donderdag 11 juni 2015

Vlierbloesemsiroop

Het is weer zo ver, de vlieren bloeien en dat betekend dat het weer tijd is voor vlierbloesemsiroop. Nadat ik vorig jaar voor het eerst vlierbloesemsiroop maakte heb ik naar dit moment uitgekeken, want dit is verreweg een van de lekkerste siropen die ik ooit geproefd heb! 

Ik vind zo'n pot met bloesem er zo vrolijk uit zien!
 Ik heb het idee dat de vlieren wat later bloeiden dit jaar, vorig jaar had ik eind mei mijn eerste partij al klaar. Dit jaar ga ik minimaal 2 partijen maken, misschien meer als ik nog tijd over heb. De siroop is zo lekker tropisch en fris, heerlijk om gewoon een vleugje in een glas ijskoud water te schenken. Net weer eens wat anders dan water of thee, een verwenmomentje.

Het voordeel van het recept is dat je het niet alles in een keer hoeft te doen, nadat je de bloemen in het suikerwater hebt gezet moet je een paar dagen wachten voordat je verder gaat. In mijn drukke schema komt dat mooi uit!  Ik heb het hele jaar flessen bewaart, vooral van tomatenketchup die hebben een mooie maat voor aanmaaklimonade. Glazen flessen heb je echt nooit genoeg :) Ik heb de bloemen nu staan trekken in mijn koude kamer en komende zaterdag maak ik er siroop van, wellicht pluk ik daarna gelijk nog een keer een flinke hoeveelheid bloemenschermen voor de tweede partij. Wij hebben gelukkig genoeg vlieren op ons terrein staan! Ik geniet weer met volle teugen hier!

7 opmerkingen:

 1. ...ook ik heb vorig jaar veel vlierbessensiroop en gelei gemaakt! Net als jij vind ik het heerlijk verfrissende limonade! Dit jaar ben ik niet thuis in Nederland dus helaas.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Glazen potten staan genoeg in de schuur te wachten, maar zelf de siroop maken , daar zijn we nog niet aan toegekomen. Zal het toch eens een gokje wagen. Je schrijft er zo mooi over dat het lekker is.. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig, ik heb het vorig jaar ook voor het eerst gemaakt en wacht nu ook op de eerste bloesem. Hier al wel knopjes, maar nog niet open, dus nog even geduld...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is echt later dit jaar, tis ook veel frisser dan normaal geweest.
  Ik maakte vroeger ook deze siroop en de kinderen lusten het altijd wel. Ik dronk het het liefst in de winter met heet water. Dan word je er heerlijk warm van en het schijnt ook nog goed te zijn bij verkoudheid en keelpijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk blog heb je, lees al een poosje. Jullie liggen ongeveer vijf jaar voor op ons schema qua plannen en uitvoeren, van waarlijk bijna elke stap. Zelfs de bloesemsiroop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen! Ik hoop dat het voor jullie net zo goed uitpakt als het voor ons doet!

   Verwijderen