dinsdag 31 maart 2015

De laatste Pompoen

Begin november heb ik alle pompoenen uit mijn tuin geoogst en ze waren heerlijk! Inmiddels hebben wij gisteren de laatste pompoen uit eigen tuin gegeten, ik had slechts nog een kleintje over. Het bewaren van de pompoenen ging redelijk, ik wilde ze eigenlijk ophangen in mijn koude kamer maar maar besloot dat het daar te koud was (bovendien hadden wij daar muizen). Ik bedacht mij het grootste deel van de pompoenen in stro te leggen in een warmere kamer.


Een aantal pompoenen kregen hierdoor plekjes, ik vermoed dat het deels door de stro kwam en deels doordat ik ze niet vaak genoeg heb gedraaid. In de meeste gevallen heb ik gewoon de plekjes er af gesneden en de pompoen evengoed gegeten. Toch vind ik het super dat je pompoenen dus in elk geval 5 maanden kunt bewaren zonder ze te conserveren. Bovendien was de pompoen nog net zo lekker als vijf maanden geleden!


Nu wordt het weer wachten tot de nieuwe oogst klaar is. Ik heb weer meerdere flespompoen planten ingezaaid en dit jaar ook kleine hokkaido pompoenen. De witte patissons van vorig jaar vond ik qua smaak toch wat minder lekker dan deze oranje schoonheid. Gisteren toverde ik dit prachtige oranje vruchtvlees in het bovenstaande gerecht, het recept komt van deze site en is hier in huis favoriet. Wat is jouw favoriete pompoensoort? En heb je nog een lekker recept voor mij?

maandag 30 maart 2015

Hard werken in de tuin

Afgelopen weekend zijn wij heerlijk druk bezig geweest in de tuin. Omdat de graafwagen er toch was hebben wij gelijk besloten de oude composthoop om te laten scheppen. De plek die als composthoop gebruikt wordt was in de afgelopen jaren wat gegroeid en nam inmiddels meerdere vierkante meters in beslag. Wij hebben alles op een hoop laten gooien op een andere plek in de buurt.

In tegenstelling tot het witte zand uit het gazon was dit prachtige donkeren bodem, vol met 'nesten' van rode wormen. De oude plek is nu vrijgemaakt en dit is een van de mooiste plekken op ons terrein. Hier zit je volledig geïsoleerd, windvrij, zonnig en heerlijk rustig. De plek heeft wel nog wat werk nodig, maar doordat het nu netjes afgegraven is ziet het er gelijk beter uit.


Toen wij hier kwamen wonen zag het er zo uit, volledig begroeid en verwilderd. Ik vind het een prachtig plaatje maar het is natuurlijk geen houdbare situatie, de klimplanten verwilderen de boel enorm en de plant is echt een plaag. Dus nu is de hoop weg en verplaatst naar de andere kant, en dit hele stuk is vrijgemaakt, wij kregen gelijk zin om de (nu nog 'slapende') klimop wat aan te pakken.


Omdat het mooi weer was begonnen wij heel 'ecologisch verantwoord' met een vuurtje om de klimop nu voor eens en voor altijd te vernietigen, dit omdat hij anders steeds terug blijft komen. En ja het rookt enorm op de foto, en nee dat is natuurlijk niet goed. Het is een momentopname :)
Het werk was aanstekelijk en voordat wij er erg in hadden waren wij druk bezig de hele hoek klimopvrij te maken. Inmiddels ziet het er heel anders uit:

Dit was helemaal begroeid, inmiddels vrijgemaakt

De stenen zijn niet zichtbaar en overal groeien planten

Ik <3 de kleuren van de deur en plant, ze versmelten!
Het gaat trouwens niet om de hedra klimop maar om die andere snelgroeiende. De hedra neemt slechts een klein deel van de begroeiing voor zijn rekening. Voorlopig mag hij dan ook nog even blijven omdat hij niet het probleem is.  Ondanks dat wij veel werk hebben verzet, er blijft nog genoeg te doen. Toch is het een enorme vooruitgang nu wij inmiddels ongeveer de helft van de klimop in deze hoek verwijderd. Het was een redelijk impulsieve actie maar wij hebben een heerlijke dag gehad samen. Wie weet komen wij er later nog aan toe om de rest af te maken, we zien wel.

Echt definitieve plannen hebben wij nog niet voor deze plek, behalve dan dat het een plek voor ontspanning moet worden. De muur leent zich voor het kweken van warmbloedige planten, dus wie weet komt er nog wel een nuttige klimmer tegenaan. Ik droom van het kweken van druiven en kiwi's! En dat is het mooie aan onze plek hier, niets moet en alles mag! En dromen is verplicht!

zondag 29 maart 2015

Van start!

Gisteren is officieel het startsein gegeven voor de "bouw" van onze plantenkas! Wij hadden een werker met kleine graafmachine gehuurd om het onszelf wat makkelijker te maken. De levering van de kas verwacht ik in week 16 dus dat duur nog even, maar er zijn genoeg voorbereidingen te treffen.

Het grote gat voor de thermische massa hebben wij al laten graven, deze komt midden onder de kas. Onze kas heeft een oppervlakte van iets meer dan 9 m2 en de bak met thermische massa wordt ongeveer 1 m3. De bak wordt in het midden geplaatst om de vrijkomende warmte zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. In de bak komt dan een buis die de warme lucht van bovenin de kas met behulp van een (gerecyclede) computerventilator naar beneden blaast.


Als thermische massa willen wij grind gebruiken. Toen wij onze zonnepanelen plaatsten hebben wij ook ons dak vernieuwd en daardoor is dat grind overbodig geworden, dit zou nu mooi van pas komen. Om het ventilatortje aan te sturen gaan wij gebruik maken van een klein zonnepaneeltje, hierdoor wordt het een volledig autonoom systeempje.


