zaterdag 6 juni 2015

Hoe bevalt de zelfgemaakte Shampoo bar?

Op 27 januari schreef ik over mijn zelfgemaakte Shampoo bars. De maakte ik om een voordelige en milieu-(en mens) vriendelijke optie te hebben om onze haren te wassen. Vanaf eind januari hebben wij de bars in gebruik en de eerste bar is inmiddels bijna op, nu kan ik beter schatten hoe lang je er mee doet. Met twee personen doen wij dus ongeveer 5 maanden met een zelfgemaakte shampoobar van 95 gram, in je eentje zou dat neerkomen op ongeveer 10 maanden. Wij wassen onze haren beide ongeveer 2 keer per week, ik heb lang haar en Maarten heeft kort haar.


De shampoo zelf bevalt heel erg goed. Ik koos voor een recept dat niet overdreven verzorgend is (omdat Maarten graag squeeky schone haren heeft) en de shampoo is precies wat wij hoopten. Het schuimt heel erg goed, het ruikt lekker neutraal, is goed te doseren, en de bar is hard en valt niet uit elkaar, ook niet als hij bijna op is. Ik heb normaal een heel gevoelige hoofdhuid (ook met eczeem) en heb met deze shampoo nergens last van, een verademing!

In januari maakte ik 7 shampoo bars van (gemiddeld) 95 gram per stuk, voor deze bars gaf ik € 26,80 aan ingrediënten uit (ik kocht voornamelijk biologische producten). Een deel ingrediënten heb zelfs ik nog over, maar ik reken het mee omdat ik het er speciaal voor gekocht heb. De bars kosten per stuk dus € 3,83. Nu kan ik erbij zeggen dat een persoon met kort tot halflang haar, die zijn/haar haren om de dag wast waarschijnlijk bijna een jaar met een shampoo bar zal doen. In ons geval kunnen wij samen met de resterende 6 bars waarschijnlijk nog 2,5 jaar onze haren wassen, niet slecht!

Voor de liefhebber, hier het recept wat ik gebruikte:
50 gram Sheabutter
50 gram Hennep olie
185 gram Kokosolie
50 gram Avocado olie
50 gram Wonderolie/ Castorolie
65 gram Cacaoboter
50 gram Bijenwas

Daarbij gebruikte ik 69 gram natriumhydroxide (gootsteenontstopper) en 15 gram geurolie (jasmijn)

Voor uitleg over hoe je zeep maakt (koude methode) kan je het beste dit filmpje bekijken, ik vond dit erg duidelijk (hoewel de kwaliteit wat te wensen over laat). Het was voor mij de eerste keer dat ik zelf zeep maakte, maar ik vond het reuze meevallen!

14 opmerkingen:

 1. dit alles klinkt goed!
  kun je deze zeep ook voor je lichaam gebruiken of zitten er stoffen in die slecht voor de huid zijn?
  zelf vind ik het prettig en gemakkelijk om maar met 1 stuk zeep te werken , dus en voor het haar en voor de huid.
  groet, Nicol.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is de functie van de 'gootsteenontstopper' die je in je zelfgemaakte shampoo bar gebruikt ? Ik kan me niet voorstellen dat gootsteenontstopper kan beschouwd worden als een gezond ingrediënt om shampoo mee te maken..... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals Jannie hier onder schrijft, is loog nodig om zeep te maken. Je zou het eventueel ook van hout as kunnen maken, dat wil ik nog eens proberen. Maar dat zou op hetzelfde neerkomen.

   Verwijderen
 3. Het laten reageren van vetten met loog levert de zeep op. Het loog verdwijnt . Dat is chemie. Zonder loog geen zeep zie ook http://es-factory.nl/blog/2011/11/een-beetje-chemie-in-de-keuken-kan-geen-kwaad/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gootsteenontstopper is natronloog

  BeantwoordenVerwijderen
 5. helemaal geen shampoo gebruiken, dat is wat mij uitstekend bevalt.
  Groet,
  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik ook een tijd gedaan, dan gebruik ik alleen zuiveringszout en azijn. Maar het wisselt bij mij een beetje, soms was ik een keer per week met zeep en een tweede keer met zuiveringszout. Ligt er een beetje aan.

   Verwijderen
 6. Oh ik wil dat nog steeds een keer doen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hij is goed gelukt ! maakt zacht ook gezicht , door de cacao boter
  Heel fijn voor de slechte voeten
  Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoeveel water gebruik je bij de 69 g natriumhydroxide?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi!
  Ik heb de shampoo nét gemaakt (en dan met rozenolie - heerlijk).
  Klopt het dat de zeep heel snel klaar is met de staafmixer? Ik ben er maar 2 minuten doorheen gegaan en toen was het al zo dik dat je het moest scheppen ipv schenken.
  En hoe lang moet ik de zeep laten rijpen? Is 3 weken genoeg?
  Ik hoop dat ik straks kan genieten van een heerlijke zelfgemaakte shampoobar!
  Bedankt voor je recept!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat kan goed kloppen. Het is al weer een tijdje geleden voor mij.

   Ik ga toevallig binnenkort weer aan de slag omdat onze bars nu eindelijk bijna op zijn :)

   Wat rijpen betreft, ik heb ze 4 weken gerijpt en tussentijds 1x omgedraaid.

   Verwijderen