dinsdag 23 juni 2015

Onze bessenstuiken beschermen

Toen wij hier kwamen wonen stonden er in de tuin al verschillende bessenstruiken, onder andere aalbessen, blauwe bessen en kruisbessen. De struiken waren niet goed verzorgd en het eerste jaar was de oogst matig, daarom snoeide ik ze vorig jaar. Daar kunnen wij dit jaar pas echt goed de vruchten van plukken, tenminste als de vogels wat voor ons over houden.


Omdat ik het niet aan kans wil over laten (ik heb de ervaring dat er dan niks voor ons over blijft) besloot ik dit jaar netten over de bessen te hangen. De vraag was hoe, want de bessenstruiken staan op een stuk van ongeveer 10 meter bij 1,5 meter en dan nog een paar verdeeld aan de overkant. Gelukkig heb ik Maarten want hij had weer een geniaal plan bedacht :)


Hij vond deze oude waterleidingen, die lagen in een schuur. Waarschijnlijk zijn het de oude uit ons huis. Het zijn mooie lange stukken ijzer. Hij maakte er een stellage mee om een net over te spannen. Onder deze stellage staan nu 3 bessen stuiken, een mooi begin! Ik heb hier 4 kleinere netten voor gebruikt, aan een kant kan het net makkelijk omhoog door de stenen weg te halen. Dus ik kan er makkelijk bij om te plukken. Ha 1-0 voor de mensen :)


Ik ben hier echt heel blij mee! Bessen zijn behoorlijk duur, zeker biologische en beter dan dit wordt het niet! Heerlijk! Ik wil dit jaar in elk geval nog twee andere struiken beschermen tegen vogels, zodat wij in elk geval redelijk wat van onze bessen kunnen oogsten. Ik hou van zomerfruit!!

9 opmerkingen:

 1. Eet zelf smakelijk. Hier ook een bessennet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bedacht! Mijn ouders hebben 1 enorme struik in de tuin en die wordt elk jaar groter. Inmiddels doen ze er geen net meer over, want er valt niet tegenop te eten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goede oplossing! Bessen zijn zeker duur, goed dat je ze zo goed beschermt. Slimme oplossing en de vogels kunnen er in ieder geval niet meer bij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat heb je slim gedaan! Het lijkt bijna wel een voetbal doel.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie oplossing en nou hoef je ook niet zo bang te zijn dat de vogels in de netten verstrikt raken ,Een idee om te onthouden .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zelf ben niet zo voor netten i.v.m. de vogels die er met de pootjes in kunnen blijven hangen.Als de struiken op vaste plaatsen blijven staan zou je ook kunnen overwegen om een soort kas van aluminium gaas te maken.Dan wel op een sta-hoogte met een deur.Kun je er zelf beter bij.
  Trouwens bij ons op de tuin waar ook fruitstruiken staan zag ik vorig jaar op een avond familie muis de bessenstruiken inklimmen.Had ik nooit gedacht,maar bij de rozenbottels doen ze het ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben niet zo'n net en tot nu toe gelukkig niet nodig (even afkloppen) ! Ik maak er jam van voor vriendlief :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helaas moeten we dit jaar overleven met minder bessen. Familie Merel is langs gekomen hebben de laatste aalbessen opgegeten. Ik heb alleen nog een paar kruisbessen, frambozen en een flinke lading bramen in de knop.
  Volgend jaar zal ik een net gebruiken. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Slim gedaan, mooie oplossing! Bij ons zijn de vogels ons te slim af geweest. Ik had het net te dicht op de struik hangen, waardoor ze, eigenwijs als ze zijn, gewoon via het net de besjes op hebben gegeten. Volgend jaar toch maar anders aanpakken!

  BeantwoordenVerwijderen