zaterdag 27 juni 2015

De 8 opvallenste dingen op mijn Duitse loonstookje

De afgelopen week was ik zo druk met werken dat ik er niet aan toe gekomen ben om te bloggen. Om in thema te blijven leek het mij wel leuk om over werken in Duitsland te bloggen, in mijn ervaring zijn er toch een aantal verschillen tussen hoe het in Nederland gaat en hoe dat in Duitsland is. Dit stukje gaat vooral over dingen die echt opvallen in mijn arbeidsovereenkomst en op mijn loonstrookje.

1. De proeftijd is erg lang.
De standaard proeftijd in Duitsland is 6 maanden! In Nederland heb ik nog nooit een proeftijd langer dan een maand gehad. Daartegenover heb ik wel een contract voor onbepaalde tijd, dus nu ik de proeftijd doorstaan heb. In Nederland had ik toch meestal jaarcontracten.

2. De contracturen worden per maand aangegeven.
Ik heb een contract voor 151 uren per maand,  in Nederland werden mijn contracturen altijd per week aangegeven. Zo had ik een tijd lang bijvoorbeeld een 40- uur contract of een 32- uur contract, mijn huidige contract komt neer op 35 uur per week en wordt als voltijd beschouwd.

3. Er is een ziekenfonds.
Op mijn loonstrookje wordt mijn zorgverzekeringspremie ingehouden, dit is wettelijk vastgesteld op 14,6% van je brutoloon.  Daarnaast word nog een kleine bijdrage gevraagd die verschilt  per krankenkasse, maar deze komt neer op ongeveer 0,9%. Het is dus in totaal ongeveer 15,5% van je brutoloon, maar dit hoef je niet helemaal zelf te betalen. De werkgever betaald hier 7,3% van.

4. Er is kerkelijke belasting.
Als je je bij de gemeente inschrijft wordt naar je geloof gevraagd, als je je hierbij laat inschrijven als gelovig (dus rooms, evangelisch o.i.d.) dan wordt er kerkelijke belasting over je loon geheven. Dit komt neer op 8 a 9% van je loonbelastingen. Wij zijn zelf als atheïst ingeschreven bij de gemeente en betalen deze belasting hierdoor dus niet.

5. Er is geen 8% vakantiegeld.
Hier in Duitsland kennen ze wel vakantiegeld, maar het is meer "zakgeld". Zo krijg ik een royale
€ 150,- bruto, wat waarschijnlijk neer komt op ongeveer € 100,- netto.

6. Er is kerstgeld.
Rond de kerst krijg ik een bonus, dit is (in mijn geval) weer € 150,- bruto.

7. Het aantal vakantiedagen is anders.
Mijn contract begint met 24 vakantiedagen per jaar, maar elk jaar dat ik bij mijn huidige werkgever werk krijg ik er een dag bij totdat ik bij 30 dagen ben. In Nederland had ik gewoon 24 dagen en dat bleef dan altijd gelijk, dit is voor mij dus een verbetering.

8. Ik krijg geen reiskostenvergoeding
In Nederland kreeg ik van mijn werkgever € 0,19 per gereden kilometer, hier kwam ik (met mijn goedkope autootje) ruimschoots mee uit. Hier in Duitsland krijg ik van mijn werkgever geen reiskostenvergoeding, maar kan ik mijn reiskosten van de belasting aftrekken. Ik kan hiervoor € 0,30 per enkele reis aftrekken en krijg hierdoor toch nog een deel terug.


Voordat ik hierheen verhuisde wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten op de Duitse arbeitsmarkt. Ik had wel hier en daar gehoord dat de lonen hier lager liggen en ik wist natuurlijk van het ziekenfonds maar toen ik voor de eerste keer 6 maanden proeftijd kreeg krabde ik mij wel even achter de oren ;)

Toch valt het in de praktijk voor mij erg mee, ik ben er eigenlijk niet op achteruit gegaan zeker als je mee rekent dat het dagelijks leven hier goedkoper is. Ik verdien hier eigenlijk hetzelfde als ik in Nederland deed, maandelijks heb ik een vergelijkbaar bedrag netto. Het verschil is dus dat ik hiervan geen zorgverzekering meer hoef te betalen maar dat ik ook geen groot bedrag vakantiegeld krijg. Natuurlijk zal dit voor iedereen verschillen, omdat het heel erg afhankelijk is van je capaciteiten, opleiding, ervaring, kennis van de Duitse taal, branche waarin je werkt en zeker ook de regio waarin je woont. Maar voor mij heeft het in elk geval heel goed uitgepakt!

7 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je het zo ontleed hebt! Dit lijkt precies op mijn Oostenrijkse loonstrookje van een paar jaar geleden, alleen kreeg ik geen kerstbonus ;) En er werd geen kerkbelasting gevraagd, want je betaalde gewoon aan de kerk als je er heen ging. Ontzettend leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je hier een blog van over gemaakt hebt. Ik heb al vaker geschreven dat emigreren naar Duitsland voor ons een optie is. Al zal dat in ons geval waarschijnlijk gebeuren als mijn man eerder wil stoppen met werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. betaal je in D ook geen verplicht bedrag aan kijk& luistergeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat betaal je wel maar dat gaat niet van je loonstrookje. De kosten hiervan zijn namelijk per huishouden en daarom krijg je hiervoor een aparte rekening.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Vind dat voor de kerk trouwens wel erg vreemd. Je wordt eigenlijk er gewoon voor verplicht als je zegt dat je christen bent.

   Verwijderen
  2. Klopt, en de meeste Duitsers betalen die belasting ook omdat ze het gewend zijn. Maar als buitenlander denk je wel een keer goed na.

   Verwijderen