zaterdag 20 juni 2015

Hondenvlees, bah!

Op de site van de NOS las ik een artikel over het consumeren van hondenvlees in China. He bah, wat zijn die chinezen toch barbaars en onopgevoed! Hoe durven zij deze lieve dieren eten?
Dat is toch niet normaal?? Laat ze een voorbeeld nemen aan de beschaafde westerse wereld, iedereen weet toch dat honden en katten huisdieren zijn? Kippen, varkens en koeien moet je eten, zoals elk ander beschaafd mens. En die bereid je niet op staat in een marktkraampje, nee joh!
Dat moet lekker hygiƫnisch gebeuren in een fabriek, zo doen beschaafd mensen dat. Pfff die Chinezen snappen er ook weer helemaal niets van.

Of wacht... misschien snappen wij er wel niets van. Misschien moeten wij eens beseffen dat sommige mensen een andere cultuur hebben. Misschien moeten wij eens naar onszelf kijken voordat wij met het vingertje wijzen naar anderen. En als wij dan echt zo begaan zijn met dierenleed, misschien moeten wij dan eens in ons eigen leven kijken naar wat wij dieren aandoen.

Nu wil ik niemand vertellen dat ze geen vlees moeten eten, dat moet je zelf weten. Het enige wat ik wil aanbevelen is dat je (indien budgettechnisch mogelijk) kijkt naar de duurzaamheid van het vlees. Maar het echte doel van dit stukje is dat ik van mening ben dat het hypocriet is om het leven van een hond hoger te schatten dan het leven van een kip of varken. Wij zijn allemaal levende wezens, wij hebben allemaal gevoel en wij verdienen allemaal respect. Laten wij hier in de beschaafde wereld eerst maar zorgen dat wij onze zaakjes op orde hebben voordat wij gaan wijzen naar anderen.

16 opmerkingen:

 1. Tja zal altijd wel een onderwerp blijven wat gegeten mag worden. Geen nobele/lieve dieren (hond/paard), ratten, insecten, kwallen, etc zijn dan weer vies.

  De orginele Chinese keuken is een stuk duurzamer dan de westerse. Vlees is meer een toevoeging dus de hoeveelheid vlees die gegeten wordt is veel minder. Verder wordt bijna alles gegeten, dus ook kippenvoeten, ingewanden, etc.

  Het westen zou beter naar het oosten kunnen kijken, maar helaas gebeurdt het omgekeerde en neemt daar de vleesconsumptie toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal gelijk in. Met de mensen die met een enorme schnitzel van 80 cent in hun maag lopen te toeteren dat je geen lieve hondjes mag opeten. Tja...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf eet ik (nauwelijks) vlees, maar meer omdat ik een keer een voedselvergiftiging gehad heb. Nu 'durf' ik het niet meer zo goed. Mijn vriend, een echte vleeseter, eet nu vaak ook vegetarisch, omdat hij graag met me meedoet. Mooie ontwikkeling :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Huisdieren liefhebbers in het algemeen, alsof onze levende vleesleveranciers gerust een afgrijselijk leven en slacht mogen hebben, terwijl hun troetel diertjes een jasje aankrijgen. Brrr.

  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou de commotie in de media gaat er vooral ook om dat dit hondeneetfestival nogal barbaars wordt aangepakt, dat de honden onder afgrijselijke omstandigheden aan hun eind komen.
  Ik ben het met je eens dat we niet altijd moet wijzen naar andere culturen wat je wel en niet mag eten. Maar het is helaas ook wel zo dat de Chinese eetcultuur dan misschien duurzamer is zijn zoals iemand hierboven opmerkt, er wordt ook wel anders tegen het leven en welzijn van beesten aan gekeken. Katten levend villen vanwege de vacht is een praktijk die daar gewoon voorkomt,echt afgrijselijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat onze kippen het in de kippenindustrie niet veel beter hebben. Alleen gebeurt dat allemaal achter gesloten deuren en lopen we er niet mee te koop.

   Verwijderen
  2. Klopt Jolanda maar dan zijn er hier wel nog regels waar kippenfokkers aan moeten doen, ook op het gebied van welzijn. Niet dat ik dat vlees eet. Om die reden eet ik alleen biologisch vlees.
   Tijdens dat hondeneetfestival worden de honden gewoon zo dood op straat gemept.

   Verwijderen
 6. Het is zo makkelijk om gelijk met dat beruchte wijzende vingertje klaar te staan en dan verder je ''kop in het zand '' te stoppen voor de manier waarop er in Nederland met dieren wordt omgegaan voor de vleesconsumptie. Ieder dier verdient met respect behandeld te worden , ik denk dat daar de basis ligt in iedere cultuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elke cultuur is weer anders. Ik kende een meisje,dat een biggetje opvoedde. Het beestje ging zitten,gaf een pootje en ze kon er op rijden. Tot haar vader het meenam om te slachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dieren eten en aan dierenwelzijn denken: het zal nooit samengaan. Verklaar anders maar waarom we zeer intelligente varkens eten, maar reptielen vertroetelen. En waarom slachten we liever 100000 kippen met een rotleven dan 1walvis die vrij heeft beleeft? Aan beide zit ongeveer evenveel vlees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het is ook een zeer beladen onderwerp. Veel mensen willen ook gewoon niet weten hoe hun vlees geproduceerd is, zodat zij zonder schuldgevoel kunnen eten. Toch denk ik dat wij altijd moeten streven naar verbeteren van het dierenwelzijn van de dieren die voor consumptie bestemt zijn, ook als dat betekend dat vlees dan duurder word of dat we minder vlees moeten eten.

   Verwijderen
 9. Dat ze daar honden eten vind ik een min punt, maar de manier waarop ze dat doen is iets wat totaal niet acceptabel is. Waarom moeten ze eerst geslagen worden (omdat men dan denkt dat het vlees sappige is) en levend gevild worden? Nee, dat kan echt op een ander manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk ben ik het daar ook niet mee eens, maar de trieste waarheid is dat het vlees wat bij ons in de winkel ligt ook niet diervriendelijk is. En wat dacht je van de mannelijke eendagskuikens die levend vermalen worden? Gemakshalve worden dat soort dingen vergeten omdat het bij ons niet in het zicht gebeurt, en om dan naar anderen te wijzen vind ik hypocriet.

   Verwijderen
 10. Ik hou niet van challenges, maar ik deed ooit mee (6 jaar geleden) aan ' Meet your meat' op flickr. Eet een maand lang alleen vlees dat je ook levend hebt gezien. Sinds die tijd is 2/3 van ons vlees afkomstig uit de buurt, van dieren die ik ken (en nee niet de hond van de buren). Ik zou niet meer anders willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het maakt mij niet uit welk dier met eet, ( ik eet geen vlees of vis ) zolang men het maar met respect behandelt en het zo pijnloos mogelijk dood. Vroeger aten wij koeien die we zelf hadden groot gebracht, en dat zou het enigste zijn wat ik wel zou eten dan weet ik wat ermee is gebeurd en wat voor leven het heeft gehad.

  Mensen hebben de realiteit veelal verloren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goeiemorgen,
  Stilaan ben ik veganist geworden gewoon omdat aan elk dierlijk product dierenleed kleeft. Het is walgelijk wat chinezen met de honden doen maar vissen vangen, op een hoop gooien en laten stikken is het volgens mij evenzeer. Melk drinken van koeien die hun kalfjes moeten afstaan kan ik ook niet meer enz. enz.

  BeantwoordenVerwijderen