donderdag 22 januari 2015

Een cadeau voor onszelf

Wij hebben onszelf een leuk cadeau gedaan, wij hebben wat led-lampen gekocht! Op veel plekken in huis hadden wij al spaarlampen maar wij waren niet overal tevreden met het licht. Ook hadden wij op sommige plekken nog gloeilampen, zoals ergens achter in de schuur. Doordat wij nu op de plekken waar wij er veel gebruik van maken de led-lampen hebben kunnen de (oude) spaarlampen verplaatst worden naar plekken waar eerst nog een gloeilamp hing.


De grootste winst hebben wij behaald in de werkkamer van Maarten. Hier hingen drie grote TL-Bakken van ieder 38 watt, samen dus meer dan 100 watt. Wij hebben hier nu 3 led-lampen hangen van samen 30 watt. Het licht is goed toereikend voor de ruimte en het bespaart dus veel stroom, zeker omdat Maarten hier dagelijks een paar uur het licht gebruikt. Natuurlijk is de besparing op de stroomrekening niet groot, omdat je (normaal gesproken) maar een relatief klein deel van je verbruik gebruikt voor verlichting. Maar ook hier geld, alle beetjes helpen!

Ik ben echt heel tevreden met het licht van de huidige led-lampen, ze geven veel licht voor weinig stroom. Daarnaast heb je direct licht (zonder opwarmtijd) en is het licht van een mooie kleur. Wat dat betreft zijn de led-lampen volgens mij echt wel een beetje uit de kinderschoenen gekomen.
Ik ben benieuwd heb jij al (veel) led-lampen in huis??

16 opmerkingen:

 1. Wat een romantisch cadeau. Haha nee hoor grapje mooie besparing.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier nog geen ledlampen. De andere lampen willen niet stuk gaan..haha.
  Maar als we eens nieuwe moeten kopen dan worden het ook ledlampen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt net als, de oude vriezer houden tot die stuk is en dan pas vervangen voor een energiezuinige. Bereken eens wat het je kost om ledlampen te kopen en wat je energieverbruik kost als je de oude lampen laat hangen.

   Verwijderen
  2. Dat zal nog wel meevallen, het zijn spaarlampen, geen gloeilampen.

   Verwijderen
 3. Wij hebben dat een paar weken geleden gedaan.Ledlampen gekocht. Sommige spaarlampen waren al heel oud. Toch wilde de kringloopwinkel ze wel hebben. En zijn er misschien nu mensen,die de oude knolllen van ons in een schuurtje hebben hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben de afgelopen jaren in meerder etappes vrijwel alle lampen vervangen door ledlampen. Ik ben ook erg tevreden over het licht en het feit dat er geen 'opwarmtijd' is. En niet dat geknipper als je een tl-buis aan doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zozo jullie houden van veel licht :) Hier is 300/350 Lm voldoende en dan kom je met 2,5 a 3 Watt een eind. Hier in het hele huis hangt net over de 30 Watt aan ledlampen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook een paar minder felle lampen maar op sommige plekken is goed licht erg handig :)

   Verwijderen
 6. Overal led-lampen en ook mooie plafonieres en panelen die speciaal voor ledlampjes zitten er veel in en geven heel veel licht. We hebben ze ook te koop

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben een paar jaar geleden de bestaande halogeenspots en bijhorende armaturen in het plafond van de keuken vervangen door andere armaturen én ledspots. In de 'donkere' periode brandt het licht in de keuken vrij veel. Het was wel een vrij grote investering aangezien het om 24 lichtpunten ging.
  In zowel living als salon hebben we ouderwetse lusters hangen waar al jaren spaarkaarslampen in zaten. Die spaarlampen hebben we dan ook vervangen door ledvlamlampen.
  Aangezien ik elke week de meterstand van elektriciteit, gas en water noteer, kon ik heel goed het elektriciteitsverbruik vergelijken van 'voor' en 'na' de ingebruikname van de ledlampen. Ik moet zeggen dat ik toch wel een minderverbruik opmerkte, wat we natuurlijk hoopten aangezien we toch de investering deden om over te schakelen op leds.
  Wij zijn tevreden over het licht zelf en over de snelheid waarmee de lampen licht geven want dat is een enorm verschil tov spaarlampen.
  Het enige wat me een beetje stoort in de ledspots in de keuken is dat er af en toe een led is die 'flitst'. Aanvankelijk was dat altijd dezelfde led maar na een tijdje waren er ook andere die af en toe flitsten. Soms gaan er dagen voorbij dat er geen enkel ledje flitst, andere dagen flitst er eentje wel maar dat duurt absoluut niet lang en gelukkig is het altijd maar eentje terzelfdertijd. Ik heb al opgemerkt dat als er geflitst wordt, dat voorkomt kort na het aansteken van de lampen. Wat de reden van het flitsen is, weet ik niet maar het zijn enkel de ledspots waarvan er af en toe eentje flitst. De ledvlamlampen in de lusters van salon en living doen dat niet. Onze 'flitsers' zijn van het merk Philips.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb redelijk wat halogeenlampjes. Die zou ik wel willen vervangen voor LED. Een aantal kan zo, maar ik wacht toch echt tot ze kapot zijn. In de keuken een LED lamp, mooi en praktisch. Verder alles spaarlampen, die vervangen zullen worden voor LED als ze stuk gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ...leuk cadeau! Wij hebben in het woonhuis bijna overal led-lampen maar in het atelier
  TL- lampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben ookoveral waar mogelijk led lampen. Gekocht bij ikea voor +- 4 euro pstuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 80% van alle lampen zijn bij ons led lampen. Ik was wel een beetje verbaast dat je dit nu pas aan het doen was. Omdat je zo bewust bent en zo. Het was wel een beetje zoeken naar de juiste lampen kleur en watt en zo ( ik ben niet de makkelijkste is wel gebleken ) maar het is toch gelukt. Misschien nog wat tips als je niet van wit licht houd ( warm wit vind ik vaak nog steeds te wit ) dan is flame echt een goede optie. Voor 4 euro heb je die al bij de action in 3 watt en dat is echt veel licht hoor ( kan je goed een boek bij lezen ) en bij de kwantum verkopen ze ledlampjes van 0,9 watt ( daar heb ik heel lang naar gezocht ik ging bijna denken dat het niet bestond ) dit is echt perfect voor een schemerlampje ( wel vrij duur 10 euro )
  mocht je twijfelen of denken maar dat is zo gedoe begin gewoon met 2 lampen neem een van 3 watt en een van 8 watt ( of zo iets omgerekend 60 ) en kijk eens waar je ze allemaal ik kan draaien. Zo hebben wij het ook gedaan en uiteindelijk hebben we net zo lang liggen verwisselen tot bijna alles led was en we hebben geen een lamp over. En mocht je in de winkel twijfelen ( misschien dat dit voor iedereen super logisch is maar voor mij was dat het blijkbaar niet hahah ) kleine fitting bijna altijd weinig watt grote fitting bijna altijd veel watt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja hoor, alle lampen op de gelijkvloers zijn leds, bovenverdieping komt aan de beurt als de huidige stuk gaan

  BeantwoordenVerwijderen