maandag 10 oktober 2016

Opruimeritus

Ik schreef het al een beetje tussen neus en lippen door, maar ik ben helemaal in de opruim-modus. Ik had eigenlijk verwacht dat ik tijdens mijn zwangerschap de beloofde schoonmaak- en opruimwoede zou krijgen maar daarin werd ik teleurgesteld. Maar nu sinds een paar maanden krijg ik de onbedwingbare behoefte om het huis af te fikken en overnieuw te beginnen alles lekker opgeruimd en versimpeld te hebben. Ik heb nog even gedacht dat ik ongesteld moest worden (want dan was ik ook 2 dagen vreselijk poetserig) maar dat ben ik nog steeds niet dus ik weet niet precies wat het is. Misschien geeft het moederschap mij nieuw perspectief en kan ik nu dingen los laten, dat zal het zijn :)

Van rommel-laatje naar overzicht

Ik begon klein, een laatje hier en daar. Later een kastje en nog een... ik ken mijzelf, soms loop ik te hard van stapel (euh eigenlijk bijna altijd). De kleine opgeruimde plekken waren inspirerend, en ik kreeg er zin in. Er zijn spullen die ik al te lang bewaar, die ik al sinds de verhuizing (ruim 3 jaar terug) niet gebruikt heb en ik heb gewoon te veel. Ik zocht wat oud bewaard speelgoed uit en besloot dan ondanks dat ik het bijna 30 jaar bewaard had, ik het nu niet goed (lees veilig) genoeg vond voor Vera. Blijkbaar heb ik het zo lang bewaard dat mijn mening erover veranderd is. Goh, dat kan ook nog. Weer een lesje in loslaten.

Nog steeds vol maar wel netter, alle handdoeken en beddengoed

Ineens zie ik mijn huis als een verzameling met spullen, rommel, dingen die ik niet meer wil, dingen die mij in de weg staan. Niet alles, maar wel het overgrote deel. Dus tijd om iets verder te gaan. Ik zette een online advertentie voor mijn crosstrainer en roeitrainer en begon dozen te vullen voor de kringloop. Hoewel in de gang een stapel dozen staat nu, begint het echt wel op te ruimen in de andere kamers.

De crosstrainer en roeitrainer heb ik dit weekend verkocht, dat scheelt veel ruimte en gelijk weer € 250,- in mijn zak. Ik ruimde de kamer waar ze stonden verder op, heerlijk! Ook weer een stuk makkelijker schoon te maken. Sporten zal ik voortaan toch met Vera doen, lekker buiten rennen, duikelen en spelen :)

De badkamer stoorde ik mij ook zo aan, ik gebruik slechts kokosolie, zuiveringszout, kristaldeo en een scheermesje maar toch had ik veel spullen. Uit vervlogen tijden, nog twee flesjes nagellak, remover, een fles gekregen bodylotion, allemaal spullen die ik al jaren niet gebruikt heb en ook niet meer ga gebruiken. Hoe lang hou je dat? Wanneer 'mag' je dat weg doen? Het is natuurlijk zonde, want wie wil een half flesje nagellak? Ik was er eindelijk aan toe om rigoureus te zijn, en liet het meeste los. Een aantal dingen probeer ik nog een nieuw baasje voor te vinden, omdat ik weggooien echt zonde vind. Maar ík laat het gaan.
De badkamerspullen zijn dusdanig geminimaliseerd dat alles nu in een klein wandkastje past, en er kan dus een kastje weg. Dat scheelt veel ruimte én is makkelijker schoon te maken, heerlijk!

Stukje bij beetje krijg ik meer overzicht, ik ben al even globaal door mijn kledingkast gegaan en haalde daar de eerste doos met overbodige spullen uit. Onder het bed (groot bed met opslag) heb ik nog veel kleding, ik denk wel 2 a 3 vuilniszakken vol. Ik kijk er naar uit om ook daar doorheen te gaan, maar ik denk dat het wel handig is om nog even te wachten tot mijn gewicht gestabiliseerd is. Ik ben tijdens de zwangerschap 25 kilo aangekomen, hoeveel? ok ok, 25 kilo en ik had al wat overgewicht. Maar inmiddels ben ik op 2 kilo na weer op mijn oude gewicht, en ik verwacht eigenlijk dat ik daar nog wel weer onder ga (eeuwige optimist). Dus ik doe eerst alleen weg wat ik nooit meer ga dragen, maar sommige dingen bewaar ik nog iets langer.

Hier in Duitsland zijn niet veel kringloopwinkels, maar niet al te ver van ons zit een Sozialkaufhaus wat op hetzelfde neerkomt. Het is nu al zoveel dat het amper in onze kleine auto past, ik hoop dat als ik genoeg verzamel dat ze het op willen halen. Als ze meer in de buurt zaten zou ik het gelijk wegbrengen, want dat ruimt extra lekker op, maar voor nu verzamel ik het nog even. Boven heb ik ook nog flink wat spullen uit te zoeken, daar staan dingen nog sinds de verhuizing ingepakt waar ik voorheen nog geen afscheid van kon nemen. De winter lijkt mij de ideale tijd om daar eens rustig doorheen te gaan.