Voorlopig is het nog gewoon een groot gat en veel zand in de tuin. En blijkbaar zit er onder ons gazon wit zand, heel veel wit zand. Maar dat komt later wel weer van pas bij andere klusjes rond om het huis, en dat hoeven wij dus ook niet te kopen. Voorlopig kunnen wij (Maarten dus) weer verder, om te beginnen moet het grind gewassen worden en ook moet er een kleine fundering gemetseld worden voor onder het draagframe van de kas. Ik vind het echt een super gaaf project en kijk er naar uit om deze zomer tomaten in mijn eigen kas te kweken!

zaterdag 28 maart 2015

Dilemma; hulp gevraagd

De laatste tijd kook ik natuurlijk voornamelijk plantaardig en ik merk dat ik mijn staafmixer en het  bijbehorende kleine snij-bakje veel gebruik. Ik gebruik het onder andere voor het bereiden van de volgende gerechten:
  • Hummus
  • Pesto
  • Pompoensaus
  • Avocadosaus (of dressing)
  • Vele soorten dressings
  • Falafelburgers
  • Andere burgers
  • Smoothies
 Helaas merk ik dat het in sommige gevallen niet voldoet. Zo is de motor eigenlijk niet sterk genoeg om peulvruchten goed fijn te malen (er kwam zelfs al een keer rook uit!) en daarnaast is het snijbakje eigenlijk erg klein (ik schat rond de 200 ml maximaal)

Maar wat dan? Ik probeer de hoeveelheid elektrische apparaten in mijn huis eigenlijk te minimaliseren, maar aan de andere kant vind ik het acceptabel om een duurzaam product te kopen waar je regelmatig en lang plezier van hebt.

Dus de laatste tijd kijk ik stiekem een beetje rond naar iets wat misschien zou passen. Zo viel mijn oog op een keukenmachine zonder stroom, het lijkt mij wel wat maar ik weet niet of dit sterk genoeg is om de peulvruchten e.d. aan te kunnen. En kan ik daar ook sausen en dressings mee maken?

Moet ik nu een keukenmachine of een blender nemen? Wat is nu precies waarvoor geschikt? Of zijn er andere low-tec alternatieven? Het liefst heb ik natuurlijk iets wat helemaal geen stroom verbruikt, makkelijk schoon te maken is, niet (te) veel ruimte in beslag neemt en van een duurzaam materiaal is. Vandaar dat ik hier jullie om hulp vraag, wie heeft de gouden tip?

vrijdag 27 maart 2015

Intergreren en Duitse Taal

Inmiddels wonen wij al weer een ruime anderhalf jaar hier in Duitsland en ongeveer een jaar hiervan ben ik actief op de Duitse arbeidsmarkt. Ik heb altijd al een 'talenknobbel' gehad, en voordat wij hier heen verhuisde sprak ik al een aardig woordje Duits maar het word steeds beter en natuurlijker. Het Duits spreken en ook het wisselen tussen verschillende talen gaat mij steeds makkelijker af.


Op mijn werk spreek ik dagelijks Duits, Engels en Nederlands. De eerste periode gaf dat echt kortsluiting in mijn hoofd, zodat dat steeds de verkeerde taal naar boven kwam. Maar inmiddels kan ik zonder problemen van de een naar de andere taal wisselen, ik vind het echt knap van mijn brein. Sommige mensen horen niet eens dat ik buitenlander ben, dat is wel een groot compliment!

Wat ik wel merk is dat mijn Nederlands slechter word, sommige stopwoordjes zijn nu automatisch Duits. In plaats van 'precies' zeg ik 'genau' en zo zijn er meer gevallen waarbij ongemerkt eerst het Duitse woord in mijn hoofd opkomt. Ook met het schrijven van Nederlands maak ik in eerste instantie veel fouten, ik schrijf dingen als 'bekennt' in plaats van 'bekend' of 'konclusie' in plaats van 'conclusie'. Ook schrijf ik regelmatig zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter. Duidelijke invloeden van de Duitse taal. Gelukkig ben ik meestal wel alert genoeg om het te zien en te corrigeren. Het schrijven van blogjes is dan ook een goede oefening.

Wat ik maar niet onder de knie krijg is het regelmatige gewissel van een Duits naar Nederlands toetsenbord. Er zijn niet veel verschillen, de Y en de Z zitten precies omgekeerd en ook enige leestekens zitten heel ergens anders. Maar dat is al genoeg om goed in de war te raken, bovendien haalt het mijn typesnelheid flink naar beneden. Misschien moet ik thuis toch ook maar aan een Duits toetsenbord gaan, dan zal het waarschijnlijk snel over zijn.

Af en toe ben ik mij ineens bewust van hoe stoer het eigenlijk is, ik woon gewoon in het buitenland en ben helemaal geïntegreerd. Ik werk hier en spreek de taal vloeiend, eigenlijk is het echt ontzettend gaaf. En ik ben trots op mijzelf, vroeger had ik altijd heimwee, angsten en kon ik niet met veranderingen om gaan en kijk mij nu dan! Eigenlijk gaat het gewoon hartstikke goed met mij!

donderdag 26 maart 2015

Boodschappen: gezond of goedkoop?

Ik ben de eerste om te beweren dat je lekker en gezond kunt eten op een budget, maar toch is het wel iets waar ik regelmatig mee worstel. Misschien is het juist omdat ik weet dat het voor een lager bedrag kan, dat ik mij schuldig voel als ik meer uitgeef.

Een ding is duidelijk, aan onze vaste lasten valt niet veel meer te tornen. Alles is onder de loep genomen en hier zijn eigenlijk geen besparingen meer op te halen. De variabele lasten zijn eigenlijk de enige plek waar speling zit, dat zijn dus alleen de kosten van boodschappen, kleding, zakgeld, tankgeld en geld voor leuke dingen. Voor deze posten samen geven wij in totaal ongeveer € 320,- tot
€ 350,- uit.Wij geven een minimaal bedrag per maand aan kleding en zakgeld uit, hier valt eigenlijk niets te halen. Dan het tankgeld, dat is rond de € 70,- tot € 100,- per maand, wij gebruiken de auto eigenlijk alleen voor woon-werk verkeer dus ook hier valt niets te halen. En zo blijven alleen de boodschappen als potentiële bespaarpost over.

