dinsdag 2 juni 2015

Hoe het met de hommels zit

Er is ons inmiddels meer duidelijk geworden over de hommels. Nu het plexiglas in de kas zit en wij er af en toe in zitten tijdens het klussen valt het op hoe veel hommels er zijn en wat de doen. Er zit duidelijk een nest, een klein gaatje in de grond waar de hommels in verdwijnen. Je ziet duidelijk dat ze er met hun pootjes vol stuifmeel in gaan en dat ze er weer uit vertrekken met schone pootjes.


Naast het gaatje is er bijna niets van te zien, het nest is vast groot en lijkt dieper te zitten. Als je er wat langer bij zit zie je de ene na de andere hommel in het gat verdwijnen. Wat ik zo bijzonder vind aan hommels is dat ze zo rustig en tolerant zijn. Ze lijken zich in het geheel niets aan te trekken van ons, zelfs als wij naast het nest zitten vliegen ze gewoon om ons heen. Volgens mij moet er heel wat gebeuren voordat een hommel zal steken (en dat is maar goed ook).


Het effect van meerdere hommels in de kas is ook heel leuk, het maakt een enorme herrie door de akoestiek van de kas. Twee hommels zijn al genoeg om flink wat decibel te veroorzaken, zeker omdat het ze even duurt voordat ze het raampje gevonden hebben en hun weg naar buiten voortzetten. Speciaal voor onze kleine vrienden houden wij standaard een raampje open, zodat zij gewoon lekker hun gang kunnen gaan. En dat lijkt gelukkig prima te werken.


Een groot voordeel is dat wij dit jaar geen enkele moeite hoeven te doen om onze tomaten bestoven te krijgen, ik denk dat menig bio-tuinder jaloers zal zijn op onze kas met hommelnest erin! Het nest is eigenlijk in het nog te komen pad geplaatst maar dankzij Maarten zijn goede idee zullen de hommels en hun nest veilig blijven. Wij plaatsten een klein stuk brede pijp over het gat en maken het pad er omheen. Hommels blij, wij blij. De kas is nu bijna af, nog even en dan kunnen wij van start!

2 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Weet je dat er in Uelsen (daar wonen jullie toch in de buurt?) een kringloopwinkel is?

  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet, maar Uelsen is meer dan een uur rijden bij ons vandaan. Als ik naar een kringloop ga dan ga ik naar Emmen of Winschoten, dat is dichterbij. Maar bedankt voor de tip!

   Verwijderen