woensdag 26 oktober 2016

Over Tandjes

Toen wij er zaterdagavond achter kwamen dat bij Vera de eerste tandjes zijn doorgekomen verklaarde dat meteen waarom mijn tepel zo'n pijn doet. Inmiddels voelt het geven van borstvoeding een beetje als Russisch roulette of dat spelletje waarbij je je vingers in een krokodillenbek steekt.

Blijkbaar heeft ze ook bijtbehoefte en hoewel ik graag in haar behoeften voorzie, is dit toch  niet de manier die ik in gedachten had. Gelukkig hebben we een alternatief daarvoor,Veilchenwurzel ofwel Iriswortel.


Het is een (biologisch) gedroogd stuk wortel van de Iris pallida aan een klein touwtje, de wortel heeft een vreemde geur en smaak maar dat vind Vera niet erg. De eerste keer dat ze erop kwijlde vertrok haar gezicht een beetje maar inmiddels gaat het zonder blikken of blozen. Ze heeft de smaak ook helemaal te pakken, ze gebruikt hem om haar tanden te 'masseren' en soms probeert ze er stukjes vanaf te bijten ( en met twee mini ondertanden lukt het soms ook nog :)

Dus als ze nu in mijn tepel bijt, ga ik er maar vanuit dat ze geen honger meer heeft en geef ik haar even de wortel. Het kauwen lijkt in elk geval bevredigend voor haar te zijn, en als ze haar bijtlust kwijt is en probeer ik het voeden nog eens. Iemand anders nog tips tegen het bijten tijdens de voeding?

17 opmerkingen:

 1. Ik werd een keer zo hard gebeten dat ik van schrik au riep... hielp ook ;-)
  Verder draagt ons zoontje een barnsteenketting. Hij heeft nu de eerste kies en van deze heeft hij wel last maar zijn ketting moest weer schoongespoeld en opgeladen worden dan zal het vanavond weer over zijn.
  (en ja hij is érg vroeg... 3,5 maand zijn eerste tandjes en met 10,5 mnd allemaal en nu met 10,5 maand ook meteen zijn eerste kies!)
  Verder heb ik een natuurrubber speen gekocht met een gat erin wat je kan vullen. Daar deed ik gekookt afgekoeld water in, speen in een klein bakje in de vriezer en in dien nodig gaf ik hem de speen zo uit de vriezer. Het natuurrubber blijft niet aan je tong of lippen kleven indien bevroren. Dit vond hij ook erg fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind mijzelf niet kleinzerig maar heb al meerdere keren au geroepen, wat kan ze bijten zeg. Ik word ook bang om haar de borst te geven zo.

   Zelf lijkt ze er nog niet veel last van te hebben, dat is mooi. Bedankt voor de overige tips!

   Verwijderen
  2. Ah dus je hebt een hardnekkige bijter... gelukkig deed mijn zoontje dat niet zeg! anders was de bv misschien al eerder gestopt :( Als je met tegenzin gaat voeden is de lol er snel af!
   Maar ik dénk dat als ze eenmaal doorheeft dat bijten op de borst averechts werkt (borst afpakken als ze het doet) dat ze dan meer en meer op dr wortel gaat bijten.

   Verwijderen
  3. Dat hoop ik ook inderdaad :)
   Het lijkt inmiddels al iets beter te gaan gelukkig!

   Verwijderen
 2. Onze vier kinderen hadden alle vier met drie maanden hun eerste tandjes. Ondertanden vond ik met voeden wel meevallen omdat het tongetje over de tandjes zit als ze drinken. Maar als de boventanden er waren heb ik ook wel eens een gil gegeven. Ondanks dat hebben allemaal 1.5 tot ruim 3 jaar borstvoeding gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het drinken zelf doet ook geen pijn, maar ze bijt echt. Lijkt mij inderdaad nog erger als ze ook boventandjes heeft, maar dan kan ze wellicht iets beter luisteren? Of is dat ijdele hoop?

   Verwijderen
 3. Hier hielp direct afkoppelen en zeggen dat zoontje niet mag bijten op de tepel. Vaak was het ook een teken dat hij genoeg heeft gehad. Ik heb telkens gevoelige tepels omdat zijn speeksel zo zuur wordt voordat de tandjes doorkomen :(
  mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn schoonzus heeft 1 keer 1,5 jaar en 1 keer 1 jaar borstvoeding gegeven. Ik weet dat ze bij bijtpogingen altijd even abrupt stopte met voeden. Verder niet te veel aandacht aan geschonken en altijd goed gegaan verder. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen tips, au roepen, loskoppelen etc helpt bij mijn zoontje niet echt. Gelukkig heeft hij nooit tot bloedens toe gebeten. Mijn ervaring is dat het echt fases zijn, zijn de tandjes eenmaal door is het even wennen aan een nieuwe drinktechniek en daarna is het weer over tot de volgende tandjes er weer aangaan komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel stressvol ja. Hier is het gelukkig weer over. Heb ook een overstuur baby'tje gehad omdat ik auw riep want echt.... PIJN! :D Wat grappig, die wortel. Heb er nooit van gehoord, gelukkig hebben ze hier allevier redelijk probleemloos tanden gekregen. Nu staan er gewoon twee blokkies in dat bekje en is de pijn in mijn tepels en het gebijt ook over. Succes met het roulettevoeden, kan me voorstellen dat je dat echt niet op je gemak doet nu zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. een tepelhoedje ? kan het voor mama ook verzachtende ...
  groetjes Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Auw... kan zo vreselijk zeer doen. Helaas heb ik geen tips. Bij mij gebeurde het maar twee of drie keer (per kind)en meer dan een automatische auw en afkoppelen, dat ging vanzelf zonder er bij na te denken, heb ik niets ondernomen. Ik hoop dat jullie er snel een weg in vinden. Ookal is het een fase, het doet verdomde zeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maar een keer gebeurt hier. Riep ( gewoon omdat het zo zeer deed) vrij hard auw en van schrik liet hij los. Daarna gelukkig nooit meer gehad. Geen goede tip helaas, wel wens ik je veel sterkte en hoop dat het tepelbijten snel over is!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vond een stukje voor je op borstvoeding.com
  Misschien vind je er iets bij wat voor jullie werkt!
  https://www.borstvoeding.com/problemen/bijten/bijt.html
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Afkoppelen en opbergen werkt hier goed. Net als goed opletten of hij nog effectief drinkt. Paar keer gebeten, nu alleen soms als hij loopt te klieren of als hij schrikt.
  Soms ook soms een harde auw-gil. Maar meestal lacht hij zich dan slap... haha.
  Vind het beetje griezelig klinken dat ze soms stukjes van de wortel af bijt. Zijn het niet al te grote stukjes? Als ze liggend er op kauwt is het lastig om uit te kokhalzen mocht er een wat groter stuk af breken.
  Sterkte met het bijten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vera moet inderdaad ook lachen als ik au roep, kleine sadist :) Het is niet echt bijten, meer schrapen. Wij houden het in de gaten en maken de wortel (indien nodig) weer glad.

   Verwijderen