dinsdag 1 april 2014

Trouwen: de kosten van de papierwinkel

Eerder schreef ik al dat wij plannen hebben om te gaan trouwen, inmiddels hebben we alle papieren voor elkaar en onze aanvraag voor ondertrouw ingediend. Omdat wij in het buitenland wonen, moeten wij de ondertrouw aanvragen bij de dienst landelijke taken dat is een afdeling van gemeente Den Haag.

Wat een geregel was dat zeg! En er komen ook flink wat kosten bij kijken. Allereerst hadden wij beiden een kopie nodig van onze geboorteakte. Daarna ieder een Aufenhaltsbescheinigung van onze Duitse woongemeente, waarin staat dat we nog niet getrouwd zijn. Dit formulier wordt in Nederland niet erkend zonder een Apostille, een stempel van echtheid. Natuurlijk is dit ook niet gratis. En omdat ik al eerder getrouwd ben geweest, hebben we ook nog een uittreksel daar van nodig. Toen wij al deze formulieren bij elkaar hadden, hoefde er alleen nog een kopie van ieders paspoort en getekende verklaring van de huwelijkswens bij.

De kosten?
Uittreksel geboorteakte 1        €  12,50
Uittreksel geboorteakte 2        €  13,14
Aufenhaltsbescheinigung 1     €    4,80
Aufenhaltsbescheinigung 2     €    4,80
Apostille op beide formulieren €  33,05
Afschrift huwelijksakte          €  12,50
Kosten aanvraag ondertrouw  €  20,45
Totale kosten formulieren      € 101,24

Dat is niet mis! Nu hebben wij deze (dure) formulieren aangetekend naar Nederland gestuurd, dat kostte weer € 5,60. Het huwelijk zelf zal niet duur worden, wij trouwen op een gratis tijdstip. Wij moeten wel een internationaal huwelijk kiezen, ik verwacht dat de extra kosten hiervoor rond de € 35,- zullen liggen.

Maar, wij hebben de aanvraag verstuurd! Onze trouwdatum ligt over ongeveer zes weken in de toekomst, omdat ze bij onze aanvraag nog moeten controleren of alle formulieren echt zijn. Maar het meeste regelwerk hebben we nu achter de rug, en dat is fijn! Een ding is mij heel duidelijk geworden: als je van plan bent om te emigreren kan je beter op voorhand in Nederland trouwen, dat scheelt een hoop kosten en geregel!

20 opmerkingen:

 1. Wij wilden ook zo goedkoop mogelijk trouwen, maar omdat mijn man in de VS is geboren, heeft het geboortebewijs van hem. al met al, opsturen, vertalen, naar de ambassade rijden, 600 euro gekost.
  niet echt goedkoop dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schrale troost, aangetekend versturen kost in Nederland (brievenbuspost) bijna 7euro ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. €100,- is veel geld maar het valt me eigenlijk erg mee wat je kwijt was.
  Vooral de apostille (heb ik 20 jaar geleden veel meer voor moeten betalen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik weet zijn er wat meer dingen wat betreft de apostille veranderd. Zo moet je deze tegenwoordig bij de politie halen.
   Ik vond de kosten ook redelijk meevallen, want ik was er al bang voor!

   Verwijderen
 4. Per stuk vallen ze wel mee wat betreft prijs, maar de totaalsom is inderdaad best veel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het he? Zeker omdat wij al weinig geld hebben, voelen wij het extra hard!

   Verwijderen
 5. dat wordt bij ons ook nog spannend. ik kom natuurlijk uit belgiƫ en waarschijnlijk zullen we trouwen in nederland. ben benieuwd hoe dat allemaal gaan verlopen. maar momenteel hebben we nog geen concrete plannen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd. Het is natuurlijk zo dat het in Nederland niet zoveel uitmaakt of je getrouwd bent of niet. Hier in Duitsland is dat anders, als je getrouwd bent betaal je minder belasting en kan je (eventueel) bij elkaar in de Ziekenkostenverzekering.

   Verwijderen
 6. Wat een toestand he. Wij hebben een vergelijkbaar iets moeten doen toen ML onze dochter wilde erkennen. Hij moest bewijzen dat hij nooit eerder was getrouwd. We hadden het net rond bij de gemeente en toen kwam dochterlief. Als ik dit allemaal eerder had geweten, dan waren we vroeger begonnen. Dat had een hoop stress gescheeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, achteraf... Dat gevoel heb ik ook een beetje. Maar ja, doe je niks aan achteraf. Je kan alleen je lessen eruit trekken, en dat doen we dus ook :)

   Verwijderen
 7. voor de meeste mensen is dit bedrag 1% van de totale huwelijkskosten, dus valt het niet zo op. Tja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar de meeste mensen zijn ook niet zo blut als wij nu zijn. Waarschijnlijk doet het daarom extra pijn in de beurs.

   Verwijderen
 8. Ja, alles bij elkaar is het best veel. Als je dat van tevoren had geweten, waren jullie misschien al getrouwd voordat jullie naar Duitsland emigreerden. Maar ja, je kunt niet alles vooraf bedenken.
  Groet, Christina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Maar wie weet leest er nog iemand mee die van plan is te emigreren, en kan ik diegene laten leren van mijn fouten :D

   Verwijderen
 9. Gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk, en vele gelukkige jaren samen toegewenst. Je moet maar zo denken dat bij een duurzaam huwelijk deze kosten uiteindelijk in het niet vallen.
  Groetjes,
  Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Alle eerst gefeliciteerd met jullie ondertrouw.
  Maar (misschien klets ik in de ruimte hoor) konden jullie niet als nog trouwen in Nederland of kan dat niet meer nu jullie in Duitsland wonen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij trouwen ook in Nederland, dit zodat de familie niet zo ver hoeft te rijden. Maar of wij nu in Nederland of in Duitsland zouden trouwen, het zou beiden dezelfde papierwinkel geven. Wellicht was het zelfs duurder geweest om in Nederland een apostille te krijgen.

   Verwijderen