Het normale boodschappenbudget is € 160,- per maand en daarmee kom ik op een gemiddeld weekbedrag van € 35,-. Dit bedrag is voor eten, drinken, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen voor twee personen. Voor mijn doen is dit redelijk ruim, omdat ik het voorheen altijd met € 25,- deed. Maar de laatste tijd ben ik meer bezig met gezond(er) eten en eigenlijk wil ik mijzelf (en Maarten natuurlijk) ook wel wat meer verwennen.

Meestal koop ik heel veel fruit (deels biologisch) zo’n 2,5 kg bananen, 2 kg sinaasappels, 1 kg mandarijnen, 1 kg appels en/of peren en het liefst ook wat (diepvries) bessen/ frambozen. Daarnaast veel sla (binnenkort weer uit eigen tuin) veldsla, rucola, romaine sla en paprika’s, radijsjes, witte of rode kool, spruitjes en soms avocado, dit alles voor mijn dagelijkse salades. Daarnaast natuurlijk uien, (zoete) aardappels, champignons en wisselende groente zoals broccoli, bloemkool, wortelen e.d. Ook koop ik met enige regelmaat wat (biologische) tofu, zonnebloempitten, pompoenpitten, dadels, rozijnen, geplette haver, gedroogde bonen, volkorenmeel, volkorenroggemeel en volkorendinkelmeel. Ik merk dat vooral de ‘extra’ lekkere en luxe dingen er moeilijk afkunnen binnen het budget van € 35,- en vandaar dus dat ik overweeg het budget te verhogen, in eerste instantie naar € 40,- per week.

Toch vind ik het moeilijk, het is dubbel voor mij. Ik weet heus wel dat ik nu leef en dat ik ook nu moet genieten van wat ik eet, en dat kwalitatief goed voedsel bijdraagt aan mijn gezondheid en dus (gezondheids-)kosten bespaart in de toekomst. Maar ergens in mij leeft nog het idee dat ik zuinig aan moet doen, voor het geval dat. Ik vind het bijzonder dat die gevoelens nog zo lang door ebben, terwijl wij het eigenlijk al lang niet slecht meer hebben. Misschien moet ik mijn huidige uitgaven niet vergelijken met uitgaven uit financieel slechtere tijden.

Wij geven nu dus € 160,- per maand uit aan huishoudelijke uitgaven, met een eventuele verhoging zou dat € 180,- zijn. Volgens het nibud zouden wij (man per dag € 6,38 + vrouw per dag € 5,84=) € 12,22 per dag uitgeven, dit zou neerkomen op een bedrag van € 366,- per maand (uitgaande van 30 dagen) Als je dat zo vergelijkt dat doen wij het eigenlijk nog heel erg goed, en misschien zou ik daar meer naar moeten kijken. Nu ik dit zo schrijf is het voor mij ineens heel duidelijk geworden, met ingang van volgende maand verhoog ik mijn boodschappengeld met € 25,- per maand. Dat lijkt mij een prima investering die ik ook aan mijzelf kan verantwoorden. Daarna kunnen wij altijd nog kijken hoe het bevalt en of ik daarmee beter uit de voeten kan.

woensdag 25 maart 2015

Ons plekje..

Ondanks de drukte van het werk proberen wij hier altijd te genieten van wat wij hier hebben. Wij hebben hier een hele speciale en mooie plek, en ik probeer daar toch elke dag wel even bij stil te staan. Het begint eigenlijk al als ik 's ochtends naar mijn werk ga en uit de deur stap, het uitzicht is prachtig en ik neem graag even een momentje om daar helemaal blij van te worden. Of het nu nog schemert, er een prachtige zonsopkomst is of gewoon dichte mist, het is magisch!
Hier wat plaatjes om mee te genieten van ons stekje...

Een mistige morgen
Een herfst-achtige foto van ons boshuisje
Ik <3 paddenstoelen
De munt loopt al weer lekker uit!

Ook de poes heeft de lente in haar bol


Zonsondergang....

dinsdag 24 maart 2015

Verder met tuinieren

De tuin begint weer steeds meer op te knappen, ondanks dat ik voltijds werk lukt het mij toch om hier en daar wat tijd te vinden om in de tuin te werken. Afgelopen weekend hebben wij ook heerlijk samen in de tuin gewerkt, het weer was prima en het was echt een fijne dag. Vooral als je aan het eind van de dag echt kan zien dat er veel werk verzet is, super!

Het motto blijft toch echt rustig aan doen en matigen, het zou (voor mij) ondoenlijk zijn om naast het werk ook nog een grote moestuin actief te bewerken. En sommige dingen moeten nu eenmaal op de lange baan geschoven worden. Van de vier bedden heb ik er inmiddels 1 al weer klaar en actief, de andere liggen nog in de planning voor de komende dagen (weken?). Het kruidentuintje is weer wat opgeruimd en er is veel snoeihout van vorig jaar opgeruimd met dank aan Maarten. Zo begint het toch allemaal weer ergens op te lijken.

Het vereist wel veel beheersing, het liefst doe ik alles en wel nu. Maar het is verstandiger om nu vast in de zien dat het nu eenmaal niet gaat, en ik geniet des te meer van de dingen die ik wel doe. Een van de meest spannende dingen waar wij nu mee bezig zijn is de kas, hier kijk ik heel erg naar uit. Zoals het er nu naar uit ziet wordt hij over ongeveer 3 weken geleverd, en tot die tijd moeten wij ons natuurlijk voorbereiden door de grond te egaliseren en vrij te maken. De locatie is al bepaald en wij zijn ook van plan om een thermische massa onder de grond te plaatsen zodat de temperaturen in onze kas minder schommelen dit doordat de extra warmte van overdag  opgeslagen word en 's nachts weer vrijkomt). Voor ons beide is het een ambitieus project waar wij erg naar uit kijken.

