 6 maand gekolfd. Dus lees je in en zoek alvast het nr van een lactatiedeskundige (als je bv wilt geven 😉 )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb inderdaad al begrepen dat dat niet altijd vanzelf gaat, mijn moeder had ook wisselende ervaringen bij beide zwangerschappen. Gelukkig kan je tegenwoordig hulp daarbij krijgen want het is iets wat ik heel graag wil!

      Verwijderen
  19. Een argument om de navelstreng eerst rustig te laten uitkloppen voordat hij wordt doorgeknipt is dat de baby dan nog kan profiteren van de extra zuurstof en voedingsstoffen. Als er geen medische reden is om de navelstreng snel door te knippen vind ik er wel wat voor te zeggen. Waarom zou je dat zo haasten?

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mijn kleine is vandaag precies 7 weken. Dit zijn mijn tips:
    Laat he goed verzorgen in de kraamweek. Daar is je kraamhulp voor! Klikt het niet, bel meteen zodat je de volgende dag een ander krijgt.
    Doe het rustig aan. Je lichaam moet echt herstellen.
    Er zijn veel facebook groepen waar je tips kan vragen (bijv over borstvoeding, dragen, samen slapen, wasbaar luieren). Heel fijn om s nachts daar tips vandaan te halen.
    Babies willen vooral de eerste weken bij mama en papa zijn. Dus het is niet raar als je baby de halve nacht op je ligt te slapen...
    Om die reden is een draagdoek echt onmisbaar en een life saver!
    Probeer smiddags te slapen als de kleine slaapt.
    Bedenk hoeveel bezoek je aan kan. Het is niet onbeleefd om mensen te vragen een paar weekjes later te komen.
    Het is normaal dat je op een gegeven moment om onverklaarbare reden heel hard moet huilen.
    Anijs helpt bij productie van borstvoeding. Eet daarom veel beschuit met muisjes.
    Vrouwenmantelthee zorgt ervoor dat je baarmoeder weer zakt en krimpt.
    Framboosbladthee helpt bij een voorspoedige bevalling en minder bloedverlies.
    Neem alle hulp aan die je kan krijgen. Vooral als dat betekent dat je kan slapen.
    Knuffel zoveel mogelijk met je baby, ze worden zo snel groot! ;-)
    Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je tips!
      Helaas is er hier in Duitsland geen kraamhulp maar ik verwacht dat Maarten rond die tijd ook thuis is, zeker voor een paar weken. Dus waarschijnlijk kan hij mij wel een beetje verzorgen en verwennen :)

      Draagdoek wil ik inderdaad ook veel gebruiken, ik hoop er nog een (tweedehands) voor een zacht prijsje op de kop te kunnen tikken. Nog een paar maanden te gaan dus dat moet vast lukken!

      Verwijderen
  21. Ik was net zestien jaar toen ik beviel van mijn dochter. ik woonde nog thuis, dus ik had mijn moeder voor raad en daad. Toen ze 10 maanden oud was ging ik op kamers wonen met de kleine. Ik had het boek van Dr. Spock (destijds de vraagbaak voor aanstaande en nieuwe ouders) van voor tot achter gelezen en ik had nog een boek speciaal voor gezondheidsissues. Later hoorde ik van een vriendin die als wijkverpleegkundige ging werken dat ik het vergeleken met sommige andere (lees oudere) moeders prima had gedaan. Mijn dochter is nu 40 en zelf moeder. En raad eens bij wie ze aanklopt als ze het even niet meer weet...? Maak je geen zorgen. Als ik het zo jong al kon, zul jij het vast ook prima doen! Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Knap hoor! Ik weet niet of ik het op die leeftijd gekund had. Fijn dat je dochter bij je aan kan kloppen.

      Verwijderen
  22. Ik zou je willen meegeven dat baby'tjes veel kunnen huilen. Iedereen doet altijd alsof het een grote roze wolk is maar dat is het niet. Ik had alleen maar roze wolk verhalen gehoord van iedereen en toen mijn oudste geboren werd dacht ik dat zij wat mankeerde en dat ik geen goede moeder was omdat ze zoveel huilde. Nu hoor (en zie) ik dit van veel meer jonge moeders ;) Borstvoeding kolven zodat papa er ook 'snachts af en toe uit kan. Speen/tepel verwarring is onzin wat mijn kinderen betreft iig. Als je er op voorbereidt bent kan het alleen maar meevallen. Daarnaast inderdaad 'vestmodel' rompertjes/truitjes voor de eerste tijd want het is een heel gefriemel om een gewone trui/romper aan te krijgen.Vaccinaties: lees je goed in of je het (zo vroeg al) nodig vindt en doe ze als mogelijk één voor één. In NL krijgen baby's van 8 weken een cocktail van 2 prikken tegelijk met 4 of 5 verschillende ziektes. Dat is een flinke belasting voor het afweersysteem lijkt me. En vooral: Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Maak het jezelf niet te moeilijk ;) Het is misschien niet altijd een roze wolk maar dit wordt een heel bijzondere tijd in je leven, alles wordt anders ook al blijft veel hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie! Wat betreft het huilen, daar ga ik wel een beetje vanuit. Ik heb (gelukkig?) helemaal geen roze wolk idee, misschien eerder te negatief maar dan kan het alleen maar meevallen :)

      Verwijderen
  23. Wat veel adviezen, leuk! Nou nog een dingetje dan. Wat ik echt graag had willen beseffen. Dat JIJ het als vrouw moet doen. Klinkt zo mooi, samen een kind krijgen, maar vooral het krijgen en de eerste tijd als je borstvoeding geeft zijn voor moeders rekenning. Ookal geeft de vader een fles, jij produceert en kolft en bent door je verlof toch het meeste bezig met de verzorging. Heel iets moois en natuurlijks en een grote eer. Maar vooral de eerste tijd bij nummer 1 wilde dat nog wel eens moeilijk zijn voor mijn 'wij zijn gelijk' gevoel en gedachte 'wij doen het samen'. Gelukkig kon ik me er vrij snel overheen zetten, maar ik had me op dat gevoel totaal niet voorbereid. Ik zeg niet dat dat voor iedereen geldt maar in mijn geval dus wel. Gelukkig is het allemaal goed gekomen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen