vrijdag 12 juni 2015

De Belastingteruggave is binnen!

Net voor 1 mei had ik onze belastingaangifte klaar en verstuurd naar het Finanzamt. Dit was de eerste keer dat ik de aangifte deed in Duitsland en ik vond het erg leuk om te doen en om alles uit te zoeken. Eerder schreef ik al een stukje over onze aftrekposten, wij kwamen op een totaal van ruim € 9.000,- aan aftrekposten! Ik verwachtte hierdoor een bedrag van € 1.800,- terug te krijgen. 

Een samenvatting:
Wij hebben samen over 2014 € 20.291,- bruto verdient uit loon
Maarten heeft nog een uitkering gehad van € 5.100,- in totaal
Over dit alles is € 2.409,- ingehouden aan loonbelasting.

Maar door onze aftrekposten gaat ons inkomen 'omlaag' naar € 12.270
Hierdoor hoeven wij maar € 73,- aan loonbelasting te betalen.
Het bedrag wat wij terugkrijgen komt daardoor op € 2.336,-!!

De teruggave is dus ruim € 500,- meer dan ik verwachtte, dat is lekker! Het geld is hier natuurlijk meer dan welkom (ook al is het een sigaar uit eigen doos) en wij hebben het als volgt verdeeld:

€ 1.700,- gaat in het potje voor woningverbeteringen
€ 480,- gaat naar de buffer, zodat deze aan het eind van het jaar op € 10.000,- komt
€ 75,- gaat extra in het potje voor autokosten en afschrijving
€ 20,- gaat extra in het potje voor scooter kosten en afschrijving
€ 60,- gaat extra in het potje voor het vervangen van ramen indien nodig

Altijd lekker zo'n meevaller! Mijn salaris was ook weer gestort dus ik had gelijk een grote som geld te verdelen. Wat ik ook heel bijzonder vind is dat wij dus over heel 2014 met twee man slechts € 73,- aan loonbelasting betaald hebben! Natuurlijk hadden wij ook een laag salaris, maar het is echt een bijzonder laag bedrag. Ik ben heel benieuwd hoe dat voor 2015 uit gaat pakken. En jij.. heb jij nog geld teruggekregen van de belasting? En zo ja, wat doe jij er mee?

7 opmerkingen:

 1. Wat fijn zeg dat je nog meer terug krijgt zelfs dan je verwachtte!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas, wat jullie terug krijgen moet ik betalen. Ik wist het wel maar toch valt het een beetje tegen. Ook een sigaar uit eigen doos, maar dan anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat was echt een klein inkomen in 2014, zeker als je ziet wat jullie allemaal gedaan hebben!

  Ik krijg niks terug, maar dat wist je misschien al.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ons inkomen was zeker heel erg laag, wij waren beide werkloos van januari tot mei van 2014. In die periode had ik helemaal geen inkomen. Toen wij begonnen met werken kregen wij in eerste instantie ook een lager salaris.

   Ik vind het ook verwonderlijk wat wij nog allemaal hebben kunnen doen van dat geld. Het begin van het jaar was erg zwaar maar later is het steeds beter en beter geworden. Nu hebben wij het echt goed!

   Verwijderen
 4. Bij ons is het naar de buffer gegaan want die is nu wat lager dan we willen. Dat ie lager is komt doordat we meer extra aflossen op de hypotheek en we hebben zonnepanelen laten plaatsen. We gaan niet op vakantie dit jaar, dat geld is ook als extra aflossing gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zit nog in de ontkenningsfase moet de aangifte nog doen maar verwacht een bedrag van meer dan 6000 euro terug ook een sigaar uit eigen doos omdat we onze hypotheekrenteaftrek per jaar laten uitbetalen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. komende week krijg ik 2500 euro (niet terug, maar toe.. dankzij zakelijke aangifte) man moet heleaas nog 400 euro nabetalen en de boekhouder kost voor zn werk ook nog 200 euro, dus we houden netto 1900 euro over :D erg blij mee! blijft even op de tussenspaarrekening omdat we in Juli de nieuwe bank moeten betalen als die klaar is, zo hoef ik het niet heen en weer te boeken naar de spaarrekening :)

  BeantwoordenVerwijderen