Verder ben ik voornamelijk nog binnen bezig met voor zaaien en ik merk dat ik nu al uit mijn zaai trays gegroeid ben. Tja, blijkbaar had ik er nog wel twee extra kunnen halen (en die waren dan nu waarschijnlijk ook al vol geweest). Ik geniet met volle teugen van het werk en de voorbereidingen, wat dat betreft is dit echt ‘mijn’ ding. Het is genieten!

maandag 23 maart 2015

Wwoof!

De wereld is vol met leuke mensen en positieve initiatieven. Wat ik nu echt een geweldig initiatief vind is wwoof, dat stond oorspronkelijk voor: “ Working Weekends On Organic Farms”. Inmiddels heeft het daarnaast nog verschillende andere betekenissen gekregen, onder andere:
  • World Wide Opportunities on Organic Farms
  • Willing Workers On Organic Farms
  • We’re Welcome On Organic Farms
Het wwoof concept brengt bio-boeren samen met mensen die graag willen leren, leven en/of werken op een bio-boerderij. Stel: je bent geintresseert in duurzaam leven, in het boerenleven en wil graag een tijdje in Frankrijk wonen, dan ga je naar de Franse wwoof website en zoek je een boerderij die bij je past in een gebied naar keuze. Hier kan je vervolgens een tijdje werken in ruil voor kost en inwoning. Je draagt zo bij aan een betere wereld, leert veel over het boeren leven (groente verbouwen, dieren houden) en hebt de ervaring van je leven!
Ergens vind ik het jammer dat ik hier niet van gehoord had toen ik nog jonger was, want ik vind het echt een super initiatief. Natuurlijk is er geen leeftijdsgrens aan het wwoofen, maar wij hebben dit huis met grond gekocht en zijn natuurlijk wel een verbintenis aangegaan daarmee.

Voor mij reden om er hier wat aandacht aan te besteden, mede omdat ik weet dat veel lezers ook geïnteresseerd zijn in alternatieve leefvormen. Wie weet heeft iemand er wat aan! Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de internationale website, en voor wie het dichter bij huis zoekt, hier de Duitse site. Met zulke inspirerende, sociale en positieve initiatieven word de wereld steeds leuker!

zondag 22 maart 2015

Zaden gekocht!

Ik kon het niet laten en heb nog wat nieuwe zaden gekocht, het begon met een paar dingen die ik al langer wilde. Ik ben tegenwoordig erg geïnteresseerd in kruiden die van oorsprong uit dit gebied komen, die eventueel meerjarig zijn en die van oudsher als eetbaar gewas bekend staan. Waar ik vroeger bezig was met 'echte' groentezaden waarvan de planten ook redelijk wat aandacht vragen kijk ik nu meer naar eetbare planten die binnen de permacultuur gebruikt worden.


Sommige zaden zijn wat lastiger te krijgen en ik kwam een toffe site tegen waar ze veel van wat ik wilde verkochten, ik kon het niet laten om toch redelijk wat in te slaan. Gisteren kwamen ze binnen, en ik heb de eerste dingen gelijk al voor gezaaid. Ik kocht de volgende zaden:
  • Blattsenf Garnet Giant - Mosterdblad
  • Blatt-Zichorie Red Rib - Bladcichorei
  • Luffa - sponskomkommer
  • Löffelkraut - Echt lepelblad
  • Gemüsemais Earth Tones - gekleurde suikermais
  • Mangold 5-Color-Silverbeet - Snijbiet
  • Melde Rubinrot - Tuinmelde
  • Hirschhornwegerich- Hertshoornweegbree
  • Erdbeerbaum - Aardbeienboom
  • Wilder Portulak - Wilde postelein
  • Palmkohl Nero di Toscana - Palmkool
  • Kaukasischer Kletterspinat - Rankspinazie

De sponskomkommer wilde ik al jaren, maar ik had nooit een kas daarom durfde ik het niet aan. Ik ben heel benieuwd of het wat gaat worden, omdat het eigenlijk een soort tropische plant is. Maar het idee dat ik mijn eigen plantaardige sponsen kan kweken is zo gaaf, dat ik het gewoon moet proberen!


Een andere plant waar ik heel benieuwd naar ben is de rankspinazie, dit is een meerjarige spinazie die klimt en zeker twee meter hoog kan worden. Blijkbaar wordt deze spinazie in Zweden al sinds 1700 verbouwd en gegeten. De plant heeft niet veel onderhoud nodig en kan ook in de (half)schaduw groeien, ideaal voor in de permacultuur tuin.

Eigenlijk ben ik over al deze zaden super enthousiast en ik ben heel benieuwd hoe het allemaal uit gaat pakken. Sommige dingen zal ik toch echt nog op moeten wachten omdat je ze pas later kunt zaaien maar dat geeft niet, zo heb ik wat om naar uit te kijken. Updates zullen hier zeker volgen!

vrijdag 20 maart 2015

Kleine handeling met groots effect

Sommige mensen vinden het belachelijk dat ik (en sommige anderen) mijn best doe om bijvoorbeeld kleine kliekjes of restjes eten te bewaren. Dat is toch overdreven, levert toch niets op? Het moet wel leuk blijven hoor! Tja,wie zegt dat ik het niet leuk heb dan...

Toen ik begon met spaarzamer leven was dat uit noodzaak, in die tijd had ik zeer weinig te besteden en ik leerde steeds  meer waarde uit elke euro te halen. Ik ging van “ gemiddelde consument” naar 
“ consuminderaar”  in de periode van een aantal maanden. Ik las de vrekkenkrant, consuminderboeken maar ook oude kookboeken, kook en huishoudboeken uit de oorlogstijd en ik praatte met mijn oma en verschillende andere mensen over hoe zij omgaan met overvloed en wat hun ervaringen zijn uit schaarse tijden.

Het consuminderen had voor mij niet alleen financiële gronden maar kwam ook voort uit het idee dat ik op een duurzame manier met grondstoffen en milieu om wil gaan. Zo probeer ik zo min mogelijk afval te produceren (dat is soms zelfs duurder), bespaar ik op energie (voordelig op beide fronten) en probeer ik mij bewust te zijn van waar mijn eten vandaan komt en wat de impact daarvan is.

Het consuminderen zorgde bij mij voor een omslag in mijn denken en hoe ik de wereld beleef. Niet langer was alle rijkdom en welvaart om mij heen nog vanzelfsprekend, en steeds duidelijker werd voor mij dat de prijs voor een voedingsmiddel (of ander product) niet de werkelijke kosten dekt. Het hoge tempo van consumeren en de bijbehorende verspilling gaat ten koste van natuur en milieu en uit eindelijk zijn wij daar allemaal de dupe van.

Gelukkig kan het ook anders, iedereen kan elke dag kleine dingen doen om een positieve invloed te zijn op deze wereld. Dat heeft niets te maken met handelen uit schuldgevoel, maar juist uit handelen met waardebesef. Ik realiseer mij dat mijn dagelijks brood een waardevol goed is, een geschenk wat mijn leven verrijkt. En juist daarom bewaar ik het kapje om het te roosteren bij de soep, niet uit bekrompenheid over de centen maar uit vreugde over het leven. Dat ik in zoveel rijkdom en overvloed mag leven, en mij mag realiseren hoe bijzonder en waardevol dat is!

donderdag 19 maart 2015

Hoe gaat het met de zonnepanelen?

Inmiddels hebben wij de zonnepanelen al weer bijna 10 weken aangesloten op het net en het is echt super leuk om te zien dat ze wat opwekken. In januari en februari is de opbrengst natuurlijk te verwaarlozen, maar het heeft toch wel wat bijzonders om je eigen stroom op te wekken. Omdat onze panelen horizontaal liggen blijft eventuele sneeuw er op liggen, in dat geval leveren ze natuurlijk helemaal niets op. Gelukkig kunnen wij makkelijk op het dak stappen en de panelen even schoonvegen zodat wij toch nog wat zon meepakken. De laatste weken merk je echt dat het voorjaar er aan zit te komen en dat de dagen beginnen te lengen want de opbrengst begint flink te stijgen.

De panelen in januari
Tot nu toe hebben wij in totaal 180 kWh stroom opgewekt. Van deze 180kWh is 105kWh teruggeleverd aan het net, hiervoor krijgen wij ongeveer € 0,13 per kWh. De overige 75kWh hebben wij verbruikt terwijl het opgewekt werd, dus dat wordt dan van ons verbruik afgehaald (alsof de meter terugloopt). Deze kWh leveren dus meer op, ongeveer € 0,25 per kWh. In totaal hebben de panelen nu dus ruim € 32,- opgeleverd, wij hebben er nu al weer 3% van de investering uit.

De komende tijd zal steeds zonniger en vooral lichter worden, dan zullen de panelen pas echt wat opleveren. Ik ben benieuwd om te zien hoeveel ze dit jaar op gaan brengen, volgens mijn prognose zou dat toch wel minimaal 2000 kWh moeten zijn. Nog interessanter wordt het om te kijken hoe dat verdeeld gaat worden, waarschijnlijk zal het grootste deel teruggeleverd worden.

Maar zelfs als wij voor alles het lagere bedrag van € 0,13 zouden krijgen dan zou dat neer komen op € 260,- per jaar. Wij betalen jaarlijks ongeveer € 540,- aan stroomkosten, dus dat zou al de helft zijn. Daarnaast zouden wij in dat geval de installatie in 4 jaar terugverdienen. En dit alles is uitgaande van het meest ongunstige geval, dus het kan alleen maar meevallen. Leuk hoor!

woensdag 18 maart 2015

Recept: Plantaardige Chocoladetruffels

De laatste tijd lukt het mij behoorlijk goed om volledig plantaardig te eten, maar ook in een plantaardig dieet past natuurlijk een lekkere traktatie. Ik ben gek op chocolade, daarom maak ik voor mijzelf deze chocoladetruffels. Ze zijn simpel, lekker en (niet on)gezond.


Ingrediënten voor ongeveer 20 stuk:
250 gram gekookte zwarte bonen
20 gram cacao
15 gewelde dadels
evt. 4 el. soja/amandel melk
evt. 2 el appelmoes

Het is belangrijk om de dadels vooraf goed te weken, zodat ze geen harde stukjes meer bevatten. Daarna kan je alle ingrediënten in een kom of schaal afmeten en met een staafmixer tot een fijne massa pureren (dit kan natuurlijk ook in een keukenmachine).

In plaats van de plantaardige melk en appelmoes kan je ook gewoon het vocht van de dadels gebruiken of water, net wat je voor handen hebt.

Als je alles vermengd hebt is het een vrij nattige substantie, vervolgens leg je wat cacaopoeder (of geraspte kokos) op een schoteltje om de bolletjes door te halen. Ik gebruik twee theelepeltjes en schep een hoopje op de cacao en haal deze er wat doorheen, vervolgens draai ik er met mijn handen een balletje van. Voor serveren nog even koel wegzetten.

Natuurlijk smaken deze truffels niet hetzelfde als de chocoladetruffels uit de winkel, maar ze zijn zeker smakelijk. Ze zijn wat minder zoet, maar hebben een lekkere volle smaak en geven echt een hele chocoladige beleving. Koel bewaard zijn ze zeker een week houdbaar.

dinsdag 17 maart 2015

Boekrecensie: The Happy Herbivore

Onlangs besloot ik mijzelf te verwennen met een nieuw boek, een kookboek welteverstaan. Ik heb zelf heel veel kookboeken maar wat ik niet heb zijn veganistische kookboeken. Ik zocht op internet naar welke boek populair en hoog aangeschreven stonden en ik besloot het boek “ The Happy Herbivore” van Lindsay S. Nixon te kopen. Het boek werd alom geprezen en voor ongeveer € 15,- lag het hier op de mat, goed te doen voor een klein cadeautje aan mijzelf.


De laatste keer dat ik een nieuw kookboek kocht kan ik mij eigenlijk niet herinneren, meestal kocht ik ze tweedehands in de kringloopwinkel en sommige kreeg ik cadeau. Nu ik er over nadenk is het misschien wel het eerste kookboek wat ik nieuw kocht. Dat heeft twee redenen:
1. Ik kom bijna nooit meer in een kringloopwinkel, hier in Duitsland zijn er niet veel.
2. In de kringloopwinkel kom ik zelden veganistische kookboeken tegen.

Toen ik het boek kreeg was ik heel benieuwd, ik moet eerlijk zeggen dat het tot nu toe (wat) tegenvalt. De volgende dingen stellen mij teleur:
  • De recepten zijn gebaseerd op typisch Amerikaans voedsel, ik vond de recepten niet aantrekkelijk en veel van hetzelfde.
  • Sommige recepten zijn meer menusuggesties, zo heeft ze een recept voor pasta met vleesloze balletje, een ander ”recept”is vleesloze balletjes op een broodje met saus. In dit recept wordt dan weer verwezen naar het eerdere recept. Tja, zo krijg ik ook 170 recepten in een boek. 
  • Wat ik bijzonder storend vind is het gebruik van kant en klaar producten in recepten, zo heb je bijvoorbeeld een recept  als “Hawaiian Chickpea Teriyaki” met als ingrediënt “ Teriyaki saus”.Tja, voor zulke gerechten heb ik geen kookboek nodig natuurlijk.
  •  Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van voorbewerkte producten die typisch Amerikaans zijn, zoals TVP (wat blijkbaar staat voor textured vegetable protein), Gimme Lean (blijkbaar een Amerikaans merk vleesvervanger). Het is hier niet te krijgen en daarnaast wil ik juist zo veel mogelijk met onbewerkte producten koken.
  •  Ook wordt er veel gebruik gemaakt van “ vervangingsproducten”, dus vegan-kaas, nep-vlees, plantaardige melk en nep-zuivelproducten.
Het boek lijkt voor beginnende veganisten die niet ervaren zijn met koken. Er worden vooral veel recepten gemaakt die Amerikaanse klassiekers moeten vervangen. Ik beschouw mijzelf als een beginnende veganist maar voor mij is dit boek te simpel. De recepten missen fantasie, smaak en zijn eentonig. Wat mij betreft is het prima mogelijk om een tafel vol heerlijke plantaardige gerechten te bereiden, waarvan geen daarvan bereid is met kant en klaar vervangingsproducten. Dit boek slaat daarin wat mij betreft de plank geheel mis.

Jammer maar helaas, het boek is wat mij betreft een miskoop. Vandaar deze review als waarschuwing voor andere nietsvermoedende kopers. Heeft iemand anders misschien nog een goede tip voor een veganistisch kookboek vol niet al te bewerkelijke recepten waarin veel groente en natuurlijke producten gebruikt wordt? Voorlopig hou ik het wel bij recepten van het internet, voor de prijs van een kookboek kan je wel duizenden recepten printen.

maandag 16 maart 2015

Leven Zonder Geld

Eerder schreef ik al eens een stukje over Raphaell Fellmer en de bijzondere manier waarop hij in het leven staat, hij is namelijk in (zoals hij het zelf zo mooi noemt) “ geld-staking”. Je kan zeggen wat je wil, maar ik vind hem een lieve, vrolijke jongen en zijn positiviteit is aanstekelijk. Raphaell is een duidelijk voorbeeld van het feit dat de wereld vol zit met leuke mensen!


Het leven zonder geld zoals hij doet zal niet voor iedereen weggelegd zijn, het vereist een radicale omslag in denken. Het principe lijkt een beetje op dat van een deel-economie met een vleugje ruilhandel in tijd en spullen, niet iedereen wil de hele tijd zo leven maar Raphaell laat zien dat het mogelijk is als je het wel wil. Ik vind het inspirerend en het maakt mij bewust van hoe vast bepaalde patronen en ideeën in mijn hoofd zitten, een leven lang westerse indoctrinatie doet dat met je. Door Raphaell ben ik mij meer bewust van wat er eigenlijk mogelijk is, en in hoeverre je eigen houding, positiviteit en inzet de wereld om je heen vormen. De wereld is mooi!

Om zijn ideeën uit te dragen en te delen met de wereld heeft Raphaell inmiddels een boek geschreven, het boek is gratis verkrijgbaar als PDF/EPUB/Kindle en ook in de apple store en google play store. Als je interesse hebt (en Duits kunt lezen) dan kan je het boek via deze links vinden:

Ben je ook geïnspireerd en wil je bijdragen aan een socialer systeem waarin we minder van geld afhankelijk zijn? Denk eens aan een deeleconomie  of wordt lid van een ruilkring (zie ook hier). In plaats van nieuw kopen kan je repareren. En in plaats van weggooien kan je weggeven. Alles wat je nodig hebt is al ergens, het moet alleen nog zijn weg naar je vinden!

zondag 15 maart 2015

Tuinplannen voor 2015


Het lag eigenlijk helemaal niet in de planning, maar dit jaar gaat er (als alles goed gaat) een lang gekoesterde wens van mij in vervulling. Wij hebben namelijk een tuinkas besteld! Ik ben al meer dan 10 jaar bezig met het groeien van groente, ooit begonnen op een balkonnetje waar ik alleen wat tomaten en sla kweekte in bakken. Daarna woonde ik in een rijtjeshuis en stonden de tomaten in de voortuin (dat kreeg altijd veel bekijks). Nog nooit heb ik zoveel ruimte gehad als nu en dat is toch wel even wennen; alles kan, dus waar begin je mee?

