dinsdag 25 oktober 2016

Een lekker weekend

Zo, en het is al weer dinsdag. Ik nam mij steeds voor wat te schrijven maar soms schiet het er gewoon bij in. Meermaals zat ik tot aan mijn ellebogen in de babypoep of ergens verstopt onder stapels was, maar ik ben er nog! Dit weekend weer een paar hoogtepuntjes beleefd met Vera, zo zien wij inmiddels twee tandjes doorkomen en ging ze voor het eerst staan (door optrekken). En dan blijkt maar weer hoe emotioneel incontinent ik ben want dan komen de waterlanders al weer boven :)

Ook kwamen mijn ouders langs dit weekend, altijd gezellig! Zij zijn voor het eerst opa en oma geworden en dat is te merken, ze zijn razend enthousiast en helemaal verliefd op hun kleinkind. Zo leuk om te zien! Ik ben heel blij dat we op een lijn staan met elkaar, zij vinden het helemaal niet erg om Vera niet te overstelpen met cadeau's in plaats daarvan geven ze veel tijd en aandacht. Fijn!

Ook heb ik mij er toe gezet om kweeperen te verwerken, ik plukte een ruime emmer vol en heb die goed schoongemaakt en in kwarten gesneden.

Mooie kweeperen

Een verstekeling is verdwaald in de keuken

Sfeerplaatje

Alles in een pan tot het net onder water staat en koken maar, het doel was sap winnen. Toen het kapot gekookt was hebben we het sap uit de vruchten gehaald (door moeilijk doen want geen roerzeef) en toen twijfelde ik. Ik wilde graag limonade maken, maar moest het nu weer koken of niet? Ik gokte erop en we brachten het nog even aan de kook met de suiker erin. En over de kook toen ik even niet oplette, hele keuken onder de plakkerige zooi. Want ja, toch niets te doen.

Alles in de pan

Rauwe pitten bewaard voor gel, is de wodka op ...

Zooitje

Uiteindelijk had ik 13 flessen van ongeveer een halve liter met prachtige vloeistof, die aan het eind van de avond helemaal niet zo vloeibaar bleek. Dus we hebben 6 liter mierzoete gelei in onhandige flessen :D

Mooi kleurtje

Het resultaat!

Ok, gelukkig is het niet zo erg, blijkt dat je een paar klodders in warm water kan oplossen en  dan wegzetten. Heb je de volgende dag koude limonade, dus met een beetje planning kom je er wel. Ik zou het nog een keer kunnen proberen, want zo te zien hangt er nog een kilo of 40 in de boom. Maar nu ben ik even moe van deze klus, wat een gedoe :)

Mijn conclusie, als je limonade wil maken van kweeperen sap hoef je het niet nog eens aan de kook te brengen. Kweeperen geleren inderdaad heel erg. Ik overweeg een entsafter aan te schaffen, ben benieuwd of iemand ervaring heeft. Is dat de moeite waard?

19 opmerkingen:

  1. Ik heb geen ervaring met kweeperen, sterker nog, ik kan ze hier in de buurt helemaal nergens krijgen/kopen. Zo jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mijn grootvader stierf op zijn 98-enste en woonde tot op het einde
    alleen en hij maakte een soort paté van kweeperen je kon er echt plakken van snijden en hij zelf vertelde altijd dat het even veel
    kracht heeft als het eten van een steak !! jammer genoeg weet ik niet hoe hij het maakte zo lekker met wat kwark erbij !!
    ik heb 2 jaar geleden in F ontdekt dat ik in een supermarkt confituur kon krijgen van kweeperen dus elke zomer sleep ik een pot of 10 mee (is nodig want dochterlief 19 ) is ook fan anders heb ik niet genoeg !n hier in B vind ik alleen maar gelei , jammer zelfs bij de duurdere merken ! ik zou er confituur van maken en misschien is zoetzuur ook wel iets ? ooit heb ik confituur gegeten van courgettes met gember ! zo lekker !
    lieve groet Jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die kweepeer-plakken heten membrillo. Helemaal niet moeilijk om te maken, google maar eens.