Iemand anders ook last van de opruimeritus?
Is het een post-zwangerschap ding?
En wat doe je met aangebroken flesjes parfum die je niet meer wil?
Heeft er iemand interesses in een groot pak gynotex?
Kan ik iemand blij maken met everyday minerals minerale poeder foundation, kleur 'buttered tan' en 'olive medium'? De verpakkingen zijn nieuw en ongeopend (dont ask).
Iemand nog tips?

18 opmerkingen:

 1. Haha, ja hoor. Zo herkenbaar, ik had het tijdens de zwangerschap maar ook zeker erna en ook echt dwangmatig. Heerlijk toch, lekker gebruik van maken om alles op te ruimen. Scheelt zo veel tijd als je weinig spullen heb en die gebruik ik veel liever om van mijn gezin en het leven te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar niet zo vreemd dus ;)
   Ik vind het ook wel prima, Ik hou wel van netjes en minimaal poetswerk!

   Verwijderen
 2. Heel herkenbaar. Sinds ik moeder ben, ben ik veel 'huishoudelijker' geworden en ook veel meer bezig met opruimen enzo. Ik denk wel eens dat het komt omdat je met een kleintje je eigen omgeving meer op orde wil hebben... een soort 'nest' gevoel, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben netuurlijk meer thuis dan ooit, dus het is ook echt mijn dagelijkse omgeving. Je maakt een goed punt.

   Verwijderen
 3. Of je bent weer zwanger misschien?

  Was dat speelgoed van jezelf wat nu zo onveilig is? Zelf heb je er toch ook veilig mee gespeeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Speelgoed van mijzelf inderdaad. Wat ik er onveilig aan vind zijn de materialen, plastic e.d.
   Dus ja, ik heb het spelen ermee overleefd maar voor Vera wil Ik toch Wat anders.

   Verwijderen
  2. En wat betreft het zwanger zijn: ooooh nee, echt niet! Daar let Ik wel op :)

   Verwijderen
 4. Tijdens het lezen van je blog ben ik direct aan de slag gegaan. En 3 dingen op marktplaats gezet die ons danig onder de voeten staan. Duimduim voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed zo! Ik zal duimen, het is echt heerlijk om zo'n sta-in-de-weg kwijt te zijn!

   Verwijderen
 5. Voor mij is een verhuizing een goede aanleiding om rigoureus op te ruimen. Tot die tijd sorteer ik af en toe wat uit wat naar de weggeefwinkel kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker een goed gelegenheid, maar dat zijn we niet meer van plan dus opruimen is het :)

   Verwijderen
 6. Waarom heb ik dat nou nooit? Lijkt me heerlijk om alles te kunnen opruimen en wegdoen. Ik vind het - ook - lastig om dingen weg te doen, maar als het dan eenmaal weg is en iemand anders is er blij mee (via de weggeefhoek bijvoorbeeld) dan geeft het me toch een goed gevoel.

  Mooie opbrengst van de fitnessapparaten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is goed dat je kritisch kijkt naar oud speelgoed. Dochter had vroeger een figuurtje van plastic om in te knijpen, een paar jaar later bleek dat er weekmakers in zaten en vooral die kleine kindjes stoppen altijd veel in hun mondje en bijten erop. Ook wat verf ed op speelgoed betreft waren de regels vroeger nog niet zo streng als nu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies daarom, de regels zijn inderdaad flink veranderd in de laatste 30 jaar.

   Een aantal dingen zijn gelukkig tijdloos, zo heb ik nog mijn knikkerverzameling waarvan een deel nog van mijn moeder geweest is :)

   Verwijderen
 8. Ik was gek genoeg de laatste dagen al bezig. Net of het ook een klein beetje door de kou komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou ik heb het niet hoor... en zoonlief is al 10 maanden.
  Ik heb wel (toen ik alles van de badkamer moest inpakken ivm verbouwen) meer dan de helft weggegooid. Zoals je zei wanneer mag je het weggooien, als het in de weg staat!
  Nu hebben we puntje bij paaltje meer opslagruimte omdat er een commode in de badkamer staat maar ach, dan leg je iets makkelijker weg =D
  Verder wil ik een hoop maar wil mijn lijf niet. Heeft helaas toch te maken met het tillen en rondsjouwen met een baby van bijna 10 kilo inmiddels. Hij kruipt niet en gaat dus ook niet zelf de trap op. Hij trekt zich wel op tot staan, dus dat scheelt vanuit de diepte van een bedje hem opvissen.
  Maar zodra hij loopt en de trap op klimt ben ik weer een stapje verder met mijn rug.. alleen als dat niet voor zijn 1e verjaardag (3 dec) is dan zit ik daarna met een klemzittende lever ivm de vordering van mijn volgende zwangerschap...
  Ach deze tropenjaren overleef ik heus wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, dus je bent weer zwanger? Gefeliciteerd!
  Kan mij voorstellen dat je dan absoluut geen puf hebt om te poetsen, lijkt me al een uitdaging om de dagen door te komen met zo'n kleine in huis. Poetsen komt later wel weer toch, nu zijn andere dingen belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is écht niet te geloven he! 7 jaar wachten op ons 2e kindje en de derde komt gewoon tussen neus en lippen door ;-) We waren er ook absoluut nog niet mee bezig.
   Maar wel fijn want zo hebben ze elkaar om te vermaken aangezien dit onze tweede generatie is :p

   Verwijderen