woensdag 5 oktober 2016

Kleine Hypotheek-mijlpaal

Het restbedrag van onze hypotheek is momenteel € 62.734,- dat betekent dat we in de drie jaar dat we hier wonen al bijna € 30.000,- hebben afgelost (op € 700,- na). Dat is 32% van de hypotheek afbetaalt en daarmee is het huis (en de grond) voor 39% ons eigendom. Het voelt goed, het bedrag wordt kleiner en kleiner en lijkt steeds meer behapbaar.

Zonsopkomst vanuit de woonkamer

Maandelijks zetten wij geld opzij voor een extra aflossing, zodat wij in januari meteen het volledige boetevrije bedrag voor dat jaar af kunnen lossen. Zo hebben we er maximaal voordeel van. Het bedrag voor volgend jaar is al weer bijna bij elkaar gespaard. Nu is onze maximale boetevrije aflossing niet hoog, het gaat om € 4.500,- per jaar. Gelukkig hebben we een annuïteitenhypotheek en lossen we dus maandelijks standaard af, ons maandbedrag hebben we vrij hoog laten zetten zodat het in 15 jaar i.p.v. 30 jaar afgelost zou zijn.

Ons maandbedrag van € 600,- bestond toen  wij begonnen voor € 195,- aan rente en voor € 405,- aan aflossing. Inmiddels is het rentedeel nog maar € 133,- en lossen we dus € 467,- per maand af, de sneeuwbal wordt steeds groter ;)

Ons maandbedrag blijft altijd gelijk, extra aflossingen maken alleen de looptijd korter. De hypotheek zou oorspronkelijk tot mei 2028 lopen en door de extra aflossingen die we hebben gedaan hebben we de looptijd terug gebracht tot augustus 2026. Als het ons blijft lukken om jaarlijks de €4.500,- extra af te lossen zijn we in juni 2022 hypotheekvrij! Dat is al over iets minder dan 6 jaar! Dat is iets waar we heel erg naar uit kijken!

12 opmerkingen:

 1. Proficiat met deze mijlpaal! Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn. En 2022 is zo daar ;) dus een fijn vooruitzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Te gek zeg, dat doen jullie dan toch maar mooi!
  Zelf heb ik ervoor gekozen om te sparen voor een huis, ik had ook geen hypotheek kunnen krijgen. Ik heb nu het bedrag bij elkaar, maar ik zou dan ook nog kosten voor levensonderhoud hebben. Daar is geen geld voor en ik heb geen inkomenszekerheid dus durf ik niet zomaar naar Duitsland te gaan zonder daarover zekerheid te hebben.
  Wel super inspirerend jullie blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben vooraf ook een deel gespaard en zijn pas over gegaan toen de hypotheek rond was.
   Je zou kunnen overwegen om naar Duitsland te gaan en eerst te huren of te kijken op http://www.mitwohnen.org/ vooraf een voordelige woonplek en van daaruit werk te zoeken.

   Verwijderen
 3. Wat gaaf! Is iets waar wij alleen maar van kunnen dromen ;-). Jullie kiezen dus bewust voor een kortere looptijd in plaats van een lager maandbedrag. Vind ik voor ons ook een overweging waard...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig om te lezen. En weet je dan denk ik terug aan die tijd dat je voor een paar tientjes (of nog minder) in de week at...en dan neem ik mijn petje af voor jullie. Heel knap hoe jullie zo gaan voor jullie doelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopr ja €15,- per week toen, ik was het al weer bijna vergeten. Wat dat betreft staan we er nu stukken beter voor en daar zijn we heel blij mee!

   Verwijderen
 5. Ik kan mij zo goed voorstellen dat het een heerlijk gevoel geeft! De keuze om de maandlasten de maandlasten te verlagen of het verkorten van de looptijd is persoonlijk en ook afhankelijk van de hypotheekvorm. Bij een aflossingsvrije hypotheek is alleen de eerste optie mogelijk. Dat neemt niet weg dat er over denken, en er naar handelen, dit soort mooie mijlpalen oplevert. Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super hoor. Daar mogen jullie trots op zijn op zo'n jonge leeftijd. En straks lastenvrij, want 2022 is het zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Whoepie! !!! Daar is hard voor gewerkt. Goed joh. Nu het laatste stukje nog.

  BeantwoordenVerwijderen