      Verwijderen
  3. Vind zelf dat je dochtertje erg voorlijk is, zo vlug al gaan staan door optrekken en al twee tandjes, snel hoor. Verstandige (groot)ouders, de aandacht en tijd die je kreeg als kind blijven je je leven lang bij terwijl cadeau,s al lang afgedankt en vergeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die kleine slakjes vind ik altijd zo ontroerend met die voelsprietjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed dat je waarschuwt voor het koken. Mocht ik ooit kweeperen gaan verwerken, weet ik dat.

    Je dochter is snel met alles en fijn dat de grootouders ook veel aandacht geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Handig kweeperen siroop, is het niet te zuur, of wordt het zoet genoeg door de suiker?
    Als je geen puf hebt om de kweeperen uit de boom te halen, kan je die dan niet verkopen als zelfpluk? Bord aan de weg?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. PS: als je wat dichterbij woonde dan kwam ik je wel helpen met plukken!

      Verwijderen
  7. Misschien niet handig te drinken, maar het ziet er wel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als je van plan bent vaker jam of sap te gaan maken, is zo'n sappan superhandig; doen!!

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooi stukje en heerlijk dat Opa en Oma zo op één lijn zitten met jullie. Hier in Roemenië staan ook diverse kweepeer boven ik zal hieronder een recept voor je plaatsen van de facebookgroep. Misschien kan je er wat mee. En een ontsapper is ideaal bij alle soorten fruit.
    Recept ingemaakte kweepeer met kaneel en gember/Compot de gutui cu scortisoara si ghimbir
    Henriette Goossens·maandag 29 augustus 2016
    ,Je zit in Roemenië regelmatig kweepeer bomen staan.In Nederland kan je deze vrucht o.a bij Turkse groenteman kopen.
    1 kg kweeperen
    4 eetlepels suiker of meer naar smaak
    2-3 kaneel stokjes
    1 stukje gemberwortel geraspt
    Schone glazen potten met schroef deksel
    1. Was de kweeperen en verwijder het klokhuis , schil deze en evt lelijke plekken verwijderen
    2. Snij ze in dunne schijfjes
    3.Doe ongeveer 1 liter water in een pan en voeg daaraan toe de kweepeer, suiker, kaneel stokjes en gember
    4.Breng dit alles aan de kook een laat zachtjes koken tot de kweepeer zacht is
    5. Schep de kweepeer in de poten en giet er zoveel vocht bij dat het onderstaat
    6.Doe het deksel op de pot en zet 5 minuten op zijn kop weg
    7.Draai dan om en laat afkoelen onder een handdoek.
    8 Als het afgekoeld is weg zetten tot gebruik

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn ontsapper is me dierbaar al was het alleen al tbv de appelstroop. Schoner en sneller werken, heerlijk mamavan8

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wow, wat een snel kleintje! Ook al weer zo een die niet gewoon lekker lang een sullige baby wil blijven. Lol om je kweeperen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een ontsapper is zo fijn! Ik heb een ontsapper op mijn weckketel en daarin kan je heel veel kilo's fruit in 1 keer ontsappen.
    Gegeleerde siroop doe ik als klodder in de maatkan, water erbij, staafmixer erin.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Met jouw ambities is een sapketel volgens mij een heel fijne aanwinst! Ik moet wel lachen om de foto die jij omschrijft als een zooitje, vind het behoorlijk opgeruimd 😆 (dat zegt waarschijnlijk meer over mij dan over jou)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Haha, wat een gedoe die sap. Gelukkig kun je er toch nog wat mee. Heb je het niet voor niets gedaan!

    En fijn dat opa en oma jullie lijn volgen. Hier probeer ik diverse (stief) opa's-en-oma's af en toe aan te geven dat we echt genoeg hebben, maar tot nu toe redelijk tegen dovemansoren gezegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ook ik werk al 20 jaar met mijn ontsapper op mijn weckketel, zou hem niet meer willen missen voor geen goud ter wereld hoor! Het is volgens mij een prima investering! Zeker doen, het bespaart je heel wat tijd, tijd die je samen met je kleine lieve meid kunt doorbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen