woensdag 23 april 2014

De kuikens


Op 6 april schreef ik over onze kuikens die geboren waren, inmiddels zijn de kleintjes twee en een halve week oud. Wat een leuke kleine dingen zijn het zeg! Zo bijzonder! Ik vind het heel leuk om te zien hoe zelfstandig ze eigenlijk zijn. Vanaf de eerste dag kunnen ze lopen en moeten ze zelf eten pakken. In het begin pakte de moederkip eten en zij gooide het dan voor de kuikens neer, daarbij maakt ze geluid om te vertellen dat ze het moeten eten.

Na een paar dagen gingen ze al samen naar buiten, daar zocht moederkip naar eten terwijl de kleintjes erachter aan liepen. Als moederkip wat vond maakte ze weer geluidjes en wees ze met haar snavel naar het eten, de kleintjes pakte het daarna op. Het is heel leuk om naar te kijken, en te zien hoe ze het doen. De kleintjes begonnen na een paar dagen ook al zelf met hun pootjes in het zand te krabben, om te zoeken naar eten.


Ze hangen nog steeds heel erg aan mama, maar hebben af en toe ook een dolle bui. Vandaag gaf ik de kippen een flinke bos groenvoer (gras, kruiden, paardenbloemblad, enz.) en de haan inspecteerde de boel. Hij keek, en besloot dat het waardig eten was. Hij maakte geluid om aan de anderen te vertellen dat dit toch wel interessant was. Alle andere kippen kwamen er bij, inclusief moederkip die op haar beurt weer aan de kleintjes vertelde dat dit toch echt goed eten was. Een van de kleintjes vond een stukje klaver, en de ander werd jaloers. Vervolgens ging de eerste er mee wegrennen, en de ander rende er achteraan. Ze hebben wel vier rondjes door de ren gedaan, het was bijzonder aandoenlijk.


Ze zijn sinds een paar dagen ook niet gitzwart meer, er zit wat wittige pluis tussen. Hierdoor lijken ze een beetje grijzig. Het ziet er naar uit dat ze wat 'echte' veren krijgen. Ze zijn nog half pluizig, en het ziet er een beetje rommelig uit. Ze zijn inmiddels ook echt wat groter aan het worden. Vorige week hadden ze de maat van een musje, en inmiddels zijn ze wat meer de maat van een merel. Wij gaan elke dag even bij ze kijken, wat genieten er echt van! Super!

18 opmerkingen:

 1. Wat leuk,het observeren van dat spul.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om te lezen en te zien.
  Fijn dat je dit allemaal van zo dichtbij kunt volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend!
  Kippen en kuikens observeren is zo'n leuke bezigheid ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja leuk! Nu maar hopen dat het kipjes zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou het mooiste zijn natuurlijk, anders eten we ze op :)
   Maar voorlopig krijgen ze nog ruim te tijd om gewoon kuiken te zijn.

   Verwijderen
 5. De geluidjes zijn zo herkenbaar na een tijdje, zo leuk wij spreken dus ook kips.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, ze hebben echt een leuk taaltje. Spreken doe ik het niet, maar het verstaan begint te komen :)

   Verwijderen
 6. Wat ontzettend leuk, die stappen op weg naar zelfvoorzienend leven! Dat wil ik ook graag! Maar tot nu toe heb ik alleen een groentetuin. Ben ook weg van jou kippen! Leuk hoe je daar over schrijft. En leuk huis ook! Succes met het je weg naar zelfvoorzienend! Ik lees het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schattig, dat kleine grut! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk he , ik ga soms gewoon een poosje bij het kippenhok zitten, kopje koffie erbij en maar kijken. Dat kippentaaltje is goed te verstaan. Hier hebben we uiteindelijk 6 kuikentjes over gehouden. 2 eieren kwamen niet uit en een kuikentje kwam maar half uit het ei. k Hoop dat er niet teveel haantjes tussen zitten. Geniet van je kleine vee, liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk! Ik betrap mijzelf er ook op dat ik vaak een tijdje bij de kippen zit te kijken, dus dat genieten komt wel goed!

   Verwijderen