Een ding waar ik redelijk sip van werd is dat de tomaten het de laatste twee a drie jaar niet zo goed deden. Ik ben gek op tomaten, ik heb zaden van ruim 11 verschillende rassen (mede met dank aan Diana's mooie moestuin). De laatste jaren leken te nat voor een goede oogst, dus een kas is hopelijk een goede oplossing daarvoor. Daarnaast wil ik graag het kweekseizoen verlengen en nog wat andere groente in de kas kweken. Gelukkig was Maarten redelijk snel omgepraat (dank je schat!) en inmiddels hebben wij dus een kas besteld.

Voor nu hebben wij een kas uit het middensegment gekozen, uiteindelijk wil ik best een kas van glas met een grondoppervlak van minimaal 15m2 maar voor nu vond ik dat gewoon te duur. Wij kozen dus voor een kas van polycarbonaat van 6 mm dik met een oppervlakte van bijna 10m2. Natuurlijk is hier het laatste nog niet over verteld, ik vind het zelf enorm spannend en leuk!

Wat betreft het moestuinieren blijft het wat schipperen, voornamelijk omdat ik voltijds werk. Op dit moment heb ik eigenlijk alleen in het weekend tijd om te tuinieren en dat is krap, waarschijnlijk moet ik mijn plannen wat kleiner houden dan ik zou willen. Moeilijk is het wel om de juiste balans daarin te vinden, het liefste zou ik alles verbouwen. Voor nu heb ik het idee om vooral te bouwen wat ik het liefste wil (en waar ik goed in ben) en daarnaast een aantal zaken die erg makkelijk zijn. Als dat allemaal goed gaat kan ik volgend jaar altijd nog uitbreiden.

zaterdag 14 maart 2015

Laat het tuinseizoen beginnen!

Ondanks alle drukte begint het toch weer te kriebelen hier, want ook al ben ik al wat laat ik wil toch heel graag weer wat moestuinieren dit jaar. Ik heb nog veel zaden, maar wat ik niet heb zijn goede kleine zaai potjes voor het opkweken van de planten. Vorig jaar probeerde ik het deels met wc-rolletjes maar dat was niet zo’n succes, de rolletjes namen veel water op en daardoor droogde de plantjes sneller uit. Aangezien ik droom van een bedrijfje waarin ik jonge plantjes en groente en fruit verkoop besloot ik het goed aan te pakken en een kleine investering te doen.


Ik bestelde online deze mooie zaai bakken om jonge plantjes in op te kweken. Hiermee kan ik vrij makkelijk en efficiënt grote aantallen jonge plantjes opkweken en als ze wat groter zijn dan plant ik ze over in wat grotere potjes. Hierdoor neemt het geheel in eerste instantie minder ruimte in en kan Ik ben benieuwd hoe dit bevalt,  een update zal zeker volgen!

Vandaag ga ik meteen aan de slag met het voor zaaien van plantjes.  Ik kon het niet laten om ook nog wat nieuwe zaden te kopen, en ik heb nog veel liggen dus denk dat ik die eerste 120 bakjes zo vol heb. Ik vind het altijd een hele leuke en bijzondere tijd, heerlijk! Ben jij ook al begonnen?

vrijdag 13 maart 2015

Een nieuwe gasaanbieder

Eergisteravond lag ik in bed toen ik ineens wakker schrok, ik was vergeten een nieuwe gasaanbieder uit te zoeken. Nu is dat op zich niet zo erg, maar ik had de huidige wel al een opzegging doorgestuurd en die zou per einde maart ingaan!  Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij ineens van het gas afgesloten worden, ik ben echt blij dat ik er toch nog aan dacht.

De volgende dag besloot ik gelijk maar even te kijken en vergelijken, met een vergelijkingssite is dat al een stuk makkelijker maar nog steeds niet simpel. Vooral het verbruik inschatten voor het komende jaar vind ik lastig. Toen wij hier net kwamen wonen was het verbruik ingeschat op 3.500m3 gas, dit bleek aan de hoge kant want vorig jaar verbruikte wij ‘slechts’  2.100m3 gas. Wij betaalden maandelijks € 145,- en kregen aan het eind van het jaar € 1025,- terug, mooi natuurlijk maar wel een sigaar uit eigen doos. Het liefst betaal ik maandelijks wat minder en spaar ik het geld zelf.

Omdat de afgelopen winter zacht was wilde ik niet uitgaan van het verbruik van vorig jaar en ik besloot wat te spelen met cijfers. Het leek mij redelijk om aan te nemen dat wij niet meer dan 30% meer zouden verbruiken dan afgelopen jaar, en ik schatte ons komende verbruik op een ruime maar meer realistische 2.800m3. Vervolgens bekeek ik welke aanbieder hiervoor het beste uit zou pakken, en ook hoeveel ik bij die aanbieders zou betalen als het verbruik veel hoger of lager uit zou pakken.

Zodoende kwam ik bij een aanbieder uit die er goed uitzag, nu nog kijken naar het maandbedrag. Het maandbedrag wordt namelijk berekend door het jaarbedrag zonder bonus en korting door 12 te delen. Hierdoor zouden wij maandelijks alsnog bijna € 145,- betalen en dan aan het einde van het jaar veel terugkrijgen. Ik besloot mijn geschatte verbruik te verlagen zodat mijn maandelijkse kosten beter passen bij het totale jaarbedrag. Hierdoor wordt ons maandbedrag nu ongeveer € 121,-. Dit is alles nog steeds wat hoog geschat, vorig jaar betaalden wij uiteindelijk gemiddeld gezien maar € 60,- per maand. Hier de voorwaarden bij ons nieuwe contract:

Maandelijkse vaste kosten: € 0,-
Prijs per kwh: € 0,0577  (omgerekend is dat ongeveer € 0,577 per m3) 
Directe bonus: € 174,-
Nieuwe klanten bonus: € 207,- (aan het eind van het jaar)
Verwacht jaarlijks verbruik 2.800m3

Kosten bij verwacht verbruik    € 1615, 60
Kosten (min) nieuwe klanten bonus € 1408,60
Geschatte kosten per maand € 117,38
En daarnaast krijgen wij bij ingang van het contract € 174,- gestort

Het voordeel van deze aanbieder is dat als ons verbruik lager uitpakt, de kosten gunstiger uitpakken dan bij de concurrenten. Dit komt doordat er geen vaste maandelijkse kosten zijn. Ik denk dat ik met redelijkheid kan zeggen dat ons verbruik komend jaar niet hoger uit gaat pakken dan 2.800m3 en dat het eindresultaat daardoor waarschijnlijk nog wat gunstiger gaat uitpakken. Het doel is natuurlijk om uiteindelijk het huis te verduurzamen en het gasverbruik drastisch te verminderen, maar aangezien wij niet precies weten wanneer wij daar aan toekomen is het voorlopig allemaal weer goed geregeld.

donderdag 12 maart 2015

Hypotheekaflossingen

Op 26 januari hebben wij de eerste extra aflossing van dit jaar gedaan, deze aflossing bedroeg
€ 1.500,-. Wij mogen jaarlijks € 4.500,- extra boetevrij aflossen en dat is natuurlijk ook ons doel, want zo'n vreselijk hoog bedrag is dat nu ook niet. En vandaag was het weer zo ver!

Vandaag hebben wij een extra aflossing gedaan van € 2.000,-! De huidige stand van onze hypotheek is nu € 76.815,78! Door deze aflossing betalen wij maandelijks weer ruim € 5,- minder aan rente, sinds wij begonnen zijn is het maandelijkse rentedeel al ruim € 32,- gezakt. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar dat is een daling van 16%. Dit bespaarde bedrag gaat automatisch naar de aflossing, waardoor het aflossen dus steeds sneller gaat.

Inmiddels hebben wij in totaal al meer dan € 15.000,- op onze hypotheek afgelost! Nog € 1.000,- en dan zit het extra aflossen er voor dit jaar al weer op! Zoals het er nu naar uit ziet kunnen wij de derde en laatste extra aflossing (pas) in juni doen. Het is altijd even afwachten natuurlijk, voorlopig ben ik hartstikke trots op hoe het gaat en heel blij met het dalende bedrag!

dinsdag 10 maart 2015

Fijn!


Omdat ik brood meestal zelf bak heb ik normaal gesproken veel meel en bloem in huis. Tarwebloem, volkorentarwemeel, volkorenroggemeel en volkorendinkelmeel, ik bak graag een veelzijdig broodje. Voorheen kocht ik dit altijd biologisch bij de kaufland, maar de kaufland is tegenwoordig erg uit de route. Ik probeer het dus te doen met de winkels in de plaats waar ik werk, en daar was het al lastig om gewoon biologische bloem te krijgen.

Maar daar is nu verandering in gekomen!! Bij de lidl vond ik afgelopen vrijdag nieuw in het assortiment: Biologische tarwebloem (in twee soorten) en biologisch volkorentarwemeel! Een pak van een kilo kost slechts € 0,95! Dat is zelfs goedkoper dan wat ik bij de kaufland betaalde, en ik ben daarom ook heel erg blij met deze ontwikkeling!

Wat mij betreft mogen supermarkten hier wel wat meer biologische producten in hun assortiment opnemen. De grote supermarkten doen het wel goed, maar vooral de discounters blijven wat achter. Toch blijkt hierdoor maar weer dat genoeg klanten het willen, en dat lidl daar gehoor aan geeft.

zondag 8 maart 2015

Werk en dromen

De afgelopen weken ben ik enorm druk geweest met werken en daardoor kon ik geen tijd en inspiratie vinden om te bloggen. Ik heb over februari 43 overuren gedraaid en ik vind het wel welletjes. Natuurlijk ben ik enorm blij dat ik een baan heb, en dat ik een goed loon heb. Maar hoe meer ik werk des te meer ik mij realiseer dat ik liever niet 40 uur per week in een kantoor zit.

Ik droom en fantaseer dan ook over een andere manier om in ons inkomen te voorzien. Het liefst zou ik een kleinschalige biologische "boerderij" beginnen, groente, fruit en eieren verkopen en daarmee wat verdienen. Misschien zou ik zelfs een soort voorbeeld tuin kunnen ontwikkelen, of een bezoekerscentrum om mensen te inspireren om op een duurzame manier met de aarde om te gaan. In het Engels zeggen ze : "als je geen onderdeel bent van de oplossing , dan ben je een deel van het probleem". En zo voelt het voor mij een beetje, als ik elke dag met de auto naar het werk ga en daar bijdragen aan een sector waar ik het niet helemaal mee eens ben.

Tja, je leeft maar een keer. Ik wil graag mijn dromen volgen, dingen doen waar ik achter sta en mij omringen met positieve mensen die opbouwend bezig zijn. Ik heb helemaal geen zin om mijn tijd te verdoen met zeurpieten die niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is, daar is het leven veel te kort voor! Maar aan de andere kant, wij hebben het inkomen nu gewoon nodig.

Wat doen we er aan? Voorlopig niets drastisch, ik ga mijn baan niet opzeggen. Wat ik wel ga doen is daarnaast harder aan het werk in de tuin, en proberen daar iets op te zetten. Meer investeren in de tuin en, in tijd en geld en hopelijk zo alvast een kleine opzet te maken van een productieve moestuin. Wie weet hoe het uitpakt, misschien kan ik er ooit wel wat mee verdienen. En zelfs als dat niet zo is dan wordt ik daar in elk geval heel gelukkig van, en dat is misschien nog wel meer waard!